Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα όρια αντοχών για τράπεζες και δείκτες

Η συνεχής διολίσθηση στην εγχώρια αγορά και ο ρόλος του τραπεζικού κλάδου. Πόσο μπορούν να διαφοροποιηθούν κρίσιμα blue chips και ποια είναι τα τεχνικά επίπεδα με σημασία για τους βασικούς δείκτες. Ανοδικά το ξεκίνημα.

ΧΑ: Τα όρια αντοχών για τράπεζες και δείκτες

Με απώλειες 1,40% για τον Γενικό Δείκτη και... υπαίτιο τον τραπεζικό κλάδο έκλεισε χθες ο Ιούλιος.

Δεδομένου ότι για τον Δείκτη Τραπεζών οι μηνιαίες απώλειες διαμορφώθηκαν στο 1,80% αλλά στο 9,28% της τελευταίας εβδομάδας καθίσταται προφανές το μειονέκτημα της αγοράς και το επίκεντρο της κλίσης που έχει λάβει το ελληνικό χρηματιστήριο. 

Καθαρά εσωτερική υπόθεση η συνεχιζόμενη διολίσθηση του ΧΑ, με βαρίδι τις τράπεζες, καθότι στη μεν Wall Street καταγράφηκε τέταρτο ρεκόρ για τον Dow Jones, στην δε Ευρώπη η εικόνα των αγορών δεν δικαιολογούσε όσα δείχνει τελευταία η ελληνική. Ενδεχομένως στο Παρίσι το χθεσινό νέο μείον για τον CAC στις 5.093,77 με 0,73% να μπορεί να κρύβει ανησυχίες, εάν και εφόσον συνεχιστεί η διόρθωση χαμηλότερα των 5.050 μονάδων. 

Οικονομικά αποτελέσματα εταιρειών (HSBC, Heineken κ.α.), οικονομικά στοιχεία (δομικός πληθωρισμός), γεωπολιτικά (Βορ. Κορέα) και συναλλαγματικά-πετρέλαιο (στο 1,18 $ και 46,36 $/βαρέλι) διαμορφώνουν το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το Παρίσι να χρειάζεται προσοχή στη συνέχεια. 

Συνεπώς στα καθ' ημάς η συνεχιζόμενη υποχώρηση τραπεζών (περισσότερο) και blue chips (δευτερευόντως) θεωρείται απόρροια συνδυασμού παραμέτρων, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να πιέσουν ακόμη χαμηλότερα δείκτες και μετοχές. 

Το ότι οι ρευστοποιήσεις/πιέσεις/υποχώρηση ενεργοποιήθηκαν εμφανώς με τη λήξη της διαδικασίας για την έκδοση του 5ετούς ομολόγου έχει τη σημασία του, όπως επίσης το γεγονός πως σημαντικό μέρος της προσφοράς βγαίνει (κυρίως) από αμερικανικά χαρτοφυλάκια. Φαίνεται πως τα εύσημα του Βερολίνου και δη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν έπιασαν τόπο για τους long, με τους short να αναλαμβάνουν από τη συνεδρίαση της προηγούμενης Τρίτης. 

Με αρνητικούς οιωνούς λοιπόν ξεκινά σήμερα ο Αύγουστος, με τους short να κερδίζουν αρκετούς πόντους στο ταμπλό και να εγείρουν αξιώσεις για περισσότερους, εάν σήμερα-αύριο δεν εκδηλωθεί -έστω τεχνικής μορφής- αντίδραση. 

Οπως εκτιμά έγκυρος, διορατικός αναλυτής, «η πτώση αντί να επιβραδύνεται, επιταχύνεται. Η πλησιέστερη στήριξη βρίσκεται στις 800-785 μονάδες ενώ σε ενδεχόμενη παραβίασή της σε εβδομαδιαία βάση θα επιδείνωνε σημαντικά την τεχνική εικόνα και θα άνοιγε τον δρόμο προς τις 750 μονάδες»

Κλάδος-κλειδί -όπως στον ανοδικό κύκλο, έτσι και τώρα- ο τραπεζικός, που και με αφορμή την παρέμβαση του ΔΝΤ έχει βαρύνει αισθητά, με τις σταθερές πωλήσεις να τον πιέζουν πολύ κοντά σε σημαντικές στηρίξεις. 

Προς οριακό σημείο αναφοράς και ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, εξέλιξη που απαιτεί την άμεση αντίδραση είτε των τραπεζικών είτε των μετοχών blue chips ή μία συνολικότερη αναστροφή σήμερα, το αργότερο αύριο. 

