Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κρίνονται οι πραγματικές προθέσεις των αγοραστών

Προσωρινή αναλαμπή ή αρχή μιας ανοδικής αντίδρασης, η χθεσινή κίνηση της αγοράς; Ο ρόλος του τραπεζικού κλάδου, τα τεχνικά επίπεδα με σημασία και οι μετοχές που έπαιξαν τον ρόλο του οδηγού. Τα σενάρια για τους βραχυπρόθεσμους.

ΧΑ: Κρίνονται οι πραγματικές προθέσεις των αγοραστών

Καλό μήνα. Με μία θετική έκπληξη, μεγέθους 2,12% για τον Γενικό Δείκτη και 5,25% για τον τραπεζικό, ολοκληρώθηκε ο δύσκολος Οκτώβριος. 

Πρώτη συνεδρίαση για τον Νοέμβριο σήμερα, με τον Γενικό Δείκτη στις 759,30 μονάδες, με τον Δείκτη Τραπεζών στις 781 και με τον FTSE25 στις 1.902 μονάδες.



Συναλλαγές 44,7 εκατ. μετοχών και τζίρος 56,5 εκατ. ευρώ, αυξημένος αισθητά σε σχέση τόσο με τη συνεδρίαση της Δευτέρας όσο με τον μέσο όρο των τελευταίων συνεδριάσεων συσσώρευσης της αγοράς. 

Για... σκιρτήματα μετοχών έκανε λόγο ο Θανάσης Σταυρόπουλος και όπως σημείωναν παράγοντες της αγοράς, εάν η χθεσινή ανοδική διόρθωση δεν ήταν μία απλή αναλαμπή και εύλογη προσπάθεια... εξωραϊσμού των χαρτοφυλακίων λόγω «κλεισίματος» του μηνός, τότε θα πρέπει να φανεί σήμερα-Παρασκευή εάν η κίνηση αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο εκκίνησης για έναν ανοδικό κύκλο. 

Για αυτό πολλοί επαγγελματίες της αγοράς παρά το ότι εξέφραζαν την ικανοποίησή τους, μετά το τέλος της συνεδρίασης, παρέμεναν συνάμα επιφυλακτικοί για το κατά πόσον θα μπορούσε να υπάρξει συνέχεια. Οπως σημειώναμε στα τελευταία σχόλιά μας (από της Κυριακής και μετά), αφενός, η διαφοροποίηση τραπεζικών - μη τραπεζικών, αφετέρου, ο καθοριστικός ρόλος (καλώς ή κακώς) του τραπεζοβαρούς μέρους του χρηματιστηρίου θα οδηγούσε σε λύση της συσσώρευσης. Είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση, έχοντας ως γνώμονα τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, που παρέμενε εγκλωβισμένος στο στενό εύρος των 1.940-1.970 μονάδων.

Η διάσπαση ή η υπέρβαση του ενός ή του άλλου ορίου θα αποτελούσε την κατ' αρχάς ένδειξη για το πώς θα κινηθούν βραχυπρόθεσμα οι παίκτες, δηλαδή όσοι παρακολουθούν και ποντάρουν στην τάση. Η συνεδρίαση έδωσε αρκετές ενδείξεις στους αγοραστές πως θα μπορούσαν να αναλάβουν ένα ρίσκο και αυτό αποτυπώθηκε στην ενίσχυση των συναλλαγών αλλά κυρίως στην αντίδραση μη τραπεζικών-σηματωρών.

Ηδη η μετοχή του Μυτιληναίου, λειτουργώντας σαν... μπροστάρης, ήταν η πρώτη που έδωσε σήμα long, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια η πλειονότητα των μετοχών του δείκτη. Σηματωρός που ακολούθησε τον Μυτιληναίο, η ΓΕΚ, ενώ σειρά είχε και η Βιοχάλκο, για να πάρουν τη σκυτάλη και άλλες μετοχές αυτής της κατηγορίας. 

Η υπέρβαση των 1.970 μονάδων για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, κυρίως όμως η κίνηση του ΔΤΡ και το «κλείσιμό» του έστω και λίγο πάνω από τις 780 μονάδες αποτέλεσαν ενθαρρυντικές ενδείξεις για σήμερα-Παρασκευή. Ορίζοντας των βραχυπρόθεσμων, το Eurogroup και γνώμονας, τα αποτελέσματα 9μήνου, καθώς η αγορά μπαίνει σε αυτή την περίοδο ανακοίνωσης οικονομικών μεγεθών, που θα μπορούσε να δημιουργήσει τάση στα επιμέρους, με ενδεικτική την περίπτωση του Τιτάνα.

Για τον δείκτη, σημεία αναφοράς μας είναι πλέον οι αντιστάσεις των 2.010 και 2.021 στο πιο φιλόδοξο σενάριο, ενώ οι 1.970 η περιοχή που θα δοκιμαστεί ως στήριξη -από αντίσταση. Στα επιμέρους, ο Μυτιληναίος έδωσε σήμα τη στιγμή που χρειάστηκε, η ΓΕΚ έχει τα 4,52, όπως τα ΕΛΠΕ τα 7,64, η ΕΧΑΕ τα 4,89 και το FF Group τα 18,04 ευρώ. 

Θα επιμείνουμε στην εκτίμηση των ειδικών της αγοράς ότι σήμερα-Παρασκευή θα φανεί εάν το χθεσινό... σκίρτημα ήταν μία απλή αντανακλαστική κίνηση ωραιοποίησης λόγω κλεισίματος Οκτωβρίου ή σημείο εκκίνησης για τον Νοέμβριο, μήνα που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να δώσει καλές ειδήσεις από το μέτωπο της αξιολόγησης.

Σε ετοιμότητα σήμερα, με συνεχείς παρεμβάσεις μας και αναφορές στον Εκηβόλο, εάν όντως φανεί πως μπορεί να υπάρξει συνέχεια στη χθεσινή ενθαρρυντική έκπληξη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v