Xωρίς απαντήσεις στους χρησμούς των Yellen και Draghi οι αγορές, θα αποτιμήσουν στις εναπομείνασες συνεδριάσεις του Αυγούστου τα αποτελέσματα του Jackson Hole. Μέχρι και την Πέμπτη, που ολοκληρώνεται ο μήνας, θα έχει αποσαφηνισθεί η τάση, την ώρα που η Βόρεια Κορέα ανεβάζει πάλι το θερμόμετρο.
Στις 2.443,05 μονάδες ο S&P 500, με μηνιαίες απώλειες 1,37%, στις 12.167,94 ο DAX με 0,79%, στο ίδιο διάστημα.
Εάν προέκυψε κάτι από τη συγκέντρωση των τραπεζιτών, ειδικότερα μετά την ομιλία του επικεφαλής της ΕΚΤ, ήταν το «άλμα» του ευρώ, που προσέγγισε ακόμη περισσότερο το 1,20 (για την ακρίβεια το 1,1927$), με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Παράλληλα τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για νέα πρόκληση Κιμ, με την εκτόξευση τριών βαλλιστικών πυραύλων και την Πιονγιάνγκ να ανεβάζει τους τόνους μετά από ένα μικρό διάστημα εκτόνωσης της έντασης.
Το πώς θα αποτιμηθούν οι εξελίξεις των τελευταίων 24ωρων από τις αγορές θα φανεί από σήμερα κιόλας, ωστόσο η κλίση -έστω σε μηνιαίο- που έχουν λάβει Νέα Υόρκη και Φρανκφούρτη, με τις μεταβολές που συντελούνται παράλληλα στις άλλες αγορές (νομίσματα, εμπορεύματα, ομόλογα κ.λπ.), είναι εμφανής.
Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον το ΧΑ και να ήθελε, δεν θα μπορούσε να αυτονομηθεί επί μακρόν και ουσιαστικά ει μη μόνον για βραχύβιες φάσεις υποχώρησης των χρηματιστηρίων, καθώς τα ξένα funds που ελέγχουν πάνω από το 60% της ελληνικής αγοράς διατηρούν τον επενδυτικό τους προσανατολισμό και μόνο ένα μικρό μέρος «βραχυπρόθεσμου χρήματος» κινείται σε λογική intraday ή εβδομαδιαία.
Η πορεία των διεθνών αγορών θα κρίνει τη στάση των traders στο ΧΑ, θα διαμορφώσει την τάση που μέχρι και το «κλείσιμο» της συνεδρίασης της Παρασκευής ήταν λίγο αρνητικό για τον Γενικό Δείκτη και περισσότερο για τον Δείκτη Τραπεζών. Στις 835,30 ο ΓΔ, με μηνιαίες απώλειες 0,92%, στις 1.084,40 ο ΔΤΡ με 3,70% και στις 2.196,19 ο FTSE25, με υποχώρηση ανάλογη της αγοράς.
Τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, που εάν δεν αλλάξει προς το καλύτερο, θα φέρει τον ΓΔ για δεύτερο συνεχόμενο μήνα στο μείον, μετά το ανοδικό σερί του πρώτου 6μήνου. Συνεπώς «κλείσιμο» του Αυγούστου με αρνητικό πρόσημο ενισχύει την κλίση που έχει ήδη λάβει το ΧΑ σε 2μηνιαίο διάστημα.
Η προσεχής εβδομάδα είναι μεστή σε εξελίξεις, καθώς στις 30-31 οι συστημικές τράπεζες ανακοινώνουν τα αποτελέσματα τριμήνου (οι αναλυτές κρατούν πολύ μικρό καλάθι), στις 31 στο τέλος της συνεδρίασης θα πραγματοποιηθεί το rebalancing του MSCI με εφαρμογή της αναθεώρησης των δεικτών από την Παρασκευή ενώ την ίδια μέρα -1η Σεπτεμβρίου- θα ανακοινωθεί το ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου.
