Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σαν να… μην έγινε η συνεδρίαση

Στις 835 μονάδες παρέμεινε ο Γενικός Δείκτης με τον τζίρο στα 29,2 εκατ. ευρώ. Πτωτική κίνηση για ΟΠΑΠ και Attica Bank, ανοδική πορεία για Τιτάν, ΑΔΜΗΕ. Οριακές οι μεταβολές και για τον τραπεζικό κλάδο.

ΧΑ: Σαν να… μην έγινε η συνεδρίαση

Στο πράσινο νωρίτερα η Wall Street που πήρε τα πάνω της μετά την Yellen, προεξοφλητική αντίδραση 0,50% για τον DAX και στο ΧΑ σε ακόμη μία συνεδρίαση χαμηλών τζίρων και προσδοκιών ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 835,30 μονάδες.

Καθοριστική για τις αγορές η σημερινή ημέρα- λόγω των ομιλιών των Yellen και Draghi- με τους traders να διατηρούν μέτριες προσδοκίες για τα αποτελέσματα που θα μπορούσαν να προκύψουν στο Jackson Hole.

Παρ΄ όλα αυτά η αίσθηση πως οι τραπεζίτες (κυρίως των ΗΠΑ και Γερμανίας ) θα αποσαφηνίσουν τις προθέσεις τους για τη συνέχεια συντήρησε τον μετρημένο αγοραστικό ρυθμό στα χρηματιστήρια από Φρανκφούρτη μέχρι Νέα Υόρκη. Πάνω από τις 12.236 μονάδες ο DAX, λίγο πριν το "κλείσιμο" της συνεδρίασης στο ΧΑ, ανοδικά προς τις 2.451 ο S&P 500 αν και η ημέρα προοιωνίζεται μακρά με το "κλείσιμο" στην Wall Street το βράδυ να μας δίνει στοιχειωδώς την κατεύθυνση για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις. Τελευταίες για τον Αύγουστο (ο μήνας ολοκληρώνεται στην συνεδρίαση της προσεχούς Πέμπτης) με τη μέχρι τώρα πορεία των αγορών σε μεικτές οριακές διακυμάνσεις για τον μήνα.

Σε αρνητικό έδαφος οι βασικότεροι δείκτες στο ΧΑ, σε μηνιαία μέτρηση, με τον Δείκτη Τραπεζών να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες από την 1 η Αυγούστου μέχρι και σήμερα. Στις 1.084,40 μονάδες ο ΔΤΡ, καθώς και σήμερα συνεχίστηκαν οι περιορισμένης έκτασης πλην όμως σταθερές πωλήσεις από ξένα χαρτοφυλάκια. Στο...περιθώριο των ξένων το ΧΑ αυτή την περίοδο και τουλάχιστον μέχρις ότου αποσαφηνισθούν οι διαθέσεις της ΕΚΤ, οι προθέσεις του Τραμπ και η εικόνα των διεθνών αγορών.

Γεγονός η αποχή των ξένων επενδυτών αποτυπώθηκε στις περισσότερες συνεδριάσεις του μήνα στον χαμηλό τζίρο, που και σήμερα περιορίστηκε στα περίπου 30 εκατ. ευρώ. Τουλάχιστον, σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες, οι ξένοι δεν έχουν στις προτεραιότητες τους το ΧΑ, τις ελληνικές μετοχές, ωστόσο δεν έχουν προχωρήσει σε αισθητή μείωση των επενδυτικών θέσεων τους και κυρίως στα blue chips.

Ωστόσο funds που προχωρούν σε περιορισμένης έκτασης μείωση της έκθεσης τους υπάρχουν με συνέπεια το τελευταίο διάστημα να πιέζονται μετοχές του δείκτη (ενδεικτική η περίπτωση των ΟΠΑΠ, Jumbo κ.ά.).

