Συνεδρίαση διεκπεραιωτικού χαρακτήρα, η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, η οποία συνδυάστηκε με την λήξη των συμβολαίων Οκτωβρίου στην Αγορά Παραγώγων, στο ίδιο συναλλακτικό τέμπο και με τους λίγους αγοραστές να προσπαθούν να αποτρέψουν το τέταρτο συνεχόμενο αρνητικό κλείσιμο για τον Γενικό Δείκτη.
Ο τελευταίος κινήθηκε σε ένα εύρος μικρότερο των οκτώ μονάδων, ενώ ο τζίρος ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων 11 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 5/10 (31,8 εκατ.).
Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο παρατηρεί με τα "κιάλια" το Παγκόσμιο "Bull Market", όπως, επίσης, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με αυτούς τους τζίρους δεν μπορεί να ελπίζει σε κάτι εντυπωσιακά καλύτερο.
Άλλωστε η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, αφήνει τον έλεγχο του "παιχνιδιού" στα μεγάλα Ξένα χαρτοφυλάκια που συνεχίζουν να διατηρούν τις καθαρές αρνητικές τους θέσεις και ανά τακτά διαστήματα κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, με βασικό "στόχο" τις Τραπεζικές μετοχές.
Δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί υπερβολή η ατάκα παλαιού επαγγελματία του χώρου, σύμφωνα με την οποία, "ο Τραπεζικός κλάδος έχει 'τραυματίσει' το σύνολο της Αγοράς".
"Η διατήρηση των στηρίξεων της περιοχής των 740 μονάδων είναι κρίσιμη. Εξέλιξη που αν δεν συντελεστεί, είναι πιθανό να δημιουργήσει προϋποθέσεις νέου κύματος ρευστοποιήσεων Τραπεζικών, αλλά και λοιπών Δεικτοβαρών τίτλων" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
"Μόνο όταν διαφανεί το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης θα μπορέσουν οι Τράπεζες να κινηθούν πάνω από τις τιμές των τελευταίων αυξήσεων, διαφορετικά είναι ξεκάθαρο ότι θα οδηγηθούμε σε νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Απαιτείται άμεσα επαναφορά της αγοράς πάνω από την περιοχή των 755 μονάδων, για να διατηρηθεί το σενάριο ανοδικής αντίδρασης, ενώ το επόμενο κρίσιμο επίπεδο στήριξης εντοπίζεται στην περιοχή των 710 μονάδων. Σταθεροποιητικά κινείται προς το παρόν η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στο 5,5%", αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., θα ξεκινήσουμε για πολλοστή φορά, αναγκαστικά, από το Τραπεζικό ταμπλώ, καθώς συνεχίζει να συγκεντρώνει τις προτιμήσεις των traders, αφού οι υψηλές συναλλαγές ευνοούν την εύκολη "επιβίβαση" και "αποβίβαση".
Για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, όσο ο εν λόγω δείκτης παραμένει χαμηλότερα των 786 - 805 μονάδων, δεν μπορεί να ακυρωθεί το σενάριο πιθανής δοκιμασίας της ζώνης στήριξης 750 - 741.
Για τους περισσότερο συντηρητικούς, θα ήταν καλό να περιμένουν κλεισίματα υψηλότερα των 845 μονάδων, όπου εντοπίζεται το "stop" στο "short" σε ημερήσιο γράφημα.
