Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Βρήκε τοίχο στις 770 μονάδες

Διορθωτική κίνηση για τον τραπεζικό κλάδο με τον όγκο συναλλαγών να υποχωρεί έναντι του προηγούμενου (ανοδικού) διημέρου. Τα blue chips που έπαιξαν «άμυνα» για τον Γενικό Δείκτη και τα μηνύματα από την αγορά ομολόγων.

ΧΑ: Βρήκε τοίχο στις 770 μονάδες

Ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από έξι ανοδικές και μία οριακά πτωτική συνεδρίαση (27/10) με αθροιστικά κέρδη 4,43% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με αθροίζοντας κέρδη 10,07% και αρκετοί από τους ενεργούς traders υπέκυψαν στο δέλεαρ κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, κινήσεις που πήραν επιθετικότερο χαρακτήρα, προς το τέλος της συνεδρίασης, στο Τραπεζικό ταμπλώ (βλ. ημερήσιο διάγραμμα Τραπεζικού δείκτη), με αποτέλεσμα το σύνολο των Τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης να ολοκληρώσουν την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας (!)

Ήταν μία διόρθωση, κατά πολλούς, απόλυτα αναμενόμενη, η οποία συνοδεύτηκε από αξιοπρόσεκτη υποχώρηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων) και μένει να φανεί αν αυτή είναι θετική, ή αρνητική ένδειξη για την συνέχεια.

Στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης το συνεχιζόμενο "stock picking" για τίτλους του μη Τραπεζικού 26αρη και οι ελάχιστες θετικές πρωτοβουλίες, όσον αφορά τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Με το Τραπεζικό ταμπλώ να επιστρέφει στο γνωστό volatility, ο κλαδικός του δείκτης κινήθηκε μεταξύ 815,97 (+0,55%) και 789,13 μονάδων (-2,75%), στις 17.00 βρέθηκε στις 790,57 (-2,58%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 787,91 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,9%.

To ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Αν επιστρέψουν οι αγοραστές, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στις 845 μονάδες, ενώ ψηλότερα "καιροφυλακτεί" το "gap" της 15ης Σεπτεμβρίου (900,33 - 911,68 μονάδες). Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 741 μονάδων θα επαναφέρει τα απαισιόδοξα σενάρια και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση, καθώς η πρόσφατη ανοδική αντίδραση θα έχει αποδειχθεί, για πολλοστή φορά, "fake" (!)

Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων, με τις αποδόσεις στο 10ετες να επιστρέφουν στα επίπεδα Δεκεμβρίου 2009.

Σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ, η απόδοση του 10ετους διαμορφώνεται στο 5,06%, του 5ετους στο 4,17% και του 2ετους στο 2,85%. Αιτία οι όλο και πιο έντονες ενδείξεις ότι πολύ σύντομα ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει στο swap των 20 ομολόγων του PSI.

"Η σταδιακή αναβάθμιση τόσο των συναλλαγών όσο και του επίπεδου του Γενικού Δείκτη, διαμορφώνει προϋποθέσεις για συμπεριφορά 'ήρεμης δύναμης', σταδιακής επανάκτησης της αυτοπεποίθησης της Ελληνικής Αγοράς και επανόδου της σε μονιμότερα θετική ψυχολογία. Στο βαθμό που υπάρξουν και οι κατάλληλοι καταλύτες, είναι πιθανή (αλλά καθόλου βέβαιη ακόμη), η συνέχιση της 'προς βορρά' πορείας" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Η ανταλλαγή των ομολόγων που προέκυψαν από το PSI είναι μια κίνηση που θα βοηθήσει την εμπορευσιμότητα της Αγοράς ομολόγων, αλλά και ένα βήμα προετοιμασίας για την έξοδο από το πρόγραμμα το 2018, αν και ακόμα δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις. Η εξέλιξη αυτή βοήθησε, ωστόσο, στην αποκλιμάκωση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου και κατ επέκταση τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ο οποίος πέτυχε μια ανοδική αντίδραση με βελτιωμένο τζίρο. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα, αλλά είναι τουλάχιστον πιθανό να σκαρφαλώσουμε μέχρι τις 800 μονάδες περίπου" εκτιμά το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

"Τα 'stress tests' των Ελληνικών Τραπεζών θα προχωρήσουν κανονικά και θα ολοκληρωθούν το Μάιο, παρά τις καθυστερήσεις στην Πανευρωπαϊκή άσκηση", τόνισε στο Reuters πηγή με γνώση των εξελίξεων.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση δικαίωσε στον απόλυτο βαθμό τις πρωινές εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, που περίμεναν υποχώρηση του ανοδικού momentum και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών κυρίως σε μετοχές που κατέγραψαν σημαντική άνοδο στις συνεδριάσεις που προηγήθηκαν.