Συνεδρίαση σε ήρεμο ρυθμό, χωρίς θεαματικές μεταβολές και εξάρσεις συνέχεια της συσσώρευσης που έχει ξεκινήσει από τις αρχές Αυγούστου και μετά την καταγραφή των 'χαμηλών" του ΓΔ στις 809 μονάδες (στις 31 Ιουλίου). Οι περισσότερες κινήσεις των ξένων στον τραπεζικό κλάδο, καθώς είναι αυτός που είχε αποδώσει διψήφια ποσοστά στο πρώτο 6μηνο και μετά την καταγραφή των "κορυφών" στις 859 μον. βρέθηκε στο... στόχαστρο των πωλητών. Στις 1.084,40 μονάδες σήμερα ο ΔΤΡ κρατώντας μεν την στήριξη των 1.070 αλλά αδυνατώντας για πολλοστή συνεδρίαση να κινηθεί πέραν των 1.095 μονάδων.

Πέραν του τραπεζικού για την πλειονότητα των κλαδικών δεικτών σημειώθηκε αρνητικό πρόσημο, αν και η τελική εικόνα των μετοχών του δείκτη στο κλείσιμο ήταν μοιρασμένη.

Μεικτές τάσεις στις τράπεζες, με απώλειες η Εθνική (€0,363), σταθερή η Alpha Bank (€2,20), με μικρά κέρδη Πειραιώς (€5 ) και Eurobank (€0,943). Η τεχνική προσέγγιση του ΔΤΡ και των 4 συστημικών "δείχνει" πως η τάση θα ξεκαθαρίσει κατ΄αρχήν από την πορεία των ξένων χρηματιστηρίων και με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου (στις 30-31 Αυγούστου). Προς ώρας ο κλάδος αναζητά κατεύθυνση, όπως άλλωστε το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς.

Από τις μη τραπεζικές ενδιαφέρον παρουσίασαν κατ΄αρχήν ο ΟΠΑΠ λόγω των σταθερών πωλήσεων από ξένο fund (ή funds) με την τιμή στα 9,35 ευρώ (σχετική ανάρτηση από νωρίς στον Εκηβόλο) αλλά και οι Jumbo (επίσης σταθερός πωλητής το τελευταίο διάστημα, η μετοχή στα 14,10), Attica Bank (επίσης με επίμονο πωλητή αυτή την εβδομάδα).

Στον αντίποδα στο επίκεντρο λόγω της παρουσίας αγοραστών στις μετοχές του ΑΔΜΗΕ (συνεχίζονται οι συναλλαγές μόλις 0,10-0,15 από τα χαμηλά των 2,01 ευρώ), στην Viohalco (σταθερός ο αγοραστής από Βρυξέλλες), ενώ με 2,10% στα 23,79 ευρώ αντέδρασε ο ΤΙΤΑΝας επανερχόμενος σε long τάση.

Από τη μεσαία κατηγορία, αυξημένες συναλλαγές και σήμερα στην Cenergy σε μία εμφανή συσσώρευση πριν την δοκιμή για υπέρβαση των 1,20 ευρώ, στην Ιντρακόμ (0,644), στη MIG (0,128), Quality (0,301 ευρώ).
Σε γενικές γραμμές και η σημερινή συνεδρίαση ήταν μία ημέρα συντήρησης δυνάμεων, με τους δείκτες σε στενό εύρος διακύμανσης (χωρίς να δοκιμάζονται ούτε στηρίξεις αλλά ούτε και αντιστάσεις) και τους λιγοστούς traders σε αναμονή.

Jackson Hole- ξένες αγορές, οικονομικά αποτελέσματα και αναδιάρθρωση δεικτών MSCI (31/8-1/9) εκτιμάται πως θα κρίνουν την στάση των επενδυτών συνακόλουθα του ΧΑ, είτε για πάνω από τις 835 είτε χαμηλότερα των 820 μονάδων, στις πρώτες συνεδριάσεις της προσεχούς εβδομάδας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v