Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Οι αγοραστές έκαναν την έκπληξη

Κόντρα στο πτωτικό κλίμα των ξένων αγορών, το Χρηματιστήριο πέτυχε μικρά κέρδη. Ανοδος 3,6% για τη μετοχή του Μυτιληναίου. Με θετικό πρόσημο Πειραιώς, Coca Cola, Motor Oil. Απώλειες κατέγραψαν Εθνική, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ, Folli Follie.

XA: Οι αγοραστές έκαναν την έκπληξη

Οι long έκαναν την έκπληξη σήμερα στο ΧΑ, και κόντρα στην διόρθωση των ξένων χρηματιστηρίων οδήγησαν το ελληνικό στο να αποτελέσει μία από τις ευχάριστες εξαιρέσεις του πτωτικού κανόνα που τα τελευταία 24ωρα ρυθμίζει διεθνώς τις αγορές.

Με το... θερμόμετρο στις σχέσεις ΗΠΑ- Β. Κορέας να χτυπά κόκκινο, με το ανοδικό σερί στην Wall Street να ανακόπτεται εχθές και με την Φρανκφούρτη να στέλνει προειδοποιητικά short μηνύματα, το ΧΑ έκανε την έκπληξη.

Τελικός απολογισμός για τον Γενικό Δείκτη το θετικό πρόσημο και κλείσιμο στις 833,61 μονάδες, με τον Δείκτη Τραπεζών στις 1.079,39 και με τον FTSE25 στις 2.180,81 μονάδες.  Ωστόσο η...καλή μέρα για τους long είχε φανεί από νωρίς, όταν στις 10.30΄ που "άνοιγε" το ΧΑ στην Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρούσε ήδη πάνω από 1% και ευρύτερα στην Ευρώπη επικρατούσαν ανησυχία και έντονες πτωτικές διαθέσεις.

Το ενδιαφέρον είναι, πως η ελεγχόμενη ήπια υποχώρηση στο ελληνικό χρηματιστήριο διήρκεσε από την αρχή της συνεδρίασης και για όσο διάστημα διόρθωναν τα ευρωπαικά. Μάλιστα το κλίμα άλλαξε προς το καλύτερο ακόμη και όταν μετά τις 16.35΄ η Wall Street εμφάνιζε αρνητική εικόνα.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδιδαν την εμφανή διαφοροποίηση της ελληνικής αγοράς αφενός στην 'ρηχότητα' της (με τους ξένους και...ξένους να ελέγχουν τα περίπου 35,5 δισ. ευρώ της συνολικής αποτίμησης) αφετέρου στην ευχέρεια που έχουν να καθυστερήσουν για λίγο τις όποιες ρευστοποιήσεις τους στην περίπτωση που η υποχώρηση των ξένων αγορών αποβεί βραχύβια.

Σε αντίθετη περίπτωση εάν δεν αναστραφεί η short τάση οι πωλήσεις αργά ή γρηγορότερα θα παρασύρουν και το ΧΑ χαμηλότερα. Επίσης θετικά λειτούργησε η νέα μείωση επιτοκίου στα τρίμηνα έντοκα, έκδοση που υπερ καλύφθηκε σε ικανοποιητικό βαθμό.

Ομως περιοριζόμαστε στην σημερινή συνεδρίαση, όπου ομολογουμένως η στάση πωλητών-αγοραστών ήταν παραπάνω από υποδειγματική με αποτέλεσμα και οι μεν να "πουλήσουν" έως τις 825 και οι δε να "αγοράσουν" προς τις 835 μονάδες. Μάλιστα το παράδοξο είναι πως ο ΓΔ πλησίασε πολύ κοντά στο κομβικό σημείο των 835 μονάδων σήμερα, την ημέρα της μεγάλης διόρθωσης στην Ευρώπη, σε αντίθεση με την αδυναμία που εμφάνιζε τις τελευταίες ημέρες.

