Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μάχη» στις 810 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Πιέσεις -και- στην ελληνική αγορά, με τους πωλητές να επικεντρώνονται στις τραπεζικές μετοχές. Κάτω από τις κρίσιμες 1.000 μονάδες ο κλαδικός δείκτης. Προσπάθεια για άμυνες μέσω Coca Cola, Jumbo, Σαράντη. Κλειστή η Wall.

«Μάχη» στις 810 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Με το... καλημέρα, χαμηλότερα. Με απώλειες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κάτω από τις 1.000 μονάδες ο τραπεζικός κλαδικός δείκτης, με ρευστοποιήσεις και στα περισσότερα blue chips.

Γεωπολιτικός κίνδυνος και ΔΝΤ «τρομοκρατούν» το ΧΑ, προκαλώντας πωλήσεις που ξεκινούν από τις τράπεζες και εκτείνονται στην πλειονότητα των μη τραπεζικών, με εμφανή τη διάθεση των traders να μειώσουν την έκθεσή τους στον κίνδυνο.

Με απώλειες 0,55% στις 12.080 ο DAX στη Φρανκφούρτη, στο μείον 1,70% στις 990 μονάδες ο ΔΤΡ στο ΧΑ, «τσιμπάνε» οι αποδόσεις των ομολόγων και εντείνεται η κινητικότητα στα Παράγωγα.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, πρώτος λόγος για τις συνεχιζόμενες πωλήσεις μπορεί να είναι η ένταση στα γεωπολιτικά, πλην όμως και η επικείμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη είναι ένα ερώτημα. Παρότι οι αγορές θεωρούν πολύ δύσκολο -έως αδύνατον- να υπάρξουν ανακοινώσεις για το ενδεχόμενο μείωσης της αγοράς κρατικών ομολόγων (tapering), εν τούτοις ορισμένοι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο στις 7 Σεπτεμβρίου να ανοίξει η συζήτηση για αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα. Η Πέμπτη είναι κοντά και σύντομα οι αγορές θα ενημερωθούν για τις προθέσεις του Μάριο Ντράγκι. Ωστόσο η επικείμενη συνεδρίαση σε αυτή τη συγκυρία, σε μία τόσο εύθραυστη για τις νευρικές αγορές περίοδο, επιτείνει το αρνητικό κλίμα.

Στο ΧΑ η κλίση του ΔΤΡ αλλά και πολλών blue chips είναι εμφανής εδώ και μέρες, θα λέγαμε πως στην πλειονότητά τους οι traders είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι (κάτι που αποτυπώθηκε την Παρασκευή και στο ΧΠΑ), με την προσοχή στραμμένη στο σημερινό EwG, όπου η Αθήνα θα έχει μία πρόγευση προθέσεων των δανειστών.

Το πρόβλημα όμως ήταν και παραμένει το ΔΝΤ, με τις πιέσεις του προς τον τραπεζικό κλάδο να έχει ανοίξει εδώ και καιρό το θέμα των κεφαλαιακών εξασφαλίσεων, με την ΕΚΤ και την ΤτΕ να είναι κάθετα αντίθετες στις αιτιάσεις του Ταμείου. Το πώς θα εξελιχθεί αυτή η μεθόδευση του ΔΝΤ θα φανεί στη συνέχεια, προσώρας όμως στέκεται η αφορμή για να ενταθούν οι πωλήσεις στον τραπεζικό κλάδο, δίνοντας συνέχεια στην υποχώρηση που ουσιαστικά έχει ξεκινήσει από τις 1.146 μονάδες της 14ης Ιουλίου.

