Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εβδομαδιαίες ανάσες για ΓΔ-τράπεζες

Θετικά εξελίχθηκε η πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου για την εγχώρια αγορά αλλά οι συναλλαγές της τελευταίας συνεδρίασης (28,9 εκατ. ευρώ) προοιωνίζονται υποτονική συνέχεια. Ποιες μετοχές ξεχώρισαν.

ΧΑ: Εβδομαδιαίες ανάσες για ΓΔ-τράπεζες

Τέταρτο συνεχόμενο προσεκτικό βήμα των long προς την κρίσιμη περιοχή των 832 μονάδων.

Στις 829,50 μονάδες και εβδομαδιαία κέρδη 1,16% για τον Γενικό Δείκτη, με τον Δείκτη Τραπεζών να υπεραποδίδει σε αυτό το διάστημα. Συναλλαγές...ΟΤΕ σήμερα για το σύνολο της αγοράς.

Από τα χαμηλά της Δευτέρας (τελευταία συνεδρίαση για τον Ιούλιο) έως τα σημερινά ενδοσυνεδριακά υψηλά είναι εμφανής η προσπάθεια της μίας πλευράς να απεγκλωβίσει το ΧΑ από τον κίνδυνο μίας άμεσης υποχώρησης χαμηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 800 μονάδων. Με τους short που μέχρι τα μέσα της εβδομάδος είχαν τον πρώτο λόγο να αισθάνονται περισσότερο άβολα όσο ο Γενικός Δείκτης πλησιάζει προς την ζώνη του ΚΜΟ 200 εβδομάδων, στις 832 μονάδες.

Για...αναποφάσιστη αγορά κάναμε λόγο σε προηγούμενο σχόλιο μας και πράγματι οι "αψιμαχίες" πωλητών- αγοραστών σε ένα στενό εύρος σχεδόν 20 μονάδων (για τον ΓΔ) από την Δευτέρα μέχρι και σήμερα δίνουν ακριβώς αυτή την αίσθηση στους ειδικούς της αγοράς.

Διακύμανση για τον ΓΔ σήμερα, μεταξύ των 823-830 και τελική τιμή στις 829,50 μονάδες, για τον ΔΤΡ, μεταξύ 1.054-1.073 και "κλείσιμο" στις 1.071,73 και με τον FTSE25 στο εύρος των 2.150-2.166 με τελική τιμή στις 2.165,31 μονάδες.

Απολογισμός για την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου απόδοση 1,16% για τον ΓΔ, με 2,56% ο ΔΤΡ και με 1,25% ο FTSE25 με σημαντικό το γεγονός πως για τον τραπεζικό κλάδο καλύφθηκαν πάνω από τις μισές απώλειες που είχε καταγράψει την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου.

Κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης η θεαματική μείωση των συναλλαγών και του τζίρου με ενδεικτικό πως η συνολική αξία κυμάνθηκε στα (περίπου) χθεσινά μεγέθη μίας μόνης μετοχής του ΟΤΕ.

Έτερο χαρακτηριστικό ο καταμερισμός αυτών των χαμηλών τζίρων σε τράπεζες (37%) και blue chips με τη...μερίδα του λέοντος σε ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Fourlis, Coca Cola και ΟΠΑΠ οι λίγες που πέρασαν το όριο του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Για να ακολουθήσουν Μυτιληναίος, ΓΕΚ/Τέρνα, FF Group, ΤΙΤΑΝ, Jumbo, EXAE κ.α.

Κλάδος κλειδί παραμένει ο τραπεζικός αλλά σήμερα με τζίρο περί τα 11 εκατ. ευρώ η εικόνα δεν είναι και τόσο αντιπροσωπευτική όσο τις τελευταίες συνεδριάσεις. Απλά επιβεβαιώθηκαν όσοι εκτιμούν πως την καλύτερη τεχνικά εικόνα την έχει η μετοχή της Εθνικής, με τιμές πέριξ του 0,37, με την Alpha Bank να πραγματοποιεί και σήμερα αυξημένο τζίρο ( 3,6 εκατ.), με την Πειραιώς να διαμορφώνεται στα 4,71 ευρώ (στα 4,64 ευρώ η προσαρμοσμένη τιμή επανεισόδου μετά το r/s).

Οριακές οι απώλειες, μόλις 0,18%, για τη μετοχή του ΟΤΕ που τις τελευταίες συνεδριάσεις εντυπωσίασε με τις υψηλότατες συναλλαγές στην αντίδραση προς τα "υψηλά" των 11,15 ευρώ.

Μετοχή- ρυθμιστής η δεικτοβαρής Coca Cola με "κλείσιμο" στα υψηλά ημέρας των 25,75 ευρώ και μάλιστα με συντονισμένες κινήσεις προς το τέλος και την διαδικασία της δημοπρασίας.

Πέραν αυτών οι κινήσεις των traders περιορίστηκαν σε stock picking με την Viohalco να αντιδρά έως τα 2,95 να διαμορφώνεται λίγο χαμηλότερα στα 2,92 ευρώ και υπό προυποθέσεις να ξανά "βλέπει" για πάνω από τα 3,02-3,05 ευρώ.

Ρευστοποιήσεις- πιέσεις στη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων στο χαμηλό ημέρας, των 7,59 ευρώ (τα stock options δίνονται σε υψηλότερη τιμή) σε αντίθεση με τη Motor Oil που κράτησε με λίγες απώλειες τα 19,42 ευρώ.

Στον κατασκευαστικό κλάδο η συμπεριφορά των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ/Τέρνα, J&P Αβαξ και Ιντρακάτ επιβεβαιώνει όσους επέμεναν ως η αγορά έχει "χωνέψει" το πρόστιμο των 80 εκατ. ευρώ (συνολικά) με τους traders να έχουν αποτιμήσει τα επί μέρους ποσά. Μάλιστα σήμερα φάνηκε, πως με την επισημοποίηση της ποινής αίρεται μία εκκρεμότητα/αμφιβολία που υπήρχε για ορισμένους κάτι που δεν αποκλείεται να λειτουργήσει υπέρ του κλάδου στη συνέχεια. Θα δείξει πάντως καθώς ο ΔΚΤ ενισχύθηκε 1,01% στις 2.912 μονάδες πρακτικά αρκετά πάνω από την στήριξη του κλαδικού δείκτη.

Στα επί μέρους νέα υψηλή τιμή σημειώθηκε για την ΕΛΒΕ στα 2,80 ευρώ, για τα Πλαστικά Θράκης στα 3 ευρώ ενώ σε φορά προσέγγισης των "υψηλών 52 εβδομάδων" είναι οι μετοχές των Profile, Πλαίσιο, Ανεμος, Intralot κ.α. από τη μεσαία- χαμηλότερη κατηγορία.

Στις 17.45΄- που κλείναμε το σχόλιο- η εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είχε βελτιωθεί αισθητά με πολύ σημαντική την αντίδραση του DAX έως 1,34% υψηλότερα προς τις 12.315 μονάδες. Εξέλιξη πολύ σημαντική για το momentum στην Φρανκφούρτη, κάτι που ενδεχομένως να λειτουργήσει υπέρ των long από Δευτέρα.

Προς νέο ρεκόρ νωρίτερα ο Dow Jones στην Wall Street.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v