Ποιες είναι τώρα οι «ζώνες άμυνας» στο ΧΑ

Βαριές απώλειες μετά… τζίρου στη σημερινή συνεδρίαση στη σκιά των εξελίξεων στη Βόρεια Κορέα. Τις υψηλότερες απώλειες του τελευταίου τριμήνου κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης αλλά και ο τραπεζικός.

Ποιες είναι τώρα οι «ζώνες άμυνας» στο ΧΑ

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο που πέρασε πάνω από τη Νήσο Χοκάιντο της Ιαπωνίας και ο οποίος κατέπεσε στη θάλασσα. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκαλείται σήμερα το απόγευμα, εκτάκτως, έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε να καταγγέλλει την "άνευ προηγουμένου σοβαρή απειλή".

Εννοείται ότι οι παραπάνω εξελίξεις έφεραν πιέσεις στις Αγορές μετοχών (μένει να φανεί αν αυτή η εξέλιξη θα δώσει την αφορμή για μία σημαντικότερη διόρθωση, που έτσι κι αλλιώς περίμεναν οι περισσότεροι από τους Ξένους Οίκους, ή οι Αγορές θα προσπεράσουν το γεγονός δείχνοντας την "ανοσία" των τελευταίων μηνών), αλλά και σημαντική κινητικότητα στα θεωρούμενα "ασφαλή καταφύγια", με τον Χρυσό να βρίσκεται σε υψηλό, σχεδόν, 10 μηνών και πάνω από τα $1.320 την ουγκιά.

Στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, το Ευρώ κινείται πάνω από τα $1,20, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2015 και αυτό προσθέτει έναν ακόμα προβληματισμό στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, τα οποία εδώ και αρκετές συνεδριάσεις έδειχναν να προβληματίζονται από την άνοδο του Ενιαίου Νομίσματος.

Επικεντρώνοντας την προσοχή μας στον Γερμανικό DAX, που χωρίς αμφιβολία αποτελεί τον "σηματωρό" για πολλούς από τους εγχώριους traders, ο εν λόγω δείκτης ξεκίνησε την σημερινή συνεδρίαση με "gap down", ενώ ενεργοποιήθηκαν συνεχόμενες κινήσεις "stop loss", καθώς έχασε με χαρακτηριστική ευκολία τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών (12005 μονάδες), αλλά και τον εκθετικό ΚΜΟ των 200 ημερών στις 11989 μονάδες.

Σε ημερήσιο είναι "short" για μεγάλο χρονικό διάστημα με το "stop", σε μέρα, να εντοπίζεται στις 12290 μονάδες, ενώ για τους traders θα έχει ιδιαίτερη σημασία, αν το σημερινό κλείσιμο είναι χαμηλότερα των 12020 μονάδων. Το 11947 είναι κοντινή επιθετική αντίσταση με το 12020 κύρια. Επόμενη ουσιαστική στήριξη έχει στις 11750 - 11745 μονάδες.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και σε μία καθαρά πτωτική συνεδρίαση, καθώς οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, αυτό που μπορεί να έχει την σημασία του για την συνέχεια είναι η αξιοπρόσεκτη αύξηση του τζίρου (ο υψηλότερος τζίρος των τελευταίων εννέα συνεδριάσεων), από τις κινήσεις "stop loss" στις οποίες προχώρησαν αρκετοί παίκτες βραχυπρόθεσμου ορίζοντα.

Αν και είναι εξαιρετικά νωρίς για την εξαγωγή συμπερασμάτων και πολλά θα κριθούν από το βραδινό κλείσιμο της Wall Street και τις εξελίξεις που παραμένουν απρόβλεπτες, δεν μπορεί να αγνοηθεί ότι οι τεχνικές ενδείξεις δείχνουν να γέρνουν υπέρ των "sellers", καθώς ο Γενικός Δείκτης έχασε, μάλλον εύκολα, τον απλό ΚΜΟ των 200 εβδομάδων στις 828,5 μονάδες και πάρα πολλά θα παιχτούν στις 815 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Ακόμα χειρότερα τα πράγματα για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών (-4,86%), ο οποίος ενώ προσπαθούσε κλεισίματα υψηλότερα των 1100 μονάδων για να αποκαταστήσει την τεχνική του εικόνα, σήμερα βρέθηκε να κλείνει και χαμηλότερα των 1050 μονάδων και αυτό, σύμφωνα με αναλυτές, θεωρείται "breakdown move" (!)

