Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Σε χαμηλό 50 συνεδριάσεων ο τραπεζικός δείκτης

Πτώση για την εγχώρια αγορά με τον τζίρο στα 30 εκατ. ευρώ. Ποια μηνύματα παίρνει η αγορά από τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας. Η πίεση στις τράπεζες και οι μετοχές που πήγαν κόντρα στο ρεύμα.

XA: Σε χαμηλό 50 συνεδριάσεων ο τραπεζικός δείκτης

Οι εκτιμήσεις της ΕΜΥ ανέφεραν ότι ο υδράργυρος θα πάρει και πάλι την ανιούσα και ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου συνέχισε τις δοκιμαστικές, αλλά άκρως επικίνδυνες, "βουτιές" χαμηλότερα των 820 μονάδων, επιμένοντας στους τζίρους απελπισίας και καταδεικνύοντας με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο, πόσο "fake" ήταν όλα αυτά που συνέβησαν κατά τις χθεσινές, τελικές, δημοπρασίες, καθώς και το κλείσιμο κοντά στα υψηλά ημέρας.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, η τάση επιδεινώθηκε μετά την δεύτερη ανάγνωση των στοιχείων που συνόδευσαν την ανακοίνωση του ΑΕΠ β΄ τριμήνου.

Πιο συγκεκριμένα, άνοδο 0,5% του ΑΕΠ. σε τριμηνιαία βάση και 0,8% σε ετήσια, παρουσίασε η Ελληνική Οικονομία το β' τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα οποία αφορούν εποχικά διορθωμένα στοιχεία. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% το πρώτο εξάμηνο, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει σημαντική επιτάχυνση τους επόμενους έξι μήνες του έτους, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για ανάπτυξη 1,8% στο σύνολο του έτους. Όμως δεν ήταν μόνο αυτό που προβλημάτισε τους παράγοντες της Αγοράς.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ), "η εικόνα του ΑΕΠ δεν αποπνέει ιδιαίτερη αισιοδοξία παρά τη θετική επίδοση (+0,8%) σε ετήσια βάση. Και τούτο γιατί αυτό έχει προέλθει από το σκέλος της Κατανάλωσης (+1,2%) και τις Εξαγωγές (+9,5%) ενώ το σκέλος της Επένδυσης υστερεί δραματικά (-17,1% η μεταβολή του ακαθάριστου σχηματισμού κεφαλαίου). Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι το αναιμικό ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), ελέω των επιδιωκόμενων δημοσιονομικών στόχων αλλά και η υστέρηση των Ιδιωτικών επενδύσεων, ελέω του συνεχιζόμενου αρνητικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, έχουν σαν αποτέλεσμα την αδυναμία διαμόρφωσης ικανοποιητικά υψηλών ρυθμών μεγέθυνσης…".

Σύμφωνα με τον Λουκά Παπαϊωάννου (Οικονομολόγος Fast Finance ΑΕΠΕΥ), "Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για το 2ο τρίμηνο του 2017 επιβεβαίωσε τα ακόλουθα: Ο χρόνος, τελικά, είναι χρήμα και οι καθυστερήσεις για το κλείσιμο της προηγούμενης αξιολόγησης επέδρασαν αρνητικά στον ρυθμό ανάπτυξης, που θα μπορούσε να είναι αρκετά υψηλότερος. Η αρνητική μεταβολή κατά -17,1% των επενδύσεων το β΄ τρίμηνο πρέπει να μας προβληματίζει και αν δεν ανακάμψει άμεσα το 3ο τρίμηνο, θα δημιουργήσει αρνητικές παρενέργειες και σε άλλα μάκρο οικονομικά δεδομένα της Ελληνικής Οικονομίας.

