Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνηση πάνω από τις 840 μονάδες στο ΧΑ

Εντείνονται σταδιακά τα κέρδη για τα blue chips καθώς το ΧΑ αξιοποιεί τη βελτίωση του κλίματος στις αγορές. Υπεραποδίδουν οι τραπεζικές μετοχές, αυξημένος ο τζίρος. Ξεχωρίζει η ΔΕΗ με άνοδο σχεδόν 7%. Κινητικότητα στα mid caps.

Κίνηση πάνω από τις 840 μονάδες στο ΧΑ

Ανοδικό το ξεκίνημα στο ΧΑ, με τον ΓΔ να ανακάμπτει προς τις 835 μονάδες. Αποτέλεσμα του χθεσινοβραδυνού ανοδικού "γυρίσματος" στην Wall Street, της επαναφοράς του S&P 500 σε κομβικό σημείο (*) συνακόλουθα των άλλων διεθνών αγορών που συνεχίζουν στον ρυθμό της Νέας Υόρκης. Ενδεικτικά νωρίτερα στην Φρανκφούρτη ο DAX αντέδρασε έως τις 12.437 μονάδες με την συνέχεια να κρίνεται- για σήμερα/αύριο- από την εικόνα που θα διαμορφωθεί στην Νέα Υόρκη.

Σε αυτό το διεθνές βραχυπρόθεσμο περιβάλλον στο ΧΑ οι αγοραστές ξεκινούν με συγκριτικό πλεονέκτημα και μέσα στα πρώτα 30΄ καταφέρνουν να απομακρυνθούν ακόμη περισσότερο από την περιοχή των 821 μονάδων. Με τράπεζες αλλά και με την πλειονότητα των blue chips, με μάλλον μέτριες συναλλαγές και ανάλογο τζίρο, όπως εχθές στο ίδιο διάστημα.

Στο προσυνεδριακό σχόλιο μας είχαμε αναφερθεί στον μέτριο τζίρο ως μία από τις παραμέτρους- κλειδιά της τάσης και αυτό γιατί σε "ρηχές" αγορές όπως το ΧΑ- όπου τον έλεγχο τον έχουν τα ισχυρά ξένα χέρια- καθώς συνήθως "κρύβει" αλλαγή βραχυπρόθεσμης τάσης. Μένει να επιβεβαιωθεί (ή όχι ) καθώς αρχική εκτίμηση μας- από την Δευτέρα- είναι πως η εβδομάδα θα μπορούσε να κλείσει με έστω οριακά θετικό πρόσημο για τον ΓΔ.

Στις 836,25 μονάδες νωρίτερα, ανακάμπτοντας κατά 1,25% και μειώνοντας τις απώλειες σε 0,59% σε διάστημα εβδομάδος.

Υπεραπόδοση για τον τραπεζικό κλάδο με σημείο αναφοράς την ποσοστιαία αύξηση του τζίρου σε σχέση με τα blue chips. Εάν αυτή η τάση συνεχιστεί στην διάρκεια της συνεδρίασης θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μία νέα στροφή προς τον κλάδο. Είθισται αυτές οι... στροφές, από τα χαμηλά της αγοράς, να επιχειρούνται στη λογική προεξόφλησης με αφορμή κάποια προσδοκία.

Υποθέτουμε, πως σήμερα- αύριο θα φανεί εάν ενεργοποιούνται γρήγορα κεφάλαια που θα πόνταραν στην ετυμηγορία της Fitch. Θυμίζουμε αύριο Παρασκευή, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης και αφού θα έχει λήξει η απλή σειρά μηνός Φεβρουαρίου στα Παράγωγα. Η προσέγγιση γίνεται με την εκτίμηση ανθρώπων της αγοράς πως ο ξένος οίκος θα δώσει μία βαθμίδα στο ελληνικό outlook, δηλαδή σε Β. 

Παράλληλα με το ΧΑ παρακολουθείται και η αγορά ομολόγων, καθώς η επιβάρυνση των κρατικών τίτλων θα αρχίσει σε λίγο να δημιουργεί και πάλι ευκαιρίες. Ενδεικτικά η άνοδος του 10ετούς προς τα 4,70-4,80% θα μπορούσε να θεωρηθεί καμπή για νέες κινήσεις στα ομόλογα μετά την διόρθωση που ακολούθησε την έκδοση του 7ετούς (είχε προηγηθεί ράλι μέχρι την έκδοση του νέου ομολόγου).

Προς τις 925 μονάδες ο ΔΤΡ, με αυξανόμενες συναλλαγές και στις 4 συστημικές τραπεζικές. Περισσότερες συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής, μεγαλύτερος τζίρος στον τίτλο της Πειραιώς.

Οσον αφορά στη μετοχή-οδηγό του κλάδου, την Εθνική, αγορές γίνονται από την αρχή από τα επίπεδα των 0,3102 με στόχο την υπέρβαση των 0,32 ευρώ.

Από τα blue chips ισχυροποιείται η ανοδική τάση μετοχών με σήμα long από την χθεσινή συνεδρίαση, όπως για ΓΕΚ/Τέρνα, Μυτιληναίο, ΤΙΤΑΝ, Jumbo σταθεροποιείται- όπως αναμενόταν- η Coca Cola- ενώ επανέρχονται ανοδικά Viohalco, Motor Oil, Lamda Development κ.α.

Στα mid caps η τάση είναι ανοδική για την πλειονότητα- υποχωρεί μόνο και λίγο η μετοχή των Πλαστικών Θράκης στα 2,45 και της ΚΛΜ στα 0,78 ευρώ- με μεγαλύτερη αντίδραση για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ιντρακόμ, Πλαίσιο, Intralot, J&P Αβαξ, Cenergy.

Συνολικά ανοδική η φορά των μετοχών του ομίλου Viohalco, με την χθεσινή ανακοίνωση της ΕλβάλΧαλκόρ να λειτουργεί υπέρ των αγοραστών. Από νωρίς η μετοχή της ΕλβάλΧαλκόρ με σημαντική αντίδραση έως τα 1,845 ευρώ (6,25%). Σχετική ανάρτηση μας από νωρίς στον Εκηβόλο.

Στις 11.05 ο τζίρος διαμορφωνόταν στα 6 εκατ., ενώ στα ΕΧΑΕ είχε αλλάξει χέρια ένα πακέτο 250.000 στα 5,34 ευρώ συνολικής αξίας 1,335 εκατ. και ένα ακόμη για 115.000 μετοχές του ΙΚΤΙΝΟΥ στα 2,70, αξίας 310.500 ευρώ.

(*) κατατοπιστικότατα διαγράμματα (μέσο- βράχυ) για τον S&P 500 από τον cornelsen(asto piasto).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v