Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Παλεύει» για τις 770 μονάδες

Ηπιες διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο, με τον τζίρο να διαμορφώνεται σε χαμηλά επίπεδα. Απώλειες καταγράφουν Eurobank, Eθνική, Πειραιώς, Coca Cola, Grivalia, Μυτιληναίος. Mε θετικό πρόσημο ΟΤΕ, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ.

ΧΑ: «Παλεύει» για τις 770 μονάδες

Μεικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τη Wall Street σε αναμονή και το ΧΑ στα... ρηχά, χαμηλότερα των 770 μονάδων.

Μικρή υποχώρηση στη Φρανκφούρτη για τον DAX, μετά τα τελευταία «ιστορικά υψηλά». Με την προσοχή στραμμένη στο ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους Κογκρέσο, η Wall Street, «κρατώντας την ανάσα της» για το αν θα περάσει το σχέδιο νόμου (για τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων) και με τους traders να περιμένουν τις εξελίξεις.

Σε αυτό το περιβάλλον, με τον βαθμό μεταβλητότητας στις αγορές να έχει ενισχυθεί τις τελευταίες συνεδριάσεις, στο ΧΑ επιχειρείται η «αφομοίωση» των επιπέδων των 770 μονάδων και εφόσον συντρέξουν οι κατάλληλες θετικές αφορμές να κινηθεί η αγορά υψηλότερα αυτής της νευραλγικής περιοχής.

Περιορισμένες οι συναλλαγές/ανάλογος ο τζίρος, αισθητά μειωμένος σε σχέση με τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις (Τετάρτη-Τρίτη), διάστημα που είχε καταγραφεί σημαντική σταδιακή ενίσχυση των δύο μεγεθών, καθώς στην ανοδική διόρθωση φαίνεται πως πόνταραν και νέα βραχυπρόθεσμα χέρια.

Οριακά στις 770, συγκεκριμένα στις 770,19 μονάδες, νωρίτερα ο ΓΔ σε ακόμη μία -δεύτερη συνεχόμενη- τροχιοδεικτική κίνησημ σε ένα επίπεδο τιμών που ενεργοποιούνται επιμέρους ρευστοποιήσεις. Πρόκειται για μία περιοχή τιμών όπου, σύμφωνα με έγκυρους αναλυτές, πιθανότερα θα δώσει μία μικρή υποχώρηση (οι 756 μονάδες παραμένουν σημείο αναφοράς τους) και στη συνέχεια, ανάλογα με τις εξελίξεις/ειδησεογραφία, θα επιχειρηθεί (ή όχι) η υπέρβασή της.

Στο περίπου μισό ο τζίρος σε σύγκριση με το ανοδικό διήμερο, με το 54% να έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά σημαντικό μέρος σε μετοχές-σηματωρούς/blue chips των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΟΛΘ, αλλά και ΜΟΗ, MIG, Μυτιληναίο, ΤΙΤΑΝ κ.α.

Σε εύρος 22 μονάδων ο ΔΤΡ, μεταξύ 794-816 και σταθερά πάνω από την περιοχή των 800 μονάδων την τελευταία ώρα. Στα 0,29-0,30 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, πιάνοντας νωρίτερα το 0,30 ευρώ, δηλαδή την τιμή της τρίτης αμκ. Θυμίζοντας, πως και στην τελευταία ανοδική διόρθωση του τραπεζικού κλάδου πάλι η μετοχή της Εθνικής ήταν η πρώτη (και η μόνη) που υπερέβη την τιμή της αμκ.

Αυξημένες συναλλαγές στον τίτλο της ΕΤΕ, σχεδόν το 45% των συνολικών συναλλαγών, μεγαλύτερος τζίρος σε Εθνική και Alpha Bank αλλά με υπερίσχυση των πωλητών λίγο μετά τις 15:50.

Στο διάστημα αυτό, που «γύρισε» χαμηλότερα η αγορά, ενεργοποιήθηκαν (μετά τις 15:50) περιορισμένες πωλήσεις και σε μη τραπεζικά χαρτιά, με συνέπεια ο ΓΔ να υποχωρεί 0,33%, στις 764 μονάδες.

Με θετικό πρόσημο -προ ολίγου- μόνον οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, Jumbo, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Σαράντης, Fourlis.

Με μικρές απώλειες κινείται ο S&P στη Wall Street.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v