Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κολλημένο στα… αβαθή το Χρηματιστήριο

Με το συνήθη τζίρο (30,6 εκατ. ευρώ) η προσπάθεια ανάκαμψης μετά τη βουτιά της Δευτέρας ήταν υποτονική. Πτώση 2% για τη Eurobank παρά την επιτυχή έκδοση ομολόγου και προσπάθειες διαφοροποίησης στο μη τραπεζικό FTSE-25.

Κολλημένο στα… αβαθή το Χρηματιστήριο

Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών ερχόταν από τρεις πτωτικές και μία οριακά θετική συνεδρίαση, στις τελευταίες τέσσερις, με αθροιστικές απώλειες 10,81% και ήταν περισσότερο από επιβεβλημένη μία ανοδική αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα και η οποία επιχειρήθηκε σήμερα.

Δυστυχώς αυτή ήλθε συνοδευόμενη από ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο (ο χαμηλότερος των τελευταίων 14 συνεδριάσεων), ενώ παρά τις πιέσεις που είχαν προηγηθεί η νευρικότητα ήταν έκδηλη στο Τραπεζικό ταμπλώ, με αποτέλεσμα τόσο ο Τραπεζικός δείκτης, όσο και οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, να "δουν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Το "κερασάκι στην τούρτα" οι εν δυνάμει πωλητές, αλλά και οι παραμένοντες με "απαισιόδοξες" θέσεις, το φύλαγαν για τα "χασομέρια", ή αλλιώς για τις τελικές δημοπρασίες, με αποτέλεσμα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών να μην γλυτώσει το "κόκκινο" και στην σημερινή συνεδρίαση.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 748,56 (+1,64%) και 728,06 μονάδων (-1,15%), στις 17.00 βρέθηκε στις 738,25 (+0,24%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 732,81 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,50%.

Ο τίτλος της Alpha Bank (0%) κινήθηκε μεταξύ 1,63 (+2,52%) και 1,58 ευρώ (-0,63%), της Εθνικής (0%) μεταξύ 0,279 (+2,20%) και 0,271 ευρώ (-0,73%), της Eurobank (-2%) μεταξύ 0,663 (+2%) και 0,631 ευρώ (-2,92%) και της Πειραιώς (-0,83%) μεταξύ 2,42 (+0,83%) και 2,34 ευρώ (-2,5%).

Και οι τέσσερις τίτλοι, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, παραμένουν "short", όσο αδυνατούν να δώσουν κλεισίματα: Η Alpha Bank υψηλότερα των 1,80 ευρώ, η Εθνική υψηλότερα των 0,313 ευρώ, η Eurobank υψηλότερα των 0,764 ευρώ και η Πειραιώς υψηλότερα των 2,78 ευρώ.

Για την περίπτωση του Τραπεζικού δείκτη, που θέλει κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 741 - 750 για να αφήσει "χαραμάδα αισιοδοξίας", σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, που μία "γεύση" έδωσαν σήμερα στις τελικές δημοπρασίες, εξαιρετικά σημαντική θεωρείται η στήριξη στις 683 - 678 μονάδες, ενώ για τον "σηματωρό" του κλάδου (Εθνική), η πλησιέστερη και σημαντική στήριξη εντοπίζεται στα 0,266 ευρώ.

Tο ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Από εκεί και πέρα, ίσως αξίζει μεγαλύτερης διερεύνησης το γεγονός ότι οι Τραπεζικές ομολογιακές εκδόσεις υπερκαλύπτονται, όταν την ίδια ώρα οι Τραπεζικοί τίτλοι συνεχίζουν να "υποφέρουν" στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