To διάγραμμα του τραπεζικού δείκτη

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου σχεδόν όλες κινήθηκαν προς χαμηλότερα επίπεδα, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι το "πάλεψαν" οι Grivalia (+0,11%, με τεχνικά ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 9,17 ευρώ), ΕΕΕ (+0,50%), Ελλάκτωρ (-0,60%), Μυτιληναίος (-1,05%), Σαράντης (0%), Motor Oil (-0,53%), Jumbo (-0,35%), Fourlis (-0,17%) και Viohalco (-0,87%).

Η τελευταία, παρά τα υψηλά 29 μηνών, έκανε μία αξιοπρόσεκτη κίνηση μεταξύ 3,37 (-2,03%) και 3,51 ευρώ (+2,03%) και επιβεβαίωσε την "σκληρότητα" της επόμενης ζώνης αντίστασης στα 3,52 - 3,73 ευρώ.

Αντίθετα διόρθωσαν οι Χαλκόρ (-0,56%) και σαφώς βιαιότερα η Cenergy (-6,92%).

Συγκρατημένοι δηλώνουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, καθώς Κιμ και Τραμπ είναι απόλυτα απρόβλεπτοι παράγοντες, όμως θεωρούν σίγουρο ότι το επερχόμενο volatility σε συνδυασμό με τα επικείμενα αποτελέσματα των Τραπεζών και τις πιθανές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων λόγω MSCI (31/8), από τις αλλαγές σταθμίσεων σε επιμέρους τίτλους, θα τραβήξουν το Χ.Α. από τον "βάλτο" της συναλλακτικής απαξίωσης.

Από τους τίτλους εκτός ταμπλώ FTSE26, η μετοχή της Τρ. Ελλάδος (+0,48%) έκανε μία προσπάθεια ανεξάρτητης κίνησης, αλλά "έπεσε στην περίπτωση". Για να δώσει νέο σήμα επιβίβασης, χρειάζεται κλείσιμο υψηλότερα των 14,80 ευρώ, που είναι η σημερινή "κορυφή", όπως και των συνεδριάσεων 21, 22 και 25/8.

Προσπάθεια αντίδρασης, μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, επιχείρησε και η ΕΛ-ΤΕΧ Άνεμος, με τον τίτλο να αναρριχάται μέχρι τα 1,50 ευρώ (+2,04%) για να υποχωρήσει αισθητά στην συνέχεια και να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας και στα 1,44 ευρώ, με ημερήσιες απώλειες 2,04%.
Tα 1,55 ευρώ κύρια αντίσταση όπου κατοχύρωση μπορεί να δώσει και πάλι τα υψηλά, ή τα 1,70 επίπεδο που ήταν και η εισαγωγή του πριν μερικά χρόνια. Τα 1,47 ευρώ κύρια στήριξη που διάσπαση θα δώσει κίνηση στα 1,41, ή 1,38 ευρώ.

"Η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει με την εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική", δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι "η ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους δεν προβλέπεται επί του παρόντος".

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, "καυτή ατζέντα στα ενεργειακά ανοίγει στις επικείμενες διαπραγματεύσεις Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους Θεσμούς. Αυτές αναμένονται να πραγματοποιηθούν, σε υψηλό επίπεδο, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρουν Κυβερνητικές πηγές. Οι Θεσμοί, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να περάσουν από 'μικροσκόπιο' το 'πακέτο' των αλλαγών σε ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) και ΚΟΤ (Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο), προκειμένου να ξεκαθαριστεί το θέμα των δαπανών για την παροχή ευνοϊκής τιμολόγησης στο ηλεκτρικό ρεύμα των Νησιών αλλά και των ευάλωτων Καταναλωτών. Η πώληση των Λιγνιτικών Μονάδων είναι το επόμενο μεγάλο θέμα στις διαπραγματεύσεις. Έτερο σοβαρό θέμα στην Αγορά του Ηλεκτρισμού είναι η εφαρμογή των υπόλοιπων παρεμβάσεων για το λεγόμενο 'target model' με το Χρηματιστήριο Ενέργειας και τις επιμέρους Αγορές. Τέλος, μεγάλο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η εφαρμογή και των υπόλοιπων αλλαγών που αφορούν στην απελευθέρωση της Αγοράς Φυσικού Αερίου".

