Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεμένο στο άρμα των διεθνών αγορών το ΧΑ

Με κέρδη ξεκίνησε τη συνεδρίαση το ΧΑ. Τράπεζες και blue chips δέχτηκαν χθες ισχυρές ρευστοποιήσεις, αλλά τα περιθώρια αντίδρασης είναι άμεσα συνδεδεμένα με την εικόνα στις ξένες αγορές. Σε ποιο σημείο βρίσκονται τώρα οι βασικοί δείκτες, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση.

Δεμένο στο άρμα των διεθνών αγορών το ΧΑ

Στα κάτω του χθες το... τρενάκι του τρόμου, παρασυρόμενο από τη «βουτιά» των ευρωπαϊκών αγορών, που και αυτές με τη σειρά τους διόρθωναν με αφορμή την υποχώρηση της Wall Street. 

Σημαντικές απώλειες, με αυξημένες συναλλαγές και τζίρους, ενισχύοντας την εκτίμηση όσων θεωρούν πως οι traders ενεργοποιούνται όταν διαμορφώνεται ξεκάθαρη τάση, είτε πτωτική είτε ανοδική και εν προκειμένω πτωτική, όπως χθες.

Ο τζίρος που πραγματοποιήθηκε στα 54,6 εκατ. ευρώ, με τον Γενικό Δείκτη στο «κλείσιμο» να διασώζεται ακριβώς στις 822 μονάδες (*). Γεγονός το ότι στη συνεδρίαση ρευστοποιήθηκαν θέσεις και σε τράπεζες -περί τα 24 εκατ. ευρώ- αλλά και σε blue chips, σηματωρούς -άλλα 30,6-, που παραπέμπει σε ξεκάθαρη μείωση θέσης ισχυρών χεριών. Ηταν η σημαντικότερη/μεγαλύτερη μείωση θέσεων το τελευταίο διάστημα, γεγονός που προβληματίζει τους ανθρώπους της αγοράς και δη εκείνους οι οποίοι υποστηρίζουν ότι στο ΧΑ τα «υψηλά» καταγράφηκαν στα μέσα Ιουλίου και από τις 856 μονάδες έχει δρομολογηθεί πτωτικός σχηματισμός. 

Αποτελεί κοινή εκτίμηση πως σχεδόν όλα εξαρτώνται από τη συνέχεια που θα έχει η Wall Street, η Φρανκφούρτη και ότι κάθε φορά που θα γίνονται πωλήσεις στα χρηματιστήρια της πρώτης γραμμής, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό θα ακολουθεί και η περιφέρεια, το ΧΑ. 

Κλάδος που υπέστη τις μεγαλύτερες πιέσεις/υποχώρηση ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ κατά 4,86% χαμηλότερα στις 1.033,49 μονάδες, με σημαντική στήριξη προς τις 1.021 μονάδες. Ωστόσο, πωλήσεις έγιναν και σε μετοχές των Motor Oil, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Μυτιληναίο, ΕΛΠΕ, Viohalco, ΑΔΜΗΕ, FF Group, Cenergy κ.α. και μένει να φανεί σήμερα εάν θα έχουν συνέχεια. 

Ηδη ο ΓΔ στις 822,67 μετρά οριακά θετικό πρόσημο (0,32%) σε μηνιαίο, με τον Αύγουστο να κλείνει αύριο.

Στις 1.033,49 ο ΔΤΡ πλέον, με απώλειες 1,10% από χθες, ενώ ο FTSE25 στις 2.159,16 με οριακά θετική απόδοση στο ίδιο διάστημα, εν μέρει... διασώθηκε με το 0,50% της Coca Cola στα 28,24 ευρώ. 

Να δούμε τώρα τι γίνεται, καθώς η Wall Street «αγνόησε» τη Βόρεια Κορέα, με τον S&P στις 2.446,30 μονάδες αλλά με το GREK να υποχωρεί 1,41% στα 10,52$ και το NBGYY κατά 2,55% χαμηλότερα, στα 0,394$. 

Πρακτικά και τεχνικά ο τραπεζικός κλάδος, η Εθνική, έχουν περιθώριο να υποχωρήσουν χαμηλότερα (ίσως προς τις 1.021 ο ΔΤΡ και το 0,335 η ΕΤΕ), αλλά μένει να δούμε εάν με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα μπορούσε να υπάρξει κάποια αντίδραση. Για τα αποτελέσματα των τραπεζών, η ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή εκτιμά για την επόμενη ημέρα. 

Τεχνικά για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση ο Ηλίας Ζαχαράκης «βλέπει» για τον FTSE25 ότι η διάσπαση των 2.186 έβγαλε διόρθωση στο ποσοστό του 61% της όλης ανοδικής κίνησης στις 2.152, που είναι και στήριξη. Απώλεια του επιπέδου αυτού οδηγεί ακόμη χαμηλότερα, στις 2.135, πλην  όμως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας μικρής αντίδρασης προς τις 2.172, με κύρια αντίσταση στις 2.185 μονάδες. 



Η τάση θα εξαρτηθεί από τις ευρωπαϊκές αγορές, με τον DAX να κινδυνεύει να συνεχίσει να διορθώνει προς τις 11.947 (και χαμηλότερα προς τις 11.850), αν και δεν θα πρέπει να αποκλειστεί σήμερα μία προσπάθεια προς τις 11.990 (και λίγο υψηλότερα, προς τις 12.220). 

Θα κριθεί ωστόσο και από το αν θα υπάρξει αντίδραση για τον ΔΤΡ (σημείο αναφοράς οι 1.021) και τη στάση των ισχυρών χεριών στα blue chips. Σηματωροί μετοχές των Motor Oil, Viohalco, Μυτιληναίου.  

(*) σχετική αναφορά από νωρίς στον Εκηβόλο, για τη σημασία της εν λόγω περιοχής.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v