Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λεπτές ισορροπίες στο Χρηματιστήριο

Ηπια κέρδη στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Η αδυναμία κίνησης προς υψηλότερα επίπεδα, οι περιορισμένες συναλλαγές και η ανησυχία στο διεθνές επίπεδο εγκλωβίζουν την αγορά. Οι καταλύτες που μπορούν να διαμορφώσουν τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Λεπτές ισορροπίες στο Χρηματιστήριο

 Το Τέξας θα χρειαστεί πάνω από 125 δισ. για να επουλώσει τις πληγές του «Χάρβεϊ». ΑΕΠ και απασχόληση ώθησαν τη Wall Street, με τον S&P 500 να επανέρχεται πάνω από τις 2.450 μονάδες. 

Στην Ευρώπη, τα χρηματιστήρια ανέκαμψαν από τα χαμηλά 6 μηνών, πλην όμως συντρέχουν πολλοί από τους λόγους που έχουν προσδώσει κλίση για χαμηλότερα. 

Στο ΧΑ, η αντίδραση έγινε «καπνός», με τις διεθνείς εξελίξεις και τα οικονομικά αποτελέσματα (των τραπεζών) να είναι στο προσκήνιο. 

Τελευταία συνεδρίαση για έναν «καυτό» Αύγουστο (που προοιωνίζεται έναν ακόμη πιο «καυτό» Σεπτέμβριο), με τον S&P 500 να μετρά απώλειες 0,51% σε μηνιαίο, τον DAX ομοίως 0,96% και στο ΧΑ, ο ΓΔ θετική απόδοση 1,41%, με 1,52% κέρδη για τον ΔΤΡ. 

Συνεδρίαση ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων, αναδιάρθρωσης δεικτών MSCI και αύριο στοιχείων για το ΑΕΠ (και ισχύος των αλλαγών στους δείκτες). 

Με τους πωλητές να έχουν προβάδισμα αλλά με τους αγοραστές να έχουν περιθώρια για να βελτιώσουν τις θέσεις τους, πολλά θα κριθούν από τις διεθνείς εξελίξεις, τη Wall Street, τη Φρανκφούρτη, με ζητούμενο για σήμερα τη συντήρηση δυνάμεων ούτως ώστε να «κλείσουν» με θετικό πρόσημο τον μήνα τα χαρτοφυλάκια. 

Στο πλαίσιο της επιβεβαίωσης της πρώτης αντίστασης των 830 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), η ασθενική χθεσινή αντίδραση με συναλλαγές 28,8 εκατ. ευρώ και τζίρο 38,8 εκατ. ευρώ, με το 45% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο και σημαντικό μέρος σε μετοχές των ΟΤΕ,ΟΠΑΠ, Jumbo, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίο, Intralot, ΑΔΜΗΕ, Viohalco, FF Group, ΤΙΤΑΝ κ.ά. Μεικτές οι τάσεις για τα blue chips, με 8 στο συν, με 9 στο μείον και 4 σταθερά. 

Στο απόλυτο η μη αποσαφήνιση της τάσης, της αναζήτησης κατεύθυνσης, με το ΧΑ να περιμένει το έναυσμα των ξένων χρηματιστηρίων αλλά και τις εσωτερικές εξελίξεις για να κινηθεί είτε πάνω από τις 840 είτε χαμηλότερα από τις 820 μονάδες, με πιθανότερο ωστόσο το δεύτερο ενδεχόμενο. 

Σε στενό εύρος η διακύμανση για τον ΔΤΡ, με ενδεικτική την  περίπτωση της Alpha Bank που συσσωρεύει για σχεδόν 4 μήνες μεταξύ 2,23 και 2 ευρώ (*). Υπέρβαση ή διάσπαση λύνει τον σχηματισμό είτε υψηλότερα των 2,25 είτε χαμηλότερα των 2 ευρώ, με την τεχνική εικόνα της σηματωρού μετοχής να αποτυπώνει ευρύτερα την τεχνικότητα του κλάδου, του ΔΤΡ. 

Στο 0,344 ευρώ ο οδηγός Εθνική αλλά με σημαντικές απώλειες 1,17% στο 0,3894$ το NBGYY, ακριβώς πάνω στη γραμμή στήριξης, κάτι που απαιτεί αυξημένη προσοχή. Τo... δικαίωμα της Εθνικής στη Νέα Υόρκη υποχώρησε χθες σε σημαντική, πολύ σημαντική περιοχή στήριξης, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει (κατ' αρχάς) βραχυπρόθεσμα. Συνεπώς προσοχή σήμερα στο γεγονός πως το NBGYY έχει λάβει επικίνδυνη κλίση και ενδεχομένως να διασπασθεί η εν λόγω στήριξη (**).

Πέραν του τραπεζικού κλάδου, στην πλειονότητα των blue chips ναι μεν τα ισχυρά χέρια διατηρούν/προφυλάσσουν τις θέσεις τους, πλην όμως, με εμφανή την κλίση των αγορών και το αυξημένο ρίσκο, «κλειδώνουν» μικρό μέρος κερδών και αποδόσεων. Τάση που χαρακτήρισε όλο τον Αύγουστο και θα πρέπει επίσης να τύχει προσοχής. 

(*) σχετική παραπομπή μας στον Εκηβόλο: Πότε παραμένει σε ισχύ το ανοδικό σενάριο για την Alpha Bank (30/8), 

(**) σχετική παραπομπή του zelis677 στη χθεσινή ανάρτηση στον Εκηβόλο για: Τα νέα δεδομένα για τον τραπεζικό δείκτη. Η εικόνα/διάγραμμα δεν χρήζει περαιτέρω ανάλυσης... συνεπώς, προσοχή.   

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v