Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αντίδραση με τον τζίρο σε χαμηλό διμήνου!

Στις 743 μονάδες ανέβηκε ο Γενικός Δείκτης αλλά οι συναλλαγές εξακολουθούν να προβληματίζουν. Πώς διαμορφώνεται η εικόνα για τα blue chip που είναι στο στόχαστρο των επενδυτών. Οι «ενδιαφέρουσες περιπτώσεις» στο χώρο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

ΧΑ: Αντίδραση με τον τζίρο σε χαμηλό διμήνου!

Ακόμα μία συνεδρίαση διεκπεραιωτικού χαρακτήρα, με τον γνωστό τζίρο απελπισίας να επιμένει και τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, να δίνει τον απόλυτο ορισμό του "consolidation".

Είναι απόλυτα ενδεικτικό, ότι κατά τις τελευταίες 26 συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί μέσα σε ένα εύρος 45,7 μονάδων, με ενδοσυνεδριακό υψηλό τις 770,73 (25/9) και ενδοσυνεδριακό χαμηλό τις 725,03 μονάδες (26/9), ενώ αν υπολογιστούν τα ημερήσια κλεισίματα το εύρος αυτό συρρικνώνεται στις 31,2 μονάδες, με υψηλότερο κλείσιμο τις 765,72 (16/10) και χαμηλότερο τις 734,52 μονάδες (23/10).

Από τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την επιμένουσα συναλλακτική "απονεύρωση", γίνεται εύκολα κατανοητό ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο "σπαταλά χρόνο" παρακολουθώντας από απόσταση τα πολυετή, ή ιστορικά ρεκόρ των διεθνών δεικτών και αυξάνει το ρίσκο του σε περίπτωση διόρθωσης των Διεθνών Αγορών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, σχεδόν επί καθημερινής βάσεως, οι "short" δίνουν δείγματα ότι ελέγχουν πλήρως την τάση της Αγοράς και αυτό θα συνεχιστεί όσο παραμένει χαμηλό το όποιο αγοραστικό ενδιαφέρον, όμως, από την άλλη, δεν αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για να "σπρώξουν" τίτλους και βασικούς δείκτες προς χαμηλότερα επίπεδα, ίσως γιατί περιμένουν την επόμενη αφορμή.

Από την άλλη και ενώ συνεχίζεται το ημερήσιο volatility στον Τραπεζικό κλάδο, το συνεχιζόμενο "rotation" στον μη Τραπεζικό 26αρη, διατηρεί τα προσχήματα, προκειμένου Γενικός Δείκτης και FTSE26, να μην υποχωρήσουν σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα και η πλαγιολισθητική τάση ανεβάσει ανησυχητικά στροφές.

Σε κάθε περίπτωση, πέρασε ακόμα μία συνεδρίαση που δεν έδωσε το τεχνικά ζητούμενο και το οποίο ήταν το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 746 μονάδων (σε πρώτη φάση) και υψηλότερα των 756 - 762 μονάδων, σε δεύτερη.

Στα άξια αναφοράς της σημερινής συνεδρίασης, εκτός του ιδιαίτερα χαμηλού τζίρου και η μείωση του εύρους μεταβλητότητας στο Τραπεζικό ταμπλώ, έστω και αν όλοι οι τίτλοι πλην της Eurobank (+4,6%) που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Στην περίπτωση του τζίρου, αυτός έδωσε σαφή "ειδοποιητήρια" από την αρχή, καθώς χρειάστηκαν 17 λεπτά συνεδρίαση για να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο, το ημίωρο συμπληρώθηκε με 1,8 εκατ. και η πρώτη ώρα συναλλαγών με 3,5 εκατ. (!)

Να σημειωθεί ότι η σημερινή μικτή αξία συναλλαγών είναι η χαμηλότερη του τελευταίου διμήνου, με την αμέσως χαμηλότερη να έχει σημειωθεί στις 28/8 (18,6 εκατ. ευρώ).

