Μπήκε «ζεστός» ο Αύγουστος, με τις πρώτες δύο συνεδριάσεις να προοιωνίζονται πως τουλάχιστον εμείς που επιστρέψαμε από διακοπές αλλά και όσοι παρακολουθούν από την παραλία δεν θα πλήξουμε.
Μέτριου κόστους η χθεσινή αντίδραση αλλά ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 1,01% στις 826,01 μονάδες, με μοχλό μεν τον τραπεζικό κλάδο (ο ΔΤΡ με 1,44% στις 1.064,21) αλλά και σημαντική τη συνδρομή των blue chips (ο FTSE25 με 0,93% στις 2.153,08), με τζίρο περίπου 13 εκατ. στις τράπεζες αλλά και εμφατικά 13,5 εκατ. στον ΟΤΕ, άλλα 5,3 στην Jumbo, πάνω από 1,2 εκατ. ευρώ στην Grivalia κ.λπ.
Συνεπώς, εύλογο το ερώτημα εάν και κατά πόσον η χθεσινή ικανοποιητική επάνοδος των long θα μπορούσε να οδηγήσει στην ακύρωση του πτωτικού σεναρίου, που μέχρι και το «κλείσιμο» της Τρίτης είχε τις περισσότερες πιθανότητες. Την απάντηση μας τη δίνει έμπειρος, διορατικός αναλυτής, ο οποίος εκτιμά πως «η για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση ανοδική αντίδραση εντάσσεται μάλλον στο πλαίσιο του retest του απλού ΜΚΟ 200 εβδομάδων, που διέρχεται από τις 832 μονάδες». Οπερ σημαίνει ότι οι short εξακολουθούν μεν να έχουν πλεονέκτημα, πλην όμως αυτό αμβλύνεται και σε ενδεχόμενη υπέρβαση του ΔΤΡ πάνω από τις 1.080-1.090 μονάδες.
Για τον τραπεζικό κλάδο, ιδιαίτερη σημασία αποκτά η επάνοδος σήμερα στο ταμπλό για τη μετοχή της Πειραιώς (με προσαρμοσμένη τιμή μετά το r/s στα 4,64 ευρώ) και η αντίδραση όσων είχαν θέσεις πριν την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης, ανοιχτές θέσεις (short) κ.α. Η μετοχή ξεκίνησε με κέρδη 2,8% στα 4,77 ευρώ και αυτό συμβάλει στην κίνηση του ΔΤΡ υψηλότερα.
Η Πειραιώς είναι η μία παράμετρος για σήμερα, η άλλη είναι ο ΟΤΕ, που «βλέπει» με τις πλάτες νέων ισχυρών αγοραστών προς τα 12 ευρώ μετά το χθεσινό «νέο υψηλό» στα 11,10 ευρώ, ενώ ρόλο θα διαδραματίσουν blue chips που χθες έδωσαν σήμα long (ΤΙΤΑΝ, Jumbo, FF Group).
Σύμφωνα με αναλυτές, μία άλλη παράμετρος που θα παίξει τον Αύγουστο αφορά στις ενέργειες που γίνονται στο λεγόμενο «ενεργειακό» κομμάτι (μετά μάλιστα και την πρωτοβουλία Δραγασάκη), με τον κλάδο να έχει έρθει στο προσκήνιο για να μείνει. Και ο λόγος δεν αφορά στενά και μόνον τη ΔΕΗ ή τον ΑΔΜΗΕ, αλλά εκτείνεται στα «πετρέλαια», στα έργα που προορίζεται να δρομολογηθούν στον τομέα της διασύνδεσης και από αυτή την άποψη, η συζήτηση περιλαμβάνει από ΑΝΕΜΟ, Τέρνα Ενεργειακή κ.α. μέχρι Cenergy, καλώδια και σωλήνες.
Ενθαρρυντικά για τους long τα χθεσινοβραδινά μηνύματα από τη Wall Street, καθώς το GREK ενισχύθηκε 1,15% στα 10,57 $, το δε «δικαίωμα» ADR της Εθνικής κατά 4,53% στο 0,4495$, αλλά και από νωρίτερα τα στοιχεία από την έκδοση του ΟΔΔΗΧ σε χαμηλό επιτόκιο.
Για θετικά σινιάλα από εταιρικά και κρατικά ομόλογα κάνει λόγο από νωρίτερα ο Γιώργος Α. Σαββάκης, ενώ όπως σημειώνει ο Χρήστος Κίτσιος, στην Attica Bank μάλλον αποφεύγεται το dilution μετά την απόφαση που ελήφθη στην πρόσφατη τακτική γενική συνέλευση. Στα υπόψη αμφότερα τα θέματα των εκλεκτών συναδέλφων, υπό προϋποθέσεις χρήσιμα και για τους traders.
Να υποθέσουμε λοιπόν πως μέσα σε δύο συνεδριάσεις άλλαξε το σκηνικό και από short βλέπουμε long την αγορά; Ας περιμένουμε τουλάχιστον μέχρι να βεβαιωθούμε εάν ο ΔΤΡ υπερβεί τις 1.080-1.090, κατά πόσον ο FTSE25 περάσει τις 2.157-2.165 μονάδες και συγκεκριμένες μετοχές-σηματωροί ισχυροποιήσουν τη long θέση τους.
«Κλειδί» παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, με το ενδιαφέρον, όπως προαναφέραμε, στην Πειραιώς αλλά και σταθερά στην Εθνική, εάν υπερβεί τα σημαντικά 0,3680 και 0,3720 ευρώ.
Επίσης ο ΟΤΕ, πλέον πάνω από τα 11,10 ευρώ, οι ΤΙΤΑΝ, Jumbo, FF Group εάν συνεχίσουν αλλά και η εκ νέου κινητικότητα στα «μεσαία» με MIG, Intralot, ΑΝΕΜΟΣ, Πλαίσιο αλλά και σηματωρούς από τη χαμηλότερη κατηγορία με ενδεικτικότερη τη Cenergy. Η με αυξημένες συναλλαγές και τζίρο 731.182 ευρώ αντίδραση έως το 1,19 (έκλεισε στο 1,17) οριακά από το «υψηλό» του 1,20 ευρώ φέρνει στο προσκήνιο τη συγκεκριμένη μετοχή/εισηγμένη.