Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Φλερτ με τις 750 μονάδες χωρίς τζίρο

Ανοδική κίνηση για τον Γενικό Δείκτη, με τις τραπεζικές μετοχές να παραμένουν στο προσκήνιο. Κέρδη ως 3% για την Εθνική. Αγοραστές σε Motor Oil, TITAN, Μυτιληναίο. Προβληματίζουν οι περιορισμένες συναλλαγές.

ΧΑ: Φλερτ με τις 750 μονάδες χωρίς τζίρο

Τη χθεσινή... άπνοια «συναγωνίζονται» οι λιγοστοί επενδυτές και traders, καθώς συναλλαγές και τζίρος περιορίζονται σε απογοητευτικά μεγέθη.

Μετά βίας τζίρος ενός εκατ. ευρώ λίγο πριν τις 11:00, με μόλις 300 χιλιάδες ευρώ να έχουν πραγματοποιηθεί στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών ομίλων, ενώ πρώτη από πλευράς αξίας ήταν η μετοχή της Motor Oil και πολύ κοντά ΤΙΤΑΝ και Μυτιληναίος.

«Αν μη τι άλλο, κάτι κινείται σε μετοχές υγιών επιχειρήσεων και σταθερών επιλογών κυρίως των ξένων ισχυρών χεριών και αυτό είναι κέρδος σε αυτή την απογοητευτική συγκυρία για το ελληνικό χρηματιστήριο...» σημείωνε χρηματιστηριακός παράγων. Οντως από τη στιγμή που ο τραπεζικός κλάδος έχει περιέλθει (καλώς ή κακώς) σε απαξία, ζητούμενο είναι η διασφάλιση των θέσεων σε εισηγμένες όπως οι ανωτέρω αλλά και σε άλλα blue chips. Θυμίζουμε πως στο σχόλιό μας της Κυριακής θέταμε για ακόμη μία φορά το γεγονός της μη αντιπροσωπευτικότητας των δεικτών και της τρέχουσας τιμής μίας ομάδας συγκεκριμένων blue chips.

Από αυτή την άποψη, παρήγορο το ότι γίνονται κινήσεις σε μετοχές των ΜΟΗ, ΤΙΤΑΝ, Μυτιληναίου αλλά και άλλων από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, ενώ δευτερευόντως κινήσεις γίνονται και σε επιλεγμένες εισηγμένες από τη μεσαία κατηγορία. Αυτά έχει το ΧΑ και με αυτά πορεύεται, την ώρα που στις ευρωπαϊκές αγορές δίνονται νέες «ανάσες», με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Ισπανία. Ενδεικτική η συντήρηση του DAX στην περιοχή των 13.230 μονάδων.

Σε εύρος ούτε καν 2 μονάδων η διακύμανση του ΓΔ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει σε μία αγορά χωρίς τη στοιχειώδη μεταβλητότητα. Ανάλογη εικόνα για ΔΤΡ, που επιχειρείται να περάσει τις 750 μονάδες και για τον FTSE25 που «δοκιμάζει» προς τις 1.965 μονάδες.

Για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης σημειώναμε προσυνεδριακά πως παραμένει εγκλωβισμένος μεταξύ 1.940-1.970, με τις ως άνω δύο τιμές να αποτελούν τα όρια για πωλητές και αγοραστές, καθώς ενδεχόμενη διάσπαση ή υπέρβαση αποσαφηνίζουν την τάση. Είτε προς τη μία (χαμηλότερα) είτε προς την άλλη (υψηλότερα) κατεύθυνση.

Ικανοποιητική, όπως και χθες η εικόνα της αγοράς στα πρώτα 45'-50'της συνεδρίασης, θυμίζοντας πως οι πωλήσεις ξεκίνησαν λίγο μετά τις 12:00-12:15, με συνέπεια το «γύρισμα» των τραπεζών και την αλλαγή της σχέσης ανοδικών/πτωτικών μετοχών.

Μετά τα πρώτα 50', σε μόλις δύο μετοχές (Sarantis, OTE) υπερίσχυαν ελαφρώς οι πωλητές, με ζητούμενο για τη μετοχή του Οργανισμού να μη χαθούν τα 10,30 ευρώ.

Με αγοραστές σε Motor Oil, TITAN, Μυτιληναίο αλλά και σε Ελληνικά Πετρέλαια, Viohalco κ.α.

Στα μόλις 3,5 εκατ. ο τζίρος, χαμηλότερος και σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση (στο ίδιο διάστημα), στις 46/8 η σχέση ανοδικών/πτωτικών μετοχών.

Σημαντική άνοδος, κατά 6,43% στο 1,82 ευρώ, για τη μετοχή του Ικτίνου, με αυξημένες συναλλαγές (τζίρος 63 χιλιάδες ευρώ, στις 11:20), προφανώς με αφορμή την ανακοίνωση των μεγεθών 9μήνου. Στα 32,5 εκατ. οι πωλήσεις, αυξημένες κατά 312% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016.

Υψηλότερα Mermeren, MIG, Cenergy.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v