Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ψάχνει» τάση το Χρηματιστήριο

Θετικό το ξεκίνημα στο ΧΑ. Πρακτικά ακίνητοι για πέντε συνεχόμενες συνεδριάσεις οι δείκτες, με τους επενδυτές να αναζητούν θετικό φινάλε στο μήνα. Οι κινήσεις stock picking, το παράθυρο ανοδικής διόρθωσης και τα «καυτά» μέτωπα του Νοεμβρίου

«Ψάχνει» τάση το Χρηματιστήριο

Τελευταία συνεδρίαση για τον Οκτώβριο και το ΧΑ... αισίως «καταφέρνει» να μη δίνει σαφή εικόνα ούτε μετά και το χθεσινό «κλείσιμο».

Με σημαντικές απώλειες ο τραπεζικός κλάδος, σε μηνιαία μέτρηση, στις 742,09 μονάδες, με μικρές, τόσο ο Γενικός Δείκτης στις 743,57 όσο ο FTSE25 στις 1.955,07 μονάδες.

Ακόμη μία συνεδρίαση με χαμηλές συναλλαγές/τζίρους, με τον Θανάση Σταυρόπουλο να «μετρά» τα 28,7 εκατ. ευρώ ως τον χαμηλότερο τζίρο διμήνου, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, πάντα για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Πτώση χθες βράδυ στη Wall Street, με το βλέμμα στη φορολογική μεταρρύθμιση αλλά και τις εξελίξεις σχετικά με την εμπλοκή πρώην συνεργατών του Ντόναλντ Τραμπ κατά την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ. Πάντως με θετικό πρόσημο φαίνεται πως θα κλείσει ο Οκτώβριος για την «αγορά των αγορών».

Στην Ευρώπη, υπέρ των αγοραστών οι εξελίξεις στην Ισπανία, με άλμα 2,4% για τον ΙΒΕΧ και «ανάσες» για Μαδρίτη, Ραχόι αλλά και Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη. Σε κάποιο βαθμό, οι εξελίξεις στην Ισπανία «φτάνουν» μέχρι και την Ελλάδα, μόνο που το ΧΑ εδώ και καιρό παραμένει εντελώς απονευρωμένο, χωρίς αντανακλαστικά ούτε στις θετικές ούτε στις αρνητικές διεθνείς εξελίξεις. Απλά εκτός παιδιάς των αγορών, με μεγάλη εκκρεμότητα στο τραπεζικό μέτωπο και την πλειονότητα των ισχυρών χεριών είτε θεατές είτε απέχοντες.

Πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση η χθεσινή, χωρίς ουσιαστική κίνηση για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, με ενδεικτικό το γεγονός πως ο FTSE25 κυμαίνεται μεταξύ 1.940-1.970 μονάδων, δηλαδή σε στενό εύρος, με τα κάτω και άνω όρια να απέχουν τόσο λίγο (μόλις 30 μονάδες) αλλά να ορίζουν, όπως σημείωνε έγκυρος αναλυτής, την απόσταση μεταξύ... κόλασης και παράδεισου.

Πρακτικά η συντήρηση του δείκτη εντός του στενού εύρους δεν δίνει τη βεβαιότητα ούτε στους πωλητές αλλά ούτε και στους αγοραστές πως επίκειται αποσαφήνιση της τάσης βραχυπρόθεσμα. Ή του... βάθους ή του... ύψους, σύμφωνα με όσα δείχνει ο FTSE25, με τα δύο όρια να είναι τα αντίστοιχα stops για το intraday short και long.

Θα καθαρίσει σήμερα η εικόνα ή από αύριο, καθώς ξεκινά η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 9μήνου (τρίτου 3μήνου), επίκειται Eurogroup και ακολουθεί η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI.

Τα νεότερα από την τρίτη αξιολόγηση θα έρθουν προς το τέλος του Νοεμβρίου, με την Αθήνα να συνεκτιμά τις εξελίξεις στη Γερμανία και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο.

Σημειώναμε χθες την εκτίμησή μας πως η Αθήνα μάλλον διευκολύνεται από ένα staff level agreement πριν ορισθεί ο διάδοχος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αν και τα γερμανικά ΜΜΕ επιμένουν για «αδυνάτισμα» του ΥπΟικ, εάν και εφόσον αποφασισθεί να παραχωρηθεί σε πολιτικό του FDP. Πάντως, την ίδια ώρα, η κυβέρνηση συνεχίζει τις «φιλολαϊκές» κινήσεις της. Ενδεικτικά της τακτικής που ακολουθείται όσα σημειώνει η Ρούλα Σαλούρου για επιστροφή 300 εκατ. ευρώ σε δικαιούχους με τις συντάξεις Δεκεμβρίου.

Λόγω της γενικότερης επενδυτικής άπνοιας, οι όποιοι ενεργοί traders υποχρεώνονται να περιορισθούν σε stock picking κινήσεις, ενόσω ο τραπεζικός κλάδος παραμένει (καλώς ή κακώς) μη... επενδύσιμος.

Στις 742 μονάδες ο ΔΤΡ, που ενόσω δεν χάνει τις 700+ μονάδες αφήνει πάντα ένα... παράθυρο ανοδικής διόρθωσης, με σημείο αναφοράς τις 780/800 μονάδες, αν και κάτι τέτοιο δεν φάνηκε ούτε με το χθεσινό «κλείσιμο». Για τον κλάδο, σημείο αναφοράς παραμένει το... βουνό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, με την Αναστασία Παπαϊωάννου να σημειώνει νωρίτερα ποια «κόκκινα» μπαίνουν στο στόχαστρο των τραπεζών.

Μεικτές τάσεις για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, κινητικότητα σε ΤΙΤΑΝ (λόγω ανακοίνωσης αποτελεσμάτων), σε Μυτιληναίο (συνεχίζεται η κίνηση με στόχο τα 9,40 ευρώ), σε Lamda Develpment (μετά τη χθεσινή... μη απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, η οποία επί της ουσίας... πετά το μπαλάκι στον Γ. Σταθάκη), αλλά και σε ΕΥΔΑΠ (σημείο εισόδου ενδεχόμενο κλείσιμο πάνω από τα 6,02 ευρώ).

Οσον αφορά στους... δείκτες μας: νέες σημαντικές απώλειες 1,49% για το NBGYY στο 0,317$. Στα 3,148% το 2ετές (μείον 0,57%), στα 5,584% το 10ετές (0,05%).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v