Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ξαφνικά σκιρτήματα στις τραπεζικές μετοχές

Η τελευταία συνεδρίαση του μήνα έσβησε όλες τις απώλειες του μήνα! Στις 759 μονάδες ο ΓΔ, άνοδος άνω του 5% για τον τραπεζικό κλάδο. Τα νέα τεχνικά ζητούμενα και μήνυμα από την αύξηση του όγκου των συναλλαγών.

ΧΑ: Ξαφνικά σκιρτήματα στις τραπεζικές μετοχές

Καθαρά ανοδική, η τελευταία συνεδρίαση του μήνα και του χρηματιστηριακού 10μηνου, με τους αγοραστές να διατηρούν σταθερό βηματισμό ανεβάζοντας στροφές στην πορεία και τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο, ολοκληρώνοντας την συνεδρίαση πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας.

Αν και οι περισσότεροι αναλυτές, παρακολούθησαν την σημερινή ανοδική κίνηση με σχετική επιφυλακτικότητα, λόγω τέλους μήνα, δεν μπορεί να μην σημειωθούν ορισμένα αξιοπρόσεκτα στοιχεία, που αφορούν τον Γενικό Δείκτη, ενώ αξίζει υποσημείωσης ότι η σημερινή "αφύπνιση" του Χ.Α. συνοδεύτηκε από τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων 21 συνεδριάσεων, με τον αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 2/10 (57,5 εκατ.).

Πρώτα από όλα το γεγονός ότι μετά από εννέα συνεδριάσεις ο Γενικό Δείκτης επιστρέφει υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 750 μονάδων.

Δεύτερον ότι με την σημερινή αντεπίθεση των αγοραστών σβήστηκαν οι μηνιαίες απώλειες και ο Οκτώβριος ολοκληρώθηκε με θετικό πρόσημο, μην δίνοντας συνέχεια στις μηνιαίες απώλειες του Σεπτεμβρίου.

Τρίτον, το σημερινό κλείσιμο του Δείκτη έδωσε ένα πρώτο, τεχνικά, ζητούμενο, που ήταν το κλείσιμο υψηλότερα των 756 μονάδων.

Και τέταρτον, ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε πέντε ανοδικές συνεδριάσεις και μία οριακά αρνητική, στις τελευταίες έξι, με αθροιστικά κέρδη 3,37%.

Μένοντας στα στατιστικά στοιχεία, ο Οκτώβριος αποδείχθηκε θετικός για τον Γενικό Δείκτη, δίνοντας μηνιαία κέρδη 0,49%, κάτι που δεν κατόρθωσε για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών που τερμάτισε τον μήνα με απώλειες 2,89%.

H πορεία του Γενικού Δείκτη τον Οκτώβριο

Η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών, μειώθηκε κατά 42% και διαμορφώθηκε στα 41,4 εκατ. σύμφωνα με στοιχεία της Beta Sec.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 17,97% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 6,79%.

Μετοχή του χρηματιστηριακού 10μηνου, πάντα με ελάχιστες συναλλαγές, η Euromedica με απόδοση 1457%.

Αφήνοντας τα στατιστικά και επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, αυτή ξεκίνησε με τους πλέον απαισιόδοξους οιωνούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι για να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο τζίρου χρειάστηκαν 23 λεπτά συναλλαγών, ενώ το ημίωρο συμπληρώθηκε με τζίρο 1,2 εκατ. ευρώ.

Με την συμπλήρωση του πρώτου ημιώρου και όσον αφορά το ταμπλώ του FTSE26, με μηδενικές συναλλαγές παρέμεναν οι ΑΔΜΗΕ και ΟΛΠ, 21 τεμ. είχε διακινήσει η ΕΕΕ, με τριψήφιο όγκο συναλλαγών παρέμεναν οι Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Σαράντης και Folli Follie Group, 1000 τεμ. είχε συναλλαγές ο Ελλάκτωρας και μικρότερες των 2000 τεμ. ήταν οι συναλλαγές σε ΕΧΑΕ. Jumbo και Fourli.

Από εκεί και πέρα και μάλλον ξαφνικά, οι αγοραστές πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες και το τελικό αποτέλεσμα ήταν αυτό που είδαν όσοι παρακολούθησαν και τη σημερινή συνεδρίαση "step by step".

