Σε βαθύ κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με απώλειες 1,59 ακολουθεί χαμηλότερα και το ΧΑ.
Υπό την σκιά/βάρος της νέας κρίσης από το... βορειοκορεατικό μέτωπο, οι αγορές έχουν «γυρίσει» χαμηλότερα, την ώρα που αναταράξεις προκαλούνται από νομίσματα, πρώτες ύλες μέχρι μέταλλα, ομόλογα.
Απώλειες 1,80% για τον DAX στη Φρανκφούρτη, που εδώ και ώρα έχει χάσει τις 11.990 μονάδες (στις 11.905 προ ολίγου) καθώς έχουν διευρυνθεί οι απώλειες τόσο των τραπεζικών-ασφαλιστικών μετοχών όσο των βιομηχανικών και δη των εξαγωγικών (κυρίως αυτοκινητοβιομηχανίας). Πίεση κυρίως στη Φρανκφούρτη λόγω της νέας επιβάρυνσης της σχέσης ευρώ/δολαρίου, με το ευρωπαϊκό νόμισμα να επιστρέφει στα υψηλά επίπεδα 3ετίας. Συνέπεια αυτών η επιβάρυνση και στις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια.
Σε ένα τέτοιο πτωτικό περιβάλλον, αυξημένης και πάλι μεταβλητότητας, η μέχρι τώρα εικόνα του ΧΑ διαμορφώνεται φυσιολογικά. Με συναλλαγές/τζίρο συγκριτικά αυξημένους σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση (*), κατανεμημένο σε τράπεζες και blue chips, οι πωλητές, όπως αναμενόταν, έχουν τον πρώτο λόγο.
Χθες οι αγοραστές, σήμερα οι πωλητές και αύριο...; Κρίνοντας από τα futures στη Wall Street, θα εξαρτηθεί από την πορεία της Wall Street το βράδυ και το «κλείσιμο» του S&P. Νωρίτερα τα futures του S&P παρέπεμπαν σε οριακά ανοδικό «άνοιγμα», χωρίς ωστόσο αυτό να συμβάλλει στη βελτίωση της εικόνας στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.
Πωλήσεις και σε τραπεζικές μετοχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, συνακόλουθες κινήσεις και στο ΧΑ, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί πάνω από 3% προς τις 1.050 μονάδες, πρακτικά δοκιμάζοντας και πάλι τη μηνιαία τάση. Ηδη με τον ΔΤΡ στις 1.050 η μηνιαία απόδοση του ΔΤΡ έχει περιοριστεί οριακά στο 0,53%, με ακόμη δύο συνεδριάσεις να μένουν για να ολοκληρωθεί ο Αύγουστος.
Σε οριακά θετικό ποσοστό έχει περιοριστεί η απόδοση και του Γενικού Δείκτη, που υποχωρεί «δοκιμάζοντας» τη στήριξη των 820 μονάδων.
Συγκριτικά αυξημένες οι συναλλαγές, στις 13:50 είχαν ξεπεράσει το συνολικό χθεσινό, ενώ στις 14:25 ήταν στα 25,5 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 10 εκατ. είχαν αλλάξει χέρια στον τραπεζικό κλάδο και τα υπόλοιπα σε Motor Oil, OTE, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, Viohalco, Jumbo, Cenergy, FF Group κ.α.
Είναι προφανές πως οι πωλητές δεν περιορίζονται στον τραπεζικό κλάδο αλλά μειώνουν θέσεις τους στην πλειονότητα των μη τραπεζικών τίτλων-blue chips, προεξοφλώντας πως πιθανότατα θα βρουν χαμηλότερες τιμές στη συνέχεια.
Μάλιστα η εισαγωγή στο σύστημα περισσότερων εντολών, σταδιακά μετά τις 14:00 (όπως λίγο ως πολύ αναμενόταν), έχει ως συνέπεια την ένταση των πωλήσεων σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα. Ετσι λίγο μετά τις 14:20 οι απώλειες για τον ΓΔ ξεπερνούσαν το 1,80%, για τον ΔΤΡ πλησίαζαν προς το 4%, ενώ η σχέση ανοδικών/καθοδικών ενισχυόταν υπέρ των πτωτικών (21/73). Στο ίδιο διάστημα επιταχυνόταν η ροή συναλλαγών/πωλήσεων, κάτι που αποτυπωνόταν στο χρηματιστηριακό ταμπλό.