Ελάχιστες, ομολογουμένως, ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν το "κλείσιμο" της χθεσινής συνεδρίασης.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, κάλεσε τον Τραπεζικό τομέα της Χώρας να ενεργήσει πιο γρήγορα στην αντιμετώπιση του προβλήματος του "κακού" χρέους. "Οι Τράπεζες πρέπει να είναι πιο φιλόδοξες όσον αφορά τους στόχους τους για την μείωση 'κακών' δανείων και να επιταχύνουν τις πωλήσεις των NPLs" ανέφερε στο Reuters ο κ. Στουρνάρας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "το ενδεχόμενο να απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα της τάξεως του 0,5% του ΑΕΠ, ή κάτι λιγότερο από 1 δισ. ευρώ, για το 2018 συζητείται ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, στους κόλπους των Δανειστών, με φόντο τον φιλόδοξο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στέφανου Κοτζαμάνη, "έντονες είναι οι διαμαρτυρίες πολλών ιδιοκτητών υπερχρεωμένων Επιχειρήσεων για τη στάση που τηρούν οι Τράπεζες, καθώς, όπως υποστηρίζουν, παρά την ψήφιση του απαιτούμενου θεσμικού πλαισίου, τα ζητήματα των δανειακών αναδιαρθρώσεων δεν επιλύονται αλλά συνεχίζουν να αναβάλλονται".
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., στα περισσότερα πρωινά reports από εγχώριους αναλυτές, σαν επικρατέστερο σενάριο προκρινόταν αυτό της τεχνικής αντίδρασης, πάντα με χαμηλό τζίρο.
Από την άλλη, όλα συνηγορούν πως η απουσία σημαντικών ειδήσεων, σε συνδυασμό με τις επιμένουσες ανησυχίες, όσον αφορά την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την κεφαλαιακή επάρκεια των Τραπεζών, θα διατηρούν εγκλωβισμένο το Ελληνικό Χρηματιστήριο, που θα κληθεί να "δοκιμάσει την τύχη του" στην πρώτη σοβαρή διόρθωση των Διεθνών Αγορών, αν επιτρέψουν οι Κεντρικές Τράπεζες να έλθει (!)
Από εκεί και πέρα, οι φήμες γύρω από την τρίτη αξιολόγηση και την αναγκαιότητα νέων μέτρων θα δώσουν τον τόνο στις επόμενες συνεδριάσεις.
Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 26αρη, που δεν δείχνει να είναι και στα καλύτερά του και απλά μέσω του γνωστού αγοραστικού "rotation" προσπαθεί να αποτρέψει τα χειρότερα για τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, εκείνο που προβληματίζει ιδιαίτερα είναι η σημαντική μείωση των συναλλαγών σε αρκετά από τα μη Τραπεζικά, Δεικτοβαρή, "χαρτιά".
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την σχετικά καλύτερη, από πλευράς προσήμων, εικόνα, στις 16.50 και 10 λεπτά πριν ξεκινήσουν οι τελικές δημοπρασίες, Αεροπορία Αιγαίου (-0,13%), ΟΛΠ (-0,83%), Σαράντης (-0,17%) και Fourlis (-1,79%) παρέμεναν με συναλλαγές μικρότερες των 10000 τεμ. (!)
Και αν είναι τέτοια η συναλλακτική εικόνα στο ταμπλώ του FTSE26, τι τζίρος να "περισσέψει" για μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, που "ζουν" το δικό τους "συναλλακτικό δράμα";
Όσον αφορά επιμέρους τίτλους και ξεκινώντας από την ΕΧΑΕ (+0,64%), δείχνει ότι προσπαθεί να κάνει "βάση" την ζώνη 4,80 - 4,70 ευρώ. Η πρώτη αντίσταση στα 4,89 ευρώ και το αγοραστικό σήμα στα 4,95 ευρώ.
To διάγραμμα της ΕΧΑΕ από την αρχή του έτους
Μεταφερόμενοι στους "δύο σωματοφύλακες" ΟΠΑΠ (+0,75%) και ΟΤΕ (+0,48%) και ξεκινώντας από τον τίτλο του Οργανισμού Προγνωστικών, όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 9,28 ευρώ, αυτό είναι μία πρώτη θετική ένδειξη, ενώ το 9,45 είναι κοντινός και το 9,65 μεγάλος στόχος. Διάσπαση του 9,28 μπορεί να μας φέρει στο 9,19, ή στην κύρια στήριξη των 9,10 ευρώ.