Με τα παραπάνω δεδομένα, ευνόητο είναι ότι οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, αναλαμβάνουν την "βαρύτατη ευθύνη" να δείξουν αν το σημερινό "τίναγμα" της Αγοράς σηματοδοτεί σχετική επιστροφή των αγοραστών, ή είναι μία ακόμα "μεγαλειώδης" "bull trap", σαν και αυτές που έχει συνηθίσει τους περισσότερους traders το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με τους συγκρατημένα αισιόδοξους, τα, μη υποχρεωτικά προς ανακοίνωση, αποτελέσματα εννεαμήνου που ξεκίνησαν να ανακοινώνονται ίσως αποτελέσουν κάποιο θετικό καταλύτη προκειμένου το Χ.Α. να δώσει την επιθυμητή ανοδική διαφυγή και να επιστρέψουν κεφάλαια τα οποία τοποθετούνται σε μη Τραπεζικές μετοχές. Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Νοεμβρίου θα ανακοινωθούν οι αλλαγές στον MSCI.

"Υποτονική εμφανίζεται η Χρηματιστηριακή Αγορά τις τελευταίες συνεδριάσεις, ενώ παραμένει αβέβαιη η βραχυπρόθεσμη εικόνα. Δεν έχουν ακυρωθεί τα σημεία στήριξης αντίστασης που έχουμε αναφέρει, ενώ δεν αποκλείουμε να συνεχιστεί η μειωμένη διακύμανση του Γενικού Δείκτη για ολόκληρη την εβδομάδα. Ξεκινούν, ωστόσο, ορισμένες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εννεάμηνου που ίσως αφυπνίσουν. Η Τιτάν ανακοινώνει την Πέμπτη στις 2 Νοεμβρίου μετά το κλείσιμο, ενώ ο ΟΤΕ την επόμενη Πέμπτη στις 9 Νοεμβρίου πριν τον άνοιγμα" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, όπου το +5,25% του κλαδικού δείκτη δεν αφήνει αμφιβολίες για τις θετικές διαθέσεις που επικράτησαν στις Τραπεζικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κρίνεται σαν θετική ένδειξη το κλείσιμο του κλαδικού δείκτη υψηλότερα των 750 μονάδων, με τις επόμενες να εντοπίζονται στην ζώνη 786 - 805.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "τα στεγαστικά δάνεια, τα οποία χορηγήθηκαν την τριετία 2005 - 2007 με 100% Τραπεζική χρηματοδότηση, έχουν μπει στο μικροσκόπιο των διοικήσεων των Τραπεζών, καθώς εκτιμάται ότι το 20% - 25% (τουλάχιστον) εξ αυτών δεν εξυπηρετείται, ενώ τα ακίνητα που έχουν ως εγγύηση δεν επαρκούν, αφενός λόγω του υψηλού ποσοστού χρηματοδότησης, αφετέρου, εξαιτίας της σημαντικής πτώσης των τιμών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του 'Euro2day.gr', η συγκεκριμένη δεξαμενή στεγαστικών δανείων παρουσιάζει σημαντική απορρύθμιση και αφορά Δανειολήπτες όλων των κατηγοριών ως προς την οικονομική τους κατάσταση".

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 26αρη, δεν ήταν λίγοι οι τίτλοι που ξεχώρισαν θετικά, ή αρνητικά και για διαφορετικούς λόγους.

"Πρώτο τραπέζι πίστα" η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+6,53%). Ο τίτλος ολοκλήρωσε την συνεδρίαση υψηλότερα των 4,01 ευρώ (δίνοντας σήμα επανεπιβίβασης), υψηλότερα των 4,09 ευρώ (νέο υψηλό τρέχοντος έτους) και σε νέα υψηλά επταετίας και πλέον, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 25/8/2010 (4,30 ευρώ). Επόμενη αντίσταση στα 4,42 ευρώ, ο απλός ΚΜΟ των 30 ημερών στα 3,90 ευρώ και το "strop" στο ημερήσιο "long" στα 3,89 ευρώ.

Τρίτο συνεχόμενο ανοδικό πρόσημο για την Motor Oil (+1,83%), που ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση σε νέα υψηλά 10,5 ετών (το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 31/5/2007 και στα 20,64 ευρώ). Η επόμενη, απόλυτα θεωρητική, αντίσταση στην ζώνη 20,68 - 20,73, ενώ ο τίτλος παραμένει σε ημερήσιο "long", όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 19,06 ευρώ.