Με την ολοκλήρωση του Αυγούστου μπαίνουμε στην ευθεία προς την τρίτη αξιολόγηση για την Αθήνα και προς τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου για το Βερολίνο, με τη Handelsblatt να βλέπει «θερμό φθινόπωρο» για τον Αλέξη Τσίπρα. Να σημειωθεί πως το πρώτο φθινοπωρινό Eurogroup είναι προγραμματισμένο για τις 15 Σεπτεμβρίου.
Από Δευτέρα αλλά και από 1ης Σεπτεμβρίου στο ΧΑ οι traders θα κληθούν να διαχειριστούν αφενός το ρευστό διεθνές περιβάλλον, αφετέρου τη δραματική επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος στην Ευρώπη (μετά τα αλλεπάλληλα τρομο-χτυπήματα, τις μεμονωμένες επιθέσεις σε Λονδίνο, Βρυξέλλες) υπό την σκιά μάλιστα των ανησυχιών που έχει πυροδοτήσει το ακριβό ευρώ.
Χρηματιστήριο-κλειδί η Φρανκφούρτη (που σαφώς επηρεάζεται από τη Νέα Υόρκη) θα δώσει τον ρυθμό (και) στην Αθήνα, με ζητούμενο για τους αγοραστές τη συντήρηση του DAX πάνω από τις 12.090 μονάδες, ειδάλλως...
Για το ΧΑ, εμφανής η συσσώρευση του Αυγούστου μεταξύ 809 (χαμηλό 31/7) και 843-844 (διπλή κορυφή στις 16-17/8) αλλά και η κλίση από τις «κορυφές» των 859 μονάδων στα μέσα Ιουλίου, που για ορισμένους αναλυτές έχει σηματοδοτήσει τον κύκλο υποχώρησης του χρηματιστηρίου και της αναπόφευκτης δοκιμασίας του σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Προσώρας η διόρθωση αποφεύγεται ή καλύτερα περιορίζεται σε μία ασθενή πλαγιοκαθοδική κίνηση, με σημείο αναφοράς την περιοχή των 835 μονάδων. Με βάση την τεχνική εικόνα του ΓΔ, πιο δύσκολο είναι το ενδεχόμενο μίας κίνησης προς τις 850 παρά της περαιτέρω υποχώρησης χαμηλότερα των 830 προς τις 820 μονάδες.
Ο Γιώργος Α. Σαββάκης βλέπει τα φαβορί του β' 6μηνου, θέτοντας 4 βασικές προϋποθέσεις για την κίνηση του ΧΑ υψηλότερα στο δεύτερο μισό του 2017. Ως βραχυπρόθεσμη η προσέγγισή μας θα περιοριστεί στη «μέτρηση» της μηνιαίας τάσης των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, συνεκτιμώντας πως 9 μετοχές συμβάλλουν κατά 70% στη διαμόρφωση του ΓΔ.
Στα 2,20 ευρώ η Alpha Βank υποχωρεί 2,65% σε διάστημα μηνός, στοα 0,363 η Εθνική είναι κατά 2,42% χαμηλότερα, με απώλειες 5,70% η Eurobank στο 0,943 και με απώλειες 4,58% η Πειραιώς στα 5 ευρώ.
Για τον τραπεζικό κλάδο, ο Αύγουστος θα είναι ο δεύτερος συνεχόμενος πτωτικός μήνας, εκτός εάν αλλάξει κάτι θεαματικά μέχρι και την Πέμπτη, κάτι που επιβαρύνει την τάση για τη συνέχεια. Ωστόσο να δούμε την Τετάρτη και Πέμπτη τι αποτελέσματα θα ανακοινώσουν οι όμιλοι.
Και αν για τον τραπεζικό κλάδο η εικόνα είναι αποθαρρυντική εδώ και καιρό, το ανησυχητικό είναι πως σε κλίση βρίσκονται σηματωροί της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Στα 9,35 ευρώ ο ΟΠΑΠ, με τη μετοχή να μετρά απώλειες 7,06% σε μηνιαίο (μεγαλύτερες σε μήνα εδώ και πάρα πολύ καιρό), ενώ στα 10,75 ο ΟΤΕ υποχωρεί 1,38% και επ' ουδενί πρέπει να χάσει τα 10,50 ευρώ, ειδάλλως...
