Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πού θα κριθεί η μάχη για τις 770 μονάδες

Δεύτερη μέρα με υψηλό τζίρο και άνοδο για τον τραπεζικό δείκτη. Πώς διαμορφώνεται τώρα η εικόνα στον κλάδο. Ποια είναι τα «stop» και τα «long» για τα δεικτοβαρή blue chips. Γιατί το επίπεδο των 770 μονάδων είναι κρίσιμο.

ΧΑ: Πού θα κριθεί η μάχη για τις 770 μονάδες

Ο Γενικός Δείκτης συνεχίζοντας την αναρρίχησή του, στην προσπάθεια να απομακρυνθεί από τα πρόσφατα χαμηλά, συμπλήρωσε έξι ανοδικές συνεδριάσεις και μία οριακά πτωτική (27/10, -0,08%) στις τελευταίες επτά, με αθροιστικά κέρδη 4,43% και πάρα πολλά θα κριθούν από τα συνεχή κλεισίματα, αν αυτά επιτευχθούν, υψηλότερα από το επίπεδο των 770 μονάδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο Δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 771,92 μονάδες (+1,66%), όμως το τελικό κλείσιμο τον βρήκε σημαντικά χαμηλότερα.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, από την περιοχή των 770 μονάδων ξεκίνησε το τελευταίο πτωτικό κύμα, ενώ εβδομαδιαίο κλείσιμο υψηλότερα των 770 μονάδων, δίνει αγοραστικό σήμα και στα, θεωρούμενα, συντηρητικότερα χαρτοφυλάκια.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα των 770 μονάδων, έχει σημειωθεί στις 22/9 (773,94 μονάδες).

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης η, νέα, αυξητική διάθεση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων 24 συνεδριάσεων με τον αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 28 Σεπτεμβρίου, 95,6 εκατ.), η συνεχιζόμενη κινητικότητα στο Τραπεζικό ταμπλό, έστω και αν οι Τραπεζικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησαν σχετικά από τα υψηλά ημέρας και οι επιλεκτικές πρωτοβουλίες που έδειξαν να παίρνουν οι αγοραστές για ορισμένους, μη Τραπεζικούς, τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης και όχι μόνο.

Στα άξια λόγου και αναφοράς το μικρό και απόλυτα διακριτικό κλείσιμο καθαρών αρνητικών θέσεων Ξένων χαρτοφυλακίων, που έγινε περισσότερο αισθητό στην περίπτωση της Εθνικής, όμως θεωρείται σίγουρο ότι το "short covering" θα πάρει επιθετικότερους ρυθμούς, αν συνεχιστεί η αναρρίχηση μετοχών και δεικτών και αυτό θα δημιουργήσει ανατροφοδοτούμενη άνοδο στο Χ.Α.

Το γεγονός ότι οι τίτλοι των συστημικών Τραπεζών απέσπασαν το 57% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, αναγκάζει την στήλη να ξεκινήσει την αναφορά της από τον "πολύπαθο" Τραπεζικό κλάδο.
Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και όσον αφορά τους επιμέρους τίτλους, τα τεχνικά μηνύματα θα μπορούσαν να θεωρηθούν μικτά.

Η Εθνική (+4,23%) με την υπέρβαση των 0,26 ευρώ και η Πειραιώς (+3,24%) με την ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 2,28 ευρώ, έχουν δώσει ένα πρώτο σήμα επιβίβασης.

Οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται για την Εθνική στην ζώνη 0,30 - 0,313 και για την Πειραιώς στα 2,78 ευρώ. Είναι δύο επίπεδα, όπου οι αγοραστές θα χρειαστούν αυξημένη δυναμική και βοήθειες από το "short covering" προκειμένου να σπρώξουν ψηλότερα τους δύο τίτλους.

Για την περίπτωση των Alpha Bank (+2,92%) και Eurobank (+5,56%) θα χρειαστούν κλεισίματα υψηλότερα των 1,80 και 0,764 ευρώ, αντίστοιχα, προκειμένου να δοθεί σήμα αγορών για τα πιο συντηρητικά χαρτοφυλάκια.

Από τις μη Τραπεζικές μετοχές του FTSE26, αίσθηση προκάλεσε το σημερινό -2,06% για την μετοχή της Folli Follie Group, το οποίο συνοδεύτηκε από ευδιάκριτη αύξηση του όγκου συναλλαγών και σαφείς ενδείξεις παρουσίας επιθετικού πωλητή.

Η μετοχή χρειάζεται κλείσιμο υψηλότερα των 18,04 ευρώ για να δώσει, ημερήσιο, αγοραστικό σήμα, ενώ καθοδική διάσπαση των 17,30 ευρώ θα επιδεινώσει σημαντικά την διαγραμματική εικόνα.

Ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν το "κλείσιμο" της χθεσινής συνεδρίασης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "άμεσες αλλαγές στο Νόμο Κατσέλη, οι οποίες θα ανοίξουν το 'μαύρο κουτί' μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους περίπου 18 δισ. ευρώ, ζητούν οι Τράπεζες".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, όμως φροντίζουν να επισημάνουν πως για να συνεχιστεί η ανοδική προσπάθεια χρειάζεται δραστηριοποίηση περισσότερων επενδυτών, που θα έχει σαν αποτέλεσμα την σταδιακή αύξηση του τζίρου, αλλά και μία είδηση - καταλύτης που θα ωθήσει ψηλότερα ψυχολογία και τιμές.

Ένα θετικό νέο θα μπορούσε να είναι η πορεία του ΑΕΠ της Χώρας το τρίτο τρίμηνο (η ανακοίνωση των στοιχείων αναμένεται τις επόμενες μέρες), που ουσιαστικά, λόγω του Τουρισμού είναι το πιο σημαντικό.
Όπως προαναφέρθηκε, σημαντικές βοήθειες στους βασικούς δείκτες του Χ.Α., έδωσαν οι επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών και στον μη Τραπεζικό 26αρη.

Η στήλη απευθύνθηκε στο τμήμα ανάλυσης της Fast Finance, για "λήψη οδηγιών".

Σύμφωνα με την ΑΕΠΕΥ και όσον αφορά επιμέρους τίτλους:

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στόχος τα 4,42 ευρώ, στήριξη στα 4,08 και "stop" στο "long" στα 3,89 ευρώ.

Μυτιληναίος: Η διάσπαση του 9,05 θέτει τον επόμενο στόχο στα 9,40 ευρώ. Στήριξη στην περιοχή 8,76 - 8,68 ευρώ.

Ελ. Πετρέλαια: Στα 7,43 και 7,23 ευρώ οι στηρίξεις. Στα 7,62 - 7,68 ευρώ η αντίσταση, που κατοχύρωση μπορεί να δώσει νέα υψηλά.

ΔΕΗ: Θετική ένδειξη η υπέρβαση των 1,89 ευρώ. Στα 2,00 και 2,08 ευρώ οι επόμενες αντιστάσεις.

Motor Oil: Περιμένοντας τους Θεσμικούς να ξανακινηθούν. Την ημέρα που θα έχει όγκο από είσοδο Ξένων θέλει προσοχή. Το επίπεδο των 21,06 ευρώ κομβικό, για περαιτέρω κίνηση της μετοχής.

Επίσης η ΑΕΠΕΥ, έδωσε στην στήλη το οικονομικό ημερολόγιο του μήνα που ξεκίνησε σήμερα:
02/11/2017: ΤΙΤΚ αποτελέσματα εννεαμήνου, 06/11/2017: Eurogroup, 08/11/2017: ΜΠΕΛΑ ετήσια ΓΣ,
09/11/2017: ΕΛΠΕ αποτελέσματα εννεαμήνου, 09/11/2017: ΟΤΕ αποτελέσματα εννεαμήνου, 09/11/2017: ΕΕΕ αποτελέσματα εννεαμήνου, 10/11/2017: ΑΡΑΙΓ αποτελέσματα εννεαμήνου, 14/11/2017: ΟΠΑΠ αποτελέσματα εννεαμήνου, 13/11/2017: MSCI εξαμηνιαία αναθεώρηση δεικτών, 17/11/2017: ΓΡΙΒ αποτελέσματα εννεαμήνου, 21/11/2017: ΦΡΛΚ αποτελέσματα εννεαμήνου, 22/11/2017: ETE αποτελέσματα εννεαμήνου.

Κατηφορίζοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, νέα υψηλά 15ετιας για τον Ικτίνο (+1,11%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Q&R (+4,84%), πάντα με ελάχιστες συναλλαγές, ενώ δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο Νηρέας (+2,98%), μετά από οκτώ συνεχόμενες πτωτικές.

Χρειάστηκαν πέντε συνεδριάσεις για να επιστρέψει σε συναλλαγές ο Περσέας (2,32%), όπου οι εξελίξεις στις Ιχθυοκαλλιέργειες δεν αποκλείεται να φέρουν μετοχικές ανακατατάξεις στην εισηγμένη, προσπαθεί να "αποδράσει" από τα πρόσφατα χαμηλά ο Παπουτσάνης (+3,77%), ενώ τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες πέντε αθροίζει η Cenergy (+1,06%).

