Οι λίγοι αγοραστές δείχνουν να διατηρούν τον πρώτο λόγο στο ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και μαζί με αυτούς και οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. το θετικό πρόσημο, όμως μία προσεκτικότερη ματιά μπορεί εύκολα να διαπιστώσει ότι η σημερινή αντίδραση μοιάζει περισσότερο με «ανακωχή» πωλήσεων και λιγότερο με πειστική επιστροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος.
Αιτία ο τζίρος και κυρίως η καθαρή αξία συναλλαγών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμπλήρωση των πρώτων τριών ωρών συνεδρίασης βρήκε τον τζίρο στα 19 εκατ. ευρώ, όμως από αυτά τα 5,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ) και βέβαια το ερώτημα που καλεί για άμεση απάντηση είναι αν μπορεί η Αγορά να κινηθεί σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, με τόσο χαμηλή καθαρή αξία συναλλαγών, ή να «φοβίσει» όσους επιμένουν να διατηρούν θέσεις «short» και να προχωρήσουν σε εκτεταμένο «short covering».
Πολύ κάτω από την πρόβλεψη του Οικονομικού Επιτελείου βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη, έρευνα που παρουσιάζεται από το ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών). Ο μέσος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ για το δεύτερο εξάμηνο του 2017 προσεγγίζει το 1,3%. Οι επιμέρους εκτιμήσεις για το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο ανέρχονται στο 0,4% και 2,2%, ως προς τα αντίστοιχα τρίμηνα του 2016.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., δεν χωρά αμφιβολία ότι το +3,73% του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών φανερώνει τους θετικούς πρωταγωνιστές ημέρας, όμως οι τελευταίοι έχουν την «υποχρέωση» να μην «εκθέσουν» και τους σημερινούς αγοραστές και να ολοκληρώσουν τη συνεδρίαση κοντά στα υψηλά ημέρας, προκειμένου και η σημερινή αντίδραση να μη χαρακτηριστεί «fake» (!).
Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι Τιτάν (-1,68%), ΕΕΕ (-1,38%) και Motor Oil (-1,02%), ενώ με μικρότερες απώλειες ακολουθούν οι Αεροπορία Αιγίου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΛΠ και Grivalia.
Αντίθετα, τα μεγαλύτερα κέρδη για Eurobank (+4,62%), Πειραιώς (+4,35%), Εθνική (+3,72%), ΔΕΗ (+3,83%) και Alpha Bank (+3,68%).