Το διάγραμμα του ΟΠΑΠ από την αρχή του έτους
Ο δεύτερος "σωματοφύλακας" (ΟΤΕ) κατάφερε να σπάσει το πτωτικό trend του 10,30 δίνοντας ανοδική κίνηση. Το επίπεδο πλέον γίνει σημαντική στήριξη. Χρειαζόμαστε σε κλείσιμο μέρας κατοχύρωση του 10,54 (έκλεισε 10,50) για να πάρουμε και ημερήσιο αγοραστικό σήμα. Τα 10,54 ευρώ είναι κύρια αντίσταση, ενώ κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση στα 10,68 ευρώ. Κοντινή στήριξη τα 10,38 ευρώ.
Tο διάγραμμα του ΟΤΕ από την αρχή του έτους
Δεν ήταν από τις συνεδριάσεις που άλλαξαν τα υφιστάμενα, τεχνικά, δεδομένα η σημερινή, όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.
Ξεκινώντας από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,31%) και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το 1980 και 1987 γίνονται κοντινές αντιστάσεις και κύρια το 1993 και μόνο διάσπαση του τελευταίου μπορεί να δώσει και πάλι κίνηση στο 2004 - 2007, με απώτερο στόχο τις 2020 - 203 μονάδες και πρώτη στήριξη στις 1940 μονάδες.
Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα και αν ο εν λόγω δείκτης επιμείνει στην πλαγιοκαθοδική του κίνηση, πολλά θα "παιχτούν" στις 1962 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Πιθανή αντίδραση θα μπορούσε να φέρει τον δείκτη προς τις 1977 - 1986 και σε ακρότητα προς τις 2007 μονάδες.
Για τον Γενικό Δείκτη, η τραυματισμένη εικόνα θα επιδεινωθεί έτι περαιτέρω σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής χαμηλότερα των 741 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), ενώ οι μέχρι πρότινος στηρίξεις στις 756 και 762 μονάδες, δείχνουν διαθέσεις να μετατραπούν σε σημαντικές αντιστάσεις. Κλείσιμο χαμηλότερα των 735 - 730 μονάδων, θέτει εν αμφιβόλω τις αντοχές της στήριξης στις 725 μονάδες και βάζει σαν στόχο τις 714, όπου εκεί συμπληρώνεται η διόρθωση 33,33% του συνολικού ανοδικού κύματος από τις 425 έως τις 860 μονάδες.
Από εκεί και πέρα, ολοκληρώθηκε και η τρέχουσα χρηματιστηριακή εβδομάδα, που "χάρισε" εβδομαδιαίες απώλειες 1,59% για τον Γενικό Δείκτη και 5,13% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, ενώ η μέση ημερήσια, μικτή, αξία συναλλαγών, υποχώρησε κατά 5% και διαμορφώθηκε στα 41 εκατ. ευρώ.
Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 16,41% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 7,46%.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
-Κώστας Φέγγος
"Το Χρηματιστήριο δεν λέει να ξεκολλήσει από τις 750 μονάδες, χωρίς πραγματικά νέα" επισημαίνει ο Κώστας Φέγγος.
Σημαντικό γεγονός της εβδομάδας, ήταν η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και το παράδοξα "αδελφικό κλίμα" που προβλήθηκε. Καμία ένταση, ούτε καν υπονοούμενο. Βοήθησαν φυσικά και τα 2,4 δισ. και "η μακρόχρονη μίσθωση των βάσεων" (χρησιμοποιήθηκε πληθυντικός) που ανέφερε ο Trump. Εκτός αν και αυτά είναι "αυταπάτη", αυτή τη φορά και από τις δύο Πλευρές του Ατλαντικού.
Σημαντικό σημείο του ταξιδιού, το γεγονός ότι η αποστολή δεν συνοδεύτηκε από Έλληνες Επιχειρηματίες, γεγονός που παραπέμπει σε επιδίωξη της Κυβέρνησης για άμεσες επενδύσεις των Ελληνοαμερικανών, χωρίς την διαμεσολάβηση του υπάρχοντος Ελληνικού επιχειρηματικού κατεστημένου. Από όσο γνωρίζω, αυτό ήταν εδώ και χρόνια απαίτηση ενός μέρους του Ελληνοαμερικάνικου Λόμπι και δεν είχε μέχρι τώρα υιοθετηθεί.
