Ενισχύονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια... παλινωδεί το ΧΑ. Αποκλίνουσα η πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου από αυτή των ευρωπαϊκών, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 0,42% στις 822 μονάδες, την ώρα που ο DAX ενισχύεται 0,72% στις 12.142 μονάδες.
Ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως ο κλάδος που «ταλαιπωρεί» και σήμερα τις αγορές είναι ο τραπεζικός, με ενδεικτική την υποχώρηση των μετοχών των Deutsche Bank (0,71%), Commerzbank (0,10%) στη Φρανκφούρτη.
Την ίδια ώρα, στην Αθήνα το μεγαλύτερο βάρος των πιέσεων επικεντρώνεται στις τράπεζες, με τον ΔΤΡ να χάνει πάνω από 1,25% προς τις 1.023 μονάδες. Επίμονες οι πωλήσεις στον τραπεζικό κλάδο για ακόμη μία συνεδρίαση και με αποθαρρυντική ένδειξη την υποχώρηση και των 4 συστημικών.
Στο μείον και η σηματωρός Alpha Bank, με συγκριτικά αυξημένο τζίρο, με την τιμή της μετοχής έως τα 2,10 ευρώ. Συγκριτικά αυξημένος τζίρος σε Εθνική και Πειραιώς, επίσης χαμηλότερα προς βραχυπρόθεσμες στηρίξεις. Και αυτά παρά την ανακοίνωση νωρίτερα των ενθαρρυντικών στοιχείων για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου.
Με τις πωλήσεις στις τράπεζες ελεγχόμενες μεν, σταθερές δε, η εικόνα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Πόσο δε μάλλον που πωλήσεις συνεχίζονται -για ακόμη μία συνεδρίαση- στη μετοχή του ΟΠΑΠ και δευτερευόντως του ΟΤΕ. Στα 9,40-9,27 ευρώ νωρίτερα η μετοχή του ΟΠΑΠ, θέτοντας σε δοκιμασία τη σημαντική στήριξη των 9,30 ευρώ, με εμφανή την περαιτέρω κλίση του συγκεκριμένου τίτλου.
Με τράπεζες και ΟΤΕ-ΟΠΑΠ να υποχωρούν, τα περιθώρια των αγοραστών περιορίζονται, όπως και χθες, προς το τέλος της συνεδρίασης και αφού έχει απορροφηθεί η όποια προσφορά θα βγαίνει μέχρι τότε.
Αλλωστε με την αξία των συναλλαγών στα 12,2 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 5,8 στον τραπεζικό κλάδο είναι εύκολο ένα «ρηχό» χρηματιστήριο όπως το ελληνικό να κινηθεί ελεγχόμενα.
Οπως σημειώναμε σε τελευταία σχόλιά μας, ο ΓΔ συσσωρεύει για πέμπτη εβδομάδα σε ένα στενό εύρος μεταξύ 809-845 μονάδων, ενώ ο ΔΤΡ μεταξύ 1.020-1.080 μονάδων.
Αλλαγή σκηνικού και στο χρηματιστηριακό ταμπλό, καθώς ο αρχικά θετικός συσχετισμός ανοδικών/καθοδικών έχει επιβαρυνθεί με 8 μετοχές στο συν και 16 στο μείον.
Σε Αεροπορία Αιγαίου, Viohalco, Grivalia, Coca Cola, Lamda Development, EXAE, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΟΛΠ υπερίσχυαν νωρίτερα οι αγοραστές.
Σε Intralot, Ιντρακόμ, ΚΟΡΡΕ, Νηρέα και ΑΝΕΜΟ το ενδιαφέρον από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Στις 31/58 διαμορφώνεται η σχέση ανοδικών/καθοδικών.