Τέταρτη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση για τον ΟΤΕ (-1,26%), που ολοκλήρωσε τη σημερινή "πανηγυρική" συνεδρίαση και στο χαμηλό ημέρας (!) Ο απλός ΚΜΟ των 30 ημερών στα 10,31 ευρώ και το "stop" στο ημερήσιο "short" στα 10,57 ευρώ. Η μετοχή έκλεισε μέσα στην ζώνη στήριξης 10,22 - 10,16 ευρώ.

Άφησε πίσω της τον απλό ΚΜΟ των 30 ημερών (8,84 ευρώ) και το "stop" στο ημερήσιο "short" (8,73 ευρώ) ο τίτλος της Grivalia (+2,52%), δίνοντας σήμα αγοράς. Η επόμενη αντίσταση στην ζώνη 9,05 - 9,14 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου στις περισσότερες των περιπτώσεων τα, ακραία, ημερήσια κέρδη ήταν αποτέλεσμα ελάχιστων συναλλαγών, τα αποτελέσματα εννεαμήνου "έστειλαν" τον Ικτίνο (+5,26%) σε νέα υψηλά 15ετίας, ενώ σχετική κινητικότητα σημειώθηκε και στην Mermeren (+2,42%), συναλλακτική αφύπνιση στην CPI (+4,51%), επέστρεψε υψηλότερα του 1,00 ευρώ η Cenergy (+5%), επιστροφή αγοραστών στην MIG (+6,82%), ενώ ο Επίλεκτος (-0,58%) συμπλήρωσε πέντε αρνητικές συνεδριάσεις και δύο αμετάβλητες, στις τελευταίες επτά.

Χωρίς αμφιβολία, η σημερινή συνεδρίαση άλλαξε τα τεχνικά δεδομένα, για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., αρκεί να υπάρξει συνέχεια και συνέπεια.

Για την περίπτωση του Γενικού Δείκτη, η επόμενη κρίσιμη αναμέτρηση είναι με τις 762 μονάδες, ενώ έμειναν πίσω τόσο ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 744 μονάδες, όσο και ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 747 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Το σκηνικό συναλλακτικής υποτονικότητας παραμένει αμετάβλητο στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, έχοντας οδηγήσει σε κινήσεις ελεγχόμενου εύρους μεταβλητότητας, με τα τεχνικά όρια να καθοδηγούν τις 'αψιμαχίες' ανάμεσα σε αγοραστές και πωλητές" αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Πρόκειτα, επομένως, για μια παρατεταμένη κατάσταση συσσώρευσης με χαρακτηριστικά επιτόπιου τροχάδην. Με δεδομένο, ωστόσο, ότι οι Αγορές απεχθάνονται την ακινησία, η κλεψύδρα του χρόνου σε σχέση με την μετάβαση σε ένα διαφορετικό σκηνικό σύντομα θα αλλάξει. Το σημαντικό, ωστόσο, είναι προς ποια κατεύθυνση θα δρομολογηθεί το σκηνικό, πριν το Χρηματιστήριο επανέλθει σε συνθήκες κανονικότητας.

Η απάντηση σχετίζεται με τις εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο, αλλά και εκείνες του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Στο εσωτερικό μέτωπο, η διαδικασία της διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης με τους Δανειστές είναι σε θετική κατεύθυνση, όπως άλλωστε δηλώνουν και οι δύο Πλευρές, καθώς η βούληση όλων είναι να ολοκληρωθούν τα 95 προαπαιτούμενα το συντομότερο (ήδη απομένουν περίπου 70).

Αν δεν είχαν προηγηθεί οι αστοχίες των προηγούμενων διαπραγματεύσεων, οι Αγορές θα είχαν συμπεριφερθεί διαφορετικά, προεξοφλώντας ακόμη και το σενάριο ολοκλήρωσης (ή του επικείμενου της θετικής έκβασης) της 3ης αξιολόγησης στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Ωστόσο, αυτή τη φορά οι Αγορές αρνούνται να το πράξουν, διατηρώντας κάποιο βαθμό καχυποψίας σε σχέση με την οριστικοποίηση του βαθμού στροφής στο ρεαλισμό της παρούσας Κυβέρνησης.

Παράλληλα, τα του Τραπεζικού Συστήματος και του ενδεχομένου ανακεφαλαιοποίησεων μετά τα "stress tests" του 2018, παραμένουν ένα ακόμη ζήτημα που συνεχίζει να διατηρεί την αβεβαιότητα για τα του Τραπεζικού κλάδου.