Μένει να φανεί η διάρκεια ζωής του "profit taking", αλλά και η "ποιότητα" των αγοραστών, όταν αυτοί επιστρέψουν στο Τραπεζικό ταμπλώ, με δεδομένο ότι η ψυχολογία στις Διεθνείς Αγορές παραμένει υποστηρικτική.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό FTSE, ίσως αξίζουν αναλυτικότερης αναφοράς οι τίτλοι που και σήμερα δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, ακόμα και στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά του Δείκτη.

Για την ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,65%) παραμένει σαν πρώτος, τεχνικά, στόχος τα 4,42 ευρώ. Η στήριξη στα 4,08 και το "stop" στο "long" στα 3,89 ευρώ. Σε νέα υψηλά 7ετιας και πλέον, η μετοχή.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος του Σαράντη (+1,63% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), που προερχόταν από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Η μετοχή παραμένει "long" όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 11,90 ευρώ, όμως, ίσως, χρειάζεται το κάτι παραπάνω για να υποσκελίσει την ζώνη αντίστασης στα 12,50 - 12,55 ευρώ.

Συνεχίζει τις ανεπιτυχείς προσπάθειες αντίδρασης στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 6,08 ευρώ (κλείσιμο 17/8 και υψηλό τρέχοντος έτους), ο τίτλος της Fourlis (0% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας). Η μετοχή παραμένει σε ημερήσιο "long" όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 5,35 ευρώ, όμως έχει μπροστά της την δύσκολη ζώνη 5,64 - 5,70, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 5,88 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, το προσπάθησε στο μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης η μετοχή της ΔΕΗ (0%), όμως "έμεινε από δυνάμεις" και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση αμετάβλητη, ενώ είχε γυρίσει και σε απώλειες 1,57%, αν και ενδοσυνεδριακά είχε αναρριχηθεί μέχρι τα 1,95 ευρώ (+2,09%). Κλείσιμο χαμηλότερα των 1,89 ευρώ αναιρεί το σήμα αγοράς που δόθηκε χθες. Στα 2,00 και 2,08 ευρώ οι επόμενες αντιστάσεις, όμως ο τίτλος δείχνει ότι έχει αρχίσει να "συνηθίζει" σε κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2,00 ευρώ, με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση να διαμορφώνεται στα 443,12 εκατ. ευρώ.

Προς υψηλά 11,5 ετών η μετοχή της Motor Oil (+0,43%), μετά το δημοσίευμα του Bloomberg. Πιο συγκεκριμένα, τον τίτλο της Ελληνικής εισηγμένης συγκαταλέγει το Bloomberg σε αφιέρωμά του για τις μετοχές που θα πρέπει να παρακολουθούν οι Επενδυτές Παγκοσμίως το 2018.

Το πρακτορείο ξεχώρισε 50 μετοχές μεταξύ 6.000, περίπου, εισηγμένων ανά τον Κόσμο, σημειώνοντας ότι αξίζουν ειδικής προσοχής.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για ΟΛΘ (+0,60%, ενώ στα 23,00 ευρώ έγινε "πακέτο" 21000 τεμ. και άλλα 13000 τεμ. άλλαξαν χέρια με μία πράξη), Νηρέα (+1,65%), Κρι Κρι (+1,72%) και Άβακα (+0,75%).

Η αναβολή του κρίσιμου Δικαστηρίου για τις 24/1 στον Κέκροπα (-6,18%) δεν έτυχε θετικής υποδοχής από την Αγορά, τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Σπύρου (-6,9%) πάντα με λίγες συναλλαγές, ενώ "ντουμπλάρισε" τις πτωτικές συνεδριάσεις το Υγεία (-3,45%, είχαν προηγηθεί τρεις συνεχόμενες ανοδικές).

Με αυξημένες συναλλαγές η ΕΚΤΕΡ (-2,4%), νέα υψηλά 15ετίας για τον Ικτίνο (+7,14%), ενώ πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Profile (+4,69%).

Τεχνικά και όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 770 μονάδων, ενώ η επόμενη επικράτηση των αγοραστών θα επισημοποιηθεί με την υπέρβαση της ζώνης 776 - 786. Λίγο ψηλότερα το "gap" από τις 15/9 (788,13 - 789,5 μονάδες).

"Pull back" χαμηλότερα των 756 μονάδων, θα σηματοδοτήσει εμφατικό "come back" των "sellers", με άγνωστη την τελική κατάληξη.