Η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών του Κράτους κατά +3,3%, σε σχέση με την ισχνή αύξηση κατά 0,7% του Ιδιωτικού τομέα, δείχνει ότι ο Ιδιωτικός τομέας και τα Νοικοκυριά δεν συμβαδίζουν με την 'γαλαντομία' του Δημοσίου, κυρίως λόγω της υπερφορολόγησης που αυξήθηκε σε φόρους επί προϊόντων κατά 2,6%. Συμπερασματικά το ότι ο 'ασθενής' (Ελληνική Οικονομία ) αντιδρά αποτελεί θετικό στοιχείο, αν και σε χαμηλότερα επίπεδα από τα προβλεπόμενα και όλοι αναμένουν με ανυπομονησία την επίδραση που θα έχει το 3ο και ποιο δυναμικό (τουριστικά) τρίμηνο στα συνολικά στοιχεία, αλλά και το 4ο τρίμηνο όπου τα συγκεντρωμένα σε αυτό φορολογικά βάρη θα διαμορφώσουν τα τελικά νούμερα. Θα πρέπει επιτέλους να έχει γίνει αντιληπτό στους Κυβερνώντες, ότι οι καθυστερήσεις στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Κυβέρνησης, σε καμία περίπτωση δεν αντισταθμίζονται από αμφίβολα οφέλη λόγω διαπραγμάτευσης.

Μην ξεχνάμε ότι ακόμα τα αποτελέσματα των μακροοικονομικών δεικτών υπολείπονται από τις εκτιμήσεις που αναγράφονται στο προϋπολογισμό και αποτελούν και μνημονιακές υποχρεώσεις. Ελπίζοντας ότι το 3ο τρίμηνο θα κάνει την διαφορά, αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις. Παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι …".

Συμπερασματικά, η Αγορά διαπίστωσε ότι τα στοιχεία του ΑΕΠ δεν εμπεριείχαν κάποια θετική έκπληξη, ενώ συνεχίζονται οι ανησυχίες για την κεφαλαιακή "υγεία" των Τραπεζών.

Σύμφωνα με παλαιούς παράγοντες της Αγοράς, "λιγότερο το β΄ εξάμηνο του 2017 και πολύ περισσότερο το 2018, θα είναι απείρως πιο δύσκολο να πιαστούν οι στόχοι για τις μειώσεις των "κόκκινων" δανείων, ενώ αρκετοί από τους ενεργούς παίκτες στο Χ.Α., δεν είναι καθόλου σίγουροι ότι η γ΄ αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί αρκούντως γρήγορα".

Από εκεί και πέρα, η εικόνα ήταν η γνωστή όλων των τελευταίων συνεδριάσεων, με τον Τραπεζικό κλάδο προβληματικά διστακτικό, να συνεχίζει να ελπίζει σε όποια "μαγικά" των τελευταίων δημοπρασιών, τα οποία σήμερα δεν ήλθαν και το "stock picking" σε μερικές από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης να συνεχίζεται, προκειμένου οι βασικοί δείκτες να συγκρατηθούν και να μην υποχωρήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Με τα παραπάνω δεδομένα, το όποιο ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε κινήσεις επιμέρους τίτλων και για τον λόγο αυτό η στήλη ζήτησε τις γνώσεις του τμήματος ανάλυσης της Fast Finance.

Σύμφωνα με την ΑΕΠΕΥ, και ξεκινώντας από την Viohalco (-1,51%) που, όπως δείχνει το ταμπλώ, συνεχίζει να διατηρεί τους "θαυμαστές της", ο τίτλος, σε ημερήσιο, παραμένει "long" με "stop" τα 2,80 ευρώ, κοντινή στήριξη το 3,18 και κύρια το 3,01. Κλείσιμο πάνω από το 3,47 - 3,50 που είναι και αντίσταση, μπορεί να δώσει συνέχιση προς τα 4,11 ευρώ.

Εδώ αξίζει να επισημανθεί η εντυπωσιακή κίνηση της Χαλκόρ (+7,18%), που σαν επόμενη αντίσταση έχει το ψυχολογικό όριο των 1,00 ευρώ.

Για την Μυτιληναίος (-0,58%), τα 8,62 ευρώ είναι κύρια αντίσταση, σε ώρα και δίνει αγοραστικό σήμα με το 8,34 κύρια στήριξη. Σε ημερήσιο είμαστε "long" με "stop" το 8,32 σε κλείσιμο. Το 8,76 είναι το υψηλό περιόδου ενώ το 9,25 επόμενος στόχος σε περίπτωση διάσπασης. Η ζώνη των 8,20 ευρώ είναι μεσοπρόθεσμη στήριξη.