"Με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα θα κινηθεί η εβδομάδα που ξεκίνησε, ενόσω η συναλλακτική ρηχότητα θα διατηρείται. Τα μηνύματα από τις διαπραγματεύσεις Κυβέρνησης - Δανειστών αποπνέουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία τους, σε συνδυασμό με τον απόηχο τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ. Οι εξελίξεις στην Καταλονία, ωστόσο, διαμορφώνουν προϋποθέσεις και άλλων "μαύρων κύκνων" για την Ευρώπη και κατ’ επέκταση την πορεία των Αγορών της" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν την συνεδρίαση της Παρασκευής.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "η Κυβέρνηση πρέπει να τρέξει πολύ για να κλείσει τη λίστα με τα 95 προαπαιτούμενα έως τις αρχές Δεκεμβρίου. Η αναχώρηση του 'Κουαρτέτου' συνέπεσε με την πιστοποίηση 24 υλοποιημένων προαπαιτούμενων, αφήνοντας ανοιχτά 71 μέτωπα.

"Καλές και εποικοδομητικές" χαρακτήρισε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τα οικονομικά θέματα, Ανίκα Μπράιτχαρντ, τις συζητήσεις που διεξήχθηκαν την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της αποστολής των Θεσμών στην Αθήνα.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στον μη Τραπεζικό 26αρη, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως τις σημαντικότερες βοήθειες για τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, τους έδωσε η ΕΕΕ (+1,33%) ο τίτλος της οποίας κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή ερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και μάλιστα στην συνεδρίαση της Παρασκευής είχε κλείσει και στο χαμηλό ημέρας με ημερήσιες απώλειες 0,9%.

Ο τίτλος παραμένει σε ημερήσιο "long" όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 27,91 ευρώ. Ο απλός ΚΜΟ των 30 ημερών στα 28,67 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του Χ.Α. η μετοχή της ΕΕΕ συμμετέχει στον Γενικό Δείκτη με ποσοστό 11,45% (ακολουθεί η ΑΛΦΑ με ποσοστό 8,32%, ο ΜΥΤΙΛ με ποσοστό 6,45% και η ΜΟΗ με 6,03%).

Πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Μυτιληναίος (+1,02% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας). Το σημερινό κλείσιμο σηματοδοτεί νέα υψηλά 9,5 ετών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο (αν υπάρχει σύγκριση λόγω των αναδιαρθρώσεων που έχουν γίνει στον όμιλο) να έχει σημειωθεί στις 9/5/2008 (8,95 ευρώ).

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, τo 8,72 κοντινή επιθετική στήριξη. Στόχος το 9,44 ενδιάμεση το 9,08 και ημερήσιο "stop" στο "long" στα 8,20 ευρώ. Ο απλός ΚΜΟ των 30 ημερών στα 8,41 ευρώ.

Επιμένει πλαγιοκαθοδικά από τα 14,65 ευρώ (κλείσιμο 9/10) η μετοχή της Jumbo (+0,15%).

Ο απλός ΚΜΟ των 30 ημερών στα 14,05 ευρώ, ενώ ο τίτλος, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, παραμένει "short", όσο αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 14,56 ευρώ.

Τρεις πτωτικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες τέσσερις, αθροίζει ο τίτλος της Αεροπορίας Αιγαίου (-0,12%). Η μετοχή παραμένει σημαντικά χαμηλότερα από τον απλό ΚΜΟ των 30 ημερών στα 8,03 ευρώ και συνεχίζει σε ημερήσιο διάγραμμα "short" όσο αδυνατεί να επανέλθει υψηλότερα των 8,19 ευρώ.

Τρίτωσαν οι πτωτικές συνεδριάσεις για την μετοχή του ΟΤΕ (-0,67%). Ο τίτλος παραμένει ψηλότερα των 10,30 ευρώ (απλός ΚΜΟ 30 ημερών), όμως θέλει κλεισίματα υψηλότερα των 10,59 ευρώ για να δώσει ένα πρώτο σήμα επανεπιβίβασης.

Επιστρέφοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ και στον κλαδικό του δείκτη, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι, περίπου, μόνη της η Eurobank προσπάθησε την επιστροφή του δείκτη υψηλότερα από το κρίσιμο επίπεδο των 741 μονάδων, που είχε χαθεί κατά την συνεδρίαση της Παρασκευής, όμως οι τελικές δημοπρασίες ήταν αυτές που έδωσαν την τελική λύση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω δείκτης κινήθηκε μεταξύ 753,91 (+2,27%) και 735,54 μονάδων (-0,23%), στις 17.00 βρέθηκε στις 738,37 (+0,16%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 742,09 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,66%.

Υπενθυμίζεται ότι συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα των 741 μονάδων, ανοίγουν την "καταπακτή" για υποχώρηση προς τις 683 και ίσως και τις 578 μονάδες, σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα.

Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,67%) και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το 1970 είναι κοντινή αντίσταση που κατοχύρωση μπορεί να δώσει λύση και να δοκιμάσει κίνηση στο 2030.

Αντίθετα, καθοδική διάσπαση των 1940 μονάδων δεν αποκλείεται να βάλει σε δοκιμασία την ζώνη 1910 - 1890.

Όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, χρειαζόμαστε μία κατοχύρωση του 770 για να πάρουμε ημερήσιο αγοραστικό σήμα με το 751 να είναι κοντινή αντίσταση μας. Αν το επίπεδο του 725 χαθεί το πιο πιθανό είναι να δοκιμάσουμε κίνηση στο 688.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, κάθε κίνηση που δεν δίνει κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 756 - 762, μόνο σαν ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές, πρέπει να εκλαμβάνεται.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, δεν είναι λίγες οι οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Νηρέα (-3,36%), ενώ η Σελόντα (0%) συμπλήρωσε τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις και δύο αμετάβλητες, στις τελευταίες έξι.

H μετοχή της Νηρέας από την αρχή του έτους

Παρά τις ελάχιστες συναλλαγές, η Καράτζη (-3,53%) αθροίζει εννέα πτωτικές συνεδριάσεις και δύο ανοδικές στις τελευταίες έντεκα, δεύτερη μέρα συναλλακτικής αφύπνισης για την Entersoft (0%), διόρθωσε μετά από τέσσερις ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση η Ιντρακάτ (-4,38%), ενώ τρίτωσαν οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Κέκροπα (-5,42%).

Επέστρεψαν οι αγοραστές στην Χαλκόρ (+4,35%), ισοφάρισε το χαμηλότερο κλείσιμο από τότε που εισήχθη στο Χ.Α. η BRIQ (-1,76%), επιμένει πλαγιοανοδικά από τα 0,338 ευρώ (κλείσιμο 19/10) το Υγεία (+1,35%), ενώ η ΕΥΔΑΠ (+3,63%) προσπαθεί να αντιδράσει στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 6,25 ευρώ (κλείσιμο 3/10). Σε ημερήσιο "short" όσο παραμένει χαμηλότερα των 6,02 ευρώ.

H πορεία της μετοχής της BRIQ από την είσοδό της στο ΧΑ

 Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Πλέον, μπαίνουμε σε περίοδο ανακοίνωσης αποτελεσμάτων που θα παίξουν σημαντικό ρόλο" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Το τέλος Νοεμβρίου, να θυμίσουμε ότι είναι κλείσιμο βιβλίων για τους Ξένους και πιθανότατα μπορεί να παίξει ρόλο για την συνέχεια. Ο Τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να είναι ο "αδύναμος κρίκος" στην Αγορά, με τους υπολοίπους τίτλους να δείχνουν ότι έχουν αυτονομηθεί όσο συντηρείται το επίπεδο του "700+".

Η αξιολόγηση προχωράει σταθερά με τα προαπαιτούμενα να μειώνονται μέρα με την μέρα με σκοπό να κλείσει μέχρι τέλος του έτους.

