Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κρίσιμη καμπή το Χρηματιστήριο

Η αδυναμία του τραπεζικού κλάδου υπό τις «απειλές» του ΔΝΤ και η αστάθεια που προκαλεί διεθνώς η Β. Κορέα προβληματίζουν τους επενδυτές. Πώς διαμορφώνεται η εικόνα για τους δείκτες, ποια blue chip διαφοροποιούνται.

Σε κρίσιμη καμπή το Χρηματιστήριο

Με το... αριστερό ο Σεπτέμβριος και μάλιστα με κόντρα κίνηση του ΧΑ. Σε μία πρώτη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου που στα ξένα χρηματιστήρια οι αγοραστές είχαν τον πρώτο λόγο, στο ελληνικό οι πωλητές όχι μόνο ήταν κυρίαρχοι αλλά επέβαλαν και τις χαμηλές τιμές προς το κλείσιμο με συνέπεια ο Γενικός Δείκτης να διαμορφωθεί στις 818,66 (χαμηλό ημέρας στις 817,85).

Ανοδος 0,72% στις 12.174 για τον DAX στην Φρανκφούρτη, κατά 0,20% στις 2.476 υψηλότερα ο S&P στην Wall Street, με τις αγορές να παρακάμπτουν τις ανησυχίες που τις τελευταίες ημέρες είχαν σταθεί αφορμή για διόρθωση αλλά και με ένα νέο ερωτηματικό να μπαίνει μετά την νέα κλιμάκωση της έντασης στη Βόρεια Κορέα.

Σε εντελώς αντίθετη, κατηφορική πορεία, το ΧΑ καθώς ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε σε κλοιό πιέσεων με συνέπεια την άτακτη υποχώρηση του κατά 2,78% στις 1.007,25 μονάδες. Σε χαμηλό 50 συνεδριάσεων ο ΔΤΡ, όπως μετρούσε ο Θανάσης Σταυρόπουλος καταδεικνύοντας την υψηλή συσχέτιση του κλάδου με το υπόλοιπο της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Με τζίρο περίπου 15 εκατ. ευρώ η διόρθωση στις τράπεζες, με τον ΔΤΡ να χάνει κάθε σημείο στήριξης και το κυριότερο την σημαντική στις 1.021 μονάδες (όπως έγκαιρα μας είχε επισημάνει έμπειρος αναλυτής).

Ο κλάδος πιέστηκε την αμέσως επομένη της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων (Τετάρτη- Πέμπτη), αφού είχε γίνει η πρώτη αποτίμηση από τους ξένους οίκους και με έντονη φημολογία για αιφνιδιασμό του ΔΝΤ. Το αν η σχετική εικοτολογία, πως το Ταμείο επανέρχεται με τις γνωστές του πιέσεις για την διενέργεια AQRs είναι βάσιμη ή όχι μένει να επιβεβαιωθεί όταν θα έρθει η ώρα της τρίτης αξιολόγησης, όμως η ουσία είναι πως η "ζημιά έγινε". Επίσης οι ανησυχίες για την κεφαλαιακή επάρκεια των συστημικών ομίλων επανέφερε- όλως συμπτωματικώς- σε αυτή την συγκυρία τις αφορμές για να ενεργοποιηθούν σημαντικές εντολές πώλησης κυρίως στον τραπεζικό κλάδο αλλά ταυτόχρονα παρασύροντας και το μεγαλύτερο μέρος των blue chips.

Πρακτικά τα όσα διαδραματίστηκαν στην συνεδρίαση της Παρασκευής κατέδειξαν με πανηγυρικό τρόπο, πως το ΧΑ- άσχετα με το κλίμα που επικρατεί εκτός συνόρων- εισέρχεται στο μέτωπο της τρίτης αξιολόγησης και πως θέματα εγγενή, που αφορούν στις τράπεζες, στα σενάρια, στα "κόκκινα" δάνεια κ.λπ. θα έχουν τον πρώτο λόγο για την διαμόρφωση της στάσης των ισχυρών χεριών.

Εχοντας ως δεδομένο, το ότι εδώ και μέρες η στήλη έχει ξεκάθαρη θέση για την πορεία του τραπεζικού κλάδου και τον κίνδυνο σημαντικής υποχώρησης (με το κλίμα να βαραίνει με την διάσπαση των 1.021 μον.) η υποχώρηση της Παρασκευής έρχεται μάλλον φυσιολογικά.

Ετσι κατά την εκτίμηση μας το πρόβλημα της αγοράς δεν συνίστατο μόνο (και τόσο) στην πορεία του τραπεζικού κλάδου αλλά (όσο) στην γενικότερη συμπεριφορά των blue chips. Για αυτό την Παρασκευή "ανεβάσαμε" μέτρηση του FTSE25 εστιάζοντας την προσοχή μας στην σημασία των 2.150 μονάδων, με τον δείκτη να κλείνει λίγο υψηλότερα. Σε 11 μη τραπεζικές μετοχές οι πωλητές είχαν τον πρώτο λόγο και με αφορμή τις πιέσεις/υποχώρηση των τραπεζών οδήγησαν τις τιμές χαμηλότερα. Αλλά και σε 8 οι αγοραστές κατάφεραν να πάνε κόντρα στην ευρύτερη τάση που "λύγισε" τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση προς τις 2.150 μονάδες.