Η Lamda Development (+2,59%), στην παρούσα έχει δύο επίπεδα. Το 6,89 και το 6,44. Κατοχύρωση ενός εκ των δύο, θα σηματοδοτήσει την επόμενη κίνηση.

Για τον τίτλο του Οργανισμού Προγνωστικών (+0,64%), δοκιμάζει την ζώνη του 9,30 δίνοντας αντιδράσεις. Τα 9,70 - 9,74 είναι κύρια αντίσταση και επίπεδο που χρειάζεται κατοχύρωση αν θέλει να συνεχίζει την κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα.

Για τον τίτλο του Πλαισίου (-0,23%), τα 4,12 ευρώ δοκιμάστηκαν δίνοντας αντίδραση. Το 4,40, σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται κατοχύρωση αν θέλει να δοκιμάσει κίνηση προς το 4,80, με ενδιάμεση αντίσταση τα 4,60 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, ο Stoxx ανακοίνωσε τις αλλαγές στη σύνθεση των δεικτών blue chip του, μετά την τακτική ετήσια αναθεώρησή τους. Μεταξύ άλλων, η Eurobank προστίθεται στον δείκτη Stoxx Eastern Europe 50, με ημερομηνία ισχύος την 18η Σεπτεμβρίου. Στον δείκτη περιλαμβάνονται ήδη άλλες τέσσερις Ελληνικές εταιρείες, οι Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, ΟΠΑΠ και Jumbo.

Στην ατζέντα της ερχόμενης εβδομάδας, στις 4/9 έχουμε Euroworking Group και στις 7/9 συνεδρίαση της ΕΚΤ και συνέντευξη τύπου του επικεφαλής της. Επισημαίνεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα οι Αγορές των ΗΠΑ θα παραμείνουν κλειστές (Labor Day).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών και ξεκινώντας από τον Τραπεζικό δείκτη (-2,78%), χάθηκαν οι 1010 μονάδες και αν δεν κρατήσει και το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων, δεν αποκλείεται να πολλαπλασιαστούν οι κινήσεις "stop loss" από τους τυχόν εναπομείναντες "long". Ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών στις 1054 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών, είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 50 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 22/6 (1007,04 μονάδες).

Σε χαμηλό 50 συνεδριάσεων ο Τραπεζικός Δείκτης

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,84%), το 2150 επίπεδο συνεχίζει να είναι κύρια στήριξη που δεν πρέπει να χαθεί μιας και θα δώσει συνέχιση, αν μη τι άλλο, στο 2135. Το 2180 κοντινή και το 2191 κύρια αντίσταση που διάσπαση μπορεί να δοκιμάσει το 2201 επίπεδο. "Intraday position short" με "stop" τις 2201 μονάδες.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, χρειάζονται κλεισίματα υψηλότερα των 2175 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 2188 μονάδων, που είναι οι ελάχιστες προϋποθέσεις προκειμένου να αναστραφεί η βραχυπρόθεσμη τάση που παραμένει πτωτική.

Για τον Γενικό Δείκτη, το κλείσιμο χαμηλότερα των 820 μονάδων, ενέτεινε τις υπάρχουσες ανησυχίες και πολλά θα "παιχτούν" στις 812 μονάδες που είναι το κάτω άκρο της τρέχουσας συσσώρευσης. Στις 815 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων, ενώ χαμηλότερα "περιμένει" το ανοδικό "gap" από 15/6 στις 800,76 μονάδες.

Από εκεί και πέρα, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που αποδείχθηκε πτωτική τόσο για τον Γενικό Δείκτη, όσο και για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.

Ο πρώτος σημείωσε εβδομαδιαίες απώλειες 1,99% και ο δεύτερος 7,11%.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 27,19% και ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 20,21%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Απόστολος Μάνθος

"Σε μια πλάγια κίνηση με μικρό άνευρο εύρος διακύμανσης, αναλώθηκε τη τελευταία εβδομάδα του Καλοκαιριού ο Γενικός Δείκτης, προσπαθώντας να συντηρηθεί με 'αφυδατωμένο' τζίρο συναλλαγών γύρω από τη βαρύτητα των 830 μονάδων, η οποία τελικά χάθηκε" αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος.

