Αν σήμερα το Χ.Α. είχε το "άλλοθι" της αργίας στην Αγορά του Λονδίνου (Summer Bank Holiday), από αύριο οποιαδήποτε παράταση της συναλλακτικής απονεύρωσης θα αυξήσει τους προβληματισμούς κατακόρυφα, όσον αφορά τις δυνατότητες των βασικών δεικτών να κινηθούν, πειστικά ψηλότερα και όχι με τα "μαγικά" των τελικών δημοπρασιών, κάτι που έγινε και σήμερα και να διαψεύσουν όσους υποστηρίζουν ότι οι 858,08 μονάδες, θα είναι το υψηλότερο κλείσιμο για αρκετούς μήνες (!)
Από εκεί και πέρα, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι το σύνολο των ενεργών παικτών παρακολουθούσε, σήμερα, τα "επιτεύγματα" του ομίλου Viohalco, με την μητρική (+8,52%) να κινείται σε υψηλά 29 μηνών, την Cenergy (+10,17% και τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις) να κλείνει σε νέα ιστορικά υψηλά από τότε που εισήλθε ως "νέα" εταιρεία στο Χ.Α. και την Χαλκόρ (+4,7%) να απειλεί τα υψηλά 46 μηνών και όλα αυτά σε μία συνεδρίαση που συνοδεύτηκε από τον δεύτερο χαμηλότερο τζίρο του τρέχοντος έτους, με τον χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στην πρώτη συνεδρίαση του χρόνου (2/1) με 10,4 εκατ. (!)
Σε νέο ιστορικό υψηλό η Cenergy
Και αν για την Cenergy δεν υπάρχουν ούτε θεωρητικές αντιστάσεις, με το "stop" να παραμένει στα 1,13 ευρώ, στην περίπτωση της Viohalco μπορεί να έχει ενδιαφέρον η δύσκολη ζώνη 3,52 - 3,73 ευρώ, με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση να διαμορφώνεται στα 0,892 δισ. ευρώ και στην περίπτωση της Χαλκόρ, που επίσης συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 0,92 και 1,00 ευρώ και το "stop" για τους "long" στα 0,80 ευρώ.
Προς νέα υψηλά 29 μηνών η Viohalco
Το σχόλιο της Merit Sec.
"Ο κος Draghi, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, επισήμανε πως η νομισματική πολιτική θα παραμείνει χαλαρή στην Ευρωζώνη, ακόμη και όταν τερματιστούν οι αγορές ομολόγων. Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την ισοτιμία ευρώ/δολ., η οποία έφθασε στην περιοχή του 1,197 (επίπεδα Ιανουαρίου 2015). Αν και ο κεντρικός τραπεζίτης δεν εκδήλωσε ανησυχία για το ακριβότερο Ευρώ, πρέπει να πούμε ότι περαιτέρω ενίσχυση του Ενιαίου Νομίσματος θα συνεχίσει να λειτουργεί αρνητικά στους Ευρωπαϊκούς μετοχικούς δείκτες. Για σήμερα, αναμένουμε επιφυλακτικότητα στην Ευρώπη και νευρικότητα στο εσωτερικό" ανέφερε η Merit Sec. στο πρωινό της report.
Το σχόλιο της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
"Στην εβδομάδα που ξεκίνησε αναμένεται η δημοσιοποίηση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων των Τραπεζών (30/1: Πειραιώς, Eurobank, 31/1: Εθνική, Alpha) από τα οποία θα εκτιμηθεί η εικόνα τους σε διάφορα πεδία. Ακόμη, οι Αγορές θα αξιολογήσουν τις επισημάνσεις των ομιλιών των Draghi και Yellen στο Jackson Hole (ήδη το έκαναν θετικά στη Wall Street), με τον απόηχο να επηρεάζει και το Ελληνικό Χρηματιστήριο" ήταν οι πρωινές εκτιμήσεις της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Από την άλλη και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών, η εβδομάδα που ξεκίνησε έχει αποτελέσματα εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, οπότε μετά από ένα διάστημα χωρίς ειδήσεις, οι επενδυτές θα έχουν κάπου να στρέψουν την προσοχή τους.
