Στο «κόκκινο» έκλεισε χθες βράδυ η Wall Street παρά τα καλά, τουλάχιστον στην πλειοψηφία τους, εταιρικά αποτελέσματα. Τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων δύο μηνών σημείωσε ο Dow Jones (112,3 μονάδες, ή ποσοστό 0,48%).
Μικτά δείχνουν, μέχρι στιγμής, τα πρόσημα στις μεγάλες ασιατικές αγορές, ενώ η προσοχή των επενδυτών στρέφεται πλέον στο επόμενο πρόσωπο που θα αναλάβει επικεφαλής στην Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve). Ο Ντόναλντ Τραμπ θα ανακοινώσει την απόφασή του πριν από το ταξίδι του στην Ασία στις 3 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Τραμπ ρώτησε τους Ρεπουμπλικάνους ποιον πιστεύουν ότι θα επιλέξει ο ίδιος. Το αποτέλεσμα; Ο οικονομολόγος του Stanford University John Taylor επικράτησε έναντι του αξιωματούχου της Fed, Jerome Powell.
Εξίσου σημαντικές, αν όχι σημαντικότερες, είναι οι ειδήσεις που αναμένονται από τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται για την πιο σημαντική συνεδρίασή της για φέτος, καθώς οι ανώτατοι αξιωματούχοι συγκεντρώνονται για να αποφασίσουν τη "μοίρα" του προγράμματος αγορών ομολόγων 2,1 τρισ. ευρώ, το οποίο πολλοί εγκωμιάζουν λέγοντας πως έδωσε πνοή στην ανάκαμψη της Ευρωζώνης. Θέμα συζήτησης είναι το αν η ΕΚΤ θα δηλώσει αυτή την εβδομάδα πως η οικονομία έχει ανακάμψει αρκετά, ώστε να δοθεί τέλος στην ποσοτική χαλάρωση την επόμενη χρονιά, μία ανακοίνωση που θα επηρέαζε τις αγορές συναλλάγματος και μετοχών και θα μπορούσε να διαμορφώσει τις προσδοκίες για τα επιτόκια».
Ερχόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης του οποίου «γλίτωσε» το χθεσινό αρνητικό, τελικό, πρόσημο από τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, τίποτα δεν δείχνει να αλλάζει, τουλάχιστον όσον αφορά στη συναλλακτική δραστηριότητα, η οποία παραμένει σε απελπιστικά χαμηλά επίπεδα, βάζοντας σε σκέψεις το σύνολο των επαγγελματιών του χώρου.
Επόμενο ζητούμενο η συμπεριφορά του τραπεζικού κλάδου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών συμπλήρωσε τέσσερις πτωτικές και μία οριακά ανοδική συνεδρίαση, στις τελευταίες πέντε, με αθροιστικές απώλειες 11,33%, ενώ το χθεσινό κλείσιμο σηματοδοτεί νέα χαμηλά επταμήνου, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 27/3/2017 (714,85 μονάδες).
Να ληφθεί υπόψη ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, το σύνολο των τραπεζικών τίτλων ανέκαμψε από τα χαμηλά ημέρας, ενώ μέσω των τελικών δημοπρασιών ο τίτλος της Alpha Bank ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας και όλα αυτά σε μία συνεδρίαση που έδωσε τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων.
Από την αρχή του χρόνου, ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών καταγράφει απώλειες 12,62%, ο τίτλος της Αlpha Βank απώλειες 14,21%, της Eurobank απώλειες 2,64% και της Πειραιώς απώλειες 44,98%.
Αντίθετα, με θετική μεταβολή, από τις 30/12/2016, συνεχίζουν Εθνική (+8,47%) και Τρ. Αττικής (86,21%).
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, «τυπική διαδικασία αναμένεται η σημερινή συζήτηση στο EuroWorking Group, αναφορικά με την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία πληρωμών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου εξετάστηκαν ήδη από τους δανειστές και "πέρασαν τις εξετάσεις".
Οι συζητήσεις συνεχίζονται σήμερα στο Χίλτον, έχοντας στο επίκεντρο τις δημοσιονομικές εξελίξεις (τα ραντεβού περιλαμβάνουν επίσης τον δημόσιο τομέα, την κοινωνική πρόνοια και τα χρηματοπιστωτικά, με τις συναντήσεις να αρχίζουν από τις 12:00). Ο προγραμματισμός προβλέπει ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου συζητήσεων αύριο Παρασκευή και επάνοδο του κουαρτέτου στα τέλη Νοεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει μεσολαβήσει ικανή πρόοδος επί των προαπαιτούμενων για την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης».
Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, «χειρουργικές αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα ζητούν οι θεσμοί, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία εξυγίανσης προβληματικών επιχειρήσεων και να βελτιωθεί ο χρόνος εκποίησης ενεχύρων, συμβάλλοντας στην ενίσχυση των εισπράξεων για τις τράπεζες».
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη και για τη σχετική «αποκατάσταση» της τεχνικής εικόνας, σε πρώτη φάση, απαιτείται η ανακατάληψη και κατοχύρωση των 743 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 747 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και οπωσδήποτε η υπέρβαση, με κλείσιμο, υψηλότερα των 756 μονάδων.
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ίσως αξίζει παρατήρησης η επιστροφή του ενδιαφέροντος στις μετοχές του κλάδου Υγείας, που διακρίθηκαν θετικά και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.