Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με μικρό πλεονέκτημα παίζουν οι short

Με πολύ χαμηλό τζίρο, η αγορά υποχωρεί οριακά προς τις 815 μονάδες. Καθοδικά κινούνται τα περισσότερα blue chips, άμυνα κρατά η ΔΕΗ. Πιέσεις και στις τράπεζες, εκτός διαπραγμάτευσης η μετοχή της Πειραιώς.

ΧΑ: Με μικρό πλεονέκτημα παίζουν οι short

Με τους short να έχουν μικρό προβάδισμα, η συνεδρίαση ξεκίνησε με περιορισμένης έκτασης πωλήσεις, με συνέπεια την υποχώρηση του Γενικού Δείκτη προς τις 815 μονάδες. 

Σε ένα λίγο ως πολύ αναμενόμενο ξεκίνημα, οι πωλητές της τελευταίας εβδομάδας συνέχισαν τις κινήσεις τους μετά το... διάλειμμα της Παρασκευής. Μετρημένες οι κινήσεις τους, όπως αποτυπώνονται στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με περιορισμένες συναλλαγές και ανάλογο τζίρο. Το 35% του τζίρου στον τραπεζικό κλάδο με συγκριτικά αυξημένο σε Jumbo, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ αλλά και Ελληνικά Πετρέλαια, MIG, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.α. 

Χαρακτηριστικό των πρώτων 35'-40' της συνεδρίασης ο καταμερισμός τζίρου και συναλλαγών σε τραπεζικές και μη μετοχές, καθώς ρευστοποιήσεις γίνονται από τον τραπεζικό κλάδο μέχρι τα blue chips. Ενδεικτικό το ότι ο Δείκτης Τραπεζών υποχωρεί 0,26% στις 1.042 μονάδες, αλλά απώλειες μετρούν επίσης οι κλαδικοί δείκτες εμπορίου - ταξιδιών/αναψυχής - πετρελαίου/αερίου. Επίσης ενδεικτικό το ότι λίγο μετά τις 11:05, μόλις δύο κλαδικοί κατασκευές και τεχνολογία είχαν θετικό πρόσημο. 

Οπως σημείωνε χρηματιστηριακός παράγων, πρόκειται για μία αναμενόμενη συνέχιση της διορθωτικής κίνησης της τελευταίας εβδομάδας, που πιθανότατα θα θέσει σε δοκιμασία λίγο χαμηλότερες περιοχές στήριξης (εκτείνονται έως τις 800-805 μον.), χωρίς να ακυρώνεται το ανοδικό momentum. Ο ίδιος σημείωνε πως η αγορά «τιμολόγησε» το σημαντικό γεγονός της έκδοσης του 5ετούς, με τον τραπεζικό κλάδο να μετρά απώλειες από το τελευταίο υψηλό των 1.135 μονάδων, φθάνοντας νωρίτερα έως τις 1.038 μονάδες.

Τεχνικά για τον Γενικό Δείκτη θεωρεί σημαντική την περιοχή στήριξης πέριξ των 815 μονάδων, που εάν διασπασθεί, μπορεί να δώσει χαμηλότερες τιμές προς τις 800-805 μονάδες. Προσώρας το ενδεχόμενο να σημειωθούν τιμές χαμηλότερα με το... 7άρι μπροστά δεν εξετάζονται, πάντα σύμφωνα με τη βραχυπρόθεσμη προσέγγιση. 

Με πωλήσεις από τον τραπεζικό κλάδο -σε Alpha Bank, Eurobank και Εθνική (εκτός προσωρινά η Πειραιώς)- μέχρι blue chips, με τους short να πιέζουν χαμηλότερα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ (με θετικό πρόσημο η ΔΕΗ) αλλά και Αεροπορία Αιγαίου, Grivalia, ΕΧΑΕ, ενώ με μικρότερες απώλειες υποχωρούν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, Coca Cola. 

Σταθερές χωρίς μεταβολή οι μετοχές των Lamda Development, Fourlis, TITAN, Μυτιληναίου, Jumbo. 

Mε απώλειες το ντεμπούτο της Briq Properties (έως το 1,95 ευρώ), σημαντική διόρθωση με αυξημένη προσφορά για το ΙΑΣΩ έως το 1,11 ευρώ. 

Για τη συνέχεια, ζητούμενη είναι η επιβεβαίωση (ή όχι) της πρώτης από τις βραχυπρόθεσμες στηρίξεις του ΓΔ στις 815 μονάδες και βλέπουμε. 

Στις 11:15 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 2,9 εκατ. μετοχών, με τζίρο 2,4 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v