Στην Ελλάδα τώρα, συνεχίζεται η έμφαση στα ομολογιακά προϊόντα, με τη Eurobank την Αττικής και πρόσφατα τη Jumbo να προχωρούν άμεσα σε εκδόσεις.
Οι προτροπές του κ. Στουρνάρα να επιταχύνουμε τη λύση των "κόκκινων" δανείων είναι επίσης σημαντικές, ενώ η Γ’ Αξιολόγηση έχει αρχίσει, με συνεχείς προτροπές και υποσχέσεις για γρήγορο κλείσιμο.
Οι Ελληνικές εταιρείες του Χρηματοοικονομικού τομέα, αρχίζουν να καταλαβαίνουν τι σημαίνουν όλες αυτές οι νομοθετικές παρεμβάσεις που θα εφαρμοστούν μέχρι τον Ιανουάριο του 2018 και πως αυτές θα αυξήσουν το κόστος, θα μειώσουν τα παραδοσιακά έσοδα και τον τρόπο που βλέπαμε τις επενδύσεις μέχρι σήμερα.
"Αυτές είναι το CRS (Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών), το TRS (εφαρμογή της MiFIR για τις αναφορές που πρέπει να υποβάλλονται), η MiFID II (αλλαγή όλου του πλαισίου εποπτείας και λειτουργίας του τομέα), CSDR (αλλαγές στον τρόπο που καταγράφεται η περιουσία των Επενδυτών) και άλλα ακρωνύμια στα Αγγλικά που είναι προφανές ότι δεν έχουν λάβει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της Ελληνικής Αγοράς" αναφέρει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.
-Απόστολος Μάνθος
"Επί την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Αμερική, ο Γενικός Δείκτης θέλησε να μαζέψει λίγο από τη χρηματιστηριακή 'μαγεία' των απανωτών νέων ιστορικών υψηλών, των εκεί δεικτών, προσπαθώντας μια ανοδική κίνηση προς την περιοχή των 762 μονάδων" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.
Ο Γενικός Δείκτης όντως έκανε τη κίνηση έως τις 762 μονάδες, αλλά έως εκεί. Βέβαια ενδοσυνεδριακά δοκίμασε να αποδράσει από τη ζώνη αντίστασης των 762 μονάδων, αγγίζοντας τις 770 μονάδες αλλά η όλη κίνηση ήταν τόσο "χλωμή" που "βυθίστηκε αύτανδρος" κάτω από τις 750 μονάδες.
Για τη συνέχεια το επίπεδο που δε θα πρέπει να καταστρατηγηθεί από την πλευρά των "Buyers" είναι εκείνο των 738 μονάδων, καθώς η είσοδος του Γενικού Δείκτη μέσα στη ζώνη των 738 με 715 μονάδων μπορεί ανά πάσα στιγμή να προκαλέσει κατάρρευση, σπρώχνοντας προς το όριο των 700 μονάδων. Ισχυρή αλλαγή στο υπάρχον καθοδικό σκηνικό μπορεί να γίνει μόνο με την επιτυχημένη αρπαγή των 762 με 770 μονάδων.
Καταβεβλημένος και δίχως τα απαραίτητα ανοδικά "γεμίσματα" εμφανίστηκε και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης λίγο πάνω από το επενδυτικό όριο των 2000 μονάδων, προβληματίζοντας ιδιαίτερα για τη μετέπειτα πορεία του. Χαρακτηριστικό διαγραμματικό στοιχείο το πισωγύρισμα του δείκτη προς τη σημαντική περιοχή στήριξης των 1960 με 1947 μονάδων. Όσο ο δείκτης διακρατεί την εν λόγω περιοχή μπορεί να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στους αγοραστές, κάνοντας μια ανοδική κίνηση προς τις 2007 μονάδες. Ειδάλλως η καθοδική τμήση των 1947 μονάδων είναι πολύ πιθανό να ανοίξει τον "ασκό του Αιόλου" βάζοντας ως στόχο τις 1880 μονάδες.