Η δε διαγραμματική κληρονομιά, που άφησε ο Δείκτης για το Σεπτέμβριο επαφίεται πάνω στη διατήρηση, η μη, της ζώνης στήριξης των 809 με 798 μονάδων. Καθοδική καταστρατήγηση του εν λόγω επιπέδου με τζίρο συναλλαγών άνω των 70 με 80 εκατομμυρίων ευρώ, μπορεί να δώσει κινητήριο ώθηση στον Γενικό Δείκτη προς το επόμενο όριο στήριξης των 770 μονάδων.

Στην αντίθετη όμως περίπτωση, που ο Δείκτης αρνηθεί σθεναρά στο κατηφορικό σενάριο, τότε θα δημιουργηθεί η υποψία μεσοπρόθεσμου ανοδικού "πατήματος" με στόχο την επαναφορά του προς την πολύ κρίσιμη περιοχή των 860 μονάδων.

Από τους επιμέρους τίτλους άξιο λόγου είναι η σοβαρή "αντικραδασμική" στήριξη που πρόσφεραν στο Γενικό Δείκτη τόσο η Coca Cola HBC με μηνιαία απόδοση +12% όσο και η Alpha Bank με +4,9%.

Στο ρυθμό της συσσώρευσης παίζει από τα μέσα Ιουνίου και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης κινούμενος μέσα στο εύρος των 2240 με 2108 μονάδων. Πτωτική προσέγγιση της στήριξης των 2108 μονάδων θα δημιουργήσει συνθήκες αστάθειας, με πιθανή εκτέλεση βραχυχρόνιων ρευστοποιήσεων σπρώχνοντας το δείκτη προς τις 2080 μονάδες.

Η αναχαίτιση για 4η φορά του Τραπεζικού Δείκτη λίγο πάνω από το διαγραμματικό όριο αντίστασης των 1080 μονάδων έχει προκαλέσει βραχυχρόνιο πλήγμα στο στρατόπεδο των “Bulls”, παραδίνοντας "κατηφορικό έδαφος" προς την περιοχή από όπου διέρχεται η γραμμή, που ενώνει τους δύο προηγούμενους τοπικούς πυθμένες του Ιουνίου και του Ιουλίου, στις 1020 μονάδες περίπου. Εδώ ενώ η επιβεβαιωμένη καθοδική τμήση της εν λόγω γραμμής στήριξης μπορεί να δώσει χώρο για μια "επίσκεψη" προς το "προπύργιο" των 1000 με 990 μονάδων, η διατήρησή της θα τονώσει το ηθικό των αγοραστών επανεκτιμώντας ανοδικά τις 1065 με 1070 μονάδες.

"Το μόνο θετικό στοιχείο, που θα πρέπει να αξιολογηθεί στη πορεία είναι η μετά από πέντε μήνες είσοδος του ταλαντωτή RSI σε 'oversold' επίπεδα αντίδρασης", τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Μετά από έναν αναμενόμενα υποτονικό σε συναλλαγές και διακυμάνσεις Αύγουστο, η Χρηματιστηριακή Αγορά μπαίνει σε νέο κύκλο ο οποίος θα έχει πολλούς και διαφορετικούς καταλύτες προς τιμολόγηση" σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.

Μέσα στο Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η τρίτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος χρηματοδότησης της Ελληνικής Οικονομίας, μια διαδικασία που περιλαμβάνει μέχρι στιγμής 115 προαπαιτούμενες δράσεις και η οποία πιθανόν να συνδεθεί με μια πρώτη γενική περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. Αν και το χρονικό ορόσημο του Eurogroup του Δεκεμβρίου, ως πέρας της διαδικασίας φαντάζει αισιόδοξο, δεδομένης της χρονικής διάρκειας των διαπραγματεύσεων άλλων αξιολογήσεων, δεν παύει να αποτελεί μια ένδειξη διάθεσης για να ολοκληρωθεί η διαδικασία σε χρόνο που δεν θα επηρεάσει αποφασιστικά την Οικονομία και θα διατηρήσει την δυναμική που διαπιστώνεται σε βασικούς μακροοικονομικούς δείκτες.