Επιπλέον στο τέλος του μήνα θα γίνει η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, που για τις Ελληνικές μετοχές δεν έχει κάποια αλλαγή, αλλά οι αναλυτές περιμένουν πως θα ενισχύσει τις συναλλαγές, πιθανόν λόγω κάποιων αλλαγών στις επιμέρους σταθμίσεις.
Αξίζει υποσημείωσης πως μετά το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης δημοσιεύει αποτελέσματα α΄ εξαμήνου η Motor Oil, ενώ την 1η Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθεί το ΑΕΠ β΄ τριμήνου 2017.
Απόλυτα διιστάμενες παραμένουν οι απόψεις - εκτιμήσεις ανθρώπων της Αγοράς, με τους συγκρατημένα αισιόδοξους να επισημαίνουν ότι οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. δεν έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τα υψηλά Ιουλίου και τους περισσότερο ανήσυχους να εστιάζουν πως εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα το Χ.Α. έχει εγκλωβιστεί μεταξύ 840 και 820 μονάδων, οι συναλλαγές έχουν επιστρέψει στο ναδίρ και το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει ατονήσει, ιδιαίτερα για τους τίτλους των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
Την αύξηση των καταθέσεων από τα Νοικοκυριά κατά σχεδόν 1 δισ. ευρώ σε ένα μήνα, αποτυπώνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Ειδικότερα, οι καταθέσεις των Νοικοκυριών στις Ελληνικές Τράπεζες αυξήθηκαν στα 121,25 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουλίου, από 120,42 δισ. στα τέλη Ιουνίου. Πρόκειται για τον τρίτο συνεχόμενο μήνα αύξησης των καταθέσεων.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Αγορά αναζητά νέους καταλύτες για τη συνέχεια, με τους αναλυτές να είναι θετικοί για τη μακροπρόθεσμη πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, αλλά να έχουν επιφυλάξεις για τη βραχυπρόθεσμη λόγω διαφαινόμενης απουσίας σημαντικών ειδήσεων και του "αγνώστου Χ" των Διεθνών Αγορών, που ασφαλώς και δεν έγιναν "σοφότερες" από τις ομιλίες των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole.
Σύμφωνα με την συντηρητική σχολή σκέψης, η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά με την κίνηση ως τις παρυφές των 860 μονάδων, το προηγούμενο διάστημα, δείχνει να προεξόφλησε την επιστροφή στις Αγορές, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και τις αναβαθμίσεις της Ελληνικής Οικονομίας από S&P και Fitch. Στα παραπάνω, ασφαλώς και προστίθενται οι επαναλαμβανόμενες επιφυλάξεις του ΔΝΤ περί "εξαιρετικά μη βιώσιμου χρέους", και οι προβλέψεις για, πιθανή, νέα κεφαλαιακή ενίσχυση 7-10 δισ. ευρώ των Ελληνικών Τραπεζών.
Η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, χωρίς καθυστερήσεις και η διευθέτηση των "κόκκινων" δανείων από τις Τράπεζες, εγχείρημα καθόλου εύκολο, είναι το επόμενο μεγάλο "στοίχημα" για την Αγορά και έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την επόμενη και πιο σημαντική έκδοση ομολόγου και τον νέο ανοδικό κύκλο στο Χρηματιστήριο, την ώρα που η συνεχιζόμενη άνοδος του Ευρώ κάνει να φαίνονται όλο και πιο "ακριβές" οι Ευρωπαϊκές μετοχές και με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για αρκετές εξαγωγικές εταιρείες του Χ.Α.
Από την άλλη, παράγοντες της Αγοράς επισημαίνουν την "νηοπομπή" από εκτιμήσεις Ξένων Οίκων που βλέπουν σημαντική διόρθωση στις Διεθνείς Αγορές. Αυτό το κλίμα, όπως και να έχει, επηρεάζει και την δική μας Αγορά, καθώς σημαντική διόρθωση στα Ξένα Χρηματιστήρια δεν αφήσει "ασυγκίνητο" και το Χ.Α.
