Ανοδικά αντιδρούν τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, διευρύνονται οι απώλειες στο ΧΑ. Αναστροφή της διόρθωσης σε Μιλάνο, Φρανκφούρτη, Παρίσι και σημαντικός περιορισμός των αρχικά μεγαλύτερων απωλειών στη Μαδρίτη, με τους traders να εστιάζουν και στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, την Πέμπτη.
Σταθερά σε αντίθετη κατεύθυνση το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς η απουσία των αγοραστών είναι εκκωφαντική, σε σημείο που αρκούν συναλλαγές λίγων εκατομμυρίων ευρώ για να χαθεί και άλλο έδαφος για τον Γενικό Δείκτη -χαμηλότερα και των 735 μονάδων- και τον Δείκτη Τραπεζών να κάνει ακόμη μία... βουτιά -πάνω από 5%-, προς τις 735 μονάδες.
Ολα αυτά με τζίρο χαμηλότερο και του μέτριου μέσου όρου των τελευταίων δύο συνεδριάσεων, καθώς νωρίτερα διαμορφωνόταν στα 14,5 εκατ. ευρώ, όλα κι όλα.
Δεν βλέπει ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης μέσα στο 2017 η Citigroup, ενώ μικρό «ψαλίδι» στο υπερπλεόνασμα του 2016 κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ, ειδήσεις που αποτελούν σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ακόμη δύο αρνητικές αφορμές για να ενταθούν οι πωλήσεις/πιέσεις κατ' αρχάς στον τραπεζικό κλάδο.
Με τζίρο 7,5 εκατ. ευρώ υποχωρούν και οι 4 συστημικές τραπεζικές, κατά 7,27% διορθώνει η Attica Bank, με συνέπεια η χρηματιστηριακή αξία των ομίλων να συρρικνώνεται έτι περαιτέρω κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ.
Εξαέρωση αποτίμησης 400 εκατ. με πωλήσεις μόλις 7,5 εκατ., για να έχουμε μία τάξη μεγέθους της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και συνεχίζεται στον πολύπαθο τραπεζικό κλάδο. Ενδεικτικό το γεγονός πως η αποτίμηση της Πειραιώς πλησιάζει και πάλι επικίνδυνα το όριο του (1) ενός δισ. ευρώ. Στα 2,41 ευρώ η μετοχή, στο 1,05 δισ. η συνολική αξία του ομίλου.
Με τον τραπεζικό κλάδο στο μείον 5% και χωρίς να διαφαίνεται κάτι το ενθαρρυντικό άμεσα -σήμερα/αύριο-, οι λιγοστοί πωλητές, κυρίως λόγω της απουσίας ουσιαστικού ενδιαφέροντος, πιέζουν κι άλλο κάτω τον κλάδο.
Ομως πέραν των τραπεζικών αποθαρρυντική είναι η εικόνα και για τα μη τραπεζικά χαρτιά, τα blue chips, τις εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς, θυμίζοντας πως ήδη με το «κλείσιμο» της Παρασκευής, με εβδομαδιαίο σήμα long διαμορφώνονταν μόλις 6 από τις 21 μη τραπεζικές του δείκτη.
Σε διόρθωση διαρκείας ο τραπεζικός κλάδος, σε κλίση πλέον η πλειονότητα των blue chips -σε εβδομαδιαία/μηνιαία μέτρηση-, με ενδεικτικό το ότι νωρίτερα σε μόλις μία μετοχή -Grivalia- υπερίσχυαν οι αγοραστές.
Σταθερή η τιμή σε μετοχές των ΟΠΑΠ και ΟΛΠ, ενώ με λιγοστές συναλλαγές/τζίρους υποχωρούσαν τίτλοι των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Αεροπορίας Αιγαίου, ΤΙΤΑΝ, ΕΧΑΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.α.
Αφορμής δοθείσης ακόμη και blue chips με long σήμα/τάση «αφήνονται» να υποχωρήσουν, να διαμορφωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα και αποτιμήσεις. Με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει στην περίπτωση που αναστρεφόταν έστω και τεχνικά η υποχώρησή τους. Πρακτικά σε αρκετές μετοχές του δείκτη τα ισχυρά χέρια μειώνουν μόνο ένα πολύ μικρό μέρος της θέσης τους, έχοντας το περιθώριο να την ενισχύσουν (αγοράζοντας από χαμηλότερες τιμές) με την πρώτη ανοδική ευκαιρία.
Αυτό γιατί σε μέτρηση 6μήνου οι περισσότερες μετοχές του δείκτη «γράφουν» σημαντικά κέρδη. Ενδεικτική η εικόνα σηματωρών όπως οι Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco, Μυτιληναίος κ.α. από αυτή την ομάδα μετοχών.
Στις 16:00 η σχέση ανοδικών/πτωτικών έχει επιβαρυνθεί στις 28/68. Απώλειες 2% για τον ΓΔ στις 733 και 4,89% για τον ΔΤΡ στις 741 μονάδες.