Η χθεσινοβραδινή ψύχραιμη συμπεριφορά της Wall Street και τα, τελικά, θετικά πρόσημα, έδωσαν την δυνατότητα, σήμερα, στις Ευρωπαϊκές Αγορές να διεκδικήσουν και να ανακτήσουν μέρος των χθεσινών απωλειών και στην κίνηση αυτή προσπάθησε να ακολουθήσει και το Χ.Α.
Στα θετικά της σημερινής συνεδρίασης, το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη με θετικό πρόσημο, στα αρνητικά, η αδυναμία κλεισίματος υψηλότερα των 830 μονάδων (ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 829,88, +0,88%) και ο καταφανώς χαμηλότερος τζίρος, από αυτόν της χθεσινής σημαντικής υποχώρησης.
"Δεμένο στο άρμα των Διεθνών Αγορών, το Χ.Α." ήταν ο τίτλος του προσυνεδριακού σχολίου από τον "ομόσταβλο" Μιχ. Γελαντάλι και δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα, έστω και αν η σημερινή συνεδρίαση κατέδειξε, με την εξέλιξή της, ότι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο έχουν επιστρέψει και "ψήγματα" εσωτερικών ανησυχιών, που έχουν σχέση και με τους ελέγχους των χαρτοφυλακίων χορηγήσεων των συστημικών Τραπεζών.
Ξεκινώντας από τις Διεθνείς Αγορές και σύμφωνα με Ξένους διαχειριστές με τους οποίους ήλθε σε επικοινωνία τμήμα ανάλυσης Ιδιωτικής ΑΧΕ, δεν είναι λίγοι οι λόγοι που μπορεί να διατηρήσουν, ή και να αυξήσουν την υφιστάμενη μεταβλητότητα.
Στην "πέραν του Ατλαντικού όχθη", η Fed πιέζεται να ξεκινήσει μια άνευ προηγουμένου μείωση του ισολογισμού της, ενώ το Κογκρέσο καλείται να συμφωνήσει στον προϋπολογισμό για το έτος 2018 έως το τέλος Σεπτεμβρίου και να αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους της Κυβέρνησης, όταν είναι κοινό μυστικό ότι οι σχέσεις μεταξύ του Κογκρέσου και του Προέδρου Trump δεν είναι στο καλύτερό τους σημείο και με τους Οίκους αξιολόγησης να απειλούν με υποβάθμιση, σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας για το "ταβάνι" στην αύξηση του χρέους.
Στην "Γηραιά Ήπειρο" με ενδιαφέρον αναμένεται η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ (7/9) όπου δεν αποκλείεται οι Αγορές να ακούσουν περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά την μείωση των αγορών σε περιουσιακά στοιχεία, με τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια να συνεχίζουν να προβληματίζονται από το "ακριβό" Ευρώ.
Αστάθμητοι παράγοντες οι γεωπολιτικές εντάσεις, μεταξύ ΗΠΑ - Β. Κορέας και όχι μόνο, αλλά και οι επικείμενες Γερμανικές εκλογές.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., η συνεδρίαση ξεκίνησε με "ταγό" της αντίδρασης τις Τραπεζικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ εμφανώς επιφυλακτικότερη εικόνα τηρούσαν τα περισσότερα από τα υπόλοιπα blue chips.
Είναι ενδεικτικό ότι στα πρωινά υψηλά, ο Τραπεζικός δείκτης (+0,34%) βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τις 1052,46 μονάδες (+1,84%), ο τίτλος της Alpha Bank (-0,47%) μέχρι τα 2,14 ευρώ (+1,42%), της Εθνικής (-0,58%) μέχρι τα 0,3550 ευρώ (+2,6%), της Eurobank (+2,36%) μέχρι τα 0,912 ευρώ (+2,47%), της Πειραιώς (+1,05%) μέχρι τα 4,84 ευρώ (+1,89%) και της Αττικής (0%) μέχρι τα 0,096 ευρώ (+3,23%), για να υποχωρήσουν σχετικά στην συνέχεια, με τις Εθνική και Αττικής να ολοκληρώνουν την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας.
To ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη
Για τους traders που επιμένουν να δραστηριοποιούνται στους τίτλους των συστημικών Τραπεζών, η στήλη ζήτησε την βοήθεια του τμήματος ανάλυσης της Fast Finance, προκειμένου να λάβει τις απαιτούμενες "τεχνικές οδηγίες".
Σύμφωνα με την ΑΕΠΕΥ και τα ημερήσια γραφήματα, για την περίπτωση της Alpha Bank, "ο τίτλος συσσωρεύει 4 μήνες, σχεδόν, ανάμεσα στα 2,00 και 2,33 ευρώ. Η κίνηση διαφυγής φαίνεται να είναι κοντά. Όσο τα 2,03 κρατάνε, το ανοδικό σενάριο έχει τον πρώτο λόγο, σε μεγάλη εικόνα. Κοντινή σημαντική αντίσταση που θα βγάλει αγοραστές σε περίπτωση διάσπασης είναι το 2,22 και κοντινή στήριξη τα 2,10 ευρώ", επίπεδο που έκλεισε σήμερα η μετοχή.
Για την Eurobank, "τα 0,95 ευρώ δεν απειλήθηκαν στην προηγούμενη ανοδική κίνηση, ενώ η διάσπαση του 0,93 μας έδωσε και πάλι κίνηση στα χαμηλά. Το 0,88 - 0,8950 είναι στήριξη στην παρούσα και μόνο κατοχύρωση μπορεί να δώσει υποχώρηση σε χαμηλότερα επίπεδα. Τα 0,92 ευρώ κοντινή αντίσταση, με τα 0,9440 - 0,95 κύρια".
Στην περίπτωση της Εθνικής, "τα 0,3670 ευρώ είναι κοντινή αντίσταση, με κύρια τα 0,3770 που είναι και 'make or break' σε μεγάλη εικόνα. Προσοχή στα 0,3510 ευρώ, που είναι και 'stop' στο 'long', σε ημερήσιο γράφημα" και τα οποία χάθηκαν κατά την σημερινή συνεδρίαση.
Τέλος για την Πειραιώς, "ο τίτλος είναι 'long' όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 4,80 ευρώ (σημερινό κλείσιμο), ενώ διάσπαση μπορεί να δώσει κίνηση, τουλάχιστον μέχρι τα 4,60 ευρώ. Πρώτη αντίσταση στα 5,01 ευρώ, που κατοχύρωση θα δώσει συνέχιση της κίνησης προς τα 5,24, ή 5,50 ευρώ".
Για την περίπτωση του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών, η Fast Finance αναφέρει: "ο 'πολύπαθος' συνεχίζει να έλκεται από την 'αφετηρία' του 1000. Το 1030 - 1020 είναι σημαντική στήριξη και μόνο μία κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση προς χαμηλότερα επίπεδα. Το 1052 κοντινή αντίσταση και 'stop' στο 'Intraday short', με κύρια αντίσταση τις 1080 - 1100 μονάδες.
Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι τίτλοι επέλεξαν την πλάγια κίνηση και μόνο η μετοχή της Motor Oil (+1,61%) ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με αξιοσημείωτα κέρδη.
Από την "αδύναμη" πλευρά, με απώλειες μεγαλύτερες του 1%, έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, Ελ. Πετρέλαια, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ, ενώ η γενικότερη εικόνα, μάλλον επιβεβαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι οι περισσότερες από τις τρέχουσες αποτιμήσεις στο ταμπλώ του FTSE26, δεν είναι, πλέον, στην ζώνη της ευκαιρίας. Και αυτό γιατί ενσωματώνουν πολύ προσδοκία, με ότι αυτό συνεπάγεται σε ενδεχόμενες αστοχίες σε σχέση με αυτό που αναμένει η Αγορά, ή σε περίπτωση επιδείνωσης τους διεθνούς κλίματος.
Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "ενδελεχή εικόνα για το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που βαρύνουν τις εγχώριες συστημικές Τράπεζες και την προεργασία για την αντιμετώπισή τους, θα έχει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM), μετά την ολοκλήρωση του εν εξελίξει ελέγχου στα χαρτοφυλάκια χορηγήσεων. Μετά από ένα ολιγοήμερο διάλειμμα Καλοκαιρινών διακοπών, τα κλιμάκια του SSM ξανάπιασαν δουλειά, ζητώντας από Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank, που βρίσκονται στο πρώτο κύμα ελέγχου, τη χορήγηση σειράς στοιχείων. Ο έλεγχος στις δύο Τράπεζες αναμένεται να διαρκέσει έως τις 15 Οκτωβρίου και θα ακολουθήσουν έως το τέλος του έτους Πειραιώς και Eurobank".
Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών και επειδή δεν αναμένεται κάτι εντυπωσιακό από τα αποτελέσματα των συστημικών Τραπεζών που ανακοινώνονται σήμερα και αύριο, το καλύτερο δυνατό σενάριο δείχνει αυτό σύμφωνα με το οποίο οι επιμέρους τοποθετήσεις θα διατηρήσουν τον Γενικό Δείκτη σε πλάγια κίνηση και εντός του εύρους συσσώρευσης, με το Χ.Α. πάντα σε "ανοιχτή γραμμή" με τις Διεθνείς Αγορές.
Για την περίπτωση της τεχνικής εικόνας των βασικών δεικτών, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,15), οι 2152 μονάδες θεωρούνται σημαντική στήριξη (το 61% της τελευταίας ανοδικής κίνησης και η ανοδική γραμμή τάσης του τελευταίου διαστήματος), που διάσπασή της θα οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα.
Σε ημερήσιο είμαστε "long" με το "stop" στο 2109 ενώ σε "intraday" είμαστε "short" με το "stop" στις 2201 μονάδες. Το 2180 - 2185 είναι βραχυπρόθεσμα αντίσταση.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Το μεγάλο 'κόκκινο κηροπήγιο' της χθεσινής συνεδρίασης στο Γενικό Δείκτη του Χ.Α., που αντιπροσώπευσε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του ΓΔ το τελευταίο τρίμηνο, θα μπορούσε κάλλιστα να αποδοθεί στη νευρικότητα που συνεχίζουν να προκαλούν στους επενδυτές ο απρόβλεπτος παράγων 'Νότια Κορέα', η φυσιολογική 'κόπωση' των μετοχικών αποτιμήσεων από το πολυετές ράλι στα μεγάλα Ξένα Χρηματιστήρια και η πολύμηνη υπεραπόδοση του ΓΔ του Χ.Α., η οποία βασίστηκε, κυρίως, στην ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, στις αναβαθμίσεις της Ελληνικής Οικονομίας από τους Οίκους αξιολόγησης και στην προοπτική εξόδου του Ελληνικού Δημοσίου για δανεισμό στις Αγορές ομολόγων" αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης.
Πέραν του "μικρόκοσμου" της Λεωφόρου Αθηνών, απότοκες της διακριτικής αποφυγής ρίσκου στο εξωτερικό είναι η εκτίναξη του Ευρώ/Δολαρίου κοντά στο 1,20 για πρώτη φορά μετά από δυόμιση χρόνια, η άνοδος του Χρυσού σε υψηλό ενός περίπου έτους και η αυξημένη ζήτηση για Αμερικάνικα Treasuries.
Ειδικότερα σε ότι αφορά την απότομη άνοδο του Ευρώ αναμένουμε ότι για την ΕΚΤ δε θα περάσει απαρατήρητη η – σύμφωνα με τα μοντέλα θεμελιώδους ανάλυσης πολλών αναλυτών – αρνητική επίπτωσή της ανατίμησης στις εξαγωγές των Χωρών της Ευρωζώνης. Φυσικά, η συγκεκριμένη εξέλιξη λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο που η Ευρωζώνη αρχίζει να ικανοποιεί με τις οικονομικές της αποδόσεις, με την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ να υπερβαίνει το 2% για πρώτη φορά την τελευταία εξαετία.
