Με ποιους στόχους μπαίνει ο Αύγουστος για το ΧΑ

Υποτονική σε τζίρο η συνεδρίαση με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί στο τεχνικό όριο των 813 μονάδων. Πονοκέφαλος παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, ενώ συνεχίζεται η αποκομιδή κερδών. Ποια blue chips αντιστέκονται.

Με ποιους στόχους μπαίνει ο Αύγουστος για το ΧΑ

Με απώλειες η τελευταία συνεδρίαση του Ιουλίου, με αρνητικό πρόσημο ο μήνας. Στις 812,21 ο Γενικός Δείκτης υποχωρώντας σήμερα κατά 0,95% και συνολικά 1,40% σε μηνιαία μέτρηση, στις 1.021,54 ο Δείκτης Τραπεζών με απώλειες 2,24% και συνολικά 1,80% αντίστοιχα, στο μείον και η μεγάλη κεφαλαιοποίηση βάζοντας έτσι τέρμα στο ανοδικό σερί του ΧΑ που μέσα στο πρώτο 6μηνο του έτους κατέγραψε μία από τις μεγαλύτερες αποδόσεις διεθνώς και τη μεγαλύτερη (στην αντίστοιχη περίοδο ) από το 1999 μέχρι το 2017.

Συνεδρίαση...θερινών μεγεθών, σαν η πλειονότητα των ενεργών παικτών να παίρνει την άγουσα για τα μπάνια του Αυγούστου, κάτι που αποτυπώθηκε τόσο σε συναλλαγές όσο σε τζίρο. Τα μεγέθη ενδεικτικά για το τι θα πρέπει να περιμένει η αγορά για τη συνέχεια, προς το 15αύγουστο... με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την βραχυπρόθεσμη τάση και τις λιγοστές- πλέον-κινήσεις (κυρίως) των ξένων funds.

Από τα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης η κατανομή του τζίρου σε τράπεζες-blue chips (48%-52%), οι πωλήσεις σε τραπεζικές μετοχές αλλά και σε τίτλους εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, η αδιαφορία των long να "δουν" πάνω από τις 820 μονάδες και η... ουρά τέλους, που αφήνει ένα μικρό παράθυρο ανοιχτό στο ενδεχόμενο αναστροφής της τάσης. Αν όχι αύριο- πρώτη συνεδρίαση του Αυγούστου- πιθανόν στη συνέχεια με ορίζοντα την συνεδρίαση της Παρασκευής.

Συνεδρίαση σε αρνητικό έδαφος από το πρώτο πεντάλεπτο μέχρι το τέλος και από τις 820,05 έως τις 809,38 μονάδες για τον ΓΔ, καθώς τόσο ο ΔΤΡ όσο ο FTSE25 είχαν ανάλογη διακύμανση στην διάρκεια της συνεδρίασης.

Αρνητικός πρωταγωνιστής οι τράπεζες με τον κλάδο να επηρεάζεται και με αφορμή την τελευταία παρέμβαση του ΔΝΤ με "νουθεσίες" προς την ΕΚΤ για να αλλάξει ο προγραμματισμός του ελέγχου του συστήματος από τον SSM και να επισπευσθεί για το 2017 (και σε έλεγχο ποιότητος ενεργητικού- Asset Quality Review).

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν, πως παρά το ότι το Ταμείο δεν μπορεί να επιβάλλει την ατζέντα του στην ΕΚΤ ενδεχομένως να μπορούσε να επηρεάσει (αρνητικά) την έκθεση βιωσιμότητας του Ταμείου και μέσω αυτής της πρόθεσης της Φρανκφούρτης να εξετάσει κάποια στιγμή ενέργειες βοηθητικές προς την Αθήνα (π.χ. προοπτική ένταξης των ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης). Οι ίδιοι συμπλήρωναν, πως άσχετα με το αν το Ταμείο δεν θα επιβάλλει τους όρους του στην Φρανκφούρτη η όλη συζήτηση, που έχει ξεκινήσει γύρω από την κεφαλαιακή επάρκεια των ομίλων, το ενδεχόμενο μίας νέας ΑΜΚ κ.λ.π μόνο θετικά δεν μετρά στην αγορά. Πόσο μάλλον, που ο ΔΤΡ έρχεται από ένα πολύ καλό 6μηνο (40,12%) και μία καλή απόδοση (21,85%) από την αρχή του έτους.

Με τον τραπεζικό κλάδο υπό πίεση και με αναμενόμενες τις περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις (κυρίως) ξένων- αμερικανικών- funds σε συγκεκριμένα blue chips η συνέχεια της διόρθωσης του ΓΔ από τις παρυφές των 860 προς τις άκρες των 810 μονάδων θα πρέπει να θεωρείται λίγο ως πολύ φυσιολογική.