Από την άλλη και σύμφωνα με τον επικεφαλής του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, κ. Λιαργκόβα, "για να πάμε στην καθαρή έξοδο στις Αγορές και να στείλουμε το μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι να βγούμε από τα μνημόνια, πρέπει η Κυβέρνηση να τρέξει πολύ γρήγορα και να κερδίσει πρώτα την εμπιστοσύνη των επενδυτών, γιατί αλλιώς η Ελληνική Οικονομία θα χρειαστεί οικονομικό 'μαξιλάρι ασφάλειας' από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και άρα επέκταση των μνημονίων. Πριν επιχειρηθεί η τελική έξοδος στις Αγορές, μετά τη λήξη του προγράμματος, πρέπει να γίνουν άλλες δύο δοκιμαστικές έξοδοι στις Αγορές, μία πριν το τέλος του χρόνου και μία μέσα στην Άνοιξη".

"Είναι θετικό το ότι έκλεισε η αξιολόγηση, είχαμε καλή χρόνια στον Τουρισμό και σχετική ηρεμία σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο", πρόσθεσε.

Επιστρέφοντας στους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη είναι το δεύτερο χαμηλότερο για τον τρέχοντα μήνα, με το χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 1/8 (817,74 μονάδες).

Επίσης οι σημερινές, ημερήσιες, απώλειες είναι οι μεγαλύτερες του τελευταίου τριμήνου και πλέον, με τις αμέσως μεγαλύτερες να έχουν σημειωθεί στις 24/5 (-2,17% και κλείσιμο στις 766,03 μονάδες).

Ο Τραπεζικός δείκτης (1033,49) έδωσε το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 31/7 (1021,54), ενώ οι σημερινές απώλειες της τάξης του 4,86% είναι οι μεγαλύτερες του τελευταίου τριμήνου και πλέον, με τις αμέσως μεγαλύτερες να έχουν σημειωθεί στις 24/5 (-6,11% και κλείσιμο στις 964,22 μονάδες).

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, "ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,88%), έστω και οριακά, έχασε και το τελευταίο 'προπύργιο' των 2161 μονάδων και η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στις 2130 μονάδες. 'Intraday position short' με 'stop' τις 2224 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης, με τις δημοπρασίες διέσωσε την στήριξη των 822 μονάδων, με την αμέσως επόμενη να βρίσκεται στις 809 μονάδες".

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Με τη συναλλακτική ραστώνη του Αυγούστου να κορυφώνεται στη χτεσινή συνεδρίαση, ελέω της αργίας του Λονδίνου, το Ελληνικό Χρηματιστήριο αρνείται να αυτονομηθεί το τελευταίο διάστημα" επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Έτσι, αφού οριακά θετικά, μόνον, αντέδρασε στην αναβάθμιση της Fitch, η ειδησεογραφική ανυδρία δεν επιτρέπει τη διαμόρφωση ενός σεναρίου θετικών προσδοκιών. Τα δεδομένα της "μεγάλης εικόνας" για την Ελληνική Οικονομία είναι ακόμη ασαφή, καθώς πολλά θα κριθούν με την ολοκλήρωση του 9μηνου, οπότε θα αξιολογηθούν τα δημοσιονομικά δεδομένα με επίκεντρο την είσπραξη των στοχοθετημένων φορολογικών εσόδων και τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του ΑΕΠ, όπου προσδοκάται βελτίωση των επιδόσεων σε συνέχεια της καλής τουριστικής περιόδου.

Επί του παρόντος, η δημοσιοποίηση των εξαμηνιαίων επιδόσεων των Τραπεζών στο τέλος της εβδομάδος θα δώσει ευκρινέστερη εικόνα για τα μεγέθη τους και την προοπτική εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων τους από τα NPLs.

Τα παραπάνω δεδομένα δικαιολογούν τη στάση αναμονής που συντηρείται το τελευταίο διάστημα με τη συσσώρευση στην περιοχή των 830 μονάδων ως βασικό χαρακτηριστικό.

