Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσεκτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Μικρή πτώση στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να «ακουμπά» νωρίτερα τις 770 μονάδες. Πτωτικά κινούνται οι τραπεζικές μετοχές. Σε υψηλότερα επίπεδα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, Viohalco, Σαράντης. Πώς κινούνται οι traders.

Προσεκτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Μεικτές τάσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street, στον απόηχο των εξελίξεων για τον νέο πρόεδρο της Fed (από τον Φεβρουάριο και μετά, που λήγει η θητεία της Janet Yellen).

Μικρές απώλειες στη Φρανκφούρτη για τον DAX, μετά την τελευταία καταγραφή «νέων υψηλών» για το γερμανικό χρηματιστήριο, διαμορφώνοντας τάση βραχυπρόθεσμα, σήμερα-αύριο.

Διστακτικό, προσεκτικό το ξεκίνημα της συνεδρίασης στο ΧΑ, με εμφανώς πιο περιορισμένες τις κινήσεις των traders, πωλητών-αγοραστών, σε σχέση με τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις. Στην ταχύτητα της ροής συναλλαγών, στο πλήθος τους και στον αναλογούντα τζίρο σε σχέση με Τετάρτη και Τρίτη αποτυπώνεται η στάση των traders.

Πιο προσεκτικοί στις κινήσεις τους, μετά το ανοδικό σερί και την ενίσχυση του ΓΔ από τις 745 προς τις 772 μονάδες, καθώς η αγορά έχει φτάσει σε ένα σημείο καμπής, όπως θεωρείται η ευρύτερη ζώνη τιμών πέριξ των 770 μονάδων.

Συναλλαγές και τζίρος σε μέτρια μεγέθη, αλλά με το 70% επικεντρωμένο και σήμερα στον τραπεζικό κλάδο-κλειδί των περισσότερων κύκλων της αγοράς, είτε πτωτικών (όπως πρόσφατα) είτε ανοδικών (όπως τώρα).

Οριακά χαμηλότερα των 770 μονάδων ο ΓΔ και όπως εκτιμά έγκυρος αναλυτής, «θα πάρουμε θετική θέση στην αγορά ΜΟΝΟΝ όταν και ΕΦΟΣΟΝ κατοχυρωθούν ως στήριξη οι 756 μονάδες». Προφανώς σε εξέλιξη αυτή η διαδικασία, εκτιμώντας πως σήμερα-αύριο θα έχουμε εικόνα για το αν η τελευταία ανοδική διόρθωση θα μπορούσε να «κρύβει» μία παγίδα εγκλωβισμού για τους αγοραστές ή να αποτελέσει σημείο για να μειώσουν/κλείσουν θέσεις οι πωλητές, με αποτέλεσμα να ωθηθεί υψηλότερα η αγορά.

Οι μέχρι τώρα ενδείξεις αμφίσημες, ούτε προς τη μία ούτε προς την άλλη πλευρά, κάτι που εξηγεί και τη διστακτικότητα στις συναλλαγές των βραχυπρόθεσμων. Πιθανόν η τάση να είναι σαφέστερη από τις 13:30-14:00 σταδιακά στη συνέχεια.

Προσώρας, πέριξ των 810 μονάδων ο ΔΤΡ, δικαιολογημένα μετά την τελευταία ανοδική διόρθωση κατά 8,78% σε εβδομαδιαίο, με την οδηγό Εθνική να... σταματά και πάλι οριακά από το 0,30 ευρώ. Οπως και χθες σημειώναμε, η ΕΤΕ ήταν η μόνη από τις 4 συστημικές που στον προηγούμενο ανοδικό κύκλο υπερέβη την τιμή της τρίτης αμκ, με την Alpha Bank σε απόσταση. Χθες και σήμερα -μέχρι τώρα- στη μετοχή της Εθνικής συναλλαγές γίνονται σε απόσταση... αναπνοής από το 0,30 ευρώ. Προφανώς τεχνικά για τους long ζητούμενη είναι η υπέρβαση της ως άνω τιμής και ει δυνατόν και σε «κλείσιμο» μέχρι και αύριο. Θα δείξει.

Αγοραστές σε Μυτιληναίο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil, με τη συγκεκριμένη 3άδα μετοχών-σηματωρών πολύ κοντά στα «υψηλά έτους». Εύλογα για τη ΜΟΗ, μετά μάλιστα την προτίμηση του Bloomberg και σε αναμονή της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI, στις 13 του μηνός. Με αποτίμηση 2,35 δισ. ευρώ και με τους αναλυτές να θεωρούν ότι η εισηγμένη πληροί τις προϋποθέσεις, η συμπερίληψη/αναβάθμιση της ΜΟΗ στον MSCI Greece (αντικαθιστώντας ενδεχομένως το FF Group) θεωρείται ως το επικρατέστερο ενδεχόμενο.

Πέραν της 3άδας των σηματωρών, με αγοραστές κινείται μετά τις 11:05 και η Viohalco, που με την υπέρβαση των 3,04/3,05 ευρώ (σε κλείσιμο χθες) τείνει να δώσει και πάλι σήμα long.

Με αγοραστές και σε Αεροπορία Αιγαίου, ΤΙΤΑΝ, Lamda Development, Coca Cola, ενώ κινητικότητα σημειώνεται και σε ΟΤΕ, ΔΕΗ. Αυξημένες συναλλαγές και τζίρος σε αντίδραση της μετοχής και για τη MIG, από τη μεσαία κατηγορία.

(*) στις 11:10 ο τζίρος διαμορφωνόταν στα 2,4 εκατ. ευρώ, στις 31/15 η σχέση ανοδικών/πτωτικών μετοχών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v