Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συντηρείται πάνω από τις 835 μονάδες ο ΓΔ

Ανοδικά συνεχίζει το Χρηματιστήριο με «οδηγό» την Coca Cola, της οποίας η μετοχή ενισχύεται κατά 6,7%. Kέρδη καταγράφουν Πειραιώς,, Μυτιληναίος, Viohalco. Απώλειες για Εθνική, Eurobank, ΟΠΑΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Περιορισμένος ο τζίρος.

ΧΑ: Συντηρείται πάνω από τις 835 μονάδες ο ΓΔ

Κόντρα στην διόρθωση των ευρωπαικών χρηματιστηρίων το ΧΑ. Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση οι έχοντες τα...κλειδιά του ελληνικού χρηματιστηρίου επιχειρούν ανοδικά αντίθετα με το γενικότερα καθοδικό ρεύμα που τα τελευταία 24ωρα πιέζει χαμηλότερα από Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι την...περιφέρεια.

Από την οποία...περιφέρεια εξαίρεση αποτελεί το ΧΑ με τους αγοραστές να (υπό)στηρίζονται σήμερα από την θεαματική άνοδο της πιο βαριάς μετοχής του χρηματιστηρίου, την Coca Cola και δευτερευόντως από δυνάμεις όπως η Πειραιώς, η Alpha Bank αλλά και Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΤΙΤΑΝ, ΟΛΠ.

Το παράδοξο μάλιστα είναι, πως η πολυαναμενόμενη υπέρβαση των κομβικής σημασίας 835 μονάδων επιχειρείται και μέχρι στιγμής επιτυγχάνεται σε μία φάση των αγορών, που ο γεωπολιτικός κίνδυνος στέκεται αφορμή για να υποχωρήσουν η Wall Street (λιγότερο) και η Φρανκφούρτη, Παρίσι κ.α. (περισσότερο).

Μάλιστα στην Φρανκφούρτη οι πωλητές εντείνουν την τελευταία ώρα τις ρευστοποιήσεις τους με συνέπεια την διεύρυνση των απωλειών για τον DAX.

Στις 12.056 χαμηλότερα κατά 0,85% ο δείκτης, με την γερμανική βαριά βιομηχανία να είναι αυτή που πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλη (γαλλική, ιταλική, ισπανική κ.α.) από το ακριβό ευρώ/φθηνότερο δολάριο. Παράλληλα η περαιτέρω αποδυνάμωση της Deutsche Bank δημιουργεί ανησυχίες και φέρνει πωλήσεις στη μετοχή, παρασύροντας από εχθές και των άλλων γερμανικών τραπεζών.

Σε αυτό το ασταθές περιβάλλον, το ΧΑ αναδεικνύεται- προς ώρας- σε... όαση όλων όσων έχουν αυξημένες θέσεις σε μία ομάδα εισηγμένων/μετοχών (κυρίως ) της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και όπως δείχνουν τις προστατεύουν.

Ο κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός κυμαίνεται μεταξύ μικρών απωλειών- οριακών κερδών, με τον ΔΤΡ στο εύρος των 1.071,61- 1.083,67 μονάδων και τις 1.095 μονάδες μία πολύ σημαντική αντίσταση στην περίπτωση που κινηθεί ανοδικά.

Σε γενικές γραμμές καλή η εικόνα στον κλάδο, με την Πειραιώς να εμφανίζει την καλύτερη εικόνα στο διάστημα που ακολούθησε το reverse split. Από τα 4,64 ευρώ- προσαρμοσμένη τιμή- πριν μία εβδομάδα, νωρίτερα στα 5 ευρώ δημιουργώντας σκέψεις μήπως θα πρέπει να προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις και άλλοι.

Σε θετικό πρόσημο και η μετοχή της Alpha Bank, στο εύρος των 2,12-2,15 θυμίζοντας πως το μεγάλο πακέτο των 5.000.000 της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε στα 2,14 ευρώ. Στη μετοχή μέσα σε μόλις 2 συνεδριάσεις έχουν αλλάξει χέρια πάνω από 32 εκατ. ευρώ με το μέσο όρο τζίρου διημέρου στα 49 εκατ. ευρώ.

Πλέον για τον κλάδο αυτό, που φαίνεται να συγκεντρώνει την προσοχή των επενδυτών είναι η πρόθεση τους να προχωρήσουν στην έκδοση καλυμμένων ομολογιών, με την Εθνική να είναι μάλλον η πρώτη. Η προοπτική της ενίσχυσης της θέσης των τραπεζών μπορεί να λειτουργήσει υπέρ των αγοραστών όταν θα ολοκληρωθεί ο κύκλος υποχώρησης στα ξένα χρηματιστήρια.

Στο 35/56 η σχέση ανοδικών/καθοδικών μετοχών με την Coca Cola να ηγείται της σχετικής κατάταξης. Περιορισμένος ο τζίρος συναλλαγών.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v