Το 770 για τον Γενικό Δείκτη είναι το αντίστοιχο 2030 για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,62%), που διάσπαση μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για το 2056. Προσοχή στο "gap" της 15ης Σεπτεμβρίου, στις 2078 μονάδες.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και με την απώλειες των 2010 μονάδων, δεν μπορεί να αποκλειστεί μεγαλύτερη διόρθωση, προς το 1983. "Intraday position long" με "stop" τις 1942 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η δεύτερη βάση των ελέγχων του SSM σχετικά με τη δυνατότητα των Ελληνικών Τραπεζών να ανακτήσουν οφειλές από τα 'κόκκινα' δάνεια, θα κρίνει τις δυνατότητες των Τραπεζών να μειώσουν των όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων" σύμφωνα με τον Γιώργο Τσέλιο.

Αυτό θα αποτελέσει σημαντικό στοιχείο για την πορεία του Γενικού Δείκτη καθώς ο Τραπεζικός κλάδος θα συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες δυνάμεις της Αγοράς. Ένας άλλος καθοριστικός παράγων είναι η πορεία της τρίτης αξιολόγησης, μεγάλο μέρος της οποίας θα κριθεί από τον σχηματισμό Κυβέρνησης στο Βερολίνο. Οι εξελίξεις αυτές θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς και τον απεγκλωβισμό της από την συναλλακτική άπνοια.

Από την άλλη βλέπουμε την τεράστια απόκλιση της Ελληνικής Μετοχικής Αγοράς και της Παγκόσμιας να μεγαλώνει. Ειδικά και μετά και την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ, που διατήρησε τα επιτόκιά αμετάβλητα και επέκτεινε το πρόγραμμα "QE" για άλλους εννέα μήνες, τα νέα για την έγκριση του προϋπολογισμού των ΗΠΑ από την Γερουσία και οι προσδοκίες για φορολογικές μεταρρυθμίσεις είναι τα κυριότερα γεγονότα που ώθησαν τις Αγορές σε νέα υψηλά.

Εν τω μεταξύ, η πολιτική σταθερότητα ανέβασε την εμπιστοσύνη στην Οικονομία της Ιαπωνίας αφού ο Πρωθυπουργός Σίνζο Αμπέ εξασφάλισε μεγάλη πλειοψηφία για τον κυβερνώντα Συνασπισμό.

"Παρά τα καλά νέα από το διεθνές περιβάλλον, η Ελληνική Αγορά θα συνεχίσει να κινείται σε κλίμα αβεβαιότητας με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά" εκτιμά ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Nikkei (+0,53%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Kospi (-0,4%).

Μικτές οι διαθέσεις και στην Ευρώπη, ενώ με οριακές απώλειες κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Η υποχώρηση του Δολαρίου, δίνει μικρά κέρδη σε Πετρέλαιο, Ευρώ και Χρυσό.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του IHS Markit, ο PMI μεταποίησης της Ευρωζώνης αυξήθηκε στις 58,5 μονάδες τον Οκτώβριο, από 58,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Η μέτρηση ήταν χαμηλότερη από την αρχική εκτίμηση των 58,6 μονάδων, ωστόσο ήταν η υψηλότερη από τον Φεβρουάριο του 2011 και η δεύτερη υψηλότερη των τελευταίων, τουλάχιστον, 17 ετών.

Στην πρώτη αύξηση επιτοκίου μετά από περισσότερο από μια δεκαετία προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας, λέγοντας πως "αναμένει να χρειαστεί πολύ σταδιακή περαιτέρω αύξησή τους τα επόμενα τρία χρόνια". Το επιτόκιο αυξήθηκε κατά 25 μ.β. στο 0,5%, όσο ανέμενε η πλειονότητα των αναλυτών.

Επίσης, αποφασίστηκε ομόφωνα η διατήρηση της αγοράς ομολόγων στα 435 δισ. στερλίνες και των εταιρικών ομολόγων στα 10 δισ. Στερλίνες.

"Ορισμένες από τις μεγαλύτερες Τράπεζες του Κόσμου ασκούν πίεση στην ΕΚΤ κατά των κανονισμών που τις αναγκάζουν να βάλουν περισσότερα κεφάλαια στην άκρη για την κάλυψη των Κρατικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους", σύμφωνα με έγγραφα που δημοσίευσε η Κεντρική Τράπεζα.

"Τραπεζικά στελέχη που συμμετείχαν σε γύρο συναντήσεων με την ΕΚΤ προειδοποίησαν για τους κινδύνους που θα προκύψουν από την εισαγωγή πολύ υψηλών συντελεστών στάθμισης ρίσκου, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνάντησης".

Στη συνάντηση συμμετείχαν στελέχη των BNP Paribas, Goldman Sachs και Commerzbank, καθώς και άλλων μεγάλων Τραπεζών.

Στην "άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε τα επιτόκια στο 1 με 1,25%, χθες το βράδυ, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις της Αγοράς και των αναλυτών. Η απόφαση να παραμείνουν τα επιτόκια αμετάβλητα ήταν ομόφωνη.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, η Fed χαρακτηρίζει ισχυρή την Αμερικάνικη Οικονομία, στέλνοντας σήμα ότι παραμένει έτοιμη να αυξήσει το κόστος δανεισμού τον επόμενο μήνα.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 44 ετών την εβδομάδα που έληξε στις 28 Οκτωβρίου.

Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν στις 229.000, από 234.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι θα αυξηθούν στις 235.000.

Η παραγωγικότητα των Εργαζομένων αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών το τρίτο τρίμηνο. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, η παραγωγικότητα ενισχύθηκε με ετήσιο ρυθμό 3%, τον υψηλότερο από το τρίτο τρίμηνο του 2014.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο της παραγωγικότητας κατά 2,4% την περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου.

Η Επιτροπή του Αμερικάνικου Κογκρέσου που έχει αναλάβει την σύνταξη του Νομοσχεδίου για τη φορολογική μεταρρύθμιση, παρουσίασε τα βασικά του σημεία.

Η βασική πρόταση του Νομοσχεδίου είναι η μείωση του εταιρικού φόρου στο 20%. Το σχέδιο προβλέπει ακόμα την μείωση των φορολογικών συντελεστών για τους Αμερικανούς χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος σε 0%, 12%, 25% και 35%, ενώ διατηρεί τον ανώτατο συντελεστή 39,6% για τους Αμερικανούς που κερδίζουν υψηλά εισοδήματα.

Επιστροφή στο ΧΑ

Πτώση 5,3% στα αναπροσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ, στα 70,6 εκατ. ευρώ αναμένει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "buy" και τιμή - στόχο στα 13,6 ευρώ για τη μετοχή.

Τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ αναμένεται να επιβαρυνθούν από τα κόστη του προγράμματος εθελουσίας εξόδου.

Ο τζίρος αναμένεται να εμφανίσει οριακή κάμψη 0,6% στα 991,8 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο, με τα pro forma EBITDA να υποχωρούν 1,1% στα 353 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την IBG, στοι εννεάμηνο, ο ΟΤΕ (ανακοινώνει αποτελέσματα στις 9 Νοεμβρίου, πριν το άνοιγμα της Αγοράς) αναμένεται να εμφανίσει πτώση εσόδων 0,7% στα 2,86 δισ. ευρώ, με τα αναπροσαρμοσμένα καθαρά κέρδη να παραμένουν σταθερά, στα 149,6 εκατ. ευρώ.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις έως τις 770,19 μονάδες (+0,41%), για να ακολουθήσει κάθετη υποχώρηση έως τις 762,72 (-0,57%). Η συνέχεια είχε εναλλαγές προσήμων, όμως μετά τις 15.13 ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 761,15 μονάδες (-0,77%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 761,62 (-0,71%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 762,49 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,60%.

Ο τζίρος περιορίστηκε στα 37,4 εκατ., από τα οποία τα 2,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΛΘ, ΕΥΡΩΒ, ΕΛΠΕ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΤΙΤΚ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΤΕ και ΟΤΕ απέσπασαν το 49% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Σαράντης και Fourlis. Αντίθετα, δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΔΜΗΕ και Ελλάκτωρ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Σαράντης και Jumbo και στο χαμηλό ημέρας οι Alpha Bank, Eurobank, Fourlis, Εθνική, Πειραιώς και Αττικής.

Όχι καλή η τελική εικόνα με 45 ανοδικές μετοχές, έναντι 57 πτωτικών, παρά ταύτα 7 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 8%.

-----ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού, με σημαντική υποχώρηση και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να μειώνονται αισθητά στο συμβόλαιο του δείκτη και να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (90.121 συμβόλαια).

Στα 4.416 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.291 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 947, 829 για τον Νοέμβριο και 118 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.001) κινήθηκε μεταξύ 2.001,5 και 2.021,25 μονάδων και μείωσε την υποτίμηση στο 0,1%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (150.000 Τρ. Αττικής, 35.000 Eurobank, 5.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (11.018), Εθνική (61.610), MIG (3.302), Alpha Bank (7.718), Πειραιώς (3.668), ΔΕΗ (198), Viohalco (208), Μυτιληναίο (299), ΟΤΕ (505), ΑΔΜΗΕ (121), ΓΕΚ (116), ΕΧΑΕ (135), ΟΠΑΠ (100), Cenergy (621).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 53.362, Eurobank 60.141, Εθνική 124.046, Alpha Bank 41.274, Μυτιληναίο 10.085, Viohalco 10.040 και Πειραιώς 15.142.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                                   Name of Issuer                NSP Position   Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,35%
2017-10-16
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,69%
2017-10-27
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,50%
2017-10-24

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 5.591.106 τεμ., (από 4.287.618 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 53.203.818 τεμ. (53.188.818), Πειραιώς 7.259.382 τεμ. (7.381.882) και Eurobank 8.990.405 τεμ. (8.990.405).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v