Συναλλαγές και τζίρος κυμάνθηκαν στα μέσα επίπεδα της εποχής, με 22,1 εκατ. μετοχές να αλλάζουν χέρια και πάνω από 41,5 εκατ. ευρώ να πραγματοποιούνται από τα οποία το 40% στον τραπεζικό κλάδο. Συνεκτιμώντας τον αυξημένο τζίρο της χθεσινής συνεδρίασης θα μπορούσε να υποτεθεί πως ισχυροί παίκτες που μειώνουν θέσεις πετυχαίνουν καλές/υψηλές τιμές η δε προσφορά απορροφάται από άλλους αγοραστές. Ενδεικτική η περίπτωση της Alpha Bank, που έκανε εχθές 21 εκατ. ευρώ (στα 2,14/μετοχή) και άλλα 11,6 εκατ. ευρώ σήμερα.

Στο συν οι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες, με τον ΔΤΡ από το χαμηλό των 1.065,96 να διαμορφώνεται στο τέλος στις 1.079,39 που ήταν και το υψηλό ημέρας.

Θετικό κλείσιμο για την Πειραιώς που "μετρά" συνεχόμενα ανοδικές συνεδριάσεις με αποτέλεσμα από τα 4,64 ευρώ να φτάσει σήμερα στα 4,92 ευρώ λίγο κάτω από το υψηλό ημέρας των 4,94 ευρώ.

Με θετικό πρόσημο και η Eurobank, ενώ στην Alpha Bank αν μη τι άλλο διαφυλάχτηκε σε κλείσιμο η στήριξη των 2,10 ευρώ. Εως τα 0,361 ευρώ υποχώρησε η μετοχή της Εθνικής που είχε τα 0,371 ως υψηλό ημέρας στην αρχή της συνεδρίασης. Ειδικότερα για την Εθνική σημασία έχει η πρόθεση της διοίκησης να εξετάσει την επιστροφή της στις αγορές ομολόγων.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της τράπεζας, Ρίτα Φαναρά, η Εθνική Τράπεζα σχεδιάζει να επιστρέψει στις αγορές, με την έκδοση καλυμμένων ομολόγων στο δ’ τρίμηνο του 2017. «Η Εθνική Τράπεζα εξετάζει μια έκδοση καλυμμένου ομολόγου, ως ένα πρώτο βήμα ανάκτησης της πρόσβασης στις αγορές, πιθανότητα στο δ΄τρίμηνο του 2017», δήλωσε η εκπρόσωπος της τράπεζας στο Bloomberg. Όπως τονίζει, το timing θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στην αγορά.

Οι ελληνικές τράπεζες προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ELA, σχολιάζει το Bloomberg.

Πέραν των τραπεζών η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από την υπεραπόδωση της Μυτιληναίος, με αφορμή και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εταιρείας. Με συναλλαγές 530.662 μετοχών και τζίρο 4.559.427 ευρώ η μετοχή κυμάνθηκε στο εύρος των 8,40-8,70 ευρώ "κλείνοντας" στα 8,42 ευρώ.

Στο επίκεντρο και η Coca Cola, με τη μετοχή να κυμαίνεται στα 26,25-26,50 εν αναμονή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του ομίλου. Να σημειωθεί, πως με το χθεσινό "κλείσιμο" η Coca Cola περνά στην δεύτερη θέση της σχετικής κατάταξης με βάση την στάθμιση στην διαμόρφωση του ΓΔ με την Alpha Bank να περνά στην πρώτη.

Με αγοραστές στις μετοχές των Motor Oil, που ανακάμπτει προς τα 19,68 ευρώ, μετά την τελευταία υποχώρηση, της Grivalia που επανέρχεται πάνω από τα 4 ευρώ, της Αεροπορίας Αιγαίου, στα 8,26 ευρώ, ενώ με θετικό πρόσημο διαμορφώθηκαν Fourlis, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Viohalco, ΑΔΜΗΕ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν το 5,47% της MIG στα 0,135 ευρώ, η νέα άνοδος της Qual στα 0,284 ευρώ, ο Νηρέας στα 0,279 ευρώ και ο Ανεμος στα 1,53 ευρώ.

Στις 45/54 η σχέση ανοδικών/καθοδικών. Με θετικό πρόσημο από τις μικρότερες κατηγορίες: Space, Foodlink, Newsphone, Βογιατζόγλου Συστήματα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v