Σύμφωνα με αυτή τη σχολή σκέψης, το σενάριο της συσσώρευσης και των απόλυτα επιλεκτικών τοποθετήσεων παραμένει το επικρατέστερο για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, με τους ίδιους χαμηλούς τζίρους, μέχρι να αρχίσουν οι εγχώριοι καταλύτες να εμφανίζονται και να φανούν και οι διαθέσεις των επενδυτών στις Αγορές του εξωτερικού.
Ερχόμενοι στην σημερινή συνεδρίαση, απόλυτα διαδικαστικού χαρακτήρα και μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 26αρη, καθώς οι Τραπεζικές μετοχές δεν προσέφεραν "συγκινήσεις", από τα 2,08 ευρώ (κλείσιμο 11/8) επιμένει πλαγιοανοδικά ο τίτλος της ΔΕΗ (+1,79%), με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 2,38 και 2,54 ευρώ. Αρνητική εξέλιξη θα ήταν επιστροφή με κλείσιμο χαμηλότερα των 2,21 ευρώ. Αγορές, μετά την βραχύβια διόρθωση στον Ελλάκτωρα (+2,45%). Το 1,69 - 1,70 είναι αντίσταση. Μια κατοχύρωση μπορεί να βγάλει αγοραστές με επόμενο στόχο τα 1,78 ευρώ.
Κατεβαίνοντας προς τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το Πλαίσιο (+2,6%), πέμπτη για την Q&R (+1,33%), έχουν ανέβει σημαντικά ψηλότερα οι αγοραστές στην Νίκας (+18,92%) αλλά δεν βρίσκουν προσφορά, ενώ επιστροφή των αγοραστών καταγράφηκε σε Ικτίνο (+8,59%), Έλαστρον (+5,76%), Παπουτσάνη (+7,19%), Intralot (+6,78%), MIG (+4,69%).
Για την περίπτωση της MIG, η διάσπαση του 0,1310 μας δίνει μία πρώτη διαφυγή με πιθανό στόχο το 0,1370 που είναι και το ημερήσιο "stop" στο "short".
Για την Intralot, κλείσιμο πάνω από τα 1,28 ευρώ μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 1,35 - 1,40 ευρώ.
Όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, η ζώνη των υψηλών 2220 - 2230 είναι κύρια αντίσταση για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,20%) και μία κατοχύρωση με αυξημένο τζίρο μπορεί να δώσει κίνηση στο 2310. Το 2180 είναι κοντινή στήριξη και επιθετική τάση με το 2162 επόμενη και το 2109 συνεχίζει να είναι το "stop" στο "long".
Το 812 είναι το "stop" σε ημερήσιο και κύρια στήριξη για τον Γενικό Δείκτη. Οι 828 μονάδες είναι κοντινή στήριξη και επιθετική τάση. Το 850 και 860 σημαντικές αντιστάσεις που κατοχύρωση θα μας δώσει συνέχιση στις 900 μονάδες. Σημασία το κλείσιμο μήνα, ειδικά αν καταφέρει να κλείσει πάνω από τις 850 μονάδες.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Η 'βαριά μας βιομηχανία', ο Τουρισμός, κατάφερε να σημειώσει αύξηση το πρώτο εξάμηνο. Φαίνεται ότι ο κλάδος αν προσεχτεί λίγο παραπάνω μπορεί να δώσει αρκετές μονάδες στο ΑΕΠ της Χώρας που τόσο το έχει ανάγκη" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.
Το δεύτερο εξάμηνο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, μιας και θα κριθεί που θα "κάτσει η μπίλια" της ανάπτυξης για το 2017. Ο Σεπτέμβρης είναι μήνας εξαγγελιών με την έκθεση Θεσσαλονίκης αν και δύσκολα μπορούν να γίνουν ιδιαίτερες εξαγγελίες εκ μέρους της Κυβέρνησης.