Τα "γεράκια" εντός του ΔΣ της Τράπεζας θα χρησιμοποιήσουν την πρόσφατη δυναμική του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ ως επιχείρημα για σταδιακή απόσυρση των μέτρων ρευστότητας (QE) μέσα στους επόμενους μήνες, σενάριο που αφενός θα ενισχύσει περαιτέρω το Ευρώ, αφετέρου θα απομακρύνει το "μαξιλάρι ασφαλείας" που η ΕΚΤ, τεχνηέντως, δημιούργησε για τις Ευρωπαϊκές Αγορές μετοχών και ομολόγων τα πέντε τελευταία χρόνια.
Επίσης, συνέπεια της ισχυροποίησης του Ευρώ είναι το ότι οι μετοχές που είναι εισηγμένες σε Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια φαίνονται "ακριβότερες" στους επενδυτές που χρησιμοποιούν Νομίσματα βάσης διαφορετικά από το Ευρώ. Προφανώς, βέβαια, όσοι από αυτούς είχαν ήδη τοποθετηθεί σε Ευρωπαϊκές μετοχές πριν την ανατίμηση του Ενιαίου Νομίσματος, απολαμβάνουν τώρα υψηλές λογιστικές αποδόσεις μετά την μετατροπή των κερδών και των μερισμάτων τους σε εγχώρια Νομίσματα.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ένα κλείσιμο του ΓΔ χαμηλότερα από τις 809 μονάδες (χαμηλό δυόμιση μηνών) θα θέσει εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα της ανοδικής τάσης και παράλληλα θα ενεργοποιήσει σειρά εντολών "stop loss" σε μεμονωμένες μετοχές και ως επί το πλείστο στις υποαποδίδουσες. Οι αγοραστικοί, από την άλλη, θα επιδιώξουν να μείνει ανέπαφο το "οχυρό" των 809 μονάδων, με επόμενους στόχους τις 845 και τις 860 μονάδες.
Σε γενικές γραμμές, η αδυναμία της συναλλακτικής κίνησης τον Αύγουστο, σε σχέση με τους 3 μήνες που προηγήθηκαν αυτού, ενισχύει την πιθανότητα να αποτελεί η πρόσφατη υποχώρηση μία φυσιολογική διόρθωση τιμών εντός της ανοδικής τάσης των τελευταίων μηνών. Άλλωστε η μεταβλητότητα κινείται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα χωρίς να παραπέμπει (προς το παρόν τουλάχιστον) σε μαζικό "ξεφόρτωμα" τίτλων. Αντίστοιχες φάσεις συσσώρευσης της Αγοράς, στις περισσότερες των περιπτώσεων προαναγγέλλουν συνέχιση της κυρίαρχης τάσης, χωρίς, βέβαια, να μπορεί να αποκλειστεί τίποτα στο απρόβλεπτο Ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο σε περίπτωση περιδίνησης των Ξένων Αγορών, αναμένεται να φανεί ιδιαίτερα "ευαίσθητο".
Κοιτώντας στο γράφημα των αποδόσεων του Ελληνικού δεκαετούς, η κίνησή τους κοντά στο 5,50%, τους δύο τελευταίους μήνες, μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς σε αυτό το επίπεδο βρίσκεται η σημαντική στήριξη από το "success story" του έτους 2014.
Με την τουριστική περίοδο να φτάνει στο τέλος της, αναζητούνται οι καταλύτες που θα δώσουν νέα πνοή στην εγχώρια πραγματική Οικονομία και θα συμπαρασύρουν την επενδυτική ψυχολογία ενόψει του επόμενου, γεμάτου προκλήσεις Φθινοπώρου.