Με δεδομένη τη διατήρηση αυτής της "εκκρεμότητας" για μεγάλο μέρος και το 2018, δεν είναι παράδοξη η συνέχιση της αποεπένδυσης από κάποια funds που επιθυμούν την ελαχιστοποίηση του επενδυτικού κινδύνου των χαρτοφυλακίων τους, αλλά και η συνέχιση του στοιχηματισμού με θέσεις "short" σε Τραπεζικές μετοχές.

Έτσι, το Χρηματιστήριο θα συνεχίσει στο καθεστώς ομηρείας με το σενάριο της πλευρικής κίνησης, βραχυχρόνια, να παραμένει πιθανό, πριν ξεκαθαρίσουν οι αποφάσεις τόσο σε σχέση με την 3η αξιολόγηση, όσο και για το ενδεχόμενο νέων κεφαλαιακών αναγκών για τις Τράπεζες, αν και σε τρεις από τις 4 συστημικές έχει ήδη δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης μέσω της διαδικασίας επιτυχούς έκδοσης καλυμμένων ομολόγων.

Στο εξωτερικό περιβάλλον, οι εξελίξεις στην Καταλονία είναι ραγδαίες. Από την μία πλευρά, η απειλή για ανεξαρτησία προκαλεί το φόβο Βαλκανοποίησης στην Ευρώπη, μεταδίδοντας τον Εθνικιστικό "ιό" και σε άλλες Περιοχές. Ωστόσο, η αντίδραση της Ισπανικής Κυβέρνηση φαίνεται να διαμορφώνει προϋποθέσεις υπέρβασης της κρίσης, μην επιτρέποντας στις Αγορές να σκεφτούν για εξελίξεις που θα έπλητταν την ήδη ανθηρή Ισπανική Οικονομία.

Παράλληλα, η επαγρύπνηση της ΕΚΤ που θα συνεχίσει και το 2018 την ποσοτική χαλάρωση, έστω και με μειωμένους στόχους, αλλά και η ύπαρξη του ESM για ακραίες καταστάσεις, δημιουργούν την πεποίθηση ότι η δυναμική της Ευρωπαϊκής Οικονομίας δεν θα διακοπεί. "Επομένως και η στροφή προς Ευρωπαϊκές μετοχές θα επανέλθει, μόλις εκτιμηθεί ότι Μέρκελ και Μακρόν σύντομα θα επιστρέψουν στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων μιας 'διαφορετικής Ευρώπης', σε πείσμα των δυνάμεων που επιθυμούν την έξαρση της 'Εθνικής περηφάνιας" ακόμη και μικρών Περιφερειών" εκτιμά ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τις μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Hang Seng (-0,38%) και τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Κορεάτη Kospi (+0,86%).

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη (αργία στην Γερμανία), ενώ προσπαθεί να αντιδράσει στις χθεσινές απώλειες η Wall Street.

Πιέζεται ο Χρυσός, οριακές μεταβολές για Πετρέλαιο και Ευρώ.

Ξεκινώντας από Ανατολάς, η Τράπεζα της Ιαπωνίας υποβάθμισε κάποιες εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό, ενώ διατήρησε την πολιτική της αμετάβλητη, για τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων στο μηδέν και το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο καταθέσεων στο -0,1%.

Η BoJ επαναδιατύπωσε τη δέσμευσή της για την αγορά Κρατικών ομολόγων με ρυθμό 80 τρισ. γεν ($707 δισ.) ετησίως εκτιμώντας πως ο δομικός πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 0,8% στη χρήση που λήγει το Μάρτιο του 2018, έναντι πρόβλεψης για άνοδο 1,1% που ήταν τον Ιούλιο.

Η Τράπεζα υποβάθμισε και τις εκτιμήσεις για το επόμενο έτος στο 1,4%, από την προηγούμενη εκτίμηση για 1,5%.

Χειρότερα των εκτιμήσεων ήταν τα στοιχεία για την μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα τον Οκτώβριο, αφού ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε στις 51,6 μονάδες από τις 52,4 μονάδες που ήταν τον Σεπτέμβριο και έναντι πρόβλεψης για 52 μονάδες. Ο PMI Υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 54,3 μονάδες, από 55,4 τον Σεπτέμβριο.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη ξεπέρασε το τρίτο τρίμηνο τις εκτιμήσεις και κινήθηκε στο 0,6% του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat. Σε ετήσια μέτρηση, η ανάπτυξη φτάνει το 2,5%.

Ταυτόχρονα, η ανεργία κινήθηκε πτωτικά και για πρώτη φορά μετά το 2009 έκλεισε για τον Αύγουστο κάτω από το 9%, στο 8,9% για τις Χώρες - Μέλη του Ευρώ. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 7,5%, το χαμηλότερο από τον Νοέμβριο του 2008.

