Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσπάθεια συντήρησης κοντά στις 835 μονάδες

Προσπάθεια αντίδρασης για τον Γενικό Δείκτη με οδηγό την μετοχή της Πειραιώς και βοήθειες από δεικτοβαρή blue chips. Σε χαμηλά επίπεδα διατηρούνται οι συναλλαγές. Το κρίσιμο όριο για τις τραπεζικές μετοχές.

ΧΑ: Προσπάθεια συντήρησης κοντά στις 835 μονάδες

Μικρές απώλειες στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανοδική προσπάθεια στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στο ΧΑ. Επιταχύνουν οι long σταδιακά μετά τις 10.50΄ με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο.

Σε κλίση οι αγορές από Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Λονδίνο, Μιλάνο ακολουθώντας το "ξεφούσκωμα" των ασιατικών αγορών, λόγω Κίνας, αλλά και επηρεαζόμενες από τα επί μέρους οικονομικά στοιχεία και εταιρικά αποτελέσματα.

Ενδεικτικά νωρίτερα ο DAX χαμηλότερα 0,14% στις 12.240 μονάδες, ομοίως με απώλειες ο CAC στις 5.196 ενώ ανάλογη εικόνα για τον FTSE100 και τον ΜΙΒ.

Στα 1,18$ "τσιμπάει" και άλλο το βασικό trade του 2017 η σχέση φθηνότερου δολαρίου/ακριβότερου ευρώ.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο η συνεδρίαση ξεκίνησε όπως εχθές ανοδικά αλλά με μία σημαντική διαφορά, καθώς περίπου 25' μετά το άνοιγμα και στη μετοχή της Coca Cola δεν είχε γίνει καν πράξη αρχής (!). Η πρώτη πράξη για την Coca Cola για 35 μετοχές έγινε στις 11.00.

Χωρίς την Coca Cola, λοιπόν, σήμερα η προσπάθεια των long να κρατήσουν την αγορά κοντά στην ευρύτερη περιοχή των 835 μονάδων, καθώς είναι βελτιωμένη η εικόνα στον τραπεζικό κλάδο ενώ σε αρκετά blue chips ενεργοποιήθηκαν από νωρίς εντολές αγοράς.

Αποτέλεσμα: ο Γενικός Δείκτης κινείται από τις 827,36 έως τις 830,55 μονάδες, με τον Δείκτη Τραπεζών από τις 1.066,50 έως τις 1.077,48 ενώ ο FTSE25 (*) από τις 2.162,90 έως τις 2.171, 46 μονάδες.

Ελλείψει ουσιαστικών εξελίξεων, ειδήσεων ικανών να δημιουργήσουν ξεκάθαρη τάση είτε προς τα άνω- με υπέρβαση των 835- είτε προς τα κάτω- χαμηλότερα των 825 μονάδων- οι traders κινούνται σε στενό εύρος πλάγιας συσσώρευσης, σε περιορισμένο διάστημα αναζητώντας την αφορμή για να προχωρήσουν. Με βάση τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς και το ανοδικό και το καθοδικό σενάριο είναι (περίπου) εξίσου πιθανά με το δεύτερο να έχει ένα μικρό προβάδισμα.

Σε αυτό το θερινό περιβάλλον οι συναλλαγές και οι τζίροι είναι ανάλογοι, χαμηλοί αν και κατά τι καλύτεροι σε σχέση με την χθεσινή συνεδρίαση. Ωστόσο παραμένουν μακράν χαμηλότεροι σε σχέση με το μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδος.

Για τον τραπεζικό κλάδο ενθαρρυντική ενεργοποίηση εκ νέου αγοραστών στην Alpha Bank- από τα 2,12 ευρώ, η "μάχη" που δίνεται στην Εθνική πέριξ των 0,37 ευρώ με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές, ενώ και η Πειραιώς "τσιμπάει" λίγο προς τα 4,77 ευρώ. Για την Πειραιώς η πώληση της Avis είναι μία ένδειξη πως η διοίκηση του ομίλου επιταχύνει τις διαδικασίες αποχώρησης από τα μη τραπεζικά στοιχεία του χαρτοφυλακίου της και με την αγορά να προεξοφλεί πως αυτές θα έχουν συνέχεια και μάλιστα σύντομα.

Με περιορισμένης έκτασης πωλήσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ αλλά χωρίς να απειλούνται οι στηρίξεις και για τις τρεις μετοχές γεγονός που στη συνέχεια δεν αποκλείεται να φέρει αγορές σε κάποια από τις τρεις. Συγκριτικά καλύτερη η τεχνική εικόνα του ΟΤΕ.

Στο συν οι 16 από τις 26 μετοχές του δείκτη, με τον τραπεζικό κλάδο να 'ανεβάζει στροφές' μετά τις 10.50 και με αιχμή την Πειραιώς να αντιδρά πάνω από τις 1.080 μονάδες. Η υπέρβαση των 1.080 μονάδων αποτελεί μία ενθαρρυντική ένδειξη για τους long, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να ενεργοποιήσει αγορές και σε blue chips.

Οι πρώτες κινήσεις των long μετά τις 11.00΄σε μετοχές των Viohalco, ΓΕΚ/Τέρνα, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίο, ΤΙΤΑΝ κ.α. προσδίδουν μία σχετική ζωντάνια στην συνεδρίαση.

(*) σχετικό διάγραμμα και μέτρηση με τα κρίσιμα τεχνικά σημεία του δείκτη "ανεβαίνουν" στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v