Τραπεζοβαρής η άνοδος στο Χρηματιστήριο

Με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο και τη ΔΕΗ, που καταγράφει κέρδη άνω του 3%, η επιστροφή του Γενικού Δείκτη στα επίπεδα των 770 μονάδων. Αυξημένος ο τζίρος. Πού αποδίδεται η «αφύπνιση» των αγοραστών.

Τραπεζοβαρής η άνοδος στο Χρηματιστήριο

Στο... πράσινο όλοι οι κύριοι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, με ώθηση από την άνοδο στις τιμές των εμπορευμάτων και με αφορμή την ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων. Ενθαρρυντικό το ότι μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες, αυτή τη φορά, την ανοδική κίνηση των ξένων χρηματιστηρίων ακολουθεί και το ΧΑ. Τουλάχιστον αυτή τη φορά διαφαίνεται διάθεση από ορισμένα ισχυρά χέρια να ακολουθήσουν την ανοδική ευκαιρία που δίνει το διεθνές κλίμα και κυρίως η Wall Street.

Συγκριτικά αυξημένες οι συναλλαγές και ο τζίρος σε σχέση με τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, αλλά με κυρίως ενθαρρυντική ένδειξη το ότι νωρίτερα (*) η αξία των συναλλαγών είχε ξεπεράσει τον μέσο όρο των τελευταίων τριών εβδομάδων.

Εως τις 772 μονάδες νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο και τον ΔΤΡ στις παρυφές των 820 και με τον FTSE25 να υπερβαίνει με χαρακτηριστική άνεση την περιοχή των 2.000, κατά 23 μονάδες υψηλότερα.

Η μερίδα του λέοντος επικεντρώνεται στον τραπεζικό κλάδο, καθώς είναι αυτός που είχε πιεστεί περισσότερο το τελευταίο τρίμηνο. Ενδεικτικό πως σε διάστημα τριών μηνών ο ΔΤΡ υποχωρεί 22%, όταν στο ίδιο διάστημα οι απώλειες για τον ΓΔ δεν ξεπερνούν το 6%, ενώ σε ανάλογα ποσοστά είναι και ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες κατέγραφαν τις μέχρι τώρα ενθαρρυντικές για τους αγοραστές ενδείξεις: αύξηση συναλλαγών/τζίρου σε επίπεδα που να δικαιολογούν υψηλότερες τιμές, επανεμφάνιση traders που το τελευταίο διάστημα είχαν επιλέξει είτε να απέχουν είτε να παρακολουθούν από μακριά την αγορά, ενίσχυση συγκεκριμένων blue chips σε νέες υψηλές και η συντήρηση του θετικού κλίματος στα ξένα χρηματιστήρια.

Στον τραπεζικό κλάδο, αυξημένες συναλλαγές στην Εθνική (έχουν αλλάξει χέρια το σχεδόν 50% των συνολικών μετοχών), υψηλός τζίρος σε Εθνική και Alpha Bank (το σχεδόν 40% του συνολικού), προσπάθεια επαναφοράς της Εθνικής προς το 0,30 ευρώ, δηλαδή την τιμή της τρίτης αμκ.

Η μετοχή της Εθνικής αντέδρασε νωρίτερα έως το 0,298 ευρώ, θυμίζοντας πως και την προηγούμενη φορά ήταν η πρώτη (και η μόνη) από τις τέσσερις συστημικές που υπερέβη την τιμή της αμκ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα και για αυτή τη φάση της αγοράς (μέχρι και την Παρασκευή).

Χρηματιστηριακοί κύκλοι απέδιδαν τη σημερινή εικόνα της αγοράς και στις προσδοκίες που καλλιεργούνται λόγω της τρίτης αξιολόγησης (που μέχρι τώρα είναι πολύ πιο... light απ' ό,τι η δεύτερη), των παρεμβάσεων κοινοτικών παραγόντων που «βλέπουν» εφικτή την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) μέχρι το τέλος του έτους.

Θα φανεί σήμερα-Παρασκευή, εάν η χθεσινή ανοδική διόρθωση στο ΧΑ ήταν μία απλή... αναλαμπή ή σημείο αναφοράς για έναν ανοδικό κύκλο, που αναπόφευκτα θα πρέπει να έχει ως αιχμή τον υπερπιεσμένο τραπεζικό κλάδο, με συνακόλουθα τα blue chips που έχουν ούτως ή άλλως διαμορφωμένη long τάση ή είναι σε διαδικασία αλλαγής τάσης.

Με αυξημένες συναλλαγές η σημαντική ενίσχυση για τη μετοχή του ΟΤΕ, που «πιάνει» τον στόχο των 10,50 ευρώ (σχετική αναφορά στον χθεσινό Εκηβόλο), με την αγορά να έχει ως αφορμή την πρόσληψη συμβούλων από το ΤΑΙΠΕΔ για τους δύο δρόμους πώλησης του 5% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού, που έχει απομείνει στα «χέρια» του Δημοσίου.

Ενδεικτικό το ότι στις 15:20, με... κόκκινο διαμορφώνονταν μόλις 5 από τις 26 μετοχές του δείκτη. Με υπερίσχυση των πωλητών σε FF Group, TITAN, Sarantis, ΟΛΠ και Ελληνικά Πετρέλαια.

Στις 55/50 μοιρασμένη η σχέση ανοδικών/πτωτικών.

(*) στις 15:18

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v