Η μετοχή της Intracom από την αρχή του έτους

Πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Ιντρακόμ (+1,72%) και Πλαίσιο (+0,53%), ενώ η Τέρνα Ενεργειακή (+2,4%) έκλεισε σε νέα υψηλά τρέχοντος έτους και ισοφάρισε τα υψηλά 3,5 ετών (το ίδιο κλείσιμο στις 7/4/2014). Επόμενη, απόλυτα θεωρητική, αντίσταση στα 4,68 ευρώ.

Σε υψηλό 3,5 ετών η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής

Τεχνικά, ασφαλώς και η σημερινή συνεδρίαση ενίσχυσε την εικόνα των βασικών δεικτών.

Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,20%), η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στις 2034 μονάδες, η πρώτη στήριξη στις 1975 - 1970 και το "stop" στο "long" στις 1958 μονάδες, σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα.

Για τον Γενικό Δείκτη, θετική εξέλιξη το κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 756 - 762, αλλά και υψηλότερα των 766 μονάδων, έστω και αν χρειάστηκαν οι βοήθειες των τελικών δημοπρασιών. Το "stop" στο "long", στις 744 μονάδες. Αυξημένη προσοχή στο επίπεδο των 770 μονάδων.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Τα τελευταία θετικά κλεισίματα των βασικών δεικτών του Χ.Α. μένει να φανεί αν αποτελούν το ξεκίνημα μίας 'σοβαρής', με συνέχεια και 'καύσιμα' ανοδικής αντίδρασης" αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης.

Σε κάθε περίπτωση, "η τιμή είναι βασιλιάς" και αποτελεί λάθος πολλών trader να αγνοούν τις κινήσεις της Αγοράς που δεν συμπίπτουν με τις δικές τους τοποθετήσεις.

Θετικός λοιπόν συνολικά, έστω και στο "νήμα", ο Οκτώβριος για το Χ.Α., ένας μήνας που με βάση τα στατιστικά δεν αποτελεί τον καλύτερο "φίλο" των "αγοραστικών".

Στα "συν" της Αγοράς, η μείωση της μεταβλητότητας του Γενικού Δείκτη κατά τον παρελθόντα μήνα, σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο. Για το ύψος των συναλλαγών, στον αντίποδα, επιβεβαιώνεται η επενδυτική αδιαφορία, που δημιουργεί ασφαλώς "δεύτερες σκέψεις" στη μερίδα των συμμετεχόντων που αναμένουν κάτι το σπουδαίο και ανατρεπτικό σε ότι αφορά την απεξάρτηση της Οικονομίας από την "δαγκάνα" των μνημονίων.

Εκτιμώντας, ότι το "έξυπνο χρήμα" πρώτο αναγνωρίζει τις επενδυτικές ευκαιρίες (turnaround stories, υποτιμημένοι τίτλοι κλπ), ίσως θα έπρεπε ήδη να είχαμε δει περισσότερα, πέραν της εδώ και 20 μήνες προσπάθειας του Γενικού Δείκτη να απομακρυνθεί από το πολυετές χαμηλό του 2016, μίας πορείας που, στο μακροχρόνιο γράφημα, αποτελεί απλά μία φιλότιμη διαδικασία "επούλωσης των πληγών" της τελευταίας χρηματιστηριακής δεκαετίας.

Μπαίνοντας για τα καλά στο τέλος του έτους, οι Διεθνείς Θεσμικοί Επενδυτές αφενός θα προσπαθήσουν να διαφυλάξουν τις θετικές αποδόσεις τους (σε επίπεδα ρεκόρ οι μεγάλοι Ξένοι δείκτες), κάτι που σημαίνει ότι θα αποφύγουν να πάρουν δυσανάλογα ρίσκα προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, αφετέρου θα επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν τους εποχιακά (στατιστικά δηλαδή) θετικούς μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, οφείλοντας ίσως να στείλουν και κάποιες "ευχετήριες κάρτες" στις διοικήσεις των Κεντρικών Τραπεζών που συνεχίζουν (παρά τις όποιες τροποποιήσεις) τις αχαλίνωτες πολιτικές νομισματικής χαλάρωσης, πάντα με την αιτιολογία του "αδύναμου πληθωρισμού" και των "ρίσκων σχετικά με τη βιωσιμότητα της Παγκόσμιας ανάπτυξης"...

Σε εσωτερικό επίπεδο, οι καταλύτες των επόμενων εβδομάδων και μηνών αναμένεται να είναι η αξιολόγηση του Ελληνικού προγράμματος "μεταρρυθμίσεων" και της σεναριολογίας σχετικά με την ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης των Τραπεζικών Ιδρυμάτων.

