Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε ποιες μετοχές επικεντρώνεται το «παιχνίδι»

Πτωτικό το ξεκίνημα στο Χρηματιστήριο, με τον ΓΔ να υποχωρεί κάτω από τις 835 μονάδες. Αναζητά... συναλλαγές η αγορά. Ποιες μετοχές έστειλαν μηνύματα στις τελευταίες συνεδριάσεις. Η προσοχή και στη Β. Κορέα.

ΧΑ: Σε ποιες μετοχές επικεντρώνεται το «παιχνίδι»

Εξετάσεις contrarian αγοράς έδωσε χθες το ΧΑ και πέρασε με καλό βαθμό. Ανοδος 0,38% στις 838,47 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, με intraday κινήσεις και σημαντικό stock picking, με τον όμιλο Viohalco να έχει την τιμητική του.

Απώλειες 0,37% στις 12.137 ο DAX στη Φρανκφούρτη και το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ευρώπη αναδύθηκε χθες με την άνοδο του ευρώ στα υψηλά 2,5 ετών έναντι του δολαρίου, ενώ δεν πέρασαν απαρατήρητες από τις αγορές και άλλες μεταβολές, όπως λ.χ. η άνοδος της τιμής του χρυσού, του αργύρου κ.λπ. 

Η Βόρειος Κορέα κλιμακώνει την ένταση, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια προβληματιζόμενα από την ενίσχυση του ευρώ υποχωρούν, με τη Γερμανία να έχει -επί της ουσίας- πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από την Ιταλία ή την Ισπανία. 

Στο ΧΑ, δεδομένης της αργίας στο Λονδίνο, συναλλαγές και τζίροι περιορίστηκαν σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο σε μία «ρηχή» αγορά, που ελέγχεται κατά μείζονα λόγο από τα ισχυρά χέρια, αρκούν κάτι λιγότερα από 20 εκατ. ευρώ για να γίνει παιχνίδι. Οπως πολύ σωστά θυμάται έμπειρος παίκτης, «το ΧΑ μπορεί να ανεβαίνει και με χαμηλούς τζίρους, ξεγελώντας τους short παίκτες». 

Εκτίμησή μας πως η χθεσινή συνεδρίαση ήταν μεστή συγκινήσεων ελέω ομίλου Viohalco, όμως δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις μετοχών του FTSE25 αλλά και του Mid Cap που έδωσαν ευκαιρίες μόχλευσης/υπεραπόδoσης.

Το σημαντικό είναι πως παρά την υστέρηση του τραπεζικού κλάδου, η σχέση ανοδικών/καθοδικών ήταν καλή 63/46, για 15 μετοχές του δείκτη σημειώθηκε θετικό πρόσημο, για 2-3 η ένδειξη γύρισε και πάλι σε long (π.χ. FF Group), ενώ μετοχές των Intralot, Ικτίνος, MIG, Πλαίσιο, Ιντρακόμ, ΥΓΕΙΑ, Νηρέας κ.ά. βρέθηκαν στο προσκήνιο. 

Βέβαια με το «κλείσιμο» της συνεδρίασης σοφότεροι δεν έγιναν ούτε οι πωλητές ούτε οι αγοραστές, ενόσω το ΧΑ επηρεάζεται από το διεθνές κλίμα, με την τάση να παραμένει σε... αναζήτηση. Στις 2.200,50 μονάδες ο FTSE25 τείνει να σχηματίσει long κατεύθυνση αλλά ακόμη υπολείπεται, όπως και ο ΔΤΡ στις 1.086,23 μονάδες. 

Το σημαντικό είναι πως μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση μένουν δύο και σήμερα για να ολοκληρωθεί ο Αύγουστος, με ενθαρρυντικό το γεγονός πως και για τους τρεις βασικούς δείκτες η μηνιαία απόδοση είναι θετική. 

Εάν ο Αύγουστος κλείσει με θετικό πρόσημο, θα είναι ένα συν για την αγορά, καθώς η υποχώρηση του Ιουλίου θα μπορούσε να αποδειχθεί διάλειμμα, αν και η συνέχεια προοιωνίζεται «καυτή». 

Στα επιμέρους, ζητούμενο θεωρούμε ένα «θετικό κλείσιμο μηνός» (με τον ΓΔ πάνω από τις 838 μον., τουλάχιστον), με τον ΔΤΡ να επιβεβαιώνει τις 1.090 (τουλάχιστον) και μετοχές-σηματωρούς να διατηρούν το momentum τους. 

Κοντολογίς η χθεσινή συνεδρίαση τεχνικά έδωσε την αίσθηση πως «φροντίζεται» από τα ισχυρά χέρια, με τον FTSE25 να έχει ως στηρίξεις τις 2.194 και 2.186 και ως αντιστάσεις τις 2.210 και 2.214 μονάδες. 



Μαζί με τη Viohalco σειρά πήραν κυρίως η Cenergy αλλά και η Χαλκόρ με ομολογουμένως εντυπωσιακό τζίρο (για Viohalco και Cenergy), με την αγορά να προεξοφλεί κάποια σημαντική κίνηση από τον όμιλο, δεδομένου ότι η τελευταία φάση της αντίδρασης (υπο)στηρίχθηκε κυρίως από αγορές εξωτερικού και κυρίως από τις Βρυξέλλες, όπως είχε αναφέρει από την προηγούμενη εβδομάδα το Euro2day.gr. 

Ενθαρρυντική η αντίδραση του ΟΠΑΠ, λίγο πιο πάνω από τη σημαντική στήριξη των 9,30 ευρώ με κίνηση στα 9,53 ευρώ, όπως επίσης το 1,30% στα 24,10 του ΤΙΤΑΝα, το 0,71% στα 21,15 ευρώ του FF Group αλλά και το 2,45% στο 1,67 ευρώ του ΕΛΛΑΚΤΩΡα ή το 1,79% στα 2,27 ευρώ της ΔΕΗ

Από τον Mid Cap, η Intralot δοκιμάζει το make or break του 1,26 έχοντας ως... Κυψέλη-Παγκράτι τη διαδρομή 1,16-1,37 ευρώ, η MIG με αυξημένες συναλλαγές δοκίμασε με το 0,132 να γίνεται κοντινή στήριξη και το 0,137 σε ημερήσιο make or break. 

Στα υπόψη σήμερα οι ξένες αγορές, τουλάχιστον όσο ο DAX κρατά τις 12.090-12.100 μονάδες, η Motor Oil μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, οι τραπεζικές (ανακοινώνουν Τετάρτη-Πέμπτη) και οι σηματωροί με long τάση (ενδεικτικά Μυτιληναίος, ΔEH, ΟΛΘ, Jumbo, ΚΡΙ ΚΡΙ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Αεροπορία Αιγαίου, Τέρνα Ενεργειακή κ.α.). 

Από τους... δείκτες: το GREK με άνοδο 0,80% στα 10,67$, το NBGYY χαμηλότερα 0,66% στο 0,4043. Στα 3,454 με 9,06% (!) το 2ετές, ένδειξη που χρήσει προσοχής για τους βραχυπρόθεσμους εάν αλλάξει σε short η εβδομαδιαία μέτρηση του ΔΤΡ, υποχρεώνοντας και ενόψει ολοκλήρωσης του μηνός σε αναπροσαρμογή των κινήσεων. Συνεκτιμώντας τις μεταβολές και λόγω MSCI την Πέμπτη-Παρασκευή.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v