"H σημερινή και οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, διεξάγονται σε περιβάλλον βεβαρημένο, από τεχνικής πλευράς, με το στοιχηματισμό των 'short' θέσεων να έχει αυξημένη πιθανότητα δικαίωσης στις δεδομένες ρηχές, συναλλακτικά, συνθήκες, παρά την αναμενόμενη εισήγηση για καταβολή της υποδόσης 0,8 δισ. ευρώ την Πέμπτη από τον ESM" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Οι πιέσεις στις Τράπεζες συμπαρασύρουν την Αγορά σε χαμηλότερα επίπεδα, αλλά ο χαμηλός τζίρος 'θολώνει' τις βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις. Ο Τραπεζικός δείκτης, μετά από μία ανοδική αντίδραση, επανήλθε στον τοπικό πυθμένα των 730 - 710 μονάδων, επίπεδο που πιθανότατα να μην παραβιαστεί προς το παρόν. Αν και δεν βλέπουμε κάποιον κοντινό θετικό καταλύτη, πλην την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ, η Αγορά δείχνει ότι, εκτός αρνητικού απροόπτου, δύσκολα θα παραβιαστεί η περιοχή των 710 - 700 μονάδων στην παρούσα φάση, ειδικότερα όσο διατηρείται το καλό κλίμα στο εξωτερικό" εκτιμά το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Ξεκινώντας από τις κυριότερες ειδήσεις που ακολούθησαν το "κλείσιμο" της χθεσινής συνεδρίασης και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "ο δρόμος για την εκταμίευση των 800 εκατ. ευρώ, τις πρώτες ημέρες του Νοέμβρη, ανοίγει μετά την αξιολόγηση των Ελληνικών στοιχείων για πληρωμές ύψους 1,5 δισ. ευρώ από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο. Το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση ανάμεσα στους επικεφαλής των Δανειστών και τους εκπροσώπους της Κυβέρνησης και θα εξεταστεί την Πέμπτη στο EwG και στον ESM.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, "παρά το γεγονός ότι τα κλιμάκια του 'Κουαρτέτου' είναι στην Αθήνα για να επιθεωρήσουν την πρόοδο που έγινε και πρέπει να γίνει, οι υψηλά Ιστάμενοι της Ευρωζώνης γνωρίζουν ότι οι επόμενες δύο αξιολογήσεις είναι 'ψιλά γράμματα' και ότι το μέλλον του Ελληνικού προγράμματος και αυτού που ενδεχομένως θα ακολουθήσει, εξαρτάται, εν πολλοίς, από το τι γίνεται με το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Ευρωζώνης, που περιλαμβάνει και τη μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (ΕΝΜ). Αυτό σημαίνει ότι με την αλλαγή της συνθήκης του ESM, ο έλεγχος των δημοσιονομικών των Χωρών της Ευρωζώνης θα περάσει στο Ταμείο και βεβαίως στους Υπουργούς Οικονομικών".

"Η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική επιμήκυνση των λήξεων, για να μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της. Νομίζουμε πως η επέκταση των ωριμάνσεων αρκεί, όμως θα πρέπει να είναι ουσιαστική. Όχι όμως 100 χρόνια", δήλωσε στην Αυστριακή εφημερίδα "der Standard" ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, συμπληρώνοντας πως "το ζήτημα της επέκτασης των ωριμάνσεων συζητείται τώρα".

Με σημαντική υπερκάλυψη κλείνει το βιβλίο προσφορών για το τριετές καλυμμένο ομόλογο της Eurobank. Σύμφωνα με τους τελικούς όρους της έκδοσης, η Τράπεζα αντλεί 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,98%. Σημειώνεται ότι το κουπόνι της έκδοσης κινείται κοντά στο 2,75%, από τις αρχικές "σκέψεις" τιμολόγησης κοντά στο 3,25%, λόγω της αυξημένης προσφοράς από τους Θεσμικούς Επενδυτές.

Σύμφωνα με το Reuters, στην Τράπεζα προσφέρθηκαν κεφάλαια που ξεπέρασαν το 1,2 δισ. ευρώ.
Αργότερα εντός της ημέρας αναμένεται η ανακοίνωση για την οριστική τιμολόγηση του τίτλου και την κατανομή των ομολόγων. Ο τίτλος, που ωριμάζει στις 2 Νοεμβρίου του 2020, θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου.