Η ανοδική διάσπαση της αντίστασης των 820 μονάδων για το Τραπεζικό Δείκτη δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς με το που πέρασε πάνω από εκεί "έσβησε" στη κυριολεξία η μηχανή, μένοντας στάσιμος πέριξ των 825 μονάδων για δυόμισι σχεδόν συνεδριάσεις.
Αποτέλεσμα, ένα γρήγορο κατέβασμα προς την προηγούμενη βραχυχρόνια αφετηρία των 760 μονάδων.
Ζητούμενο για τις επόμενες συνεδριάσεις, σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου τμήματος ανάλυσης και μέλους επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, η επαναφορά, ή μη, του Τραπεζικού Δείκτη άνω των 800 μονάδων. Άρνηση εισόδου θα φέρει το δείκτη προ των πυλών των 720 μονάδων.
-Μάνος Χατζηδάκης
"Με τις Τράπεζες να μην έχουν συνέχεια στην ανοδική τους αντίδραση, η Αγορά έμεινε για μια ακόμη εβδομάδα εκτός διεθνούς κλίματος, καθώς οι διεθνείς δείκτες βρέθηκαν σε νέα ιστορικά υψηλά" τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.
Αυτή την φορά η αβεβαιότητα αφορούσε το αναθεωρημένο πλάνο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και την δυνατότητα των Τραπεζών να κινηθούν ταχύτερα σε ότι αφορά τους στόχους μείωσης των συσσωρευμένων "κόκκινων" δανείων τους τα επόμενα δύο χρόνια.
Πέραν των Τραπεζών η επενδυτική διάθεση ήταν πολύ περιορισμένη, αφού ακόμα και τα καλά αποτελέσματα της Jumbo πέρασαν χωρίς χρηματιστηριακό αντίκρισμα. Η αδράνεια των τελευταίων μηνών έχει οδηγήσει σε μια παρατεταμένη κόπωση και μείωση των αντανακλαστικών της Αγοράς. Μάλιστα, θα ήταν ορθότερο να ειπωθεί πως οι επενδυτές εμφανίζονται πιο έτοιμοι να αξιολογήσουν μια αρνητική είδηση, παρά να αυξήσουν το βαθμό έκθεσης ακόμα και για κάτι που αποτελεί γεγονός και έχει προστιθέμενη αξία.
Ένα μέρος αυτής της επιφυλακτικότητας, πάντως, αποδίδεται και στην έλευση των Θεσμών, αναμένοντας το βασικού μενού της ατζέντας της τρίτης αξιολόγησης.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης ανέβηκε τελικά όσο του επέτρεψαν οι συναλλαγές των 40 εκατ. ευρώ. Το όριο των 770 μονάδων (16/10) έδειξε απαιτητικό για τα δεδομένα του μέσου ημερήσιου τζίρου και στην πρώτη ευκαιρία διόρθωσης η υποχώρηση των τιμών πήρε πίσω σημαντικό μέρος από το πρόσφατα κερδισμένο έδαφος. Τα περιθώρια ασφαλείας έχουν στενέψει πάντως και για τις δύο πλευρές, καθώς ο ανερχόμενος απλός κινητός μέσος των 200 ημερών βρίσκεται στις 741 μονάδες, ενώ ο κατερχόμενος κινητός μέσος των 30 ημερών βρίσκεται στις 765 μονάδες. Ο MACD διατηρεί μετριοπαθώς το ανοδικό σήμα από τις αρχές Οκτωβρίου, ενώ οι ταλαντωτές κινούνται στην ουδετερότητα μεταξύ των δύο βασικών ζωνών.