Ωστόσο, το διεθνές περιβάλλον των τελευταίων ημερών διαμορφώνει προϋποθέσεις για σκηνικό αναταραχής, με τα τελευταία γεγονότα της Κορέας να συνιστούν σοβαρή απειλή. Δεν είναι δε τυχαίο ότι τόσο η Γέλεν όσο και ο Ντράγκι απέφυγαν την αναφορά στις επόμενες κινήσεις της νομισματικής πολιτικής και επικέντρωσαν η μεν Γέλεν στην ανάγκη διατήρησης του αυστηρού θεσμικού πλαισίου για τις Τράπεζες, ώστε να παραμείνουν επαρκώς θωρακισμένες, ο δε Ντράγκι στην ορατή απειλή για την Παγκόσμια Οικονομία από την εφαρμογή πολιτικών προστατευτισμού.

Ουσιαστικά, οι επισημάνσεις και των δύο κεντρικών τραπεζιτών αποσκοπούν στη "νουθέτηση" του Προέδρου Τραμπ, σε σχέση με τους σχεδιασμούς του, τόσο στην εσωτερική, όσο και στην εξωτερική πολιτική ως προς την Οικονομία (πλαίσιο απορρύθμισης για τις Τράπεζες, επιθετική εμπορική πολιτική προς Τρίτους, κυρίως).

Οι εξελίξεις αυτές συνιστούν λόγους νευρικότητας για τις Διεθνείς Αγορές, ιδιαίτερα για τη Wall Street όπου κατά γενική ομολογία οι δείκτες έχουν δει ιστορικά ψηλές επιδόσεις με αρκετές αποτιμήσεις να έχουν στοιχεία υπερβολής.

Έτσι, αν και τόσο οι Ασιατικές όσο και οι Ευρωπαϊκές Αγορές αντικρίζονται από θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις, μια αναταραχή των Αμερικανικών Αγορών δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη καμία Αγορά.

Με αυτά τα δεδομένα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο εισέρχεται, μάλλον, σε φάση πλαγιοκαθοδικής κίνησης, όντας μια Αγορά που καθορίζει την πορεία της από τις επιλογές των επενδυτών εξωτερικού κυρίως.

Επομένως, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα αντανακλαστικά που θα επιδείξουν οι αγοραστές, με τα επίπεδα της περιοχής των 815 μονάδων να είναι το πρώτο επίπεδο στήριξης που επισημαίνει η τεχνική ανάλυση (εκθετικός μέσος 200 εβδομάδων), ώστε να κερδηθεί χρόνος ενόψει των θετικών προσδοκώμενων εξελίξεων που αφορούν την Ελληνική Οικονομία.

"Στο θετικό σενάριο εξελίξεων που επιθυμούμε να συντελεστεί, χωρίς ωστόσο να είναι και το μοναδικό…" τονίζει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο Shanghai Composite (+0,08%) σώθηκε με οριακά θετικό πρόσημο από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο "Ινδός" Sensex 30 (-1,14%).

Προσπαθούν να αναδυθούν από τα χαμηλά ημέρας οι Ευρωπαϊκοί δείκτες, ενθαρρυνόμενοι από τις απόλυτα ελεγχόμενες απώλειες που σημειώνει η Wall Street.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία, αναμένεται να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο το Σεπτέμβριο, όπως κατέδειξε σήμερα η μηνιαία έρευνα του GfK. Ο δείκτης του GfK για τη μελλοντική καταναλωτική εμπιστοσύνη αναμένεται να κινηθεί ανοδικά στις 10,9 μονάδες το Σεπτέμβριο, από 10,8 τον Αύγουστο, τόνισε το ερευνητικό σώμα. Οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal ανέμεναν ανάγνωση 10,8 μονάδων. Ο δείκτης ενισχύεται για πέμπτο συνεχόμενο μήνα και έχει βρεθεί στα υψηλότερα επίπεδά του από τον Οκτώβριο του 2001.

Η Γαλλική καταναλωτική εμπιστοσύνη ανέκαμψε τον Ιούλιο, μετά τη συρρίκνωση που υπέστη τον προηγούμενο μήνα, όπως ενημέρωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία "Insee" και ενισχύθηκε κατά 0,7% σε μηνιαία βάση, αλλά και κατά 2,1% σε ετήσια. Οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal είχαν προβλέψει μικρότερη άνοδο 0,4% στο μήνα και 1% στο έτος.