Εκ νέου στα τεχνικά κλιμάκια μεταφέρεται η συζήτηση για τον καθορισμό των κριτηρίων υπαγωγής των Μικρών Επιχειρήσεων (20.000 - 50.000 ευρώ) στον εξωδικαστικό μηχανισμό, καθώς νωρίτερα οι επικεφαλής των Θεσμών ζήτησαν την αυστηροποίηση των κριτηρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και το βασικό σχέδιο παραμένει αυτό που είχε συμφωνηθεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, εντούτοις θα πρέπει να υπάρξει μια σαφής διαφοροποίηση στα κριτήρια που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα και τη δυνατότητα αποπληρωμής.

Για το θέμα εκ νέου συζήτηση σε ανώτατο επίπεδο θα γίνει την Πέμπτη, καθώς τότε θα επιστρέψει από τη Σμύρνη ο Υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ακόμα και μετά την σημερινή προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης που δεν είχε αίσιο τέλος, η εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλώ επιβεβαίωσε ότι οι εν δυνάμει πωλητές "έχουν το πάνω χέρι", ενώ η συνεχιζόμενη φιλολογία για τις Τραπεζικές κεφαλαιακές ανάγκες, έχει επιδεινώσει και το γενικότερο κλίμα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, εικόνα που δεν διαφαίνεται να αλλάζει όσο διατηρούνται οι τζίροι απελπισίας και οι οποίο δημιουργούν έντονη νευρικότητα στις τάξεις των επαγγελματιών του χώρου.

Οι περισσότεροι από τους αναλυτές, σήμερα, περίμεναν μία αντίδραση, όμως φρόντιζαν να επισημάνουν ότι η διατήρηση των χαμηλών τζίρων θα περιορίσει την έκταση και την διάρκεια.

Το βλέμμα των ενεργών παικτών παραμένει στραμμένο στις συζητήσεις με τους Δανειστές και στο κατά πόσο θα ήταν εφικτή η σύντομη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 26αρη, όπου σήμερα διεκδίκησε και αυτός μερίδιο από την προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης και ουσιαστικά, ήταν η αιτία που οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με θετικό πρόσημο, αξίζει να σημειωθεί ότι με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση μόνο οι Ελλάκτωρ (-0,65%), ΟΠΑΠ (-0,11%) και Τιτάν (-0,10%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Viohalco, Jumbo, ΔΕΗ, ΟΛΠ και ΟΤΕ.

Ξεκινώντας από τον ΑΔΜΗΕ (+0,56%) ο τίτλος του οποίου ερχόταν από 4 αρνητικές, 2 αμετάβλητες και 1 θετική συνεδρίαση στις τελευταίες επτά, η μετοχή, βάσει των ημερήσιων διαγραμμάτων, παραμένει "short" όσο αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 1,91 ευρώ, ενώ πολύ σημαντική θεωρείται η στήριξη στα 1,75 ευρώ.

Από 4 πτωτικές και 1 ανοδική, στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις ερχόταν η Αεροπορία Αιγαίου (+1,78%), με σημαντική στήριξη στα 7,84 ευρώ και πρώτες αντιστάσεις στα 8,04 και 8,17 ευρώ, Για να δοθεί ένα πρώτο σήμα επανεπιβίβασης, χρειάζονται κλεισίματα υψηλότερα των 8,19 ευρώ.

Διατηρεί την επαφή της με τα πρόσφατα υψηλά τρέχοντος έτους και ταυτόχρονα, πολυετή υψηλά, η μετοχή της Motor Oil (+3,04% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), που σήμερα έδωσε σημαντικές βοήθειες στους βασικούς δείκτες του Χ.Α. Όσοι έχουν πάρει τα κέρδη τους, θα πρέπει να περιμένουν κλεισίματα υψηλότερα των 19,89 ευρώ, ή ακόμα καλύτερα υψηλότερα της ζώνης 20,10 - 20,21 ευρώ.