H απόφαση Draghi να επεκτείνει το "QE" δίνει την ελπίδα στην Χώρα ότι μπορεί να επωφεληθεί από την "ασπίδα" της ΕΚΤ.

Ο Τραπεζικός κλάδος, προκαταβολικά, εκδίδει με άνεση ομολογιακά κοντά στο 3%, δείχνοντας ότι προνοεί για τα "stress tests". Το 10ετες spread δεν δείχνει να ακολουθεί σε διόρθωση την Αγορά, έχοντας πολύ καλύτερη συμπεριφορά με τις τιμές να κυμαίνονται κοντά στις 500 μονάδες.

Μεσοπρόθεσμα παραμένουμε αισιόδοξοι, ειδικά όσο ο Γενικός Δείκτης γράφει το "7" μπροστά, ενώ θα περιμέναμε μία κατοχύρωση του 770 για να πάρουμε και πάλι εβδομαδιαίο σήμα.

"Στις 13/11 έχουμε την 6ηνιαία αναθεώρηση δεικτών από τον MSCI, περιμένοντας να δούμε αν θα έχουμε εκπλήξεις και εισροές από τους Ξένους Θεσμικούς" επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Ινδικό Sensex (+0,33%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Shanghai Composite (-0,77%).

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Οριακά κέρδη για Πετρέλαιο, Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας από Ανατολάς, οι λιανικές πωλήσεις στην Ιαπωνία ενισχύθηκαν κατά 2,2% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Το μέγεθος ήταν ελαφρώς χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Reuters και τοποθετούσαν την άνοδο στο 2,5%.

Στο μεταξύ, η Τράπεζα της Ιαπωνίας ξεκίνησε σήμερα την διήμερη συνεδρίαση της νομισματικής της πολιτικής.

Η Κίνα αυξάνει την εποπτεία στα δάνεια που χορηγούνται μέσω του Ίντερνετ, εν μέσω ανησυχιών για απότομη ανάπτυξη της συγκεκριμένης Βιομηχανίας.

Η Κεντρική Τράπεζα της Χώρας έχει εξελίξει, μαζί με τις άλλες Αρχές, ειδική ρύθμιση για τον έλεγχο του διαδικτυακού χρηματοπιστωτικού ρίσκου. Με βάση την "Caixin", οι Κινεζικές Αρχές προτίθενται να βελτιώσουν το ρυθμιστικό πλαίσιο για τη χρηματοδότηση μέσω Διαδικτύου.

Όπως μεταδίδει το Reuters, "οι Κινεζικές εταιρείες που χορηγούν μικρά δάνεια μέσω Διαδικτύου έχουν κατηγορηθεί ότι εκμεταλλεύονται τα 'παραθυράκια' του συστήματος για να χρεώνουν υπερβολικά υψηλά επιτόκια".

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, οι Γερμανικές λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,5% σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο, σε πραγματικούς όρους, έναντι αύξησης 0,7% που ανέμεναν οι αναλυτές, ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 4,1% έναντι πρόβλεψης για αύξηση κατά 3%.

"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει την συμφωνία - ορόσημο της UniCredit για πώληση 'κόκκινων' δανείων ύψους 17,7 δισ. ευρώ ($20,6 δισ.), προκειμένου να διαπιστώσει αν η τιμή που ανέφερε η Τράπεζα 'φούσκωσε' λόγω αμοιβών που θα πρέπει να αφαιρεθούν", σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2001 και τα πρώτα βήματα της Νομισματικής Ένωσης βρίσκεται η οικονομική εμπιστοσύνη στη Ζώνη του Ευρώ. Η Γερμανία οδηγεί αυτή την ανοδική πορεία με τον σχετικό δείκτη να αυξάνει κατά 2,1 μονάδες τον Οκτώβριο.

Συνολικά ο δείκτης στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 0,9 μονάδες, στις 114,2, τιμή που είναι η υψηλότερη από τον Ιανουάριο του 2001 τη πρώτη χρονιά που το Ευρώ υπήρξε ως Φυσικό Νόμισμα μετά το λανσάρισμά του το 2000.