Επιπλέον, η "Insee" αναθεώρησε ανοδικά τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη του Ιουνίου, σε πτώση 0,7% από 0,8%.

Ελαφριά πτώση κατέγραψαν τον Αύγουστο οι τιμές των Βρετανικών κατοικιών, μετά τη μέτρια άνοδο του Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα η Στεγαστική Τράπεζα "Nationwide". Οι τιμές υποχώρησαν κατά 0,1% στο μήνα, έναντι ανόδου 0,3% που εμφάνισαν τον Ιούλιο. Σε ετήσιους όρους, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 2,1%.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Αύγουστο προσέγγισε υψηλό 16 ετών καθώς αυξήθηκε στις 122,9 μονάδες έναντι 121,1 τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται, ότι οι αναλυτές ανέμεναν πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις 120,3 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Τις εκτιμήσεις της για τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών καταθέτει η Beta Sec. ενόψει ανακοινώσεων την Τετάρτη από τη Eurobank και την Πειραιώς και την Πέμπτη από Εθνική και Alpha Bank.

Η Eurobank αναμένεται να εμφανίσει κέρδη ύψους 57 εκατ. ευρώ (αυξημένα 56% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο), η Αlpha Bank αναμένεται να καταγράψει οριακά καθαρά κέρδη 1 εκατ. ευρώ, λόγω ζημιάς 70 εκατ. από μη συνεχιζόμενες λειτουργίες, η Εθνική Τράπεζα εκτιμάται ότι θα εμφανίσει ζημιές 9 εκατ. ευρώ χωρίς έκτακτα κέρδη και η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να εμφανίσει καθαρά κέρδη 9 εκατ. ευρώ.

Οι αποτιμήσεις των Ελληνικών Τραπεζών παραμένουν πιεσμένες, αντανακλώντας τις μακροοικονομικές αβεβαιότητες καθώς και τις λειτουργικές αντιξοότητες με τις οποίες συνεχίζουν να έρχονται αντιμέτωπες (ιδίως στον τομέα της ποιότητας ενεργητικού).

Βασικές ανησυχίες παραμένουν οι στόχοι των business plans, η στάθμιση των στοιχείων αναβαλλόμενου φόρου στα βασικά κεφάλαια, τα "stress tests" της EBA το 2018, μια ενδεχόμενη άσκηση ποιότητας ενεργητικού (AQR) που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες κεφαλαιακές ανάγκες, αλλά και οι πωλήσεις "κόκκινων" δανείων.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 820,01 μονάδες (-2,20%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 821,46 9-2,03%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 822,67 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,88%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 54,7 εκατ., από τα οποία τα 3,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΣΑΡ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΜΟΗ, ΑΛΦΑ), ενώ ο τίτλος της Alpha Bank απέσπασε το 16% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE26, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΤΤ, ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΣΑΡ και ΦΦΓΚΡΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο Σαράντης και στο χαμηλό ημέρας οι Eurobank, Αττικής και Αεροπορία Αιγαίου.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή, η τελική εικόνα, με 22 ανοδικές μετοχές, έναντι 85 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 9%.

-----ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού, με σημαντική υποχώρηση και στην Αγορά Παραγώγων, η οποία συνδυάστηκε με αυξημένες συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (49.458 συμβόλαια).

Στα 4.405 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.243 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.002, 1.698 για τον Σεπτέμβριο και 304 για τον Οκτώβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.159) κινήθηκε μεταξύ 2.154 και 2.190 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (7.734 Viohalco, 6.000 Intralot), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (7.425), Εθνική (24.823), MIG (4.519), Alpha Bank (5.645), ΑΔΜΗΕ (608), ΔΕΗ (276), Viohalco (1.168), Intralot (299), ΟΠΑΠ (256), Αττικής (100), Ελλάκτωρα (211), Ελ. Πετρέλαια (232), ΟΤΕ (733), Cenergy (1.215), ΕΧΑΕ (996), Μυτιληναίο (346), Motor Oil (185).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 103.315, Eurobank 47.877, Εθνική 98.269, Alpha Bank 36.211 και Viohalco 11.059.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 14.024.582 τεμ., (από 14.460.582 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 18.057.312 τεμ. (18.057.312) και Eurobank 12.996.055 τεμ. (12.856.055).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v