Η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε δεν πρόσθεσε κάτι νέο στην τεχνική εικόνα, απλώς επιβεβαίωσε ότι η χαμηλή συναλλακτική δράση δεν προσφέρεται για "συγκινήσεις" προς την μία, ή την άλλη κατεύθυνση.
Η αδράνεια, σε ότι αφορά την κίνηση του Γενικού Δείκτη, ενδέχεται να συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς η ροή νέων και τα προγραμματισμένα γεγονότα δεν έχουν ιδιαίτερο ειδικό βάρος, ενώ το εξωτερικό περιβάλλον φαίνεται να μην επιδρά ιδιαίτερα στην διαμόρφωση των τάσεων.
Μετά την Εθνική Τράπεζα, την ερχόμενη εβδομάδα ακολουθεί η σειρά της Eurobank να βγει στις Αγορές προκειμένου να αντλήσει ρευστότητα μέσω καλυμμένων ομολόγων. Λογικά την προσεχή Δευτέρα θα έχει κλείσει το βιβλίο προσφορών. Το πρόγραμμα καλυμμένων ομολόγων εκτιμάται ότι θα είναι συνολικού μεγέθους 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων η τωρινή σειρά θα έχει αρχικό μέγεθος 500 εκατ. ευρώ.
Την προσεχή Τετάρτη 25 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη η τρίτη δημοπρασία (718 MWh/h) ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον καθώς οι όροι συμμετοχής στην δημοπρασία έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά έναντι των προηγούμενων δημοπρασιών.
Την Πέμπτη (26/10) συνεδριάζει η ΕΚΤ για θέματα νομισματικής πολιτικής.
"Κατά τα άλλα οι Θεσμοί αναμένονται από Δευτέρα στην Αθήνα για να ξεκινήσουν την εξέταση των προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης, με 95 δράσεις να εκκρεμούν για το κλείσιμο της" αναφέρει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με επικράτηση, κατά κύριο λόγο των αγοραστών, ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Hang Seng (+1,17%). Με οριακά κέρδη ο Nikkei (+0,04%) συμπλήρωσε την 14η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση (εκλογές στην Ιαπωνία στις 22/10).
Στην Ινδία οι Αγορές παρέμειναν κλειστές, λόγω Εθνικής αργίας.
Με ελεγχόμενες απώλειες η Ευρώπη, προς νέα ρεκόρ οδεύουν οι δείκτες στην Wall Street.
Μικρές πιέσεις για Ευρώ και Χρυσό, κέρδη για το Πετρέλαιο.
"Οι Αγορές Πετρελαίου εξισορροπούνται με επιταχυνόμενο ρυθμό", δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Mohammad Barkindo, ο οποίος προέβλεψε πως "δεν θα υπάρξει 'peak' για τη ζήτηση του 'μαύρου χρυσού' μεσοπρόθεσμα", μιλώντας στο συνέδριο Oil & Money στο Λονδίνο.
"Αναμένουμε η Παγκόσμια ζήτηση Πετρελαίου να ξεπεράσει τα 100 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μέχρι το 2020", υπογράμμισε ο Barkindo ενώπιον Επιχειρηματικών Ηγετών της Βιομηχανίας Πετρελαίου. Το νούμερο είναι μακράν υψηλότερο της πρόβλεψης του Καρτέλ για το 2017, χρονιά για την οποία προβλέπει ζήτηση περίπου στα 96,8 εκατ. βαρέλια/ημέρα.
Ξεκινώντας από την Ασία, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας προειδοποίησε για τους κινδύνους από το υπερβολικό χρέος και τις κερδοσκοπικές επενδύσεις, λέγοντας ότι "η Οικονομία της Χώρας είναι αντιμέτωπη με μια 'στιγμή Μίνσκι" (έχει πάρει το όνομα της από τον Αμερικανό οικονομολόγο Χάιμαν Μίνσκι και συμβαίνει όταν οι κρυφοί κίνδυνοι σε μια Οικονομία ξαφνικά εμφανίζονται και οι τιμές των στοιχείων ενεργητικού πραγματοποιούν βουτιά, οδηγώντας σε χρεοκοπίες).