Δεδομένης της βαριάς εικόνας του τραπεζικού κλάδου, θα περιμέναμε πως η οποιαδήποτε προσπάθεια αντίδρασης στον FTSE25 θα στηριζόταν σε δεικτοβαρείς μετοχές, σε εισηγμένες-σηματωρούς που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά.

Το χθεσινό μείον για ΟΤΕ και ΟΠΑΠ προς τα 10,78 και 9,72 ευρώ (οριακά κοντά στα χαμηλά ημέρας), με συναλλαγές αξίας 6,990 και 3,735 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, μας υποχρεώνει να αναζητήσουμε σε άλλες μετοχές τις (υπο)στηρίξεις για το ενδεχόμενο αντίδρασης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. ΟΤΕ και ΟΠΑΠ έχουν κι άλλο κάτω, τουλάχιστον σήμερα, εκτός εάν δώσει αντίδραση ο πρώτος από λίγο χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Θα δείξει.

Στα 25,44-25,74 με κλείσιμο στα 25,68 ευρώ η δεικτοβαρής Coca Cola μπορεί να αποτελέσει έναν πυλώνα, έχοντας ως υψηλό τα 27,49 ευρώ της 19ης Ιουνίου. 

Σε Jumbo και FF Group πτώση με αυξημένους τζίρους, παρότι η HSBC διατηρεί τη σύσταση «αγοράς» για την πρώτη και προτιμά τη δεύτερη, ενώ και στον ΤΙΤΑΝα το μείον 2,08% στα 23,57 ευρώ έγινε με τζίρο 1,028 εκατ. ευρώ, κάτι που αποτελεί αποθαρρυντική ένδειξη. Παρεμπιπτόντως οι πωλήσεις/πιέσεις σε μετοχές αυτής της ομάδας ενισχύει την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς για μείωση θέσεων από ξένα χαρτοφυλάκια. 

Στον κλάδο-κλειδί οι εξελίξεις είναι σημαντικές και κατά πώς φαίνεται θα είναι αυτές που θα διαμορφώσουν τη στάση των ξένων funds, που σημειωτέον κατά το πρώτο 6μηνο αποκόμισαν θεαματικές αποδόσεις.

Συνεπώς το συνεχιζόμενο «κλείδωμα» θέσεων θεωρείται ως πιθανότερο ενδεχόμενο, μετά μάλιστα την τελευταία τροπολογία σχετικά με τη μετατρεψιμότητα των προνομιούχων μετοχών (του κράτους, που προήλθαν από τις αμκ) σε ομολογίες 10ετίας.

Οπως «μετρά» έμπειρος, διορατικός αναλυτής, ένα (καλό) σενάριο για τον ΔΤΡ θα ήταν μία ενδεχόμενη αντίδραση (από τις 1.007) έως τις 1.033-1.036 μονάδες και μετά η κλίση του χαμηλότερα προς τις 970-960, επίπεδο απ' όπου θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί αξιόλογη ανοδική κίνηση που θα κάλυπτε το 66% της συνολικής πτώσης. Πράγματι αυτό είναι ένα καλό σενάριο, που προϋποθέτει την εύρυθμη λειτουργία των διαδικασιών που έχουν δρομολογηθεί στον κλάδο και αναπόφευκτα προκαλούν πωλήσεις/πιέσεις σε αυτή τη φάση της αγοράς.

Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή που συνεχιστούν οι πωλήσεις/υποχώρηση στον κλάδο, θα πρέπει να αναζητήσουμε αλλού τα αίτια, αν και με τα μέχρι τώρα που γνωρίζουμε δεν φαίνεται να συντρέχουν άλλοι λόγοι. Συνεπώς παρακολουθούμε την τεχνικότητα του ΔΤΡ (στις 1.021,54 με απώλειες 2,24% χθες), εστιάζοντας για την Εθνική στην αντίσταση του 0,3460, για τη δε Alpha Bank στην προσπάθεια μη υποχώρησης προς το 1,98 ευρώ.            

Οσον αφορά στις συναλλαγές -τα 55,026 εκατ. ευρώ με αυξημένους τζίρους σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ- είναι μέτριες/ικανοποιητικές για αυτή την εποχή. Δεδομένου ότι τα 55 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν σε πτωτική συνεδρίαση, θα λέγαμε πως -ακόμη- οι πωλητές ελέγχουν τα όρια της πτώσης και ότι =μέχρι τώρα- δεν έχουμε ενδείξεις για προβλήματα σε λογαριασμούς margin. Αυτά μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση, γιατί από σήμερα (ξανα)βλέπουμε τα στοιχεία που θα έχουμε.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v