Μέσα στο Σεπτέμβριο και μετά τις Γερμανικές εκλογές (24 Σεπτεμβρίου) το ΔΝΤ αναμένεται να πάρει αποφάσεις που συνδέονται με συμμετοχή και τον τρόπο της συμμετοχής του στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελληνικής Οικονομίας.

Τα βασικά θέματα της ατζέντας του ΔΝΤ σχετίζονται με την βιωσιμότητα του χρέους, αλλά και την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, γεγονός που δικαιολογεί σε σημαντικό βαθμό την στασιμότητα που παρατηρείται στον Τραπεζικό κλάδο.

Παρά το υψηλό κεφαλαιακό απόθεμα στους δείκτες φερεγγυότητας, μια επιπλέον άσκηση ποιοτικού ελέγχου του ενεργητικού (AQR), πέρα από το "τεστ αντοχής" του 2018 πιθανόν να δημιουργούσε κεφαλαιακά ελλείμματα τα οποία οι μέτοχοι θα έπρεπε να καλύψουν με νέες αυξήσεις κεφαλαίου.

Προς ώρας τέτοιο ενδεχόμενο δεν υφίσταται, ωστόσο κάτι τέτοιο θα είναι οριστικό αφού κλείσει ο κατάλογος των προαπαιτούμενων της γ’ αξιολόγησης.

Ο Αύγουστος κινήθηκε στο γνωστό αργό τέμπο με σφιχτό εύρος διακύμανσης (818 – 840 μονάδες) χωρίς να διαταράξει τις τεχνικές ισορροπίες. Η Αγορά δεν έχει τις απαραίτητες συναλλαγές που θα την βοηθούσαν για μια πειστική διάσπαση προς την μία, ή την άλλη κατεύθυνση, αναλώνοντας περισσότερο χρόνο παρά μονάδες.

Μετά από ένα ράλι 30%, η συσσώρευση με χαμηλούς τζίρους θεωρείται μια θετική εξέλιξη, καθώς απορροφά σταδιακά κερδισμένες θέσεις δένοντας τις τιμές μεταξύ τους.

Διαγραμματικά η Αγορά κινείται κάτω από τους κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών, με τον MACD σε θέση πώλησης από τις 28 Αυγούστου. Ωστόσο η απόσταση από τους δύο μέσους είναι οριακή και απαιτείται προσοχή, καθώς στο παρελθόν τέτοια σήματα έχουν γρήγορα αναιρεθεί.

Συμπερασματικά η συσσώρευση φαίνεται ότι θα συνεχιστεί έχοντας ως σημείο αναφοράς τις 810 μονάδες, όπου εκεί οι πωλητές θα έχουν ένα ισχυρότερο τεχνικό momentum για να δοκιμάσουν χαμηλότερα επίπεδα.

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας το ΤΑΙΠΕΔ θα προκρίνει τους ομίλους που θα περάσουν στην επόμενη φάση μερικής αποκρατικοποίησης της ΔΕΣΦΑ. Συγκεκριμένα την Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθούν τα σχήματα τα οποία θα περάσουν στην φάση των δεσμευτικών προτάσεων.

"Η Φουρλής Συμμετοχών είναι η μόνη εταιρεία που έχει προγραμματισμένη ανακοίνωση αποτελεσμάτων β’ τριμήνου την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα το απόγευμα της Δευτέρας" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Sensex 30 (+0,51%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Kospi (-0,23%).

Παραμένουν οι θετικές διαθέσεις στην Ευρώπη, ενώ με μικρά κέρδη κινούνται οι δείκτες στην Wall Street, κατά τις πρώτες ώρες συνεδρίασης.

Οριακά ψηλότερα Πετρέλαιο και Χρυσός, μικρές απώλειες για το Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, ανέβασε ταχύτητα η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το IHS Markit, ο PMI μεταποίησης της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στις 57,4 μονάδες τον Αύγουστο (όσο η προκαταρκτική εκτίμηση) από 56,6 μονάδες τον Ιούλιο. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011.

"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πιθανότατα, θα ανακοινώσει μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων τον Οκτώβριο", σύμφωνα με την πλειονότητα των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, οι οποίοι δήλωσαν επίσης πως αναμένουν η ΕΚΤ να κλείσει το πρόγραμμα μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους.

