Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση (και) στο ΧΑ, στη σκιά του Κιμ

Κάτω από τις 830 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, σε ευθυγράμμιση με τις διεθνείς αγορές, μετά την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα. Στις τράπεζες, οι μεγαλύτερες πιέσεις. Κέρδη για Motor Oil, Μυτιληναίο, Τιτάνα.

Πτώση (και) στο ΧΑ, στη σκιά του Κιμ

Στη σκιά των τελευταίων εξελίξεων οι αγορές, με τις ευρωπαϊκές να ακολουθούν τις ασιατικές και στη Φρανκφούρτη ο DAX να υποχωρεί πάνω από 2% χάνοντας τις 11.990 μονάδες.

Στα ύψη το ευρώ, πιέσεις στα ομόλογα αρκετών χωρών της Ευρωζώνης, μεταβλητότητα σε αγορές πετρελαίου, πρώτων υλών, μετάλλων και ενδεικτική η θεαματική επιβάρυνση (20,58%) του δείκτη CBOE (S&P VIX) στα 13,70, με ό,τι αυτό σημαίνει για πωλητές-αγοραστές, μόλις 2+1 συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση του Αυγούστου.

Στον ρυθμό των ξένων αγορών και το ΧΑ αλλά με βραδύτερη διακύμανση απ' ό,τι σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, ωστόσο ακόμη είμαστε στην αρχή και οι πραγματικές διαθέσεις των traders θα φανούν μετά τις 13:30-14:00, όταν θα περνά το μεγάλο μέρος των εντολών από Λονδίνο και ξένες αγορές.

Με καθοδικό χάσμα το «άνοιγμα» για τον Γενικό Δείκτη από τις 835,55 έως 3 μονάδες χαμηλότερα και εντολές αγορών/ανάσχεσης από τις 830 μονάδες που όμως δεν στάθηκαν ικανές να ανακόψουν τη διόρθωση. Κλάδος που υποχωρεί περισσότερο ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ κατά 2% χαμηλότερα, συνεκτιμώντας πως οι τράπεζες είναι αυτές που δοκιμάζονται περισσότερο στη Φρανκφούρτη. Κατά 2,15% χαμηλότερα στα 13,42 ευρώ η μετοχή της Deutsche Bank, κατά 1,80% στα 10,38 της Commerzbank και η γενικότερη πτωτική τάση στον τραπεζικό κλάδο, πανευρωπαϊκά, πιθανότατα θα πλήξει και το ΧΑ.

Πτωτική η τάση για τον τραπεζικό κλάδο, με συνέπεια την ενεργοποίηση πωλήσεων και πέραν του κλάδου, εξέλιξη που επιβαρύνει τη συνολικότερη εικόνα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Σταδιακά μέχρι τις 11:00, σε μόλις 5 μετοχές/εισηγμένες του δείκτη υπερίσχυαν οι αγοραστές, καθώς στην πλειονότητα των 26 τίτλων του FTSE25 υπερίσχυαν λιγότερο ή περισσότερο οι πωλητές.

Λιγότερο σε τίτλους με ανοδική φορά, όπως για παράδειγμα σε Motor Oil, Μυτιληναίο, Viohalco, TITAN κ.α., περισσότερο σε μετοχές τραπεζών αλλά και σε blue chips σε πτωτική τάση.

Μέτριες οι συναλλαγές/ανάλογος ο τζίρος αλλά σαφώς καλύτερα απ' ό,τι χθες και κατά πώς φαίνεται (με προβολή) για πάνω από τα 20 εκατ. ευρώ των τελευταίων συνεδριάσεων.

Στις 11:05 η σχέση ανοδικών/καθοδικών διαμορφωνόταν στο 1/2 ήτοι σε 18/35 μετοχές. Την ίδια ώρα, είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 2,3 εκατ. μετοχών -περισσότερα από μισό εκατομμύριο στην Εθνική-, αξίας 2,7 εκατ. ευρώ.

Στον τραπεζικό κλάδο το 45% του τζίρου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v