Σε συγκεκριμένα blue chips οι πωλήσεις, μείωση θέσεων ξένων χαρτοφυλακίων ήταν εμφανής στις περισσότερες συνεδριάσεις του Αυγούστου και μένει να δούμε εάν αυτή η λελογισμένη κατοχύρωση κερδοφόρων θέσεων θα έχει συνέχεια ή εντάσσεται σε μία εύλογη κίνηση «κλειδώματος» υπεραξιών, σε μία συγκυρία που αυξάνεται η μεταβλητότητα διεθνώς. Αυτό γιατί και στον ΟΠΑΠ και στον ΟΤΕ η μέχρι τώρα απόδοσή τους από την αρχή του έτους είναι αρκούντως ικανοποιητική (κατά 11,31% και 20,38% αντίστοιχα).
Λίγο ως πολύ ανάλογη εικόνα διαμορφώνεται για τα περισσότερα blue chips, γεγονός που μέχρι τώρα κρατά τα funds επενδυτικά στις εισηγμένες αυτές, συντηρώντας έτσι τη μεσο-μακροπρόθεσμη ανοδική φορά τους.
Ωστόσο σε μηνιαία μέτρηση -Αυγούστου- ο ΑΔΜΗΕ υποχωρεί 1,39%, η Αεροπορία Αιγαίου 1,54%, η Grivalia 0,33%, η ΔΕΗ 1,33%, ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ 2,98%, τα ΕΛΠΕ 3,94%, η ΕΧΑΕ 11,34%, η Lamda Development 3,07%, η Jumbo 2,08%, ο ΟΛΠ 1,11%, ο Σαράντης 0,83%, και ο ΤΙΤΑΝας με απώλειες 1,49% σε μηνιαία μέτρηση.
Στο μείον η πλειονότητα των 26 μετοχών του δείκτη, με τη διαφορά για τον Αύγουστο να γίνεται από τη... θηριώδη Coca Cola. Με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου (εξαμήνου), η μετοχή έκανε στις 9-10 του μηνός «άλμα» 6,79%, για να κορυφώσει σε ιστορικό υψηλό των 29,16 στη συνεδρίαση της 11ης Αυγούστου. Η Coca Cola με μηνιαία απόδοση 13,72% ήταν ο... μισός δείκτης, φθάνοντας με την αποτίμηση των 10,4 δισ. ευρώ να αντιστοιχεί στο σχεδόν 1/5 της συνολικής αποτίμησης των εισηγμένων.
Συνεπώς οι απώλειες του Αυγούστου θα ήταν σαφώς μεγαλύτερες εάν η «βαριά» Coca Cola παρέμενε χωρίς μεταβολή.
Ωστόσο ο μήνας εξελίσσεται θετικά -και υποθέτουμε θα επιδιωχθεί να κλείσει και έτσι- για μία ομάδα εισηγμένων που διατηρούν το θετικό momentum τους.
Στα 3,17 η Viohalco, με απόδοση 4,28% στο μήνα, αποτιμάται 821,6 εκατ. και «βλέπει» υψηλότερα. Οπως και ο Μυτιληναίος στα 8,55 με απόδοση 1,30% και αποτίμηση 1,22 δισ. αλλά και η ΓΕΚ/Τέρνα στα 3,97 με 3,12% και 410,59 εκατ., η Motor Oil στα 19,10 με 0,53% και 2,12 δισ., ο Fourlis στα 5,93% με 5,14% και 304,39 εκατ. και τα FF Group στα 21 ευρώ με απόδοση 1,45% και αποτίμηση στο 1,41 δισ. ευρώ.
Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η εικόνα του ΧΑ, κυρίως της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, τον Αύγουστο με το «στοίχημα» των επόμενων 4 συνεδριάσεων που απομένουν να παίζεται στο αν και πώς θα αναστραφεί το -μέχρι τώρα- αρνητικό πρόσημο. Πιο εύκολο να «γυρίσει» για τον ΓΔ -καθώς υπολείπεται 0,92%- και δύσκολο, πολύ πιο δύσκολο για τον ΔΤΡ -που έχει να καλύψει μία αρνητική απόκλιση 3,70%.
Για την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, ένα σημαντικό «στοίχημα» θα παιχτεί την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου με την ανακοίνωση του ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου. Θα δείξει...