Η δραστηριότητα στον Βρετανικό τομέα μεταποίησης αυξήθηκε τον Αύγουστο με τον γρηγορότερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων μηνών, καθώς στηρίχθηκε τόσο από τις παραγγελίες για εξαγωγές όσο και από την εγχώρια ζήτηση. Ο PMI της IHS Markit για την παραγωγή των Βρετανικών εργοστασίων διαμορφώθηκε σε 56,9 από το αναθεωρημένο 55,3 του Ιουλίου. Η ανάγνωση ξεπέρασε τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων για 55, ενώ βρίσκεται και πολύ πάνω του ορίου του 50, που διαχωρίζει ανάπτυξη από συρρίκνωση.

Οι εταιρείες εμφάνισαν την πιο ισχυρή ροή νέων παραγγελιών από τον Μάιο και μετά, χάρη στην αδύναμη Στερλίνα.

"Όταν ο David Davis, που διαπραγματεύεται για τους Βρετανούς το 'Brexit' χρησιμοποίησε τον όρο 'εποικοδομητική ασάφεια' ένα 'déjà vu' κυρίευσε Ευρωπαίους Αξιωματούχους", σημειώνει το Bloomberg. Ήταν η διαπραγματευτική στρατηγική του Γ. Βαρουφάκη και η προσπάθεια της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση του 2015 να φέρει το θέμα σε επίπεδο Ηγετών της ΕΕ. Άνθρωποι με γνώση των συζητήσεων για το "Brexit" λένε ότι η Βρετανία μπορεί επίτηδες να μην ανοίγει τα χαρτιά της μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, οπότε η Τερέζα Μέι ίσως επιδιώξει μια "μεγάλη διαπραγμάτευση" με τους άλλους Ηγέτες. "Βετεράνοι" της Ελληνικής κρίσης, ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο, λένε αναφορικά με τις πολιτικές διαπραγματεύσεις ότι "η Βρετανίδα Πρωθυπουργός θα πρέπει να προσέχει τι εύχεται. Όπως και για την Ελλάδα έτσι και για το 'Brexit' υπάρχει συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας. Στην πρώτη η λήξη χρέους και για τη Βρετανία το 2019. Και όταν η διαπραγμάτευση γίνεται υπό την πίεση του χρόνου το κυρίως πρόβλημα έχει αυτός που κινδυνεύει να χάσει τα περισσότερα".

Στην "πέραν του Ατλαντικού όχθη, στις 156.000 διαμορφώθηκαν, τελικά, οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, διαψεύδοντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων για 180.000 θέσεις. Παράλληλα, μειώθηκαν οι μετρήσεις για τις νέες θέσεις εργασίας του Ιουλίου (στις 189.000 από 209.000) και του Ιουνίου (210.000 θέσεις έναντι πρώτης εκτίμησης για 231.000).

Επιβράδυνε ελαφρώς τον Αύγουστο η δραστηριότητα του Αμερικανικού μεταποιητικού κλάδου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Markit. Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 52,8 μονάδες τον Αύγουστο από 53,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Τον δείκτη επιβάρυνε η αδύναμη ενίσχυση της παραγωγής η οποία διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2016.

Στις 96,8 μονάδες, από τις προηγούμενες εκτιμήσεις για 97,6 μονάδες, διαμορφώθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη, τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία του University of Michigan. Οι οικονομολόγοι που είχαν συμμετάσχει σε έρευνα του MarketWatch ανέμεναν πως τα τελικά στοιχεία θα επιβεβαίωναν τις αρχικές εκτιμήσεις.

Υψηλό έξι ετών έπιασε η μεταποίηση τον Αύγουστο στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο δείκτης μεταποίησης ISM ανήλθε στις 58,8 μονάδες έναντι 56,3 τον προηγούμενο μήνα. Αυτή είναι η καλύτερη μέτρηση από τον Απρίλιο του 2011. Οι αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη αύξηση στις 56,8 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 1.000 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 8 Δεκεμβρίου 2017.

Με βάση τις οριακές αυξήσεις κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων μηνών, ο συνολικός ρυθμός ανάπτυξης του Ελληνικού μεταποιητικού τομέα επιταχύνθηκε καταγράφοντας υψηλό εννέα ετών τον Αύγουστο, σύμφωνα με τη Markit.