Μετά τον Αστέρα ακολουθούν και τα Αστέρια Γλυφάδας, μιας και η Grivalia φαίνεται να ξεκινάει σημαντική επένδυση σχεδιάζοντας την κατασκευή υπερπολυτελούς Grand Resort στην Περιοχή της Γλυφάδας. Λείπει επιτέλους το ξεκίνημα του μεγαλύτερου έργου στην Ευρώπη, στο Ελληνικό, το οποίο μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στην Οικονομία.
Ακόμα και οι τιμές των ακινήτων στον Νότο φαίνεται να ισορροπούν και να έχουν ανοδικές τάσεις. Φαίνεται πως το παραλιακό μέτωπο θα αλλάξει όψη τα επόμενα χρόνια, βοηθώντας σημαντικά τον Τουρισμό αλλά και το σύνολο της Οικονομίας.
Παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι, μιας και δεν μπορούμε να δούμε ιδιαίτερα εμπόδια σε μία Οικονομία που διψά για άνοδο μετά την "ξηρασία" τόσων ετών.
Η Αγορά φαίνεται στις πτωτικές συνεδριάσεις να μην αυξάνει τζίρους, ενώ και η προσφορά στα επίπεδα είναι περιορισμένη. Η ζώνη των 800 μονάδων δείχνει να έχει γίνει σημαντική βάση και πλέον μένει μία κατοχύρωση του 850 - 860 για να δοκιμάσουμε υψηλότερα επίπεδα στο 900, ή το 960.
"Ο Τραπεζικός κλάδος έχει μπροστά του τα Φθινοπωρινά 'stress tests' που δεν δείχνει να τον προβληματίζουν, τουλάχιστον στην παρούσα, με δύο από τις τέσσερεις συστημικές Τράπεζες να έχουν κάνει βάση πάνω από τις τιμές της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης", τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού (αργία στις Φιλιππίνες), με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Shanghai Composite (+0,93%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη ASX 200 (-0,59%).
Ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη, ενώ με μικτές διαθέσεις κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.
Σημαντικές απώλειες για το Πετρέλαιο, προς υψηλότερα επίπεδα κινούνται Ευρώ και Χρυσός.
Ξεκινώντας από την Ασία, επιβραδύνθηκε τον Ιούλιο η αύξηση κερδών για τις Κινεζικές βιομηχανικές εταιρίες, καθώς κύματα καύσωνα στην Ασιατική Χώρα ανάγκασαν πολλά εργοστάσια να διακόψουν την παραγωγή, όπως ενημέρωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.
Τα βιομηχανικά κέρδη της Κίνας ενισχύθηκαν κατά 16,5% τον Ιούλιο, έπειτα από άνοδο 19,1% που εμφάνισαν τον Ιούνιο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν. Η επιβράδυνση της αύξησης κερδών συνάδει με την οικονομική επιβράδυνση του Ιουλίου, καθώς οι προσπάθειες του Πεκίνου να ελαττώσει τα επίπεδα του χρέους και να αναχαιτίσει την κερδοσκοπία στα ακίνητα, άρχισαν να επηρεάζουν την οικονομική ανάπτυξη.
Η Κυβέρνηση του Κινέζου Προέδρου Ξι Ζινπίνγκ ενέκρινε τη συγχώνευση της Shenhua Group, της κορυφαίας εταιρείας εξόρυξης Άνθρακα στη Χώρα, με την China Guodian, έναν από τους μεγαλύτερους Παραγωγούς Ηλεκτρικής Ενέργειας, όπως ανέφερε η Κρατική Επιτροπή Επίβλεψης Περιουσιακών Στοιχείων σε σημερινή, ηλεκτρονική της ανακοίνωση.