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία επιβραδύνθηκε τον Οκτώβριο και παρέμεινε κάτω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 1,5% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, μετά από άνοδο 1,8% τον Σεπτέμβριο. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές υποχώρησαν κατά 0,1%.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 1,7%.

Αρνητική για την Ισπανία χαρακτηρίζει η Citi τόσο τη μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας από την Καταλονία, όσο και την ενεργοποίηση του άρθρου 155 από την Κυβέρνηση Ραχόι.

Όπως επισημαίνει ο Οίκος, "τα πολιτικά και οικονομικά ρίσκα για τη Μαδρίτη είναι αυξημένα, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο παρατεταμένων εντάσεων τις επόμενες εβδομάδες, ακόμη και μήνες. Επίσης, αυξάνεται η πιθανότητα πρόωρων Εθνικών εκλογών το 2018, καθώς το βασικό κόμμα 'PNV' που τάσσεται υπέρ των Αυτονομιστών είναι πιθανό να αποσύρει τη στήριξή του στην Κυβέρνηση μειοψηφίας του Μαριάνο Ραχόι".

Την αισιοδοξία του ότι η παράταση του προγράμματος αγορών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έως τον Σεπτέμβριο του 2018 θα είναι η τελευταία", εξέφρασε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της, Μπενουά Κερέ, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα "Le Journal du Dimanche".

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι καταναλωτικές δαπάνες πραγματοποίησαν άλμα 1% τον Σεπτέμβριο, το μεγαλύτερο από τα μέσα του 2009. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν άνοδο 0,9%.

Εν τω μεταξύ, το προσωπικό εισόδημα ενισχύθηκε 0,4%, ενώ το ποσοστό αποταμίευσης υποχώρησε 3,1%. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2007.

Επιστροφή στο ΧΑ

Νέα, χαμηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ, στα 12,9 ευρώ, δίνει η Eurobank Equities σε έκθεσή της στην οποία σημειώνει ότι αφαιρεί τον τίτλο από τη λίστα των "top picks" της, ενώ διατηρεί σύσταση "buy".

Όσον αφορά στα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου, που αναμένεται να ανακοινωθούν στις 9 Νοεμβρίου, η χρηματιστηριακή αναμένει ισχυρά μεγέθη στην Ελλάδα και συνέχιση των πιέσεων στην Αγορά της Ρουμανίας, ενώ "βαρίδι" αναμένεται να αποτελέσει το κόστος της εθελούσιας εξόδου.

Τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 58 εκατ. ευρώ, αυξημένα 4% σε ετήσια βάση. Στο μέτωπο των ταμειακών ροών, η χρηματιστηριακή βλέπει εκροές 29 εκατ. ευρώ.

"Το discount της μετοχής έναντι των Ανταγωνιστών της, που ξεπερνά το 30% είναι γνωστό, αλλά το re-rating της μετοχής συναρτάται άμεσα από το πότε θα επιστρέψει η εταιρεία σε 'κανονική' διανομή μερίσματος".

Η Eurobank σημειώνει ότι δεν αναμένει σημαντικές αλλαγές στη μερισματική πολιτική και το 2018, καθώς τόσο φέτος όσο και το επόμενο έτος, οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα πιεστούν από τις αυξημένες κεφαλαιακές δαπάνες και το κόστος της εθελουσίας.

Τις προβλέψεις της για τα αποτελέσματα γ' τριμήνου της Τιτάν καταθέτει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "neutral" και την τιμή - στόχο των 25,2 ευρώ για την μετοχή.

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, τα έσοδα της εταιρείας αναμένεται να εμφανίσουν κάμψη 7,5% στα 370,2 εκατ. ευρώ, με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα 76,3 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 11% σε ετήσια βάση.

Τα καθαρά κέρδη της εισηγμένης αναμένεται να διαμορφωθούν στα 19 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μεγάλη κάμψη σε σχέση με το "Q3" του 2016, στο οποίο πάντως είχε συμπεριληφθεί και αναγνώριση αναβαλλόμενου φόρου ύψους 79 εκατ. ευρώ.

