Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ζητείται συνέχεια στην αντίδραση

Η τεχνική κίνηση των βασικών δεικτών και οι προϋποθέσεις για να επιβεβαιωθούν οι στηρίξεις. Πώς διαμορφώνεται η εικόνα στον τραπεζικό κλάδο και ποια blue chips μπορούν να βάλουν πλάτη. Ζητούμενο ο όγκος συναλλαγών.

ΧΑ: Ζητείται συνέχεια στην αντίδραση

Καλοδεχούμενη από τους long η χθεσινή... πρωταυγουστιάτικη «ανάσα», αλλά ατυχώς γι' αυτούς η αγορά παραμένει σε πτωτικό κανάλι. Το αν σήμερα-Παρασκευή συνεχιστούν οι προσπάθειες αναστροφής της ή η αγορά θα (ξανα)δοκιμάσει την περιοχή χαμηλότερα των 810 μονάδων θα φανεί. Πάντως σύμμαχός τους παραμένουν οι ξένες αγορές και ειδικά η Wall Street, με τη φρενήρη πορεία του Dow Jones προς τις 22.000 μονάδες. Τουλάχιστον η εδώ και καιρό (πολυ)αναμενόμενη από τους short σημαντική διόρθωση στη Νέα Υόρκη, στην Ευρώπη όλο και μετατίθεται, με το... βορειοκορεατικό να λειτουργεί σαν χρήσιμος... joker για χρηματιστήριο, νομίσματα, εμπορεύματα. 

Με αυτό το διεθνές περιβάλλον, οι traders μπορούν, αν μη τι άλλο, να... μαντέψουν το πώς θα κινηθούν οι μεγάλοι παίκτες, οι insiders στο ΧΑ, με τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις (Δευτέρας-Τρίτης) να εξελίσσονται by the book. 

Η αντίδραση για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση ήρθε από το επίπεδο των 2.110 μονάδων με μάλλον ικανοποιητικούς τζίρους -για την εποχή-, ως επιβεβαίωση μίας πλάγιας ανοδικής κίνησης κόντρα στην τάση, που παραμένει πτωτική. Αντιστάσεις για τον FTSE25 στις 2.138 (επιβεβαιώθηκε ενδοσυνεδριακά) και στις 2.160 και 2.185 μονάδες ως σημεία όπου πιθανότατα θα (ξανα)βγο'υν πωλήσεις με πιθανό το ενδεχόμενο να (ξανα)δοκιμασθεί η στήριξη στις 2.110 και υπό προϋποθέσεις ακόμη χαμηλότερα, προς τις 2.020 μονάδες. 

Προσώρας οι long μπορεί να πετύχουν να δουν την αγορά λίγο υψηλότερα -ως αποτέλεσμα μίας βραχυπρόθεσμης αντίδρασης-, αλλά εάν δεν αλλάξουν τα δεδομένα, οι short είναι αυτοί που θα έχουν τον πρώτο λόγο στη συνέχεια. 

Στη χθεσινή συνεδρίαση μπορεί να δόθηκαν βοήθειες από ΙΟΒΕ και Morgan Stanley, αλλά δεν αρκούν καθώς ο κλάδος-κλειδί, ο τραπεζικός, παραμένει σε εβδομαδιαία μέτρηση πτωτικός. Τουλάχιστον χθες δικαιώθηκαν πανηγυρικά όσοι εδώ και καιρό προσέβλεπαν πως αργά ή γρήγορα η Εθνική θα έκλεινε την «ψαλίδα» (ενός δισ. ευρώ) από την Alpha Bank, με την πρώτη να περνά τη δεύτερη με 3,29 έναντι 3,20 δισ. ευρώ. Αν μη τι άλλο, για τα funds που εδώ και ένα 6μηνο μεθοδικά έχτιζαν θέσεις σε αυτή την προοπτική κάνουν ένα καλό ταμείο, δεδομένου ότι η μετοχή της ΕΤΕ ενισχύθηκε κατά 60% σε αυτό το διάστημα. Not bad για τα κυρίως αμερικανικά χαρτοφυλάκια που πόνταραν και κέρδισαν. 

Οπως «μετρά» έμπειρος, διορατικός αναλυτής, «η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει έντονα πτωτική καθώς ο ΓΔ κυμαίνεται χαμηλότερα απ' όλους τους μέσους κινητούς που την προσδιορίζουν. Για την αναστροφή της απαιτείται η υπέρβαση τουλάχιστον των 835 μονάδων, που δύσκολα θα επιτευχθεί».   

Με γνώμονα αυτή τη «μέτρηση» θα κινηθούμε και σήμερα, καθώς Δευτέρα-Τρίτη επιβεβαιώθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά εστιάζοντας σε επιμέρους μετοχές που μπορεί να κάνουν τη διαφορά. 

Εχοντας ως πιθανά σημεία κίνησης για τον ΓΔ προς τα πάνω τις 835 και προς τα κάτω τις 810 μονάδες, εστιάζουμε κατ' αρχάς στις μετοχές που όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης διατηρούν εμφανές σήμα long και προδιαθέτουν για συνέχιση της κίνησής τους.

Αναλυτικότερα οι ΟΠΑΠ (με stop τα 9,70), Μυτιληναίος (8,15), ΕΛΠΕ (7,55), Lamda Development (6,50) είναι οι περισσότερο ισχυροί τίτλοι σε αυτή τη φάση της αγοράς. Σε αντίθεση με τις μετοχές των Jumbo, FF Group και ΤΙΤΑΝ που πιέζονται ιδιαίτερα στο τελευταίο τριήμερο πωλήσεων, έχοντας χαλάσει και τα μέχρι πρόσφατα ανοδικά διαγράμματα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v