Η νέα οντότητα, με περιουσιακά στοιχεία 1,8 τρισ. γουάν ($271 δισ.), θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στον Κόσμο σε όρους εσόδων και η μεγαλύτερη εταιρεία Ηλεκτρικής Ενέργειας σε όρους εγκατεστημένης παραγωγικής ικανότητας, σύμφωνα με το Bloomberg New Energy Finance. "Η νέα εταιρεία, που αναμένεται να ονομαστεί National Energy Investment Corp, θα έχει εγκατεστημένη παραγωγική ικανότητα άνω των 225 γιγαβάτ, ξεπερνώντας την Electricite de France και την Enel", σύμφωνα με αναλυτή της Wood Mackenzie.
Αλλάζοντας Ήπειρο, επιταχύνθηκε η χορήγηση Τραπεζικών δανείων στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ. Συγκεκριμένα, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων προς Μη Χρηματοπιστωτικές Επιχειρήσεις αυξήθηκε στο 2,4%, από 2,0% τον Ιούνιο, ενώ ο ετήσιος ρυθμός χορήγησης δανείων στα Νοικοκυριά παρέμεινε σταθερός στο 2,6%.
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, την αύξηση του Αμερικανικού εμπορικού ελλείμματος τον Ιούλιο καταγράφει η πρώιμη μέτρηση του Υπουργείου Εμπορίου της Χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το εμπορικό έλλειμμα, εξαιρουμένων των Υπηρεσιών, διευρύνθηκε κατά 1,78% στα $65,1 δισ. τον Ιούλιο, καθώς υποχώρησαν τόσο οι εισαγωγές όσο και οι εξαγωγές. Οι οικονομολόγοι περίμεναν ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στα 64,6 δισ. δολάρια.
Σύμφωνα με Ξένους διαχειριστές,, ο βασικός κίνδυνος που ελλοχεύει στις μετοχικές αγορές είναι η διακοπή της οικονομικής ανάπτυξης που παρατηρείται και η οποία θα επηρεάσει την κερδοφορία και τα προβλεπόμενα μερίσματα. Μια ακόμη απειλή συνολικά για τα περιουσιακά στοιχεία που φέρουν κίνδυνο, άρα και τις μετοχές, μπορεί να προέρχεται από την αυστηρότερη νομισματική πολιτική. Οι αναλυτές δεν γνωρίζουν την αντίδραση των Αγορών σε ένα συνδυασμό υψηλότερων επιτοκίων, με παράλληλη μείωση του ισολογισμού από τη Fed και την ΕΚΤ.
Εάν όλες οι Κεντρικές Τράπεζες συρρικνώσουν τη ρευστότητα μαζί, τα spreads των ομολόγων θα μπορούσαν να αυξηθούν σημαντικά, γεγονός που θα έχει πολύ δυσάρεστη επίδραση στις τιμές των μετοχών. Με τα ρεκόρ στη Wall Street να διαδέχονται το ένα το άλλο, όλο και περισσότεροι διαχειριστές κεφαλαίων κάνουν λόγο για "επικίνδυνο βηματισμό" στις τιμές των Αμερικανικών μετοχών. Την πιθανότητα μιας διόρθωσης αυξάνει και το γεγονός ότι ο S&P 500 δεν έχει διορθώσει από πέρσι στις αρχές Νοεμβρίου, που είναι ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα και ότι το χρονικό διάστημα Αυγούστου – Σεπτεμβρίου είναι παραδοσιακά το χειρότερο δίμηνο της Αμερικανικής Αγοράς μετοχών τα τελευταία 20 χρόνια.
Από την έναρξη της Προεδρίας Tραμπ οι μετοχές συνεχίζουν ανοδικά, ωστόσο οι επενδυτές θεωρούν την προεδρία Tραμπ "περίεργη", τόσο που μπορεί να δώσει αφορμές για υψηλότερο volatility.
"Η Παγκόσμια Οικονομία τα πάει καλά", δήλωσε στο CNBC ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Maury Obstfeld. Οι νέες προβλέψεις του ΔΝΤ για την Παγκόσμια Οικονομία αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σε περίπου πέντε εβδομάδες και, σύμφωνα με τον Obstfeld, "οπωσδήποτε δεν θα υπάρχει υποβάθμιση σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη". Τον Ιούλιο το ΔΝΤ είχε προβλέψει πως η Παγκόσμια Οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,5% φέτος και 2,5% το 2018.
