Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψάχνει κατεύθυνση το Χρηματιστήριο

Ηπιες διακυμάνσεις για τον Γενικό Δείκτη, με τον τζίρο να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Απώλειες καταγράφουν Εθνική, Πειραιώς, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ. Κέρδη για Coca Cola, ΔΕΗ, Εurobank, Σαράντη, Mυτιληναίο.

Ψάχνει κατεύθυνση το Χρηματιστήριο

Ανοδικά συνεχίζουν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λίγο χαμηλότερα «ταλαιπωρείται» το ΧΑ. Οικονομικά αποτελέσματα και πολιτικές εξελίξεις είναι στο επίκεντρο των επενδυτών, καθώς το... βορειοκορεατικό έχει εκτονωθεί και πάλι, με τη Φρανκφούρτη, το Παρίσι και το Λονδίνο να αντιδρούν για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος οι traders στο ΧΑ, καθώς «βαραίνει» ο τραπεζικός κλάδος και συνεχίζονται οι ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις σε μία ομάδα blue chips.

Στις 822 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, επίπεδα που δίνουν μία θετική απόδοση 1,21% σε διάστημα μηνός, στις 1.030 ο Δείκτης Τραπεζών, με οριακά θετικό πρόσημο 0,83% και στις 2.162 ο FTSE25, επίσης με απόδοση κοντά στο 1,25%, πάντα σε «μέτρηση» Αυγούστου.

Συναλλαγές και τζίρος παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, σημειώνοντας πως υποτονικά είναι τα μεγέθη και αυτή την εβδομάδα και στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές. Είθισται η συναλλακτικότητα να ενισχύεται σταδιακά από τις αρχές Σεπτεμβρίου, κάτι που εκτιμάται ότι θα αρχίσει να συμβαίνει από Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου.

Ο τζίρος κατανέμεται -και σήμερα- κυρίως στον τραπεζικό κλάδο (52%) ενώ συγκριτικά σημαντικός πραγματοποιείται στις μετοχές των ΟΤΕ,ΟΠΑΠ, Jumbo, Motor Oil, FF Group, TITAN, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος, Viohalco, Αεροπορία Αιγαίου.

Στον τραπεζικό κλάδο: μεικτές τάσεις καθώς υποχωρούν Πειραιώς (3,12%) και Εθνική (1,16%), σταθερή η Eurobank και ενισχύεται η Alpha Bank. Να σημειωθεί πως τις τελευταίες συνεδριάσεις η Alpha Βank με 3,27 δισ. περνά και πάλι την Εθνική, που αποτιμάται στα 3,11 δισ. ευρώ.

Σε μέτρηση Αυγούστου, η μετοχή της Alpha ενισχύεται 4,44%, της ΕΤΕ υποχωρεί 0,58%, της Πειραιώς με θετικό πρόσημο (προσαρμοσμένη τιμή μετά το reverse split), η δε Eurobank έχει απώλειες 1,19% αυτό τον μήνα.

Από τις 21 μη τραπεζικές μετοχές του δείκτη μεγαλύτερη απόδοση -πάντα για τον Αύγουστο- έχουν οι Viohalco (20,07%), Coca Cola (12,03%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (4,23%), FF Group (3,41%) Fourlis (1,38%), ΤΙΤΑΝ (0,59%) και Mυτιληναίος (0,48%).

Πρακτικά το θετικό πρόσημο των δεικτών για τον μήνα προέρχεται κυρίως από τη θεαματική ενίσχυση της δεικτοβαρούς Coca Cola (με στάθμιση σχεδόν 10,4%) και το θετικό πρόσημο της Alpha («βαρύτητα» 9,5%) καθώς η πλειονότητα των μετοχών του δείκτη καταγράφει μικρότερες ή μεγαλύτερες απώλειες.

Στις 14:30 οι συναλλαγές είχαν φτάσει τα 21,8 εκατ. ευρώ -άνω από 9,7 εκατ. έχουν αλλάξει χέρια στην Εθνική-, ο δε τζίρος στα 18,6 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v