Το διάγραμμα του FT 25


Εκ των πραγμάτων από την Δευτέρα κιόλας θα δοκιμαστούν οι αντοχές πωλητών- αγοραστών με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο και με ανοιχτό τον κίνδυνο σε ενδεχόμενη διάσπαση των σημαντικών 2.150 να ενεργοποιηθούν μεγαλύτερες εντολές πωλήσεων. Οπως αναφέρθηκε στα 15 εκατ. ευρώ ο τζίρος στις τράπεζες- την Παρασκευή- με άλλα τόσα να αλλάζουν χέρια στα blue chips και σε μετοχές/σηματωρούς του δείκτη.

Κρατάμε το γεγονός, πως πέραν των 4 συστημικών ο μεγαλύτερος τζίρος έγινε στις μετοχές των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ και την παρατήρηση μας, πως εδώ και μέρες υπάρχει πωλητής (ή πωλητές ) σε μη τραπεζικούς τίτλους.

Από τα τελευταία υψηλά στο ΧΑ (859 μον., στα μέσα Ιουλίου) έχει γίνει εμφανής η σταδιακή κλίση μη τραπεζικών μετοχών με λογικές συναλλαγές αλλά σταθερά πτωτική διάθεση σε σημείο που μετοχές όπως του OΠΑΠ ή του ΟΤΕ να καταγράφουν απώλειες (σε μηνιαίο) σε αντίθεση με τον ΓΔ και τον FTSE25.

Θα εστιάσουμε στη μετοχή του OΠΑΠ, καθώς με ανάρτηση μας (στον Εκηβόλο στις 30/8) αναφέραμε ως κομβικά τα 9,30 ευρώ, περιοχή που σημειωτέον έβγαλε όντως αντίδραση την Πέμπτη, Παρασκευή.

To διάγραμμα του ΟΠAΠ

Εκτίμηση παραγόντων της αγοράς, πως όντως στα μέσα Ιουλίου καταγράφηκαν τα "τοπικά υψηλά" της αγοράς, ως κορύφωση ενός ανοδικού κύκλου που στη συνέχεια θα οδηγήσει σε δοκιμασία προς τις 809 μον. (χαμηλό 31 ης Ιουλίου). Εχοντας γράψει σημαντικά κέρδη στο πρώτο 6μηνο τα ισχυρά χέρια (περίπου 28% για τον ΓΔ και 25% για τον ΔΤΡ) ορισμένοι ισχυροί παίκτες κατοχυρώνουν μέρος των θέσεων τους, παίρνουν ένα μέρος των υπεραξιών τους.

Ενδεχομένως γιατί εκτιμούν, πως ο "διεθνής κίνδυνος" θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές, πιθανόν επειδή με αφορμή την τρίτη αξιολόγηση θεωρούν ότι θα δημιουργηθούν ευκαιρίες, η ουσία είναι πως υπάρχουν σταθεροί πωλητές στην πλειονότητα των blue chips. Στο διάγραμμα του OΠΑΠ (ξανά) θυμίζουμε την σημασία των 8,30 ευρώ, με τη μετοχή να αντιδρά την Παρασκευή με αυξημένες συναλλαγές/τζίρο προς τα 9,45 ευρώ.

Θεωρούμε ενδεικτική την συγκεκριμένη περίπτωση για την εκτίμηση μας, πως τα ισχυρά χέρια μπορεί μεν να μειώνουν τις μεσο-μακροπρόθεσμες θέσεις που έχουν σε μετοχές (όπως του Οργανισμού) από την άλλη όμως προστατεύουν πάγιες επενδυτικές συμμετοχές τους. Εάν αυτή η εκτίμηση είναι ακριβής τότε θα πρέπει να περιμένουμε ανάλογη εικόνα για αρκετά από τα blue chips στη συνέχεια.

Με την... πρόγευση της Παρασκευής, το σχεδόν σίγουρο είναι, πως ο μήνας αυτός επαναφέρει στο προσκήνιο ζητήματα που σχετίζονται με την τρίτη αξιολόγηση, τις τράπεζες, τις θέσεις των ισχυρών χεριών στο ΧΑ κ.λπ.

Με αρνητικό πρόσημο ξεκίνησε ο μήνας, με εμφανή την κλίση πολλών μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και ερώτημα εάν την Δευτέρα θα επιβεβαιωθεί η ανθεκτικότητα των 2.150 μονάδων για τον FTSE25 παρά την άκρως απογοητευτική εικόνα του ΔΤΡ με πολύ πιθανό τον κίνδυνο να "γράψει" ο κλαδικός δείκτης... τριψήφιο νούμερο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v