Επιστροφή στο ΧΑ
Σχολιάζοντας την κατάσταση στην Ελληνική Χρηματαγορά, η "Neue Zürcher Zeitung" επισημαίνει ότι "η ανοδική πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου ξεκίνησε αμέσως μετά τη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, τον Απρίλιο, η οποία δρομολόγησε την τελική συμφωνία της Ελλάδας με τους Δανειστές της. Οι ανατιμήσεις στην Ελληνική Χρηματαγορά αποδίδονται, ως επί το πλείστον, στο ενδιαφέρον Ξένων Επενδυτών, οι οποίοι ερμήνευσαν τη συμφωνία ως απόδειξη ότι η μέχρι πρότινος ακροαριστερή Κυβέρνηση στην Αθήνα αποφάσισε να ακολουθήσει τον δρόμο του οικονομικού ρεαλισμού".
Τις προβλέψεις της για τα αποτελέσματα των μετοχών εισηγμένων που σχετίζονται με την κατανάλωση, των G.RE.CO, καταθέτει η Eurobank Equities. Όπως σημειώνει, οι μακροοικονομικοί δείκτες τη συγκεκριμένη περίοδο δείχνουν ένα ελαφρά βελτιωμένο περιβάλλον.
Στο focus βρίσκεται η Aegean, για την οποία αναμένεται ισχυρό τρίμηνο, οδηγούμενο από την ανάκαμψη στα περιθώρια και τη θετική ισορροπία μεταξύ χωρητικότητας και ζήτησης. Εκτιμά 13% αύξηση εσόδων και κέρδη προ φόρων της τάξης των 19,5 εκατ. ευρώ. Η σύσταση είναι "αγορά", με την τιμή - στόχο στα 9,3 ευρώ.
Στον ΟΠΑΠ, η εκτίμηση είναι ότι θα καταγραφεί μείωση 2,1% στα μικτά κέρδη παιγνίων (GGR) και διαμόρφωση των EBITDA στα 67,7 εκατ. ευρώ. Η σύσταση είναι "αγορά" και η τιμή - στόχος στα 10,7 ευρώ.
Σε ότι αφορά στις Επιχειρήσεις στον χώρο της Λιανικής, για τη Fourlis αναμένεται ικανοποιητικό τρίμηνο και EBITDA 8,5 εκατ. ευρώ, ελαφρά λιγότερα από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016, αλλά η πρόβλεψη για το σύνολο του έτους είναι κοντά στα 45 εκατ. ευρώ (σύσταση "αγορά" και τιμή - στόχος τα 6,3 ευρώ).
Για τη Folli Follie, εκτιμάται ότι τα έσοδα κινήθηκαν με ανάλογο ρυθμό αυτού του α’ τριμήνου (11%). Βλέπει ότι τα EBITDA θα κινηθούν στο επίπεδο των 83 εκατ. ευρώ. (σύσταση "διακράτηση", με τιμή - στόχο τα 23 ευρώ.
Στην περίπτωση της Jumbo, η εκτίμηση είναι ότι στο σύνολο της οικονομικής χρήσης 2017 θα παρουσιάσει EBITDA ύψους 201 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 133 εκατ., αύξηση 11,5% (σύσταση "αγορά" και τιμή - στόχος 18,2 ευρώ).
Για το Πλαίσιο, η σύσταση είναι "αγορά" και η τιμή - στόχος στα 6,3 ευρώ.
Τέλος, για την Intralot, η Eurobank Equities εκτιμά πως τα EBITDA β' τριμήνου θα είναι της τάξης των 46 εκατ. ευρώ (σύσταση "διακράτηση" με τιμή - στόχο τα 1,2 ευρώ.