Εκτοτε ο τραπεζικός κλάδος ακολουθεί φθίνουσα πορεία, χάνοντας όλες τις σημαντικές στηρίξεις και με επιθετικές διορθώσεις προς τα τέλη Ιουλίου. Θυμίζουμε τα μείον 4,27% και μείον 3,97% για τον ΔΤΡ στις 26 και 27 Ιουλίου, διάστημα στο οποίο σημειώσαμε το πρώτο σημαντικό «άδειασμα» θέσεων από τα ισχυρά χέρια, θεωρώντας το μάλιστα προειδοποίηση για το τι θα ακολουθούσε στη συνέχεια. Η συσσώρευση του Αυγούστου μπορεί να έδωσε κάποιες ελπίδες πως ο κλάδος θα... ανάσαινε, όμως οι πωλήσεις (αν και περιορισμένες/ελεγχόμενες) συνεχίστηκαν, για να φτάσουμε σήμερα που ο ΔΤΡ, χαμηλότερα και των 1.000 μονάδων, ουσιαστικά «επιστρέφει» στα επίπεδα των αρχών Μαΐου - τελών Απριλίου.

Με τον τραπεζικό κλάδο υπό πίεση θα ήταν αφελές να θεωρηθεί πως οι πωλητές δεν θα συνέχιζαν σε αρκετά blue chips όπου ήταν ήδη πωλητές εδώ και 1-3 εβδομάδες. Ενδεικτικές περιπτώσεις έχουν αναφερθεί πολλές φορές, με τελευταία στο σχόλιό μας της Κυριακής.

Η απώλεια των 1.020 οδηγεί τον ΔΤΡ σε περιπέτειες προς τις 985 μονάδες και τον FTSE25 προς τις 2.130, συνακόλουθα δε τον ΓΔ έως τις 810,60, δηλαδή οριακά στην πολύ σημαντική τιμή των 809 μονάδων (ενδοσυνεδριακό χαμηλό της 31ης Ιουλίου). Υποχώρηση αναπόφευκτη και δοκιμασία της συγκεκριμένης περιοχής νομοτελειακά, σύμφωνα με την εκτίμηση έγκυρου αναλυτή, ο οποίος εδώ και καιρό είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο υποχώρησης προς αυτό το κάτω όριο-σημείο αναφοράς.

Εύλογα η προσοχή στρέφεται τώρα -ειδικά των βραχυπρόθεσμων- στο κατά πόσον η προσέγγιση αυτών των χαμηλών (809 για τον ΓΔ και 980 για τον ΔΤΡ) θα μπορούσε να ενεργοποιήσει εντολές αγοράς από παίκτες οι οποίοι προσβλέπουν έστω σε μία τεχνικής μορφής αντίδραση μίας πτωτικής αγοράς.

Να συνεκτιμηθεί πως στο ΧΠΑ η μεταβολή του FTSE25 ήταν αρνητική 1,88%, στα options ο λόγος των puts προς τα calls έδειχνε πως αντιστοιχούσαν στα 8 τα 5, ενώ η εκκαθάριση των ΣΜΕ Σεπτεμβρίου ήταν στις 2.139 μονάδες, με 3.852 συμβόλαια «ανοιχτά» και εκτίμηση/θέσεις για τον δείκτη περί τις 13,5 μονάδες χαμηλότερα. Θυμίζουμε τη λήξη της σειράς Σεπτεμβρίου την Παρασκευή 15, συνεκτιμώντας πως ο Σεπτέμβριος είναι ένας παραδοσιακά μάλλον αρνητικός μήνας για τις αγορές.

Ενδεικτική η εικόνα του FTS25, καθώς λίγο μετά τις 11:10 σε μόλις 3 μετοχές (Coca Cola, Jumbo, Sarantis) υπερίσχυαν οι αγοραστές, αν και στην πρώτη είχαν γίνει μόλις 1-2 πράξεις για συνολικά 60 μετοχές, ίσα ίσα για να διαμορφωθεί θετικό πρόσημο, άμυνα στην πίεση/υποχώρηση της πλειονότητας των blue chips.

Στα 7,4 εκατ. ευρώ ο τζίρος, με το 68% στον τραπεζικό κλάδο, που εμφανώς έχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα από την αγορά. Κλειστή σήμερα η Wall λόγω Labor Day, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αγορές. 

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v