"Ο Τραπεζικός δείκτης καλείται για ψυχολογικούς και τεχνικούς λόγους να κρατηθεί πάνω από τις 1.000 μονάδες, με τις προοπτικές του να επηρεάζονται σαφώς από τις ανακοινώσεις εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων και το guidance των ομίλων του κλάδου" τονίζει ο κ. Στεριώτης Nuntius Sec.).
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μόνο "κόκκινο" δείκτη τον Shanghai Composite (-0,05%) ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο Hang Seng (+1,19%).
Θετικά τα πρόσημα στην Ευρώπη, ενώ μικτές διαθέσεις επιδεικνύουν οι δείκτες στην Wall Street, κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης.
Οριακές απώλειες για Ευρώ και Χρυσό και σχετικά μεγαλύτερες για το Πετρέλαιο.
Ξεκινώντας από την Ευρώπη, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών αναρριχήθηκε η οικονομική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο δείκτης βιομηχανικού και καταναλωτικού κλίματος αυξήθηκε στις 111,9 μονάδες τον Αύγουστο, από 111,3 τον Ιούλιο, σύμφωνα με την Κομισιόν, υψηλότερα από τις 111,3 μονάδες που ανέμεναν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg.
Η καταναλωτική πίστωση στην Βρετανία αυξήθηκε τον Ιούλιο με τον πιο αργό ρυθμό εδώ και πάνω από έναν χρόνο, γεγονός που καταδεικνύει ότι η αποδυνάμωση της Οικονομίας και οι ενέργειες της Τράπεζας της Αγγλίας κάνουν τα Νοικοκυριά λιγότερο πρόθυμα να επιβαρυνθούν με χρέος.
"Ο δανεισμός χωρίς εξασφαλίσεις αυξήθηκε κατά 9,8% τον περασμένο μήνα σε ετήσια βάση, σημειώνοντας την μικρότερη άνοδο από τον Απρίλιο του 2016. Σε σύγκριση με τον Ιούνιο, η καταναλωτική πίστωση υποχώρησε κατά 10%", ενημέρωσε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της Χώρας.
Μεγαλύτερη από το αναμενόμενο άνοδο σημείωσε ο Γερμανικός πληθωρισμός τον Αύγουστο. Ο ετήσιος πληθωρισμός, βάσει των εναρμονισμένων Ευρωπαϊκών προτύπων, αυξήθηκε στη Γερμανία σε 1,8% αυτό το μήνα από 1,5% τον Ιούλιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας. Οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal ανέμεναν μικρότερη άνοδο σε 1,7%.
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, άνοδο κατέγραψαν οι προσλήψεις από τον Αμερικανικό Ιδιωτικό τομέα τον Αύγουστο. Οι νέες θέσεις εργασίας ανήλθαν σε 237.000 εντός του μήνα, σύμφωνα με την "ADP", έναντι 178.000 θέσεων τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές περίμεναν 185.000 νέες θέσεις εργασίας. Σχεδόν όλες οι νέες θέσεις προέρχονται από τον κλάδο των Υπηρεσιών, που παρήγαγε 204.000 θέσεις τον Αύγουστο.
Η Αμερικανική Οικονομία αναπτύχθηκε με ακόμα γρηγορότερο ρυθμό από αυτόν που αρχικά είχε υπολογιστεί, καταφέρνοντας μάλιστα να πετύχει το υψηλότερο ποσοστό εδώ και πάνω από δυο χρόνια. Σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3% αντί της αρχικής εκτίμησης για 2,7%, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι το momentum διατηρήθηκε στις αρχές του τρίτου τριμήνου, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου.
Επιστροφή στο ΧΑ
Το ποσό των 1,138 δισ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο μειώθηκε στο 2,4% από 2,5% στην προηγούμενη δημοπρασία.
"Η Ελλάδα, όπως και η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και μετά", τονίζουν οι οικονομολόγοι. Πλέον γίνεται συχνή αναφορά σε αυτές τις Χώρες, ως Μέρη όπου επώδυνες μεταρρυθμίσεις οδήγησαν σε οικονομική ανάπτυξη.
