Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψάχνει κατεύθυνση το Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 835 μονάδες, με οριακές απώλειες ο ΓΔ. Ηπιες πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, αντισταθμίζονται από αγορές σε blue chips. Ξεχωρίζει η ΔΕΗ και δευτερευόντως ο ΑΔΜΗΕ. Η τάση στις διεθνείς αγορές και τα «ήξεις αφήξεις» στο Jackson Hole.

Ψάχνει κατεύθυνση το Χρηματιστήριο

Πωλήσεις, πιέσεις και υποχώρηση των δεικτών είναι η πρώτη... απάντηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων στις τελευταίες εξελίξεις. Από τα «ήξεις αφήξεις» στο Jackson Hole μέχρι την επιβάρυνση του κλίματος στις ΗΠΑ και με αφορμή τις καταστροφές στο Τέξας.

Με απώλειες στη Φρανκφούρτη ο DAX προς τις 12.090 μονάδες, ήδη σε δοκιμασία σημαντικών στηρίξεων, χαμηλότερο «άνοιγμα» στη Wall Street «δείχνουν» τα futures του S&P. Μεταβλητότητα και στην αγορά πετρελαίου, πρώτων υλών, ενώ και το ευρώ πλησιάζει ακόμη πιο κοντά προς το 1,20, με τιμές στα 1,914-1,926 (στις 10:45).

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, είναι ενθαρρυντικό πως στο ΧΑ τα ισχυρά χέρια προστατεύουν τις θέσεις τους (κυρίως) στα blue chips, με αποτέλεσμα οι όποιες πωλήσεις να είναι ελεγχόμενες και εντός φυσιολογικού εύρους τιμών.

Βέβαια ακόμη είναι νωρίς, μετά τις 13:30-14:00 θα έχουμε εικόνα για τις βραχυπρόθεσμες προθέσεις των ισχυρών χεριών, αλλά το ξεκίνημα της συνεδρίασης είναι ενθαρρυντικό. Από τις 834,37 έως τις 832,50 μονάδες ο Γενικός Δείκτης -με καθοδικό χάσμα- αλλά και επιβεβαίωση της ευρύτερης ζώνης τιμών 835-830 μονάδων.

Περιορισμένες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, περίπου στα μεγέθη της τελευταίας εβδομάδας, αν και αναμένουμε μεγαλύτερη κινητικότητα από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης.

Χωρίς συναλλαγή αρχής στη μετοχή της Coca Cola στα πρώτα 30', η τάση διαμορφώνεται από την ήπια υποχώρηση του τραπεζικού κλάδου και την αντίρροπη ανοδική κίνηση δεικτοβαρών blue chips.

Στις 1.078 μονάδες ο ΔΤΡ, χαμηλότερα κατά 0,55%, μικρότερες απώλειες 0,27% για τον FTSE25 στις 2.190 μονάδες.

Το 39% του τζίρου στον τραπεζικό κλάδο, συγκριτικά αυξημένος σε ΔΕΗ, FF Group, ΟΠΑΠ, Intralot, Μυτιληναίο, Αεροπορία Αιγαίου, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, MIG, OTE, TITAN, Jumbo, Πλαίσιο, ΕΛΛΑΚΤΩΡ (πάνω από το όριο των 10.000 ευρώ).

Στο 26/30 η σχέση ανοδικών/καθοδικών, σε ένα ισορροπημένο -σε γενικές γραμμές- πρώτο 40λεπτο για τη μεγάλη και μεσαία κατηγορία.

Στις τράπεζες αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα σε Attica Bank, ETE και Alpha Bank, μεγαλύτερος τζίρος σε Αlpha Βank και Πειραιώς.

Από τη μέχρι τώρα τεχνική εικόνα των 4 συστημικών μετοχών δεν αποσαφηνίζεται η τάση ούτε για τους πωλητές ούτε για τους αγοραστές.

ΔΕΗ και δευτερευόντως ΑΔΜΗΕ συγκεντρώνουν την προσοχή των traders, με τον ευρύτερο κλάδο να είναι εδώ και καιρό μεταξύ των προτεραιοτήτων των ισχυρών χεριών. Στα 2,27 η μετοχή της ΔΕΗ, με ισχυρό εβδομαδιαίο long σήμα και θετική απόδοση σε μηνιαία μέτρηση.

Σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, που τις τελευταίες συνεδριάσεις έβγαιναν πωλήσεις -κυρίως στον δεύτερο-, συναλλαγές γίνονται έως 0,65% χαμηλότερα για τον ΟΤΕ και από τα χαμηλά των 9,32 ευρώ για τον ΟΠΑΠ. Για τη μετοχή του ΟΠΑΠ επιβεβαιώνεται απόλυτα η μέτρηση που είχε αναρτηθεί την Παρασκευή (Εκηβόλος), με σημείο αναφοράς/στήριξης τα 9,30 ευρώ.

Σταδιακά ανεβαίνουν λίγο οι αγοραστές σε ΟΠΑΠ, συμπληρώνοντας τις Lamda Development, EXAE, FF Group, Fourlis. Ανοδικά επιχειρείται να κινηθούν οι σηματωροί ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -προς τα 4 ευρώ-, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -προς το 1,64 ευρώ.

Από τη μεσαία κατηγορία ξεχωρίζουν η Intralot -σε αντίδραση προς το 1,23 με αυξημένο τζίρο- και δευτερευόντως Ικτίνος, Πλαίσιο.

Στις 11:15 ο ΓΔ ήταν στις 833,88 μονάδες με μικρότερες απώλειες 0,17%, ενώ στη μετοχή της Coca Cola δεν είχε γίνει καν πράξη αρχής.

Στο 1,9 εκατ. ο τζίρος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v