Κοιτώντας την τεχνική ανάλυση, οι "αγοραστικοί" "χαιρετίζουν" το χθεσινό "bounce" του Γενικού Δείκτη από τον 200άρη απλό ΚΜΟ (βρίσκεται στις 745 μονάδες), καθώς και την αποφυγή επαναδοκιμασίας του χαμηλού του Σεπτεμβρίου (725 μονάδες).

Πέραν τούτου, τα συστήματα συναλλαγών που εστιάζουν στη θέση του "30άρη" εκθετικού ΚΜΟ, θα ανάβουν "πράσινο φώς" όσο ο Δείκτης θα παραμένει υψηλότερα από τις 757 μονάδες.

"Οι πωλητές θα αναμένουν την αντίδραση του Δείκτη στο τοπικό υψηλό των 770 μονάδων, με τις αμέσως επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 776 και στις 792 μονάδες" εκτιμά ο κ. Στεριώτης (Nuntius Sec.).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου ξεχώρισε το +1,86% για τον Nikkei (νέα υψηλά 21 ετών).

Τουλάχιστον αξιοπρόσεκτα τα κέρδη στην Ευρώπη (προς νέα ιστορικά υψηλά ο DAX), ενώ με οριακά κέρδη κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Προσπαθεί για ψηλότερα ο Χρυσός, υποχωρούν Ευρώ και Πετρέλαιο.

Ξεκινώντας από την Ασία, οι δραστηριότητες των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην Κίνα ανέπτυξαν σταθερά τις δραστηριότητες τους κατά τον μήνα Οκτώβριο, με τον ειδικό δείκτη (PMI) να καταγράφεται στις 51 μονάδες, όσο ανέμεναν και οι αναλυτές. Ο δείκτης παρέμεινε σταθερός τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρεία Markit για λογαριασμό της Caixin Media Co. Ltd.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, όπου το σύνολο των επενδυτών αναμένει τις αποφάσεις από την συνεδρίαση της Fed, η δημιουργία θέσεων εργασίας στον Ιδιωτικό τομέα, ξεπέρασε τις προβλέψεις τον Οκτώβριο, με τις εταιρείες να προσθέτουν εργαζομένους με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων επτά μηνών.

Όπως ανακοίνωσε η "ADP", οι Αμερικανικές εταιρείες πρόσθεσαν 235.000 νέους εργαζομένους από τον Σεπτέμβριο ως τον Οκτώβριο. Το νούμερο ήταν υψηλότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για άνοδο κατά 200.000.

Ο Μεταποιητικός τομέας συνέχισε να αναπτύσσεται τον Οκτώβριο, αν και ο ρυθμός επέκτασης επιβραδύνθηκε από τα υψηλά 13 ετών που είχαν καταγραφεί τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου "ISM". Ο δείκτης Μεταποίησης διολίσθησε στις 58,7 μονάδες, από τις 60,8 τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 59,5 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης Απασχόλησης επιβραδύνθηκε στις 59,8, από τις 60,3 μονάδες. Την ίδια στιγμή, η μέτρηση για νέες παραγγελίες βούτηξε στις 63,4, από 64,6 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Στις 98,3 μονάδες υποχώρησε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος της Ελλάδας τον Οκτώβριο, από 100,6 μονάδες τον Σεπτέμβριο, ωστόσο παραμένει σε υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι (94,3), σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ. Όπως σημειώνει το ΙΟΒΕ, με την εξαίρεση ορισμένων κλάδων του Λιανικού Εμπορίου, σημειώνεται επιδείνωση προσδοκιών σε όλους τους τομείς και οριακά στην καταναλωτική εμπιστοσύνη.

"Στα μέσα Νοέμβρη αναμένεται το 'swap' των Ελληνικών ομολόγων που προέκυψαν από το PSI" γράφει το Bloomberg.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο "η ανταλλαγή αφορά σειρά 20 ομολόγων αξίας 29,7 δισ. ευρώ, τα οποία θα μετατραπούν σε τέσσερις, ή πέντε σειρές ομόλογα με λήξεις μεταξύ του 2023 έως και 2042. Η κίνηση θα μπορούσε να ξεκινήσει στις 13 Νοεμβρίου και η εκκαθάριση να πραγματοποιηθεί μια εβδομάδα αργότερα. Τα ομόλογα που θα εκδοθούν αναμένεται να έχουν την ίδια αξία με τα υφιστάμενα και κουπόνι".

