Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτος στόχος η... άμυνα στο Χρηματιστήριο

Πιέσεις στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Σε πρώτο πλάνο οι γεωπολιτικές πιέσεις στις αγορές, με την ελληνική να «προετοιμάζεται» για την αξιολόγηση. Δοκιμάζονται οι στηρίξεις για τις τράπεζες. Οι ρευστοποιήσεις και τα τεχνικά όρια.

Πρώτος στόχος η... άμυνα στο Χρηματιστήριο

Καλή εβδομάδα, με τις ξένες αγορές υπό «γεωπολιτική» πίεση και το ΧΑ υπό την σκιά της τρίτης αξιολόγησης.

Τέλειο σκηνικό -εκτός και εντός συνόρων- για τους πωλητές, για όσους προσβλέπουν σε περαιτέρω υποχώρηση των μετοχικών αξιών, σε αποσυμπίεση -κατ'  άλλους- της τελευταίας σημαντικής μεσοπρόθεσμης ανόδου των χρηματιστηρίων, με οδηγό τη Wall Street.

Περαιτέρω επιβάρυνση του κλίματος με αφορμή το... βορειοκορεατικό, στη δίνη των εξελίξεων και η Γερμανία -που έχει εισέλθει ήδη στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου-, με τις ΗΠΑ να απειλούν τη Β. Κορέα με «μαζική στρατιωτική αντίδραση».

Στα καθ' ημάς, το ΧΑ σε κρίσιμη καμπή, με τον FTSE25 σε δοκιμασία στην περιοχή των 2.150 και τον τραπεζικό κλάδο σε ταχεία επιστροφή στα επίπεδα των 1.000 μονάδων. Ουσιαστικά ο ΔΤΡ «επιστρέφει» στην περιοχή απ' όπου ξεκίνησε την πορεία του κατά την τελευταία (τρίτη) ανακεφαλαιοποίηση.

Η διόρθωση της Παρασκευής ενδεικτική των εγγενών λόγων που επηρεάζουν τις κινήσεις των ισχυρών χεριών που έχουν θέσεις στο ΧΑ, στις τράπεζες, στα blue chips.

Με τις πρώτες κιόλας αναφορές για την τρίτη αξιολόγηση, η «απειλή» του ΔΝΤ με ευθύ «χτύπημα» κατά του τραπεζικού κλάδου, πυροδοτώντας τις πρώτες εμφανείς ρευστοποιήσεις θέσεων στις 4 συστημικές, με συνέπεια την άτακτη υποχώρηση του ΔΤΡ προς την ευρύτερη περιοχή των 1.000 μονάδων.

Πλέον οι πωλητές, ειδικά στις τράπεζες, έχουν σαφές προβάδισμα και την ευκαιρία να πιέσουν τον κλάδο χαμηλότερα και των 1.000 μονάδων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια. Ενδεχόμενη διάσπαση της περιοχής αυτής θα προκαλούσε αλυσιδωτά περισσότερες πωλήσεις όχι μόνο στους τραπεζικούς τίτλους αλλά και σε blue chips, αρκετά εκ των οποίων είναι ήδη από τον Αύγουστο σε κλίση.

Η μείωση θέσεων και σε blue chips, εμφανής μετά την καταγραφή των τελευταίων υψηλών της αγοράς (μετά τις 17 Ιουλίου), έχει φέρει το ΧΑ σε θέση short, με (κυρίως) την Coca Cola να σώζει το παιχνίδι για τους αγοραστές τον Αύγουστο. Είχε σημειωθεί στο απολογιστικό σχόλιό μας για τον Αύγουστο πως το ΧΑ κράτησε το θετικό πρόσημο κυρίως λόγω της υπεραπόδοσης της πιο βαριάς εισηγμένης/μετοχής του χρηματιστηρίου, καθώς με το 12%+ απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών που σημείωσαν τράπεζες και αρκετά blue chips.

Πλέον το ΧΑ είναι... ενώπιος ενωπίω, με ό,τι αυτό σημαίνει για πωλητές-αγοραστές, με το οικονομικό επιτελείο να μπαίνει σε ρυθμούς τρίτης αξιολόγησης, με περισσότερα από 100 προαπαιτούμενα πάνω στο τραπέζι και τη... δαμόκλειο σπάθη του ΔΝΤ για AQRs στις τράπεζες να επικρέμαται στην αγορά.

Σε αυτά τα επίπεδα ο ΔΤΡ είναι ενισχυμένος 20,21% από την αρχή του έτους και ο FTSE25 κατά 23,64%, που πρακτικά σημαίνει ότι ακόμη και σε αυτές τις τιμές υπάρχουν θέσεις με θετική απόδοση και δέλεαρ την κατοχύρωσή της. Ο τζίρος σε χαμηλά/μέτρια επίπεδα, στα 30-35 εκατ. ευρώ, με την εκτίμηση πως σταδιακά θα αυξηθεί από σήμερα και μένει να φανεί εάν θα πρόκειται για εντονότερη ενεργοποίηση των πωλητών.

Ουσιαστικά το σενάριο της επαναφοράς της αγοράς προς το πολύ σημαντικό επίπεδο των 845 μονάδων απομακρύνεται όλο και περισσότερο, με ζητούμενο για σήμερα την επιβεβαίωση των αμυνών του ΔΤΡ πέριξ των 1.000 μονάδων και την ανάπτυξη αγοραστικών δυνάμεων σε δεικτοβαρείς μετοχές ικανών να απορροφήσουν μέρος της πίεσης. Ωστόσο, ούτε η διεθνής συγκυρία αλλά ούτε και οι τελευταίες εξελίξεις στο εσωτερικό (με αφορμή τον ρόλο του ΔΝΤ) βοηθούν τους αγοραστές.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v