Ωστόσο τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν κατώτερα των προσδοκιών. Υποχώρησε σε 1,4% τον Οκτώβριο, παρότι οι αναλυτές περίμεναν ότι θα παραμείνει σταθερός στο 1,5%.

"Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει ότι η Βρετανία θα χάσει ως και 75.000 θέσεις στον Χρηματοοικονομικό τομέα μετά την έξοδο της Χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2019", μεταδίδει το BBC. Η BoE αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για το δημοσίευμα.

Στην "άλλη πλευρά του Ατλαντικού", ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το CBO αυξήθηκε στις 125,9 μονάδες τον Οκτώβριο, το υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2000. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του MarketWatch τοποθετούσαν τον δείκτη στις 121,3 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Η Ελλάδα υποχώρησε στην 67η θέση μεταξύ 190 Χωρών στον δείκτη "Doing Business" που καταρτίζει η Παγκόσμια Τράπεζα, από την 61η πέρυσι και την 58η το 2016.

Η πτώση φέρνει την Χώρα κάτω από την Αλβανία, η οποία βρίσκεται στην 65η θέση του δείκτη, ενώ παραμένει αρκετά χαμηλότερα από Χώρες της Περιφέρειας της Ευρωζώνης όπως η Ισπανία (28η) και η Πορτογαλία (29η). Η Κύπρος βρίσκεται στην 53η θέση της κατάταξης.

Την πεποίθηση ότι μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff level agreement) για την τρίτη αξιολόγηση μπορεί να επιτευχθεί πριν από τέλος του χρόνου, εξέφρασε ανώτερος Αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες, κατά την ενημέρωση του Τύπου ενόψει του Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου.

Ο ίδιος Αξιωματούχος ανέφερε ότι "οι Θεσμοί θα ενημερώσουν τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για την πρόοδο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της αποστολής στην Αθήνα, την περασμένη εβδομάδα".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 759,71 μονάδες (+2,17%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 759,08 (+2,09%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 759,3 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,12%.

Ο τζίρος "σκαρφάλωσε" στα 56,6 εκατ., από τα οποία τα 5,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΙΤΚ, ΜΛΣ, ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡ, ΓΡΙΒ, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ) ενώ ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΤΙΤΚ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 43% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο ο Σαράντης δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο.

Δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΤΤ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο ΟΤΕ και στο υψηλό ημέρας οι Εθνική, Πειραιώς, Αττικής, Ελ. Πετρέλαια, ΟΛΠ, Eurobank, Viohalco, Lamda Development, Folli Follie Group.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 95 ανοδικές μετοχές, έναντι 35 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με ημερήσια κέρδη μεγαλύτερα του 10%.

----ΧΠΑ

Με σημαντική άνοδο ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση του μήνα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν χαμηλά στο συμβόλαιο του δείκτη και να αυξάνονται σημαντικά στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (66.656 συμβόλαια).

Στα 4.261 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.214 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.385, 1.272 για τον Νοέμβριο και 113 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.988,75) κινήθηκε μεταξύ 1.958 και 1.994 μονάδων και γύρισε σε υποτίμηση 0,2%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (8.000 Alpha Bank, 10.000 ΕΕΕ, 6.000 ΟΠΑΠ, 46.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (7.355), Εθνική (43.118), MIG (1.203), Alpha Bank (7.078), Πειραιώς (3.157), ΔΕΗ (411), Viohalco (335), Μυτιληναίο (410), Ελλάκτωρα (194), Intralot (262), Motor Oil (146), ΟΤΕ (481), ΑΔΜΗΕ (400), ΓΕΚ (262), ΕΧΑΕ (182), Ελ. Πετρέλαια (306), ΟΠΑΠ (646), Τιτάνα (187), Cenergy (347).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 49.676, Eurobank 66.930, Εθνική 138.450, Alpha Bank 40.522, Μυτιληναίο 10.054 και Πειραιώς 13.271.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

            Position Holder                             Name of Issuer                NSP Position    Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,35%
2017-10-16
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,69%
2017-10-27
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,50%
2017-10-24

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 4.482.593 τεμ., (από 4.482.593 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 53.188.818 τεμ. (53.188.818), Πειραιώς 7.371.882 τεμ. (7.408.352) και Eurobank 9.256.242 τεμ. (9.456.535).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v