Έχει υποχωρήσει ελάχιστα, τηρουμένων των αναλογιών, από το υψηλότερο κλείσιμο τρέχοντος έτους των 8,74 ευρώ (14/7) η μετοχή της Μυτιληναίος (+1,81% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), που έχει μετατραπεί σε σημαντική αντίσταση. Κλεισίματα υψηλότερα των 8,62 ευρώ, επαναφέρουν τον τίτλο στην προσοχή των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Τεχνικά και όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, η τελική εικόνα δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι άλλαξε τα υφιστάμενα δεδομένα.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,17%) και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, μία κατοχύρωση του 1940 - 1935 μπορεί να μας δώσει και πάλι τα χαμηλά του 1910. Το 1950 και 1958 - 1963 κοντινές αντιστάσεις, με το 1985 κύρια. "Intraday position short" με "stop" τις 2030 μονάδες.

Για τους βραχυπρόθεσμους, ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 1964 και ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 1976 μονάδες.

Για την περίπτωση του Γενικού Δείκτη, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 725 και 714 μονάδες (το 1/3 του συνολικού ανοδικού κύματος από τις 420 έως τις 858 μονάδες). Ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 743 και ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 747 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"H έλευση των εκπροσώπων των Δανειστών στην Αθήνα, σηματοδοτεί την έναρξη της δύσκολης διαπραγμάτευσης με την Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς ο αριθμός των προαπαιτούμενων είναι μεγάλος (με πολλά από αυτά ιδιαίτερα δύσκολα) προκειμένου να κλείσει η 3η αξιολόγηση" αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Έτσι, παρά το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στις δύο Πλευρές, η Επενδυτική Κοινότητα δεν εκτιμά ότι η ολοκλήρωση θα επιτευχθεί εντός του 2017, με τους περισσότερους να θεωρούν ως πιθανότερη εκδοχή επίτευξης συμφωνίας το 1ο δίμηνο του 2018.

Στο μεταξύ, ο "πολύπαθος" Τραπεζικός κλάδος, με το χαμηλό βαθμό ορατότητας περί το ενδεχόμενο νέων ανακεφαλαιοποιήσεων, συνεχίζει να τραυματίζει την Αγορά που κινείται με ημερήσιες συναλλαγές Αυγούστου, συμπαρασύροντας συχνά και άλλες Δεικτοβαρείς μετοχές που ρευστοποιούνται λόγω εμπορευσιμότητας.

Έτσι, το σκηνικό περιορισμένης συναλλακτικής κινητικότητας δεν επιτρέπει, καν, την απόπειρα ανοδικών σκέψεων για το Γενικό Δείκτη προς περιοχές πάνω από τις 740 μονάδες. Επομένως, οι σκέψεις εστιάζουν μόνο σε διενέργεια πωλήσεων, καθώς οι Αγορές αποστρέφονται την ακινησία και την αδράνεια, επιβεβαιώνοντας τη ρήση πως "ότι δεν πάει πάνω θα πάει κάτω".

Με τα δεδομένα αυτά και ενόσω η ειδησεογραφική "ανυδρία" θα συνεχίζεται, η τεχνική ανάλυση δικαιούται να έχει το προβάδισμα με τις επισημάνσεις της για τα επίπεδα στήριξης και τα κομβικά εκείνα σημεία "διαγραμματικών συναντήσεων", με την πλαγιοκαθοδική πορεία του Γενικού Δείκτη να θεωρείται ως το πιθανότερο σενάριο και τη συσσώρευση να παρατείνεται αδυνατώντας να βρει ευκρινή κατεύθυνση.

Παρ’ όλα αυτά, η νέα ψήφος εμπιστοσύνης των Αγορών που καταγράφεται με την έκδοση του καλυμμένου ομολόγου της Eurobank με την διαμόρφωση του επιτοκίου στη περιοχή του 3%, ή και οριακά χαμηλότερα, όφειλε μιας μάλλον καλύτερης υποδοχής στο Χρηματιστήριο.