Το ερώτημα είναι, προς τα που βαδίζει άμεσα το ΧΑ, δηλαδή εάν μέσα στις επόμενες ημέρες μπορεί να δώσει μία αντίδραση ή θα συνεχίσει δοκιμάζοντας ακόμη χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Κυρίως δύο οι στόχοι-κατευθύνσεις για τη συνέχεια, προς τα πάνω οι 835 και προς τα κάτω οι 780 μονάδες με κλάδο-ρυθμιστή τον τραπεζικό αλλά και σημαντικό τον ρόλο που θα διαδραματίσουν τα συγκεκριμένα 4-6 δεικτοβαρή blue chips. 

Σύμφωνα με την εικόνα των τελευταίων έξι συνεδριάσεων το πλεονέκτημα φαίνεται να το έχουν οι short και όσοι βλέπουν τον ΓΔ να δοκιμάζεται πέριξ των 800 και στη συνέχεια ή με μικρή τεχνικής μορφής αντίδραση ή κατ΄ευθείαν να "γλυστρά" χαμηλότερα προς τις 780 μονάδες.

Με τους short συνηγορούν: η απουσία καταλυτών και αφορμών για μία ουσιαστική ανοδική κίνηση (πέραν των 835 μονάδων), η εποχικότητα (το πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου), η καλή απόδοση που έχει προηγηθεί και το "κλείδωμα" μέρους κερδών απ΄ όσους είχαν τοποθετηθεί στις φάσεις της ανόδου του ΧΑ τους προηγούμενους μήνες και η αβεβαιότητα που (και... ελέω ΔΝΤ) έχει επανέλθει για τον τραπεζικό κλάδο.

Ακολουθώντας το πιθανότερο σενάριο δηλαδή αυτό της συνέχισης της ταλαιπωρίας, με ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις και διόρθωση των τιμών, θα προσεγγίσουμε τον ΔΤΡ με κλίση για κάτω από τις 1.000 μονάδες και τον FTSE25 προς τις 2.080/2070 όπου και έχουν μετακυληθεί ορισμένες θέσεις αντασφάλισης.

Εάν στην αυριανή συνεδρίαση- πρώτη του Αυγούστου-δεν εκδηλωθεί αντίδραση από τις 805-810 μονάδες τότε οι πωλήσεις ίσως να ενταθούν με εύλογες συνέπειες στο ταμπλό, κατ΄ αρχήν για τον τραπεζικό κλάδο.

Για τη μετοχή της Alpha Bank η παρά 0,02 της τιμής της τρίτης ΑΜΚ (των 2 ευρώ) έχει θέσει σε αμφιβολία την τεχνικότητα εάν και εφ΄ όσον δεν υπάρξει άμεσα αντίδραση-επαναφορά πάνω από τα 2,12 και 2,15 ευρώ. Η μετοχή της Εθνικής, που υποχώρησε έως τα 0,335 θα μπορούσε να δώσει σήμα long εάν καλύψει τα 0,353 ευρώ άμεσα ει δυνατόν αύριο- το πολύ μεθαύριο.

Με πωλήσεις στην πλειονότητα των blue chips ενδιαφέρουσα εξέλιξη αποτέλεσε η ΔΕΗ και δευτερευόντως μετοχές των Μυτιληναίου, Ελληνικών Πετρελαίων, Lamda Development και ακόμη λίγων που έκλεισαν με θετικό πρόσημο.

Αποθαρρυντική η σημαντική υποχώρηση των δύο πυλώνων ΟΤΕ-ΟΠΑΠ καθώς πραγματοποιήθηκε με σχεδόν 10,5 εκατ. ευρώ (σε σύνολο τζίρου 55 και πλέον εκατ. ευρώ) με την εικόνα των δύο μετοχών να ενισχύει την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως ξένα funds- κυρίως αμερικανικά- μειώνουν θέσεις στο ταμπλό.

Μάλιστα οι δύο μετοχές "ταλαιπωρήθηκαν" προς το κλείσιμο, με συντονισμένες πωλήσεις έως τα χαμηλά ημέρας προς τα 10,77 και 9,71 ευρώ αντίστοιχα. Ειδικότερα στη μετοχή του ΟΠΑΠ συντονισμένες πωλήσεις έγιναν και στην δημοπρασία κάτι που αποτυπώνεται στο διάγραμμα με κάθετη υποχώρηση της τιμής.

Αλλη αποθαρρυντική ένδειξη η υποχώρηση επίσης με αυξημένες συναλλαγές και τζίρο για τη μετοχή της Jumbo, παρότι έδωσε σημαντική αντίδραση από τα 13,55 στα 14,15 ευρώ στο τελευταίο 5λεπτο.

Ενθαρρυντική εξαίρεση η ΔΕΗ με σημαντική άνοδο 7,18% στα 2,24 ευρώ (υψηλό ημέρας) και τζίρο 1,051 εκατ. ευρώ.

Χωρίς Πειραιώς (μέχρι τις 3 Αυγούστου) το ταμπλό, με απώλειες η πρώτη της Briq Properties (-16,96% στα 1,91 ευρώ) ενώ κατά 19,90% υποχώρησε στα 8,01 ευρώ η μετοχή της Quest.

Στις 41/68 η σχέση ανοδικών/καθοδικών μετοχών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v