Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το χθεσινό «γύρισμα» και η αναζήτηση τζόκερ

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει καλά ο Σεπτέμβριος. Η αναμονή για τα στοιχεία από την πορεία της οικονομίας και το «διάβασμα» των τραπεζικών αποτελεσμάτων. Οι μετοχές που κινούν τα νήματα και τα τεχνικά όρια.

ΧΑ: Το χθεσινό «γύρισμα» και η αναζήτηση τζόκερ

Καλό μήνα, κατ' αρχάς. 

Με νέο ιστορικό υψηλό για τον Nasdaq στη Wall Street και οριακές απώλειες -μόλις 0,19%- για τον S&P 500 στις 2.471,65 μονάδες έκλεισε ο Αύγουστος. Με μικρή θετική απόδοση -0,95%- στις 825,48 μονάδες ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ, μετά από μία συνεδρίαση που τα είχε όλα και προ πάντων ένα θεαματικό ανοδικό «τράβηγμα» στις δημοπρασίες. Στις δημοπρασίες έγινε το «γύρισμα» του ΧΑ, με τον Θανάση Σταυρόπουλο να «μετρά» πως το 1/3 από τον τζίρο των 47,3 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκε στο «κλείσιμο» της συνεδρίασης. 

Εχει χιλιοειπωθεί πως σε ένα «ρηχό» χρηματιστήριο όπως το ΧΑ, όπου τα ισχυρά χέρια ελέγχουν πάνω από το 60% της συνολικής αποτίμησης των 55 δισ. ευρώ (και με τους Ελληνες θεσμικούς εκτός παιδιάς), είναι σχετικά εύκολο να διαμορφωθεί η τάση, η διακύμανση των κύριων χρηματιστηριακών δεικτών. Πόσο μάλλον όταν 12 δεικτοβαρείς μετοχές/εισηγμένες διαμορφώνουν κατά 68,8% τη διακύμανση του ΓΔ και σχεδόν 75% του FTSE25. 

Σε αυτή την αγορά λοιπόν, τα ισχυρά χέρια φρόντισαν να περάσουν το μήνυμα πως οι μεσο-μακροχρόνια «χτισμένες» θέσεις τους (κυρίως στα blue chips) και τους ενδιαφέρουν επενδυτικά και προστατεύονται σε περιόδους που στις διεθνείς αγορές επικρατούν συνθήκες ρευστότητας και αβεβαιότητας. 

Στα της τελευταίας συνεδρίασης του Αυγούστου, συνεχίστηκε η δοκιμασία κυρίως του τραπεζικού κλάδου, καθώς παραμένει ο... μεγάλος ασθενής του χρηματιστηρίου, με τον ΔΤΡ να δοκιμάζεται ακριβώς στην στήριξη των 1.021 μονάδων -by the book, όπως είχε «μετρήσει» έγκαιρα έμπειρος χρηματιστηριακός παράγων- απ' όπου και έδωσε μία αντίδραση με τελική τιμή στις 1.036,09 μονάδες. Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, θα πρέπει σήμερα πρώτη συνεδρίαση Σεπτεμβρίου να καλυφθεί -τουλάχιστον- το χθεσινό ενδοσυνεδριακό υψηλό των 1.045,07 μονάδων. 

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν για παράδειγμα η σηματωρός Alpha Bank επανερχόταν πάνω από τα 2,15-2,17 ευρώ, εάν ο οδηγός ΕΤΕ υπερέβαινε το 0,35 ευρώ και βοηθούσαν Πειραιώς, Eurobank.

Εφικτό το σενάριο αλλά μένει να επιβεβαιωθεί (ή όχι), με τους ξένους οίκους να κάνουν μία πρώτη αποτίμηση των οικονομικών αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου (εξαμήνου) των συστημικών ομίλων. Θυμίζουμε πως ο οίκος Fitch έχει αναβαθμίσει (από τις 23 Αυγούστου τα καλυμμένα ομόλογα της Εθνικής, της Πειραιώς και της Alpha Bank, ενώ σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΤΕ, η χρηματοδότηση από τον ELA θα μηδενιστεί μέχρι το τέλος του 2017. 

Ενθαρρυντικό το ότι μετοχές του «βάρους» ενός ΤΙΤΑΝα, ΟΠΑΠ αντέδρασαν, ενώ η υπεραπόδοση σηματωρών όπως των Μυτιληναίου, ΕΛΠΕ και βεβαίως το 1,62% της Coca Cola καταδεικνύουν τη σπουδή των ισχυρών χεριών να προστατέψουν την αγορά. 

Επίσης ενθαρρυντική η εικόνα για ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, με αυξημένες συναλλαγές στις δύο «ενεργειακές μετοχές» και συνολικό τζίρο 1,1 εκατ. ευρώ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει (και) βραχυπρόθεσμα.

Πάντως για πολλοστή συνεδρίαση κοντά στα χαμηλά των 2 ευρώ απορροφάται η προσφορά που βγαίνει στον ΑΔΜΗΕ. Για μεθοδικό μάζεμα στα χαμηλά της μετοχής κάνουν λόγο παρατηρητικοί χρηματιστές, οι οποίοι επικεντρώνονται και στην τεχνικότητα της ΔΕΗ. Η θέση μας για τον κλάδο ξεκάθαρα εκφρασμένη, πως θα είναι από αυτούς που θα δώσουν «ενέργεια» και στη χρηματιστηριακή αγορά, όταν έρθει η ώρα.  Eιδικότερα για τη ΔΕΗ στήριξη στα 2,20, αντίσταση στα 2,30 και στόχος τα 2,38 ευρώ. Στη μετοχή του ΑΔΜΗΕ τζίρος κατά 50% περισσότερος απ' ό,τι στη ΔΕΗ. 

Και ερχόμαστε στα της σημερινής συνεδρίασης, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στην ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν- έστω βραχυπρόθεσμα- να δώσουν κίνηση στην αγορά. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι ενθαρρυντικές... τιμοληψίες και το ΑΕΠ είναι θετικό, τότε δεν αποκλείεται να φανεί στο ταμπλό η αποτελεσματικότητα όσων στο χθεσινό κλείσιμο/δημοπρασία όχι μόνο απορρόφησαν την προσφορά αλλά οδήγησαν τις τιμές στα «υψηλά ημέρας» με το... κουδούνι της λήξης. 

Στο ΑΕΠ λοιπόν ενδεχομένως να βρουν οι αγοραστές τον... joker που χρειάζονται για να ξεκινήσουν με το... δεξί τον Σεπτέμβριο. Ενας μήνας που έχει προεξοφληθεί ότι θα είναι μεστός εξελίξεων, με τη σκιά του... βορειοκορεατικού πάνω από τις αγορές, με εκλογές στη Γερμανία (σ.σ. 24 του μηνός), με..., με...

Καλό μήνα, λοιπόν, με υγεία και πάμε... 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v