Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Προς νέα αναμέτρηση με τις 770 μονάδες

Οριακά κέρδη στο ξεκίνημα για το ΧΑ. Τη συνέχεια της αντίδρασης μετά από δύο συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις «ψάχνει» η αγορά. Τα μηνύματα από την αύξηση του τζίρου. Ποιες μετοχές δείχνουν να «προσελκύουν» αγοραστές.

Χρηματιστήριο: Προς νέα αναμέτρηση με τις 770 μονάδες

Με το... δεξί ο Νοέμβριος, με επιφυλακτική άνοδο στη Wall Sreet, νέο ιστορικό υψηλό για τον DAX και με τη Fed να αφήνει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Για τη Νέα Υόρκη, αφήνεται ανοιχτό το... παράθυρο για αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο, την ώρα που η κυβέρνηση Τραμπ προωθεί δικό της άνθρωπο στη θέση του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την Ευρώπη, όπου ο Μάριο Ντράγκι δίνει ήδη στίγμα των προθέσεών του με κινήσεις που (τουλάχιστον) έμμεσα ευνοούν την Αθήνα και το ελληνικό πρόβλημα.

Σε νέο ιστορικό υψηλό το γερμανικό χρηματιστήριο, με θεαματικό εγκλωβισμό των πωλητών και υπέρ αντίδραση των αγοραστών πάνω από τις 13.400 μονάδες.

Σε μία τέτοια ανάλογη κίνηση ευελπιστούν οι αγοραστές και στο ΧΑ, που μετά από δύο συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις δείχνουν ικανοί για την ανατροπή. Αν μη τι άλλο, εάν δεν αναλάβουν τώρα οι αγοραστές, που το κλίμα είναι πρίμο στις διεθνείς αγορές, τότε πότε θα γίνει... ήταν το «παράπονο» αρκετών long στη χθεσινή συνεδρίαση.

Πού θα κριθεί η «μάχη» με τις 770 μονάδες, το ερώτημα του... ενός εκατομμυρίου, που έθετε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, μετά το «κλείσιμο» της χθεσινής συνεδρίασης και τους ΓΔ στις 767,07 μονάδες, του ΔΤΡ στις 811,48 και του FTSE25 στις 2.016,48 μονάδες. Συνέχεια της ανοδικής προσπάθειας με νέα αύξηση συναλλαγών -στα 67,4 εκατ. μετοχές-, ανάλογο τζίρο -στα 64,2 εκατ. ευρώ- για δεύτερη συνεχόμενη θετική συνεδρίαση, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα.

Στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας, μεταφέραμε το εύλογο ερώτημα της αγοράς κατά πόσον η ικανή αντίδραση στη συνεδρίαση της 31ης Οκτωβρίου θα ήταν μία απλή αναλαμπή ή σημείο αναφοράς για κάτι ουσιαστικότερο, κάτι καλύτερο. Χθες είχαμε μία απάντηση, ένα πρώτο στατιστικό δείγμα, που σύμφωνα με έγκυρους αναλυτές ήταν πειστικό σε πολλά χαρακτηριστικά του. Σε συναλλαγές/τζίρο, σε επαναδραστηριοποίηση ισχυρών χεριών, σε άμεση ανταπόκριση των παικτών, σε τεχνικές προδιαγραφές, σε ενδείξεις από την πλευρά ηγητόρων εισηγμένων, όπως θεωρούνται οι Motor Oil, Μυτιληναίος και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Σηματωροί αυτοί οι μεγάλοι όμιλοι της γενικότερης τάσης που διαμορφώνεται στην αγορά, που εδώ και εβδομάδες (αν όχι μήνες) διαφοροποιείται από τον προβληματικό τραπεζικό κλάδο, όμιλοι που δηλώνουν παρόντες στην «επόμενη ημέρα» του εγχώριου επιχειρείν, προοπτική στην οποία εστιάζουμε και δίνουμε βαρύνουσα σημασία εδώ και καιρό. Προφανώς και οι ισχυροί δεν περιορίζονται σε αυτούς τους τρεις ομίλους και μόνον και ευτυχώς απλά χρηματιστηριακά λειτουργούν σαν σηματωροί, σαν... μπροστάρηδες, όπως ο Μυτιληναίος στην αρχή της εβδομάδος.

Σε φορά long ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με άμεσα... ενδιαφερόμενες τιμές τις 2.030 μονάδες, που εάν διασπασθούν, μπορεί να δώσουν συνέχιση προς τις 2.056 μονάδες, που ήταν ο εξαρχής στόχος αυτής της κίνησης. «Κλειδί» για τον ΓΔ η υπέρβαση/κατοχύρωση (ή όχι) των 770 μονάδων και για τον ΔΤΡ αντίστοιχα ο στόχος των 845 μονάδων.

Συνεπώς εμμένουμε στη μέτρησή μας των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων, με επαρκείς ενδείξεις από τη χθεσινή, θεωρώντας πως η τάση αποσαφηνίζεται σήμερα-αύριο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v