Οι αναλυτές υπενθυμίζουν στους επενδυτές, όπως γράφει το CNBC, να μην ξεχνούν την Ελλάδα, όταν εστιάζουν σε τοποθετήσεις με μεγαλύτερα ρίσκα.
Τέλος, οι οικονομολόγοι δεν ξεχνούν την Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη Οικονομία της Ευρωζώνης και ίσως μεγαλύτερο πονοκέφαλο για τη σταθερότητα του Μπλοκ.
Η δημιουργία Διαπραγματεύσιμου Αμοιβαίου Κεφαλαίου (ETF) Ελληνικού Δείκτη, ή ομάδας Ελληνικών τίτλων που θα διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Shenzhen, είναι η πρώτη αφορμή για την –απαραίτητη ως προϋπόθεση– υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) μεταξύ της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της αντίστοιχης Κινεζικής Επιτροπής εντός της εβδομάδος.
Κλιμάκιο αποτελούμενο από τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπο Γκότση, τον αντιπρόεδρο της Ε.Κ. Ξενοφώντα Αυλωνίτη, τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτη Λαζαρίδη και τον αναπληρωτή Επιτελικό Διευθυντή Λειτουργιών του Χ.Α. Νίκο Πορφύρη, βρίσκεται ήδη στην Κίνα για τον λόγο αυτό.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης μέχρι τις 12.16 είχε "δει" τόσο το χαμηλό των 829,88 (-0,02%), όσο και το υψηλό των 829,88 μονάδων (+0,88%) και από εκεί και πέρα κινούμενος μόνιμα με θετικό πρόσημο, στις 17.00 βρέθηκε στις 823,18 (+0,06%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 823,65 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,12%.
Ο τζίρος προσγειώθηκε στα 38,8 εκατ., από τα οποία τα 4,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ), ενώ ΟΤΕ, ΕΤΕ και ΑΛΦΑ απέσπασαν το 48,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΤΤ, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Grivalia και στο χαμηλό ημέρας οι Εθνική, Αττικής και Ελ. Πετρέλαια.
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, η ΓΕΚΕ (+19,65%) με οριακές συναλλαγές κινείται σε υψηλά 34 μηνών, έβδομη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Q&R (+3,57%), προσπάθησε να αντιδράσει μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις η Κορρές (+0,23%), με συνεχείς εναλλαγές ημερήσιων προσήμων η Ιντρακόμ (+0,63%) θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 0,668 ευρώ για να δώσει μεγαλύτερη κίνηση, ενώ η MLS (+1,76%) έκλεισε σε νέα υψηλά τρέχοντος έτους και σε υψηλά 35 μηνών.
Προς υψηλό 35 μηνών η MLS
Σχετικά καλή η τελική εικόνα με 56 ανοδικές μετοχές, έναντι 39 πτωτικών, 5 τίτλοι με διψήφιο ποσοστό ανόδου και άλλοι τόσοι με διψήφιο ποσοστό υποχώρησης.
----ΧΠΑ
Προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, όμως οι συναλλαγές κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (35.940 συμβόλαια).
Στα 4.225 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.405 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.190, 1.177 για τον Σεπτέμβριο και 13 για τον Οκτώβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.164) κινήθηκε μεταξύ 2.159 και 2.179 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (20.000 Intralot), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.005), Εθνική (20.497), MIG (1.524), Alpha Bank (3.613), ΑΔΜΗΕ (177), ΔΕΗ (138), Viohalco (192), Intralot (308), ΟΠΑΠ (1.128), Ελλάκτωρα (228), Ελ. Πετρέλαια (311), ΟΤΕ (503), Cenergy (442), ΕΧΑΕ (536), Μυτιληναίο (396), ΟΛΠ (652).
Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 103.899, Eurobank 46.662, Εθνική 107.762, Alpha Bank 37.621 και Viohalco 11.138.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 14.024.582 τεμ., (από 14.024.582 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 18.057.312 τεμ. (18.057.312) και Eurobank 13.196.866 τεμ. (12.996.055).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.