"Τα αποτελέσματα αναμένεται να επηρεαστούν από την συνεχιζόμενη αδυναμία στην Αγορά της Αιγύπτου και από τις επιπτώσεις του τυφώνα που έπληξε τις ΗΠΑ", αναφέρει η χρηματιστηριακή.

Η Τιτάν αναμένεται να ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου στις 2 Νοεμβρίου.

"Παρά την αδύναμη εικόνα της Ελληνικής Οικονομίας, η δημοσιονομική υπεραπόδοση της Αθήνας οδηγεί στην εκτίμηση ότι θα υπάρχει ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Μετά και τον πρώτο γύρο συζητήσεων, οι

Πιστωτές συμφωνούν με τις εκτιμήσεις της Κυβέρνησης για τους στόχους του 2017 και βλέπουν μόνο ένα μικρό δημοσιονομικό κενό το 2018. Όμως αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, καθώς η συζήτηση για τους στόχους του 2018 θα μπορούσε να αναβληθεί και να τεθεί εκ νέου στην τέταρτη αξιολόγηση", επισημαίνει η Citi.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 174.588.263 νέες μετοχές της Frigoglass, που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 191.452.873.

Επίσης από σήμερα, οι μετοχές της Ικτίνος ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα ποσού €0,06 ανά μετοχή, προερχόμενο από διανομή κερδών προηγουμένων ετών, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,051 ανά μετοχή).

Από την άλλη, η MLS ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προβεί σε πώληση 122.000 ιδίων μετοχών ήτοι ποσοστό 0.98% του μετοχικού κεφαλαίου της με κατώτατη τιμή πώλησης 4,25€. Η πώληση των εν λόγω μετοχών θα πραγματοποιηθεί εντός του χρονικού διαστήματος από 31/10/2017 έως 01/11/2017.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 746,09 (+0,93%) και 738,45 μονάδων (-0,10%), στις 17.00 βρέθηκε στις 741,58 (+0,32%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 743,57 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,59%.

Ο τζίρος γλίστρησε στα 28,8 εκατ., από τα οποία τα 4,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΟΤΕ), ενώ το 50% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών "απασχολήθηκε" από ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ, ΕΕΕ, ΟΠΑΠ, ΣΑΡ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο Ελλάκτωρας και στο υψηλό ημέρας οι Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Σαράντης και Folli Folli Group.

Μικτών συμπερασμάτων η τελική εικόνα με 60 ανοδικές μετοχές, έναντι 48 πτωτικών, όμως για εννέα τίτλους οι απώλειες ξεπέρασαν το 9%.

---ΧΠΑ

Με οριακή υποχώρηση ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αισθητή μείωση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (31.996 συμβόλαια).

Στα 4.214 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.374 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.068, 1.017 για τον Νοέμβριο και 51 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.948,25) κινήθηκε μεταξύ 1.940 και 1.962 μονάδων και διατήρησε την υπερτίμηση στο 0,3%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (40.000 Alpha Bank, 9.500 Motor Oil), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (7.330), Εθνική (15.303), MIG (1.718), Alpha Bank (3.823), Πειραιώς (2.230), ΔΕΗ (104), Viohalco (196), Μυτιληναίο (316), Ελλάκτωρα (107), Intralot (159), Motor Oil (109), ΟΤΕ (133).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 49.488, Eurobank 67.977, Εθνική 140.787, Alpha Bank 38.655, Μυτιληναίο 10.057 και Πειραιώς 13.217.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

            Position Holder                              Name of Issuer                NSP Position     Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,35%
2017-10-16
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,69%
2017-10-27
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,50%
2017-10-24

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 4.482.593 τεμ., (από 4.482.593 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 53.188.818 τεμ. (47.013.472), Πειραιώς 7.408.352 τεμ. (7.408.352) και Eurobank 9.456.535 τεμ. (9.456.535).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v