Σε ανάκαμψη τζίρου ποντάρει το ΧΑ

Οριακή πτώση στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Στις τράπεζες και στα δεικτοβαρή blue chips θα κριθεί το στοίχημα για θετικό κλείσιμο τον Αύγουστο. Χωρίς σημαντικές ειδήσεις το Jackson Hole αφήνει τους επενδυτές στην... αναζήτηση κατεύθυνσης.

Σε ανάκαμψη τζίρου ποντάρει το ΧΑ

Δεν έγιναν σοφότερες οι αγορές με το Jackson Hole, με συνέπεια από σήμερα κιόλας να αναμένεται η αποτύπωση αυτής της έλλειψης σαφήνειας στα χρηματιστηριακά ταμπλό. 

Το πώς θα αντιδράσει η Wall Street είναι το κυρίως ζητούμενο, την ώρα που η φυσική καταστροφή στο Tέξας είναι μεγάλη και από τη Βόρεια Κορέα ο Κιμ Γιονγκ Ουν (ξανα)ανεβάζει το θερμόμετρο. 

Θυμίζουμε: ο S&P 500 στις 2.443,05 (0,17%) με αντίσταση στις 2.460 και στηρίξεις στις 2.430 και 2.413 μονάδες. Στην Ευρώπη, την τάση δίνει η Φρανκφούρτη, με τον DAX στις 12.167,94 (μείον 0,11%), με αντίσταση στις 12.200 και στηρίξεις στις 12.000 και 11.850 μονάδες. Στην τελική ευθεία η Γερμανία για τις εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου και τις δημοσκοπήσεις να προοιωνίζονται... περίπατο και 4η συνεχόμενη εκλογή για την καγκελάριο και ερώτημα τη θέση του «τσάρου» της οικονομίας στην επόμενη κυβέρνηση. 

Στα καθ' ημάς, τρεις και σήμερα για να κλείσει ο Αύγουστος και καλό θα ήταν στις συνεδριάσεις που απομένουν να συντηρηθεί η τάση της τελευταίας εβδομάδας (1,07%) και να διαμορφωθεί με θετικό πρόσημο ο Γενικός Δείκτης. Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν να βελτιωθούν οι συναλλαγές και για τον ΓΔ να μη χαθούν οι 835/838 μονάδες, αν και για να συμβεί αυτό θα πρέπει μέχρι και την Πέμπτη είτε να συνεχίσει ανοδικά ο τραπεζικός κλάδος είτε να «βάλουν πλάτες» τα βαριά blue chips ή -στο θετικότερο σενάριο- να κινηθεί υψηλότερα η μεγάλη κεφαλαιοποίηση συνολικότερα. 

Στο σχετικό διάγραμμα, που «μετρά» ο Ηλίας Ζαχαράκης, είναι εμφανής η συμμετρία του σχηματισμού (σε 2 κύκλους των 22 μηνών), η προσπάθεια αναστροφής και ως εκ τούτων οι σημαντικές αντιστάσεις των 850 και 860 μονάδων, όπως επίσης το stop loss στις 812 μονάδες.

Το ιδανικότερο σενάριο, με βάση τη συγκεκριμένη «μέτρηση», ένα «κλείσιμο» του Αυγούστου με τον ΓΔ στις 850 (ή λίγο πάνω) μονάδες. Δύσκολο, πολύ δύσκολα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, αλλά ας περιμένουμε σήμερα, Δευτέρα. Αρχικά τη Φρανκφούρτη, εν συνεχεία τα futures στη Wall Street, συνεκτιμώντας πως από την Παρασκευή το βράδυ το NBGYY ενισχύθηκε 0,99% στο 0,407$ και το GREK κατά 1,68% στα 10,59$, με ξεκάθαρη long τάση αμφότεροι οι... δείκτες. Να σημειωθεί ειδικά για το GREK πως «υψηλή τιμή 52 εβδομάδων» είναι τα 10,79$. 

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, «οι τράπεζες δίνουν την τάση» σημειώναμε στο σχόλιό μας την Κυριακή, εστιάζοντας παράλληλα σε εκείνα τα blue chips με ανοδική φορά και σε εβδομαδιαία μέτρηση (της τελευταίας εβδομάδος) που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να παράσχουν βοήθειες στην προσπάθεια των αγοραστών για κάτι καλύτερο μέχρι και την Πέμπτη. Η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων Τετάρτη - Πέμπτη θα αποτελέσει μία κρησάρα και πιθανότατα θα δημιουργήσει κλίμα, αν και οι προσδοκίες της αγοράς είναι μετρημένες (*) . Εν πάση περιπτώσει θα δούμε και ανάλογα θα πράξουμε. 

Ειδικότερα για τον ΔΤΡ, σύμφωνα με φίλο και εγκυρότατο αναλυτή, πλησιέστερη αντίσταση είναι στις 1.094-95 ενώ στηρίξεις πλησιέστερη (και ασθενής) στις 1.078 και χαμηλότερα (πιο σημαντικές) στις 1.071 και 1.063 μονάδες. Σηματωρός πάντα η Alpha Βank στα 2,20 ευρώ με εβδομαδιαία απόδοση 4,27% και οδηγός η Εθνική στο 0,363 ευρώ με απόδοση 2,25%. Στα 5 ευρώ η Πειραιώς με εβδομαδιαία απόδοση 2,67% και στο 0,943 η Eurobank με 4,20%, πάντα σε μέτρηση εβδομάδος. 

Εάν για τον ΔΤΡ συντηρηθεί η ανοδική τάση της τελευταίας εβδομάδας (με 3,41%), τότε θα μπορούσε το «κλείσιμο» του Αυγούστου να είναι υπέρ των αγοραστών.     

Στα υπόψη και η αναθεώρηση των δεικτών MSCI (την Πέμπτη η ανακοίνωση, την Παρασκευή η εφαρμογή).

  
(*) Στην ανάρτησή μας της Πέμπτης στον Εκηβόλο: ΓΔ, αναζητώντας κατεύθυνση, ο φίλος ΤΕΟ «ανέβασε» διαγράμματα για τον ΓΔ, τον ΔΤΡ και τη μετοχή της Alpha Bank, εστιάζοντας ειδικά στη σημερινή κομβική συνεδρίαση. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v