ΧΑ: Λεπτές ισορροπίες μεταξύ αγοραστών-πωλητών

Κλειδί για την πορεία της εγχώριας αγοράς τα μηνύματα που θα σταλθούν από τις ξένες αγορές. Οι αδυναμίες του τραπεζικού κλάδου και τα όρια κίνησης για τους δείκτες. Μικρή άνοδο στο ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη.

ΧΑ: Λεπτές ισορροπίες μεταξύ αγοραστών-πωλητών

Δύσκολη και "πονηρή" η εβδομάδα για τις αγορές, καθώς από την προηγούμενη έχουν εισέλθει σε διαδικασία υποχώρησης. Κυριότερος ρυθμιστής το "βορειοκορεατικό" , η λεκτική ένταση μεταξύ ΗΠΑ-Β. Κορέας που ανάλογα ανεβάζει ή χαμηλώνει τον τόνο, αλλά και επί μέρους στοιχεία, οικονομικά αποτελέσματα και άλλες εξελίξεις που ενισχύουν ή αμβλύνουν την κατάσταση.

Από νωρίτερα στις ασιατικές αγορές επιχειρήθηκε προσπάθεια αντίδρασης, ενώ στο Τόκιο ασκήθηκαν πιέσεις λόγω γιεν. Είναι εμφανής η αναταραχή, που πέραν των χρηματιστηριακών αγορών επηρεάζει και αυτές του συναλλάγματος αλλά και άλλες. Με μικρά κέρδη ξεκίνησε και το εγχώριο χρηματιστήριο.

Στην Ευρώπη κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση μετά την υποχώρηση του DAX χαμηλότερα και των 12.000 μονάδων την Παρασκευή (κλείσιμο στις 12.014 μον) λόγω των πιέσεων σε τραπεζικές και βιομηχανικές μετοχές.

Εβδομάδα τεσσάρων συνεδριάσεων για το ΧΑ, που τις τελευταίες 3-4 συνεδριάσεις έδειξε συγκριτικά καλύτερη εικόνα για παράδειγμα από την Φρανκφούρτη πλην όμως δεν μπορεί ούτε να αυτονομηθεί εντελώς σε ένα ενδεχόμενο κύκλο σημαντικής διόρθωσης, ούτε να πάει κόντρα επί μακρόν. Το καλύτερο ζητούμενο για το ΧΑ στο αρνητικό σενάριο είναι η συγκριτικά ηπιότερη υποχώρηση του έναντι άλλων ευρωπαικών.

Το γιατί το ΧΑ δεν μπορεί να πάει εντελώς κόντρα στην διεθνή τάση προφανώς, επιχειρήσαμε να το προσεγγίσουμε στο σχόλιο μας της Κυριακής θυμίζοντας και τα τεχνικά σημεία που από την Παρασκευή έχει "μετρήσει" ο Γιώργος Α. Σαββάκης.

Στις 823,55 μονάδες ο ΓΔ, στις 1.053,77 ο ΔΤΡ και στις 2.174,31 ο FTSE25. O μέσος ημερήσιος τζίρος των 42,5 εκατ. ευρώ την τελευταία εβδομάδα θεωρείται αρκετός για αυτή την περίοδο, ένδειξη πως αρκετοί κατοχυρώνουν θέσεις, ενώ για την τρέχουσα εβδομάδα εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί χαμηλότερα. Κάτι που ίσως να είναι υπέρ των αγοραστών.

Εβδομάδα 4 συνεδριάσεων, με αργία αύριο Τρίτη, λήξη την Παρασκευή στα Παράγωγα και πιθανή αξιολόγηση από τον οίκο Fitch με την κυβέρνηση να μπαίνει σε ρυθμούς από την προσεχή Δευτέρα 21 Αυγούστου με ορίζοντα την Εκθεση της Θεσσαλονίκης.

Μένει να φανεί εάν αυτή την εβδομάδα, ανάλογα με την εξέλιξη του διεθνούς παράγοντα, θα δοκιμασθεί και εάν θα επιβεβαιωθεί η σημαντική στήριξη των 809 μονάδων για τον ΓΔ. Χαμηλό σημείο από την 31 η Ιουλίου είναι μία περιοχή αναφοράς, που αρκετοί αναλυτές θεωρούν κρίσιμη για τη συνέχεια.

Κλάδος κλειδί ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ ήδη σε ανησυχητική κλίση έχοντας απωλέσει σημαντικά σημεία στήριξης και με τις πωλήσεις ελεγχόμενες μεν σταθερές δε να πιέζουν για χαμηλότερα. Την τελευταία εβδομάδα ο ΔΤΡ προσέκρουσε στην διακεκαυμένη ζώνη των 1.080-1.094 μονάδων και όπως είχε εκτιμήσει έμπειρος, διορατικός αναλυτής υποχώρησε χάνοντας σημαντική στήριξη με συνέπεια σήμερα να είναι ο δείκτης που θα μας...δείξει τι μέλλει γενέσθαι μέχρι την Παρασκευή.

Για τον κλάδο πολλά θα εξαρτηθούν από την εκκαθάριση των "μη εξυπηρετούμενων" με τον Χρήστο Κίτσιο νωρίτερα να υπολογίζει σε 6,5 δισ. ευρώ τα δάνεια, που βγάζουν στο "σφυρί" οι συστημικοί όμιλοι. Για τα τέλη Αυγούστου οι δεσμευτικές προσφορές για δάνεια 2,8 δισ. της Eurobank.

Αποθαρρυντικό το γεγονός, πως σε πτωτική φορά έχουν "γυρίσει" αρκετές μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ενώ άλλες -με ανοδική φορά- βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης της κίνησης τους.
Ενδεικτικά αναφέρονται ως short οι σχηματισμοί μετοχών όπως του ΟΠΑΠ, της Motor Oil, της ΔΕΗ, της ΕΧΑΕ, του ΕΛΛΑΚΤΩΡα, του FF Group κ.α.

Αντιθέτως έχουν λιγοστέψει τα long χαρτιά, όπως ο ΟΤΕ, ο Μυτιληναίος, η Τέρνα Ενεργειακή, ο Σαράντης, η ΓΕΚ/Τέρνα και βεβαίως η Coca Cola.

Με αυτά τα μέχρι τώρα δεδομένα η σημερινή συνεδρίαση, εξαιρετικά σημαντική, προμηνύεται αμφίρροπη, μεταξύ πωλητών και αγοραστών με τους πρώτους να έχουν εμφανές προβάδισμα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v