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η ενίσχυση των εξαγωγών οδήγησε υψηλότερα το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η Ευρωζώνη κατέγραψε καθαρό πλεόνασμα 33,3 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, από 31,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.
"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αποφασίσει την ερχόμενη εβδομάδα να επιβραδύνει τις αγορές στοιχείων ενεργητικού, αποφεύγοντας ωστόσο μια απότομη περικοπή τους", δήλωσε ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης Έβαλντ Νοβότνι. Σημειώνεται πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένο να λήξει στο τέλος του έτους και οι Αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας θα αποφασίσουν στις 26 Οκτωβρίου αν θα το παρατείνουν.
"Οι επόπτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καλούνται να ξανασκεφτούν τις προτάσεις για την αντιμετώπιση του τεράστιου στοκ 'κόκκινων' δανείων στην Ευρωζώνη μετά από παράπονα που εξέφρασε η Ιταλία, υποστηρίζοντας ότι θα πλήξουν την ανάκαμψη της Οικονομίας της", δηλώνουν στο Reuters τέσσερις πηγές που σχετίζονται με Κεντρική Τράπεζα.
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο οι πωλήσεις μεταχειρισμένων κατοικιών.
Ειδικότερα, οι πωλήσεις μεταχειρισμένων κατοικιών αυξήθηκαν 0,7% από τον προηγούμενο μήνα, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,39 εκατ., σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Ένωσης Μεσιτών (NAR). Οι εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν τις πωλήσεις στις 5,30 εκατ.
Επιστροφή στο ΧΑ
"Η Jumbo ξεκινά για μια ακόμα χρονιά ρεκόρ υποστηρίζει η Eurobank Equities σε ανάλυσή της μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έτους (κλείνει οικονομική χρήση 30/6).
Όπως σημειώνει η διοίκηση έδωσε πρόβλεψη για αύξηση 6 - 9% στις πωλήσεις για το 2018 και σταθερά καθαρά κέρδη εξαιτίας του αυξημένου κόστους μεταφοράς. Η εκτίμηση της Eurobank Equities για ανάπτυξη 8% είναι το πάνω εύρος της παραπάνω πρόβλεψης, αλλά η χρηματιστηριακή είναι περισσότερο αισιόδοξη για τα περιθώρια αναμένοντας αύξηση EBITDA και καθαρής κερδοφορίας κατά 11%.
Όπως θυμίζει η εταιρεία διαρκώς παρουσιάζει υπεραπόδοση τόσο επί των δικών της εκτιμήσεων, όπως και της χρηματιστηριακής.
Η τιμή στόχος είναι τα 18,1 ευρώ και η σύσταση είναι "αγορά".
Σε συνέχεια της από 25.09.2017 ανακοίνωσης, η Τράπεζα Πειραιώς ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι παρέλαβε από την Τράπεζα της Ελλάδος την οριστική έκθεση ελέγχου που διενήργησε κλιμάκιο της ΤτΕ, σε εφαρμογή τακτικού ετήσιου ελεγκτικού προγράμματος.
Ο έλεγχος αφορούσε στην εφαρμογή από την Τράπεζα Πειραιώς του κανονιστικού πλαισίου και διαδικασιών διαχείρισης κινδύνων, καθώς και σε ειδικά πιστοδοτικά θέματα. Η οριστική έκθεση ελέγχου δεν περιέχει ουσιώδεις διαφοροποιήσεις σε σχέση με το σχέδιο πορίσματος που είχε προ-κοινοποιηθεί στην Τράπεζα Πειραιώς στις 19.09.2017. Κατόπιν αυτού, η Τράπεζα Πειραιώς επιβεβαιώνει ότι δεν αναμένει ουσιώδη επίπτωση στα αποτελέσματα και στην κεφαλαιακή της θέση συνεπεία του ανωτέρω ελέγχου.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης φθάνοντας μέχρι τις 750 μονάδες, για να ακολουθήσει κάθετη υποχώρηση με δύο "προσκρούσεις" στην περιοχή των 743 μονάδων και χαμηλό ημέρας στις 742,75 μονάδες (-0,5%). Νέα αντίδραση, με ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 750,61 (+0,56%), στις 17.00 βρέθηκε στις 748,68 (+0,30%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 749,23 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,37%.
