Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Με τράπεζες προς τις 750 μονάδες

Νέα προσπάθεια ανοδικής κίνησης στην αγορά, με μοχλό τις τραπεζικές μετοχές. Μεγαλύτερα κέρδη για Eurobank, Εθνική. Σε υψηλότερα επίπεδα Coca Cola, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ. Προβληματίζει ο χαμηλός τζίρος.

Χρηματιστήριο: Με τράπεζες προς τις 750 μονάδες

Προσπάθεια αντίδρασης σήμερα, προτελευταία συνεδρίαση για τον Οκτώβριο.

Με τράπεζες και συγκεκριμένα blue chips επιχειρήθηκε στα πρώτα 45' να κινηθεί προς τις 750 μονάδες, με τους traders να αξιοποιούν το θετικό κλίμα σε Wall Street και Φρανκφούρτη αλλά και τις εξελίξεις στο εσωτερικό να λειτουργούν υπέρ των αγοραστών.

Ωστόσο και σήμερα, όπως τις τελευταίες ημέρες, η όποια προσπάθεια γίνεται με περιορισμένες συναλλαγές και ανάλογο τζίρο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς.

Κοινή εκτίμηση πως με τέτοια μεγέθη το ΧΑ πολύ δύσκολα θα μπορούσε να κινηθεί πειστικά πάνω από τις 750 προς τις 770 μονάδες, με παράγοντες της αγοράς να σημειώνουν πως τουλάχιστον κερδίζεται χρόνος και μονάδες πάνω από τις 730/735 μονάδες.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να απεγκλωβιστεί από την περιοχή των 730 μονάδων, που είναι και το ζητούμενο σήμερα-αύριο. Νωρίτερα ο ΔΤΡ κυμαινόταν στο εύρος των 738,04-745,36, με το 44% του τζίρου να έχει αλλάξει χέρια στις τέσσερις συστημικές μετοχές.

Αναλυτικότερα στη μετοχή της Εθνικής συναλλαγές πραγματοποιούνται στα 0,265-0,269 ευρώ, στον τίτλο της Alpha Bank στα 1,66-1,68 ευρώ, ενώ σε Eurobank και Πειραιώς στο εύρος των 0,632-0,651 και 2,34-2,39 ευρώ αντίστοιχα.

Αυξημένες συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής, συγκριτικά μεγαλύτερος ο τζίρος σε Αlpha Βank, ETE.

Ομως πέραν της μέχρι νωρίτερα (*) επιτυχούς προσπάθειας ανοδικής διόρθωσης μέσω των τραπεζών, κινητικότητα καταγράφεται σε συγκεκριμένα blue chips, με αυξημένη στάθμιση στη διαμόρφωση των βασικών δεικτών.

Από την πρώτη κιόλας εντολή με αγοραστές η δεικτοβαρής Coca Cola, με τους παίκτες να ανεβάζουν σταδιακά τον πήχη από τα 28,85 προς τα 29,02 ευρώ. Με τη μετοχή στο 1,85%, εύλογη είναι η σημαντική βοήθεια που δίνεται στους αγοραστές, ώστε να μειώσουν και άλλο τις απώλειες, που μετρούν συνολικά τον Οκτώβριο.

Με την Coca Cola κατά 2,69% υψηλότερα σε διάστημα μηνός, οι απώλειες του ΓΔ περιορίζονται σε 1,35% (στο ίδιο διάστημα), όταν για τον ΔΤΡ φτάνουν το 7,11%, ενώ οριακές είναι για τον FTSE25.

Με την Coca Cola σε άνοδο σταδιακά οι αγοραστές ενίσχυσαν τις θέσεις τους και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ αλλά και σε ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ενώ παράλληλα κινούνται στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη.

Ενδεικτικό το ότι στις 11:20, σε μόλις δύο μετοχές του FTSE25 (Motor Oil, Αεροπορία Αιγαίου) υπερίσχυαν ελαφρώς οι πωλητές.

Μεγαλύτερη άνοδος για: Coca Cola, Grivalia, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίο, Τιτάν κ.α.

Στη μετοχή του ΤΙΤΑΝα έχουν πραγματοποιηθεί αυξημένες συναλλαγές/τζίρος, πιθανότατα σε αναμονή της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων 9μήνου.

(*) στις 11:25, ο τζίρος διαμορφωνόταν στα 3,3 εκατ. ευρώ. Στις 51/17 η σχέση ανοδικών/πτωτικών μετοχών.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v