Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Επιχειρεί υπέρβαση των 750 μονάδων

Σταθερά ανοδικά κινείται το Χρηματιστήριο, με τον τζίρο να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Κέρδη υψηλότερα του 3% για Εθνική, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τράπεζα Αττικής. Με θετικό πρόσημο Eurobank, Πειραιώς, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ. Απώλειες για ΟΤΕ, Σαράντη.

XA: Επιχειρεί υπέρβαση των 750 μονάδων

Και όμως κινείται... (κατά το πώς είχε πει ο Γαλιλαίος) το ΧΑ, με τους αγοραστές να κερδίζουν χρόνο και έδαφος σε συγκεκριμένα blue chips, προσδίδοντας μία ενθαρρυντική νότα στη μέχρι τώρα εξέλιξη της τελευταίας συνεδρίασης του Οκτωβρίου.

Σταθερά με χαμηλές-μέτριες συναλλαγές/τζίρο, είναι εμφανής η προσπάθεια ενεργών παικτών να «κλείσουν» όσο το δυνατόν καλύτερα τον δέκατο μήνα του 2017, στρέφοντας πλέον την προσοχή τους στον κρίσιμο Νοέμβριο.

Χαμηλού κόστους η προσπάθεια εξωραϊσμού (ή όχι, θα φανεί αύριο-Παρασκευή), με ενθαρρυντικά αποτελέσματα τόσο για βασικούς δείκτες όσο και για κύριες μετοχές.

Συνολικότερα καλή η εικόνα για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, με αποτέλεσμα ο FTSE25 εδώ και ώρα να έχει υπερβεί και να παραμένει πάνω από τις 1.970 μονάδες (σχετική «μέτρηση» από νωρίς στον Εκηβόλο), με τον τραπεζικό κλάδο να διορθώνει ανοδικά έως τις 760 μονάδες και με τον Γενικό Δείκτη να διερευνά και πάλι την περιοχή υψηλότερα των 750 μονάδων.

Δεδομένου ότι σήμερα είναι η τελευταία συνεδρίαση του Οκτωβρίου, θα πρέπει να προσεχθεί η παράμετρος... καλλωπισμού, που εκ των πραγμάτων μάς υποχρεώνει να είμαστε σε επιφυλακή και στη συνέχεια, μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής. Εάν σε αυτό το διάστημα φανεί κατ'αρχάς πως η σημερινή αντίδραση των τραπεζών έχει συνέχεια, δηλαδή εάν πρακτικά ο ΔΤΡ κινηθεί προς την αντίσταση των 774 μονάδων, τότε θα μπορεί να θεωρηθεί δυνατή η περαιτέρω ενίσχυση με στόχο τις 800 μονάδες. Προσώρας οι μηνιαίες απώλειες για τον ΔΤΡ έχουν μειωθεί σε 5,93%, ενώ ο ΓΔ οριακά -κατά 0,67%- υπολείπεται του να «γυρίσει» σε θετικό πρόσημο και σε ανάλογη θέση είναι και ο FTSE25.

Υψηλό ημέρας για τον ΓΔ οι 752,04 μονάδες και λίγο πάνω από τις 756 μονάδες «μηδενίζουν» οι απώλειες που μέχρι τώρα «μετρά», έστω και οριακά.

Σημαντική η βοήθεια κατ' αρχάς από τον τραπεζικό κλάδο, που αν μη τι άλλο σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση δεν «γύρισε» στο μείον μετά τις 12:00-12:30, συντηρώντας την περιοχή των 755+ μονάδων.

Μεγαλύτερη απόδοση για την οδηγό Εθνική, με αγοραστές και σε Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς. Το 29% του τζίρου έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο, καθώς σήμερα η προσοχή επενδυτών και traders εστιάζεται σε μετοχές-blue chips των ΤΙΤΑΝ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, αλλά και Jumbo, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίο, Motor Oil, MLS, Ελληνικά Πετρέλαια, Grivalia κ.α. Εμφανώς μεγαλύτερο ποσοστό σήμερα στα blue chips έναντι των τραπεζικών, γεγονός που ενισχύει την εκτίμησή μας που εκφράζεται από το σχόλιο της Κυριακής.

Σε νέα υψηλά, νωρίτερα στα 9,02 ευρώ, η μετοχή της Μυτιληναίος (μπροστάρης, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, σε ανάρτηση στον Εκηβόλο), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το «μη τραπεζικό μέρος» της αγοράς. Ενθαρρυντικό το ότι κινητικότητα σημειώνεται και σε τίτλους των ΤΙΤΑΝα (σε αναμονή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων 9μήνου), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (ξανά περνά τα 4 ευρώ), Grivalia (πιάνει πάλι τα 9 ευρώ), Motor Oil (αγορές και λόγω της πιθανολογούμενης αναβάθμισης στους δείκτες MSCI) κ.α.

Ενδεικτικό το ότι λίγο μετά τις 14:30, σε 20 μετοχές του δείκτη υπερίσχυαν οι αγοραστές, μία έμενε σταθερή (Fourlis) και σε 5 οι πωλητές είχαν τον πρώτο λόγο (ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Sarantis).
Στις 89/41 οι ανοδικές/πτωτικές, με μεγαλύτερη απόδοση για Envitec, Ικτίνο κ.α.

Από τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς (στις 14:35) θα διακινδυνεύαμε ένα «κλείσιμο» του ΓΔ έστω και οριακά πάνω από τις 756 μονάδες, με τον FTSE25 να κερδίζει αρκετούς πόντους υψηλότερα του ορίου των 1.970 μονάδων και με τουλάχιστον 20 μετοχές του δείκτη με θετικό πρόσημο.

Ευνοϊκά τα μηνύματα από τη Wall Street, επίσης ευνοϊκά από την αγορά ομολόγων (2ετή και 10ετή).

Στα 20,9 εκατ. ο τζίρος στις 14:38, προφανώς θα ξεπεράσει τα χθεσινά, απογοητευτικά μεγέθη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v