"Αυξάνονται οι πιθανότητες για μια καθαρή έξοδο από το μνημόνιο", τονίζει η Citi σε ανάλυσή της στην οποία επικεντρώνεται στην επόμενη μέρα για την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει, "ο πρώτος γύρος συζητήσεων για την τρίτη αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με κάποιες μικρές μόνο διαφωνίες. Αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι τα πιο δύσκολα μέτρα του προγράμματος έχουν ήδη περάσει κατά τη διάρκεια των δυο πρώτων αξιολογήσεων (οι περικοπές συντάξεων το 2019 και οι αυξήσεις φόρων ως και το 2020), αξίας 2% του ΑΕΠ σωρευτικά. Κανένα από τα εναπομείναντα μέτρα (ρύθμιση της Αγοράς Προϊόντων, διαχείριση των NPLs, Ιδιωτικοποιήσεις και Μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση) δεν φαίνεται τόσο δύσκολο ώστε να προκαλέσει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις και η τρίτη αξιολόγηση θα είναι πολύ βραχύτερη από τις προηγούμενες δύο".

"Το αν η Ελλάδα θα καταφέρει να απελευθερωθεί από τα μνημόνια μετά τις 18 Αυγούστου παραμένει αβέβαιο. Η εικόνα της Οικονομίας και των Δημόσιων Οικονομικών παραμένει πιο αδύναμη από τις άλλες Χώρες που εξήλθαν από τα μνημόνια, μόλις δέκα μήνες πριν την έξοδο, ενώ και η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας παραμένει πολύ χαμηλότερη" τονίζει ο Οίκος.

Το ποσό των 1,138 δισ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο μειώθηκε στο 2,3% από 2,35% στην προηγούμενη δημοπρασία.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα έπαυσε η διαπραγμάτευση του δικαιώματος της Ιντρακάτ, συμμετοχής στην Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών. Ημερομηνία λήξης άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται η 03/11/2017.

Επίσης από σήμερα ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών της Envitec στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α., κατόπιν αιτήματός της περί διαγραφής των μετοχών της.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδική "ουρά" αναρριχόμενος έως την περιοχή των 763 μονάδων, για να ακολουθήσει, περίπου, κάθετη υποχώρηση μέχρι το χαμηλό ημέρας των 759,01 μονάδων (-0,04%). Άμεση ήταν η αντίδραση των αγοραστών που επανέφεραν τον Δείκτη σε θετικό πρόσημο και τον ώθησαν μέχρι τις 771,92 (+1,66%). Στις 17.00 ο Δείκτης είχε υποχωρήσει μέχρι τις 766,68 (+0,97%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 767,07 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,02%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 64,2 εκατ., από τα οποία τα 4,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΦΓΚΡΠ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΤΙΤΚ, ΟΤΕ) ενώ διακινήθηκαν, συνολικά, 67600294 τίτλοι, από τους οποίους οι 63255925 αφορούσαν συναλλαγές στο ταμπλώ του FTSE26.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΑΤΤ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΜΟΗ, ΟΤΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο Μυτιληναίος και στο χαμηλό ημέρας οι ΕΕΕ, ΕΧΑΕ και Jumbo.

Θα μπορούσε να είναι σημαντικά καλύτερη η τελική εικόνα, με 61 ανοδικές μετοχές, έναντι 51 πτωτικών, ενώ για επτά τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 7%.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να αυξάνονται τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (93.236 συμβόλαια).

Στα 4.291 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.261 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.302, 2.220 για τον Νοέμβριο και 82 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.013,5) κινήθηκε μεταξύ 1.990,25 και 2.028,25 μονάδων και μείωσε την υποτίμηση στο 0,15%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (14.500 Ελ. Πετρέλαια, 24.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (14.356), Εθνική (50.670), MIG (3.097), Alpha Bank (8.108), Πειραιώς (10.061), ΔΕΗ (1.070), Viohalco (408), Μυτιληναίο (323), Ελλάκτωρα (486), Intralot (126), Motor Oil (180), ΟΤΕ (1.490), ΑΔΜΗΕ (574), ΓΕΚ (727), ΕΧΑΕ (121), Ελ. Πετρέλαια (158), ΟΠΑΠ (223), Τρ. Αττικής (150), Cenergy (562), Folli Follie Group (100).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 51.265, Eurobank 62.058, Εθνική 122.279, Alpha Bank 41.056, Μυτιληναίο 10.024 και Πειραιώς 15.142.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

             Position Holder                            Name of Issuer                NSP Position     Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,35%
2017-10-16
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,69%
2017-10-27
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,50%
2017-10-24

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 5.287.618 τεμ., (από 4.482.593 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 53.188.818 τεμ. (53.188.818), Πειραιώς 7.381.882 τεμ. (7.371.882) και Eurobank 8.990.405 τεμ. (9.256.242).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v