Στα 49,5 εκατ. ευρώ, μειωμένα σε ετήσια βάση, αναμένεται να διαμορφωθούν τα καθαρά κέρδη των Ελληνικών Πετρελαίων το β΄ τρίμηνο, σύμφωνα με προβλέψεις της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "neutral" και τιμή - στόχο στα 7,1 ευρώ.
Τις προβλέψεις για τα μεγέθη εξαμήνου των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών παρουσιάζει η IBG σε ανάλυσή της στην οποία διατηρεί τις τιμές - στόχους και τις συστάσεις για Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank.
H χρηματιστηριακή τονίζει ότι τα αποτελέσματα και κυρίως τα κέρδη των Τραπεζών θα επηρεαστούν από one-offs (πωλήσεις θυγατρικών), ενώ προβλέπει μικρή υποχώρηση των προβλέψεων σε τριμηνιαίο επίπεδο.
Παράλληλα εκτιμά ότι θα υπάρξει μείωση των λειτουργικών δαπανών λόγω της αναδιάρθρωσης δικτύων αλλά και των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου. Η IBG στέκεται επίσης στην συνέχιση της απομόχλευσης των ισολογισμών και στην μικρή αύξηση των καταθέσεων.
Σημειώνεται ότι Eurobank και Alpha ανακοινώνουν αποτελέσματα στις 30/8, ενώ Εθνική και Πειραιώς στις 31 Αυγούστου.
Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα οι μετοχές της Κτήμα Λαζαρίδη ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με διανομή δωρεάν μετοχών, σε αναλογία 1,4 νέες μετοχές για κάθε 10 παλαιές. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων 2.212.672 μετοχών ορίστηκε η 01/09/2017. Προσαρμοσμένη Τιμή Εκκίνησης: € 0,447.
Από σήμερα και μετά την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της MLS ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με νέα ονομαστική αξία μετοχής €0,31 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,06281 ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρίας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη Τιμή Εκκίνησης: € 4,56.
Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις ελεγχόμενης διόρθωσης υποχωρώντας μέχρι τις 832,5 μονάδες (-0,34%), όμως από τις 15.19 και μετέπειτα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.
Στις 17.00 βρέθηκε στις 837,32 μονάδες (+0,38%), μέσω των τελικών δημοπρασιών "είδε" το υψηλό ημέρας των 838,75 (+0,41%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 838,47 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,38%.
Ο τζίρος της απελπισίας έφθασε στα 18,6 εκατ., ενώ η τελική εικόνα "δείχνει" 65 ανοδικές μετοχές, έναντι 46 πτωτικών, με 10 τίτλους να τερματίσουν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 8%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Lamda Development, Fourlis δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.
Αντίθετα, δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΛΦΑ, ΑΡΑΙΓ, ΓΡΙΒ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ, ΣΑΡ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Motor Oil και στο υψηλό ημέρας οι Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς, Αττικής, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Σαράντης και Τιτάν.
----ΧΠΑ
Με σημαντική άνοδο ξεκίνησε η εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων.
Ακόμα χαμηλότερα βυθίστηκαν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ αξιοπρόσεκτη άνοδο παρουσίασε ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (13.057 συμβόλαια).
Στα 4.243 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.404 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 533, 533 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Οκτώβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.198,25) κινήθηκε μεταξύ 2.184 και 2.199 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (20.000 Viohalco), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.409), Εθνική (1.795), MIG (3.201), Alpha Bank (898), ΑΔΜΗΕ (335), ΔΕΗ (239), Viohalco (883), Intralot (628), ΟΠΑΠ (145), Αττικής (900), Ελλάκτωρα (334), Ελ. Πετρέλαια (105), ΟΤΕ (147), Cenergy (1.623).
Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 103.077, Eurobank 46.115, Εθνική 94.124, Alpha Bank 37.341 και Viohalco 10.838.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 14.360.582 τεμ., (από 14.460.582 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 18.057.312 τεμ. (18.057.312) και Eurobank 12.856.055 τεμ. (12.466.055).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.