Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η (δύσκολη) προσπάθεια απεγκλωβισμού

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ, με κέρδη για τις τράπεζες. Γιατί η αγορά κρατιέται μακριά από τα ρεκόρ σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Σε επιμέρους blue chips εστιάζεται το ενδιαφέρον των επενδυτών, εν αναμονή ειδήσεων που θα αλλάξουν την τάση.

ΧΑ: Η (δύσκολη) προσπάθεια απεγκλωβισμού

Στα υψηλά της η Wall Street, σε δοκιμασία η Μαδρίτη, με τις εξελίξεις στην Ισπανία να «αγγίζουν» και το Μιλάνο. 

Στα καθ' ημάς, μήνυμα Τσίπρα για αξιολόγηση: Να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός, να μην πιστεύουμε ότι όλα τελείωσαν, ενώ είναι σε εξέλιξη εφ' όλης της ύλης κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ από τις 10 το πρωί. 

Αναλυτές εκτιμούν πως η Αθήνα «τρέχει» την τρίτη αξιολόγηση, καθώς θέλει να έχει στα χέρια της μία κατ' αρχάς συμφωνία (ένα staff level agreement...) πριν σχηματισθεί κυβέρνηση στη Γερμανία και πριν αναλάβει το FDP το υπουργείο Οικονομικών (αν και το CDU εμφανώς επιχειρεί να υποβαθμίσει το... νέο ΥΠΟΙΚ πριν το παραδώσει στον κυβερνητικό εταίρο του). Εάν όντως αυτή η προσέγγιση μερίδας αναλυτών είναι βάσιμη και επιβεβαιωθεί στην πορεία, θα μπορούσε πρακτικά να σημαίνει κάτι καλύτερο για το ελληνικό χρηματιστήριο, υποστηρίζουν πάντα οι ίδιες πηγές. Στα... 71 βήματα πριν τον τερματισμό η αξιολόγηση, σημείωνε νωρίτερα η Ελενα Λάσκαρη, καταγράφοντας αφενός το καλό κλίμα και αφετέρου, τις πολλές εκκρεμότητες που πρέπει να ολοκληρωθούν ως το τέλος του Νοεμβρίου.  

Σήμερα και αύριο οι τελευταίες συνεδριάσεις του Οκτωβρίου, με τον παραδοσιακά αρνητικό για τις αγορές μήνα να ολοκληρώνεται με αλλεπάλληλα «νέα υψηλά» στη Νέα Υόρκη, με τη Φρανκφούρτη σε υψηλά, αλλά με τις εξελίξεις στην Ισπανία να προβληματίζουν τον ευπαθή Νότο. 

Με απώλειες το ΧΑ, λόγω της σημαντικής διόρθωσης που συντελείται στον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ σε μεγάλη απόκλιση τόσο έναντι του ΓΔ όσο του FTSE25, καταδεικνύοντας εμφατικά την «αγορά δύο ταχυτήτων», τον διαχωρισμό τραπεζικών vs blue chips και τη στρεβλή εικόνα για ένα ικανό μέρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με τα επίπεδα του Γενικού Δείκτη. Γεγονός που δείχνει και την αλλαγή στάσης των ισχυρών χεριών, καθώς από τις αρχές του δεύτερου 6μήνου αναγκάσθηκαν να ακολουθήσουν τακτική «επιλεκτικών τοποθετήσεων», με το stock picking να αναδεικνύεται ως η μόνη επενδυτική διέξοδος σε ένα χρηματιστήριο που εξαιτίας του τραπεζοβαρούς χαρακτήρα/σύνθεσής του παραμένει κολλημένο στα... αβαθή των 740- μονάδων. 

Στις 739,22 μονάδες ο ΓΔ, στις 737,21 ο ΔΤΡ και στις 1.942,05 ο FTSE25, με τις συναλλαγές και τον τζίρο σε μέτρια επίπεδα. 

Εμφανής η προσπάθεια διαφοροποίησης στο χρηματιστηριακό ταμπλό και την τελευταία εβδομάδα, ενόσω συνεχίζεται η αδυναμία των τραπεζών να απεγκλωβιστούν, με τον κλάδο σε ομηρία, όσο το μείζον πρόβλημα των «μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων» θα βαραίνει στην οικονομική θέση των συστημικών ομίλων, εγείροντας αμφιβολίες τόσο για το ύψος των προβλέψεων που θα υποχρεωθούν να λάβουν όσο και για τους ενδεχόμενους κινδύνους που θα μπορούσαν να κρύβουν τα stress tests που ακολουθούν, από τις αρχές του 2018. 

Οσο ο τραπεζικός κλάδος παραμένει εγκλωβισμένος, τόσο η αγορά σε επίπεδο δεικτών θα δείχνει πως δεν μπορεί να ακολουθήσει τις ξένες αγορές, ει μη μόνον επιλεγμένες εισηγμένες/μετοχές που διαγράφουν μοναχικά/επιμέρους τη δική τους ανοδική πορεία. Σύμμαχός τους αναμφίβολα το κλίμα σε Νέα Υόρκη και (δευτερευόντως ) σε Φρανκφούρτη, που κρατά τα ισχυρά ξένα χέρια σε εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς και σε blue chips, με αποτέλεσμα η θέση τους όχι μόνο να κρίνεται ικανοποιητική αλλά ενίοτε να ενισχύεται σε πολυετή υψηλά. 

Στον ρυθμό και των οικονομικών αποτελεσμάτων από μεθαύριο, με τον δεικτοβαρή ΤΙΤΑΝα να ανοίγει την αυλαία (για το 9μηνο/τρίτο 3μηνο), με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις επιμέρους κινήσεις επενδυτών και traders. 

Κρίσιμες οι τελευταίες δύο συνεδριάσεις του μηνός, καθώς δεν θα πρέπει να χαθούν τα τρέχοντα επίπεδα για τον ΓΔ και τον FTSE25 σε «κλείσιμο», συνεκτιμώντας πως ο Νοέμβριος είναι ο μήνας που οι ξένοι «κλείνουν» τα βιβλία τους προς το τέλος του. 

Σε δοκιμασία σήμερα για τον ΓΔ οι 735-742 μονάδες, με τον ΔΤΡ σε κρίσιμο σημείο και τις Alpha Bank, ETE να αναζητούν σημεία ισορροπίας. 

Θυμίζω από τη συνεδρίαση της Παρασκευής: το GREK σταθερό στα 9,12$, το NBGY με απώλειες 4,03% στο 0,322$.  Στα 3,137% χαμηλότερα το 2ετές, επίσης χαμηλότερα στα 5,537 το 10ετές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v