Παράλληλα, το διεθνές περιβάλλον συνεχίζει να τροφοδοτείται με αρνητικές, κυρίως, εξελίξεις, χωρίς ωστόσο να αποτρέπεται η δημιουργία νέων ιστορικών ρεκόρ στη Ν. Υόρκη και τη Φραγκφούρτη.

Οι συζητήσεις για το "Brexit" βρίσκονται σε αδιέξοδο. Η Μαδρίτη σκλήρυνε τη στάση της απέναντι στην Καταλονία με απροσδιόριστα υψηλές αρνητικές συνέπειες για την Ισπανία, ενώ δεν αποκλείεται η εκδήλωση ανάλογων κινήσεων και σε άλλες Ευρωπαϊκές Περιοχές (στο Βέλγιο, την Ιταλία, τη Βρετανία, κοκ). Στην Τσεχία εξελέγη ένας εθνικιστής πολιτικός με χαρακτηριστικά που θυμίζουν Trump.

Έτσι, ο ρόλος των Κεντρικών τραπεζών για τη διατήρηση της συστημικής ευστάθειας στις Αγορές είναι ξανά αυξημένος, καθώς οφείλουν να είναι σε επαγρύπνηση (vigilance κατά τη ρήση του Τρισέ).

"Όλα τα μάτια, επομένως, θα είναι την Πέμπτη πάνω από το Μάριο Ντάγκι, που θα αναφερθεί στις αποφάσεις της ΕΚΤ για τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και στον Πρόεδρο Trump που σύντομα θα αποφασίσει αν θα διατηρήσει τη συνετή Τζάνετ Γέλεν, όπως θα ήθελαν οι Αγορές, ως επικεφαλής της πανίσχυρης Federal Reserve και στα δύσκολα χρόνια που θα ακολουθήσουν" επισημαίνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Hang Seng (-0,53%) και τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Nikkei (+0,50% και 16η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, που είναι ρεκόρ "ever" για συνεδριάσεις με το ίδιο πρόσημο).

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, μεγαλύτερα στην Wall Street, με τον Dow Jones να οδεύει προς ένα ακόμη ιστορικό ρεκόρ.

Μικρά κέρδη για Πετρέλαιο και Ευρώ, πιέζεται χαμηλότερα ο Χρυσός.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, "Οι Ευρωπαϊκές και Βρετανικές Τράπεζες δεν έχουν πολύ χρόνο στη διάθεσή τους για να προετοιμαστούν για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση", ανακοίνωσε η επικεφαλής του Εποπτικού Βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

"Μόλις το Ηνωμένο Βασίλειο γίνει μια 'τρίτη Χώρα' για την Ε.Ε., οι Τράπεζες που βρίσκονται εκεί θα χάσουν την πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Αγορά και οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες θα χάσουν την πρόσβαση στην Αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου" σημείωσε η Daniele Nouy σε εκδήλωση στο Λονδίνο.

Η Γαλλική επιχειρηματική εμπιστοσύνη για τον τομέα Μεταποίησης παρέμεινε τον Οκτώβριο σταθερή στις 111 μονάδες του Σεπτεμβρίου, σημαντικά άνω του μακροπρόθεσμου μέσου όρου των 100 μονάδων για το δείκτη, όπως κατέδειξαν στοιχεία που έδωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία "Insee". Αυτό το επίπεδο εμπιστοσύνης καταγράφηκε τελευταία φορά το Δεκέμβριο του 2007.

Επιπλέον, μια ευρύτερη μέτρηση εμπιστοσύνης που περιλαμβάνει και Υπηρεσίες, Κατασκευές, Λιανική και Χονδρική, υποχώρησε ελαφρώς σε 109 μονάδες τον Οκτώβριο, από 110 το Σεπτέμβριο. Πιο συγκεκριμένα, η εμπιστοσύνη στον τομέα των Υπηρεσιών υποχώρησε κατά μία μονάδα σε 107.

"Όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξηγήσει το πώς θα περιορίσει τις αγορές ομολόγων, θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να αποφύγει τη λέξη που χρησιμοποιεί όλος υπόλοιπος Κόσμος: το 'tapering". Όπως μεταδίδει η Wall Street Journal, ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι θα έρθει την Πέμπτη αντιμέτωπος με μια γλωσσική πρόκληση, καθώς αναμένεται να ανακοινώσει πως τα μέλη της ΕΚΤ συμφώνησαν να ελαττώσουν τις αγορές ομολόγων από τον Ιανουάριο και μετά".

Ο ΡΜΙ Υπηρεσιών της Ευρωζώνης τον Οκτώβριο, μειώθηκε στις 55,9 μονάδες, από τις 56,7 μονάδες του Σεπτεμβρίου. Τα στοιχεία του Οκτωβρίου ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών για 56,5 μονάδες.

Αλλάζοντας Ήπειρο, η επιχειρηματική δραστηριότητα στον Ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ αναπτύχθηκε περισσότερο από ότι αναμενόταν τον Οκτώβριο.

Σε έκθεση που δημοσίευσε η HIS Markit, o σύνθετος δείκτης PMI, ο οποίος καλύπτει τους τομείς της Μεταποίησης και των Υπηρεσιών, αυξήθηκε στις 55,7 μονάδες τον Οκτώβριο, από 54,8 τον προηγούμενο μήνα. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Ιανουάριο.

Εν τω μεταξύ, ο PMI Υπηρεσιών ενισχύθηκε στις 55,9 μονάδες τον Οκτώβριο, από 55,3 το Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 55,6 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας "εντός των τειχών", "η εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ από τον ESM θα παράσχει πρόσθετη και αναγκαία ρευστότητα στην Οικονομία, βοηθώντας στην ισχυροποίηση της ανάκαμψης", αναφέρει η Citi σε σχόλιό της.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 732,53 (-0,27%) και 739,45 μονάδων (+0,67%), μετά τις 14.48 μόνιμα με θετικό πρόσημο, στις 17.00 βρέθηκε στις 738,29 (+0,51%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 737,19 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,36%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 30,6 εκατ., από τα οποία τα 1,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ).

Άλλαξαν χέρια 39276999 τίτλοι, από τους οποίους οι 36674408 στο ταμπλώ του FTSE26.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν είχαν επαφή με αρνητικό πρόσημο οι ΑΔΜΗΕ, ΓΡΙΒ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΣΑΡ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η ΔΕΗ και στο υψηλό ημέρας οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος και Motor Oil.

Ισορροπημένη η τελική εικόνα με 56 ανοδικές μετοχές, έναντι 54 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 9%.

----ΧΠΑ

Ανοδική αντίδραση σημειώθηκε και στην Αγορά Παραγώγων, η οποία συνδυάστηκε με μικρή αύξηση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη και αισθητή μείωση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (36.616 συμβόλαια).

Στα 4.736 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.829 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.550, 1.387 για τον Οκτώβριο, 163 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.949,75) κινήθηκε μεταξύ 1.931 και 1.954 μονάδων και γύρισε σε υπερτίμηση 0,3%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (10.030), Εθνική (14.041), MIG (3.090), Alpha Bank (4.182), Πειραιώς (3.282), ΔΕΗ (177), Viohalco (376), ΟΠΑΠ (259), ΟΤΕ (208), Αττικής (310), Μυτιληναίο (207), Intralot (100).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 49.556, Eurobank 65.109, Εθνική 114.399, Alpha Bank 39.927, Πειραιώς 13.143.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                                 Name of Issuer               NSP Position     Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,35%
2017-10-16
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,81%
2017-10-17
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
 
 
 
 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 4.214.183 τεμ., (από 3.974.467 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 41.851.145 τεμ. (33.269.102), Πειραιώς 7.458.297 τεμ. (7.427.439) και Eurobank 9.646.642 τεμ. (9.478.654).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v