"Η Εθνική βρίσκεται εντός τροχιάς για την επίτευξη των στόχων του SSM για το 2017, ενώ ο ELA αναμένεται να εξαλειφθεί μέχρι το τέλος του έτους", αναφέρει η Goldman Sachs σχολιάζοντας τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Τράπεζα για το β΄ τρίμηνο, ενώ για την Alpha Bank σημειώνει πως επιτεύχθηκαν οι τριμηνιαίοι στόχοι του SSM, ενώ παράλληλα σημειώθηκε αύξηση της εισροής καταθέσεων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Για την Εθνική Τράπεζα δίνει σύσταση "neutral", λόγω της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα, της μακροοικονομικής ανάκαμψης και των λειτουργικών προοπτικών της Τράπεζας, ενώ η τιμή - στόχος είναι στα 0,36 ευρώ. Τα βασικά ρίσκα, σύμφωνα με την Goldman, συνδέονται με τις καλύτερες, ή χειρότερες τάσεις στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού και στα έσοδα, με την πρόοδο στο θέμα της αναδιάρθρωσης του ομίλου, την απομόχλευση καθώς και τις συνθήκες χρηματοδότησης, ενώ υπάρχουν και ρίσκα που συνδέονται με την πολιτική σταθερότητα και την μακροοικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα.

Για την Alpha η Goldman Sachs δίνει σύσταση “buy” με τιμή - στόχο 2,80 ευρώ ανά μετοχή,
Ο Διεθνής Οίκος σημειώνει πως τα πτωτικά ρίσκα για την Τράπεζα συνδέονται με τις τάσεις στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού και στα έσοδα, με την πρόοδο στο θέμα της αναδιάρθρωσης του ομίλου, την απομόχλευση καθώς και τις συνθήκες χρηματοδότησης.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 2.212.672 νέες μετοχές της εταιρείας Κτ. Λαζαρίδη που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με διανομή δωρεάν μετοχών. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 18.017.472.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε διστακτικά, για να ακολουθήσει ανοδική κίνηση μέχρι τις 826,68 μονάδες (+0,15%). Μετά τις 11.18 ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 817,85 (-0,92%).

Στις 17.00 βρέθηκε στις 819,4 (-0,74%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 818,66 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,83%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 30,3 εκατ., από τα οποία τα 0,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΤΕ και ΠΕΙΡ, απασχόλησαν το 43% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΕΕ, Grivalia, Lamda Development, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, ενώ δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ, Jumbo, Fourlis.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Lamda Development, Follie Follie Group και στο χαμηλό ημέρας οι Αττικής, ΟΤΕ και Viohalco.

Κακή η τελική εικόνα με 41 ανοδικές μετοχές, έναντι 63 πτωτικών, 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 7% και άλλοι 9 με κέρδη μεγαλύτερα των επτά ποσοστιαίων μονάδων.

Καμία, ουσιαστική, διαφοροποίηση, στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α.: ΕΕΕ (10,665 δισ.), ΟΤΕ (5,171 δισ.), Alpha Bank (3,226 δισ.), Εθνική (3,046 δισ.) και ΟΠΑΠ (3,014 δισ. ευρώ).

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν σε χαμηλότερα επίπεδα τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (35.188 συμβόλαια).

Στα 3.852 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.019 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 998, 713 για τον Σεπτέμβριο και 285 για τον Οκτώβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.139) κινήθηκε μεταξύ 2.152 και 2.175 μονάδων και διατήρησε την υποτίμηση 0,6%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (25.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.823), Εθνική (18.895), MIG (2.467), Alpha Bank (3.652), ΑΔΜΗΕ (135), ΔΕΗ (351), Viohalco (349), ΟΠΑΠ (167), Ελ. Πετρέλαια (183), ΟΤΕ (388), Μυτιληναίο (428), Cenergy (175), Intralot (593).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 100.851, Eurobank 46.488, Εθνική 110.641, Alpha Bank 36.577 και Viohalco 11.071.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 14.614.582 τεμ., (από 14.024.582 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 18.057.312 τεμ. (18.057.312) και Eurobank 13.439.866 τεμ. (13.419.866).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v