Ο τζίρος υποχώρησε στα 32 εκατ., από τα οποία τα 1,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΓΡΙΒ, ΠΕΙΡ), ενώ το 46% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών "απασχολήθηκε" από ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο ο Fourlis δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο.
Δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΤΤ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ και ΜΥΤΙΛ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια και Μυτιληναίος και στο χαμηλό ημέρας ο ΟΛΠ.
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Frigoglass (+9,84%) αν και τα νέα που αφορούσαν την κάλυψη της Α.Μ.Κ. δεν ήταν και τα καλύτερα, θα συνεχίσει σε υψηλό volatility ο Κέκροπας (-1,93%), ενώ μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασαν Υγεία (+3,55%) και MIG (+9,09%).
Η εισαγωγή του δικαιώματος προτίμησης (-52,51%) έφερε μεγαλύτερες πιέσεις στην Ιντρακάτ (-18,16%), οι εντολές των πωλητών δείχνουν περαιτέρω υποχώρηση για την Αλουμύλ (-6,88%), ενώ η ΚΛΜ (+1,82%) αντέδρασε μετά από 8 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.
Επιμένουν πλαγιοκαθοδικά από τα 3,07 ευρώ (κλείσιμο 6/9) τα Πλ. Θράκης (-1,57%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Ελλάδος (-2,06%) και τέσσερις για το Ιασώ (-0,99%).
Σχετικά καλή η τελική εικόνα με 67 ανοδικές μετοχές, έναντι 41 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 9%.
Σημαντικές οι ανακατατάξεις στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α.: EEE (10,599 δισ.), ΟΤΕ (5,146 δισ.), ΟΠΑΠ (3,004 δισ.), Εθνική (2,616 δισ.) και Alpha Bank (2,593 δισ. ευρώ).
Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση τα 5.079.526 δικαιώματα της Ιντρακάτ συμμετοχής στην πρόσφατη ΑΜΚ με καταβολή μετρητών, διαπραγματεύσιμα από 20/10/2017 έως και 31/10/2017, με ελεύθερο ημερήσιο όριο διακύμανσης και τιμή εκκίνησης δικαιώματος €1,91. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 20/10/2017 έως και 03/11/2017.
----ΧΠΑ
Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, η οποία συνδυάστηκε και με την λήξη των συμβολαίων Οκτωβρίου.
Εμφανέστατη η μείωση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (30.279 συμβόλαια).
Στα 4.946 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.532 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.139, 1.035 για τον Οκτώβριο, 1.103 για τον Νοέμβριο και 1 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον δεύτερο μήνα 1.974,25) κινήθηκε μεταξύ 1.956,5 και 1.979 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.091), Εθνική (13.300), MIG (2.414), Alpha Bank (2.954), Πειραιώς (4.326), ΔΕΗ (140), Viohalco (114), ΟΠΑΠ (128), Intralot (274).
Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 49.390, Eurobank 61.372, Εθνική 111.089, Alpha Bank 39.936, Μυτιληναίο 10.311, Πειραιώς 13.921.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Position Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 1,35% | 2017-10-16 |
Marshall Wace LLP | NATIONAL BANK OFGREECE SA | 0,81% | 2017-10-17 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,62% | 2017-09-25 |
| | | |
| | | |
NSP: Net Short Position
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.250 Εθνική, 12.800 ΟΠΑΠ).
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 3.453.385 τεμ., (από 3.453.385 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 33.269.102 τεμ. (29.269.102), Πειραιώς 7.427.439 τεμ. (7.432.722) και Eurobank 9.478.654 τεμ. (9.596.506).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.