Παύση από τα ρεκόρ στη Wall Street, με θετικό πρόσημο τα περισσότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, μικρή υποχώρηση στη Μαδρίτη και πιέσεις στο ευρώ.
Το ΧΑ στον... κόσμο του, καθώς με μέτριο τζίρο «σκόρπισαν» οι μετοχές, με τους βασικούς δείκτες να καταγράφουν νέες σημαντικές απώλειες, με ακόμη ένα «τραυματικό» μείον 5% για τον τραπεζικό κλάδο.
Στις 734,52 μονάδες ο Γενικός Δείκτης και όπως εκτιμά έμπειρος αναλυτής «... χάνονται η μία μετά την άλλη οι κρίσιμες στηρίξεις και μαζί με αυτές οι τελευταίες ελπίδες δημιουργίας σχηματισμού αναστροφής της τάσης. Η απώλεια των δύο ΚΜΟ 200 ημερών αποτελεί αναμφίβολα μία εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη, που επιδείνωσε δραματικά την τεχνική εικόνα. Μετατρέπονται σε αντιστάσεις που αργά ή γρήγορα θα δοκιμασθούν στο πλαίσιο ενός retest. Η πλησιέστερη στήριξη δεν είναι άλλη από τον τοπικό πυθμένα των 725 μονάδων, αλλά μόνο από θαύμα θα διασωθεί. Το πιθανότερο σενάριο είναι ο ΓΔ μετά τις απαραίτητες διορθώσεις να κινηθεί πτωτικά, τουλάχιστον μέχρι την επόμενη στήριξη των 714 μονάδων».
Στις 1.940,51 μονάδες ο FTSE 25 και σύμφωνα με την ίδια «μέτρηση», είναι σε λίγο καλύτερη μοίρα απ' ό,τι ο ΓΔ καθώς δεν έχει παραβιαστεί -ακόμα- το κλείσιμο της 27/9, όπως συνέβη με τον Γενικό. Πλησιέστερες αξιόλογες αντιστάσεις οι δύο ΚΜΟ 200 που διέρχονται από τις 1.963 και 1.976 μονάδες.
Σημαντική διόρθωση με συναλλαγές 36,5 εκατ. μετοχών και με τζίρο 32,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα περίπου 13 εκατ. άλλαξαν χέρια στον τραπεζικό κλάδο. Ετσι για ακόμη μία συνεδρίαση με τζίρο λίγων εκατομμυρίων ευρώ απομειώθηκε για τις τράπεζες πολλαπλάσια χρηματιστηριακή αξία, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον πολύπαθο κλάδο αλλά και για τα συμφέροντα/επιδιώξεις όσων διευκολύνονται από αυτή την απαξίωση σε όρους αποτίμησης.
Αποθαρρυντικό όμως και το ότι στη χθεσινή συνεδρίαση ρευστοποιήθηκαν, υποχώρησαν και θέσεις σε μη τραπεζικές μετοχές, με συνέπεια να παρατηρηθούν τα πρώτα σημάδια... εγκατάλειψης από ισχυρά χέρια. Αυτό γιατί, όπως αναφερόταν χθες, με χαμηλούς/μέτριους τζίρους διαμορφώνονται φθηνότερες αποτιμήσεις και για κάποιους πιθανά σημεία επανεισόδου, όταν θα δοθούν οι αφορμές για ανοδική διόρθωση.
Προσώρας η αγορά, ο τραπεζικός κλάδος, η πλειονότητα των blue chips είναι σε κλίση (τουλάχιστον σε εβδομαδιαίο, μηνιαίο και για αρκετούς τίτλους σε διάστημα 3μήνου), αλλά ακόμη όχι σε διάστημα 6μήνου (εξαιρούμενου του ΔΤΡ και των μετοχών της Εθνικής και της Eurobank), και αυτό μπορεί να αποβεί σύμμαχος των αγοραστών στην πρώτη αφορμή.
Το «κλείδωμα» της εκταμίευσης των 800 εκατ. ευρώ, όπως σημείωνε η Ελενα Λάσκαρη, αλλά και οι σχεδιασμοί που εκπονούνται σε κεντρικό επίπεδο, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, θα επηρεάσουν (σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό) τη βραχυπρόθεσμη και τη μεσοπρόθεσμη εικόνα της αγοράς. Και με αυτή τη στάση traders και επενδυτών.